همشهری آنلاین: رئیس مجلس و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در دومین همایش پایداری ملی و پدافند غیرعامل، سخنرانی کردند.

رییس مجلس شورای اسلامی در همایش پدافند غیرعامل اظهار داشت: ارزیابی من آن است که تهدیدات علیه جمهوری اسلامی در شرایط فعلی خیلی کمتر از گذشته است. ممکن است ما در صحنه‌ بین‌المللی با نعره‌های سیاسی مفصلی مواجه باشیم اما در مقام عمل، حریفان ما می‌دانند که با حریف سختی مواجهند.

به گزارش ایسنا، دکتر علی لاریجانی با بیان این‌که جنس تهدیدات تغییر یافته است، اظهار داشت: این روزها مستمرا موضوع تهدیدات در حال تغییر است. لذا به همان میزان موضوع پدافند غیرعامل نیز تغییر می‌یابد. نکته‌ی مهم آن است که همان‌طور که در سیاست‌های کلی آمده، توجه به جنبه‌ی بازدارندگی این موضوع با دقت انجام شود.

لاریجانی در این راستا لزوم سرمایه‌گذاری در این بخش را یادآور شد که می‌تواند کاهش‌دهنده‌ی تهدیدات باشد و افزود: باید چرخه‌ی پدافند غیرعامل را به دقت ترسیم کرد و برای همه‌ی ابعاد آن جایگاه خاصی در نظر گرفت.

به گفته‌ی لاریجانی، این چرخه از تهدیدات شروع می‌شود و باید تحلیل درستی از تهدیدات داشته باشیم.

رییس مجلس شورای اسلامی بخشی از این تهدیدات را عام همه‌ی کشورها دانست و با بیان این‌که بخشی از این تهدیدات جنبه‌ی اختصاصی دارد، گفت: گاه در ادبیات سیاسی گفته می‌شود که اگر کشورها به موقعیت ژئواستراتژیک برسند تهدیدات از آنها دور می‌شود. البته این امر نسبی است.

به گفته‌ی وی، بدترین شرایط به لحاظ تهدیدات به دست ابرقدرت‌ها برای بشر امروز خلق شده است.

لاریجانی ادامه داد: در داستان‌سرایی‌هایی که سال‌های اخیر به عنوان خلع سلاح مطرح می‌شود حالت تفننی وجود دارد و ما هیچ اقدام عملی شاهد نیستیم. در واقع موضوع خلع سلاح یک ژست بین‌المللی سیاسی است و کاملا با کندی با آن برخورد می‌شود و حالت سرگرمی دارد.

رییس مجلس شورای اسلامی با بیان این‌که برخی تهدیدات حسب شرایط ایجاد می‌شود، گفت: ارزیابی من آن است که تهدیدات علیه جمهوری اسلامی در شرایط فعلی خیلی کمتر از گذشته است. وضع، جایگاه و نوع رفتار سیاسی ایران نشان‌دهنده‌ی صداقت با ملت‌هاست و همین خصوصیت است که باعث الهام‌بخشی الگوی کشور ما در سایر کشورهای اسلامی شده است.

وی تاکید کرد: البته این امر برای یک عده از ابرقدرت‌ها که می‌خواهند چتر خود را در کشورهای اسلامی مستقر کرده، ظلم کنند و منابع انرژی آنها را بردارند اشکال و مزاحمت است. هم‌چنین برای دیکتاتورهای کوچولوی منطقه که به ملت خود ستم کرده اما در برابر بیگانگان زانو می‌زنند خطر محسوب می‌شود.

رییس قوه‌ی مقننه خاطرنشان کرد: بسیاری کشورهای سلطنتی منطقه که حکمرانان مستبد دارند از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی ایران احساس ضیقی می‌کردند. ابتدا صدام را جلو انداخته و پشت او خیمه زدند و تصور می‌کردند قادسیه به وجود می‌آید. البته ما نخواستیم پس از جنگ مراودات دوستانه را به خاطر دشمنی‌های پنهان تحت‌الشعاع قرار دهیم. تصور ما این بود که آنها از تحولات منطقه‌ای درس می‌گیرند اما آنها در موضوعاتی مثل موضوع هسته‌یی که می‌بایست علی‌القاعده کنار کشور اسلامی قرار بگیرند در نقطه‌ی مخالف قرار گرفتند و اکنون اسناد ویکی‌لیکس نشان می‌دهد که کشورهای منطقه چگونه در آغوش کشورهای بزرگ می‌افتادند.

وی با بیان این‌که این دوره‌ها برای ایران سپری شده است و شرایط ایران در موضع تثبیت قرار گرفته، گفت: آنها نمی‌توانند با این حریف رفتار مخاصمه‌آمیز داشته باشند و به راحتی از آن عبور کنند.

لاریجانی با اشاره به تحولات اخیر منطقه و رفتار دوگانه‌ی بسیاری از کشورهای غربی گفت: به عنوان مثال در قضیه‌ی لیبی آنها ژست‌های بین‌المللی و منطقه‌ای می‌گیرند اما در باطن می‌خواهند زمان بدهند. در این داستان جمهوری اسلامی از اراده‌ی ملت‌ها حمایت کرده و پنهان‌کاری نکرد؛ چرا که جمهوری اسلامی اراده‌ی ملت‌ها را حقوق آنها می‌داند و این حق آنهاست که زیر یوغ آمریکایی‌ها نباشند.

رییس مجلس شورای اسلامی با بیان این‌که دوران رفتارهای تحکم‌آمیز آمریکا خاتمه یافته است، به سخنان هیلاری کلینتون در سنا اشاره کرد و گفت: خانم کلینتون گفته است ما حتما باید به کشورها کمک کنیم اما انقلابیون می‌گویند حاضر نیستیم شما در نقش مدیریت ما عمل کنید، در این راستا امیدواریم که آنها این موضوع را درک کرده باشند.

وی افزود: در این شرایط غربی‌ها گاه حرف‌های گستاخانه به ایران می‌زنند. البته ما حرف خود را شفاف می‌گوییم.

به گفته‌ی لاریجانی، منحنی تهدیدات جمهوری اسلامی رو به صعود نیست بلکه روند نزولی دارد و این مسیر باید هم به لحاظ استراتژی پایداری جمهوری اسلامی و هم به لحاظ راه‌هایی که دشمن می‌تواند ورود یافته و ضربه بزند ادامه پیدا کند.

رییس مجلس شورای اسلامی بر این اساس ضرورت تحلیل واقعی از تهدیدات را یادآور شد و گفت: برای این بخش باید الزامات مختلف طراحی کرد.

وی در ادامه به نقاط آسیب‌پذیری که جنبه‌ی عمومی دارد اشاره و خاطرنشان کرد: نوع شهرسازی در کشور ما در بستر حوادثی مثل زلزله می‌تواند مشکلاتی فراهم کند. به‌ویژه در بخش بافت‌های فرسوده. لذا باید مقررات مهندسی در این ساخت و سازها فراهم شود.

لاریجانی افزود: در بخش ساخت و سازهایی که در حال حاضر تحت عنوان «مهر» و معمولا خارج از شهرها انجام می‌شود بهتر است فلش کار به سمت احیای بافت‌های فرسوده باشد.

رییس مجلس شورای اسلامی افزود: در حال حاضر ساخت و سازهای جدید از متد علمی برخوردار نیست و اگر برای برج‌ها مشکلی ایجاد شود خدمات‌رسانی دچار اخلال خواهد شد. برای مراکز حساس نیز باید متناسب با جایگاه‌شان برای شرایط غیرعادی فکری کرد.

وی تاکید کرد که باید در این زمینه گام‌ها را تشدید کنیم تا بخش‌های خدمات‌رسان در مواقع حساس بتوانند خدمات رسانی کنند.

لاریجانی بر ضرورت معطوف کردن اراده‌ مردم به این مقوله تاکید کرد و افزود: اگر مردم رابطه‌ی محسوسی با این مقوله نداشته باشند در راستای آن اقدام نمی‌کنند. لذا باید این امر به باور ملی تبدیل شود. هم‌چنین رسانه‌ها باید اهتمام جدی کنند تا این موضوع به تلقی عمومی تبدلی شود. این در حالی است که در حال حاضر چنین حسی ندارم که رسانه‌ها اقدام وسیعی کرده‌اند.

رییس مجلس شورای اسلامی با اشاره به موادی از برنامه‌ی پنجم که در آن به چرخه‌ی پدافند غیرعامل توجه شده است، گفت: البته باید در بودجه‌ی 90 نیز به این موضوع توجه شود. اگر کاستی در این زمینه وجود داشته باشد بهتر است سازمان پدافند غیرعامل پیشنهادات خود را متناسب با برنامه‌ی پنجم ادامه دهد.

وی بر ضرورت تطابق قوانین بودجه با اسناد بالادستی از جمله قانون برنامه تاکید کرد و گفت: باید با هنرمندی این تطابق را انجام دهیم و اگر کاستی وجود دارد آن را رفع کنیم.

با انحراف برخی افکار از آرمان‌های نظام مواجهیم

فریدون عباسی رئیس سازمان انرژی اتمی نیز صبح امروز در دومین همایش پایداری ملی و پدافند غیرعامل، با بیان اینکه آموزه‌های ما از دوران دفاع مقدس به مقابله صحیح با تهدیدات حال و آینده کمک می‌کند، اظهار کرد: رزمندگان کشور ما توانسته‌اند پیوند تخصص با رزم انفرادی را در جبهه‌های جنگ وارد کنند. با تجربیات گذشته، شرایط کار ستادی برای ما فراهم شده است و البته در این زمینه باید به رشد تحصیلات تکمیلی در کشور نیز توجه کرد و در چنین شرایطی است که امروز می‌توانیم از بحث‌هایی نظیر استاندارد و آیین‌نامه‌ها صحبت کنیم.

به گزارش ایسنا، عباسی با تاکید بر این‌که اگر با افراط و تفریط با مقوله‌های پدافند مواجه شویم آسیب‌پذیر خواهیم بود، اظهار کرد: بعضا دیده می‌شود که یا از این بحث غافل می‌شویم و می‌گوییم هیچ کاری نکنیم چرا که نوع تهدیدات فرق کرده است و یا آنقدر مسئله را محکم می‌گیریم و مدام به آن می‌پردازیم که هزینه‌ها را بالا می‌بریم و این مسئله می‌تواند آسیب‌های اجتماعی ایجاد کند.

وی اضافه کرد: برای اینکه از این افراط و تفریط پرهیز کنیم لازم است که در بحث آموزش، توجه بیشتری به نسل جدید داشته باشیم. همانطور که رییس مجلس هم اشاره کرد، ما قدرتی هستیم که شاید در مقطع فعلی آسیبی به ما وارد نشود ولی باید از حالا در مدارس این مباحث را دنبال و برای آینده برنامه‌ریزی کنیم.

رییس سازمان انرژی اتمی کشورمان، به نقش رسانه‌ها به ویژه صدا و سیما در گسترش فرهنگ پدافند غیرعامل و آموزش‌های مربوط به آن اشاره کرد و افزود: رسانه ملی باید با آموزش‌های کوتاه‌مدت و مفید یا با هشدارهایی که می‌دهد بتواند بحث پدافند را به عنوان یک بحث ملی مطرح کند.

وی در ادامه با بیان این‌که بحث هسته‌یی موضوعی است که فقط در کلمه هسته‌یی خلاصه نمی‌شود، تصریح کرد: صنعت هسته‌یی زمینه‌های کار را در سایر رشته‌ها به ویژه رشته‌های صنعتی فراهم می‌کند و همانطور که به بحث پدافند عامل در کشور توجه می‌شود، در بحث هسته‌یی باید به پدافند غیرعامل نیز توجه شود.

رییس سازمان انرژی اتمی کشورمان، بر لزوم بالا بودن سطح ایمنی در تاسیسات هسته‌یی تاکید کرد و گفت: اگر در بحث‌های پدافندی به سازه‌ها و تجهیزات خود بویژه در شروع کار دقت کنیم مطمئنا می‌توانیم این مقولات و ایمنی‌ها را به سایر عرصه‌ها نیز گسترش دهیم. دقیق بودن ابزار و تجهیزات اندازه‌گیری، خلوص مواد مورد استفاده از بحث هسته‌یی و بکارگیری آن در صنایع دیگر، توجه به مدیریت صحیح در صنعت و نیز روش‌های تحقیق و بهره‌برداری از دیگر مباحثی است که باید حتما به آنها توجه شود.

وی در ادامه بر لزوم ورود ایران به بازارهای جهانی در بحث صدور مواد و خدمات تاکید کرد و گفت: این مسئله مستلزم استانداردسازی و پایداری مواد و تجهیزات است. همه این مسائل کمک می‌کند که برای آینده برنامه‌ریزی کنیم ولی شرط اول، آسیب‌پذیر نبودن در زمان فعلی و چند سال آینده است تا بتوانیم موفق شویم.

رییس سازمان انرژی اتمی کشورمان، اضافه کرد: ما باید بتوانیم با دیگران مشارکت داشته باشیم چرا که خود این مسئله می‌تواند یک عامل بازدارنده برای ما باشد و ما در حال حاضر در حال فراهم کردن مقدمات این مسئله هستیم.

عباسی با تاکید بر اینکه قصد داریم به یک قطب علمی، صنعتی و مدیریتی طبق چشم‌انداز بیست ساله کشور در سطح منطقه تبدیل شویم، خاطرنشان کرد: همانطور که بارها عنوان شده، امروز تهدیدات تغییر کرده است. آسیب‌پذیری ما در چند سال گذشته بیشتر در بخش‌هایی بوده که به حفاظت از نیروی انسانی مربوط می‌شود و همچنین با برخی آسیب‌های اجتماعی و انحراف افکار از آرمان‌های نظام نیز مواجه هستیم که در اینجا مجال باز کردن بیشتر این موضوع نیست.

وی همچنین اظهار کرد: یکی از بحث‌های مهم امروز، بحث نرم‌افزاری است و این مقوله‌ای است که کمتر به آن پرداخته‌ایم و آثار آسیب‌پذیری‌های اولیه مشاهده می‌شود. در بحث تهاجم‌های نرم‌افزاری دشمنان، جایی که بیشتر از همه می‌تواند مورد حمله قرار بگیرد، تاسیسات هسته‌یی است که در همین رابطه تلاش‌های دشمنان برای انتشار ویروس استاکس نت و مباحث اینچنینی را شاهد بوده‌ایم.

رییس سازمان انرژی اتمی کشورمان، همچنین بر توجه بیشتر به نیروی انسانی در بحث پدافند غیرعامل تاکید کرد و گفت: دشمنان پیشرفت ما تلاش زیادی می‌کنند که در افراد نفوذ کنند تا از طریق آنها - دانسته یا ندانسته - بتوانند به روند پیشرفت ما ضربه وارد کنند. برای این موضوع از انگیزه‌های مختلف افراد نظیر نارضایتی‌های شغلی، اقتصادی، سیاسی و مدیریتی ممکن است استفاده کنند. بنابراین آسیب منابع انسانی می‌تواند بر روی بحث پدافندی تاثیرگذار باشد و در چند سال گذشته از این نظر بیشتر آسیب دیده‌ایم. بنابراین جا دارد به بحث آسیب‌های اجتماعی در سازمان پدافند غیرعامل توجه بیشتری شود.

کد خبر 130359
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار سیاست‌خارجی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز