-
در هجدهمین تور تهرانگردی مرکز تهرانشناسی همشهری به بازدیدش رفتیم
فیلم | مدرسه دختران تارک دنیا در تهران را ببینید
در میان هیاهو و شلوغی خیابان منوچهری به کوچهای میرسیم که نام «ژاندارک» روی تابلو آن جا خوش کرده است. وارد کوچه که میشویم همین نام روی نمای مرمرین آپارتمان چندطبقهای به شکل لاتین و فارسی نشان میدهد که نشانی را درست آمدهایم.
محله
-
چند روایت از زندگی و مبارزات حجتالاسلام موسوی همدانی
محله پلاسچرا این روحانی سرشناس پسرش را لو داد؟
سال ۱۳۴۴ به تهران آمد و از همان زمان علم مبارزه با رژیم را در شهرری در دست گرفت و مسجد ابراهیم خلیل شد پایگاه مبارزه و خانه حجتالاسلام سید ابوالقاسم موسوی همدانی مرکز فعالیت انقلابیها. او سالها مبارزه کرد و سختی کشید. بچههایش را زندانی کردند. خانهاش به قرق ساواک درآمد و خودش همانجا حبس شد.
-
دروازه طهروناینفوگرافی | قصههای خواندنی نخستین مدارس پایتخت | زنگ اولینها
تهران را باید مهد نخستین مراکز آموزشی دانست؛ مدارسی که برای نخستین بار بنا شدند و مردان و زنان بسیاری برای پا گرفتن آنها و توسعه نظام آموزشی کشور تلاش کردند و رنجنامهها نگاشتهاند.
-
در سیزدهمین نشست تهرانشناسی همشهری به سراغ اولین مدرسه نوین ایران هم رفتیم
دروازه طهرونچه رشتههایی در مدرسه دارالفنون تدریس میشد؟ | عکسهای تاریخی از این مدرسه را ببینید
مدرسه دارالفنون در تهران را نخستین مدرسه مدرسه کشور میدانند. رشتههای تحصیلی این مدرسه که به همت امیرکبیر در زمان قاجاریه تاسیس شد و اکنون یکی از آثار ارزشمند ملی ایران به شمار میرود، با دروسی که امروزه در مدارس تدریس میشوند متفاوت بود.
-
واقعیاتی درباره یکی از نخستین مدرسههای شمیران؛ محلهای که تا سال ۱۳۱۶ مدرسه دولتی نداشت
دروازه طهرونمعلم این دبیرستان، نویسنده معروف ایرانی بود
دبیرستانی که امروزه به نام «جلال آلاحمد» شناخته میشود به یاد نویسنده معاصر که روزگاری در این مدرسه معلم بوده، نامگذاری شده است. تاریخ تاسیس این دبیرستان به سال ۱۳۱۶ برمیگردد.
-
گشتی در یک محله قدیمی شهرری
محله پلاسچرا در این محله باروت میکوبیدند؟ | ماجرای ناپدید شدن گندهلاتهای معروف
وارد محله که میشوی حس متفاوتی پیدا میکنی. یک طرف محله فقط کوه است. چندسالی است بزرگراه امامعلی(ع) چهره این محله کوهستانی را دگرگون کرده اما هنوز هم میتوان گفت ظاهری متفاوت از محلههای دیگر دارد.
-
محله پلاسفیلم | قصههای شنیدنی محلههای تهران | چرا سیل تجریش مغازه حاج نقی را خراب نکرد؟
امروز سراغ استثناییترین مغازه میدان تجریش رفتیم، چون همیشه استثناها قصهای با خودشان دارند.این دکان عطاری هم، تا سالهای سال، بهواسطه صاحب سرشناسش و همینطور یک اتفاق هولناک سر زبانها بود. ادامه داستان را در
-
در سیزدهمین نشست مرکز تهرانشناسی همشهری عنوان شد
دروازه طهروننام این زنان را به خاطر بسپارید | ماجراهای نخستین کودکستان و رمز و رازهای مدارس دخترانه طهران
در دورهای که تحصیل دختران در جامعه ایران پذیرفتهشده نبود و نگاه منفی به مقوله تحصیل دختران وجود داشت، تعدادی از زنان پایتخت دست به کار شدند و برای ایجاد مدارس دخترانه در تهران اقدام کردند.
-
به دیدار پدر و مادر «علی آقاعبداللهی»، شهید جاویدالاثر مدافع حرم، رفتیم
دروازه طهرونسختترین کلمات عمر یک مادر را بخوانید | وصیتنامه یک رزمنده برای پسر ۱۶ماههاش را ببینید
یک عکس قدی دوربرشده، عکسی با لباس نظامی، عکسی از نوجوانی، عکسی همراه «امیرحسین».... اتاق پذیرایی آپارتمان کوچکشان پر است از تصاویر چهره و نگاه نجیب «علی».
-
در سیزدهمین نشست تهرانشناسی همشهری به پاسخ این پرسش پرداختیم
دروازه طهرونمیسیونرها کدام مدرسه را در تهران ساختند؟
میسیونرها یا مبلغان مسیحی که در دوران قاجار به ایران راه پیدا کردند، علاوه بر فعالیتهای تبلیغی، برای نفوذ بیشتر در فرهنگ ایرانی چند مدرسه نیز در ارومیه، تهران و دیگر شهرهای کشور ساختند. در گفتوگو با «اردشیر آل عوض»، پژوهشگر فرهنگ عامه، به ماجرای ساخت نخستین مدرسه میسیونری در تهران پرداختیم.
-
در سیزدهمین نشست مرکز تهرانشناسی همشهری آداب تدریس در مکتبخانهها تشریح شد
دروازه طهرونمنشور اخلاقی معلمان ۲۰۰سال پیش را ببینید | وقتی تدریس خصوصی ممنوع بود!
مکتبخانهها از نخستین و مهمترین نهادهای آموزشی ایران و در رأس آن دارالخلافه تهران بودند و معلمان و مکتبداران آن روزگار، بهاصطلاح منشوری اخلاقیحرفهای داشتند که لازمالاجرا بود. مرور پارهای از آداب و قواعد این نظامنامه آموزشی که الگوی رفتار مکتبداران با شاگردان بوده احتمالا برای شما جالب است.
-
در هجدهمین تور تهرانگردی مرکز تهرانشناسی همشهری از نسل اول مدارس پایتخت سراغ گرفتیم
دروازه طهرونچگونه پسر رفتگر دانشمند ناسا شد؟ | ساخت نخستین دستگاه رادیولوژی و فرستنده رادیویی در خانه فوتوفنها!
مکتبخانهها تا چند نسل پیش تنها کانون آموزشیای بودند که شاگردان در آنها پای درس میرزاها مینشستند؛ در گوشه مسجدی قدیمی یا یک حجره کوچک، روی چند حصیر یا چمباتمهزده بر نمد کف مکتبخانه. آموزش بچهها بر این منوال پیش میرفت.
-
در سیزدهمین نشست مرکز تهرانشناسی همشهری نکات جالبی از محتوای کتابهای درسی دوران قاجار مطرح شد
دروازه طهرونچه کسی محتوای کتابهای درسی را متحول کرد؟ | نکات اخلاقی که دانشآموزان در مدارس میآموختند
محتوای کتابهای درسی مدارس از مهمترین دغدغههای نظام آموزشی در تعلیم و تربیت دانشآموزان است؛ اینکه موضوعات کتابهای درسی چگونه دانشآموزان را برای زندگی در اجتماع آماده میکند. در ادامه به اثرگذارترین چهره تاریخ معاصر در دوره پهلوی اول که به تنظیم محتوای کتابهای درسی نوین همت کرد پرداختهایم.
-
در هجدهمین تور تهرانگردی مرکز تهرانشناسی همشهری به بازدیدش رفتیم
دروازه طهرونفیلم | مدرسه دختران تارک دنیا در تهران را ببینید
در میان هیاهو و شلوغی خیابان منوچهری به کوچهای میرسیم که نام «ژاندارک» روی تابلو آن جا خوش کرده است. وارد کوچه که میشویم همین نام روی نمای مرمرین آپارتمان چندطبقهای به شکل لاتین و فارسی نشان میدهد که نشانی را درست آمدهایم.
-
یادداشتی از داریوش شهبازی، تهرانپژوه، درباره روزهای دوردست و مشقتهای باسواد شدن
دروازه طهرونقصه دردناک ترکه آلبالو و چشمهای متعجب
تنبیه دانش آموزان رابطه مستقیمی با شیوههای آموزش سنتی و مدرن در مدارس و سیستم آموزشی کشور داشت. تا قبل از عمومیت یافتن مدرسه های جدید «مکتب» اصلیترین و تنهاترین مکان برای سوادآموزی به شیوه سنتی به شمار میرفت.
-
مقصد هجدهمین تور تهرانگردی مرکز تهرانشناسی همشهری
دروازه طهرونموزه متفاوت خیابان پاسداران | گنجینه نمادهای آموزش و پرورش؛ از دیروز تا امروز
در نیستان نهم خیابان پاسداران موزهای متفاوت با حس و حالی عجیب پذیرای گردشگرن تور تهرانگردی همشهری است؛ موزهای که با ویترینهای شیشهای مخاطبانش را به سالیانی میبرد که محصلان پشت نیمکت مینشستند و به صدای معلم گوش میدادند.
-
در سیزدهمین نشست تهرانشناسی همشهری جایگاه مکتبخانهها در میان مردم تشریح شد
دروازه طهرونعکس | از نذر برای مکتبخانه تا معلم سرخانه بچههای اغنیا
در تهران قدیم مکتبخانهها در میان مردم همپای اماکن متبرکه اعتبار و قداست داشتند و به همین دلیل اغلب برای مکتبخانهها نذر میکردند. البته به جز نذر و نیاز، درس خواندن در مکتبخانهها قصهها و حواشی جالبی هم داشته که برای شما از آنها خواهیم گفت.
-
دروازه طهرونرابطه کمآبی و سیاست با تولد قدیمیترین مدرسه اوین
داستان ساخت قدیمیترین مدرسه اوین با کمآبی مزارع محله اوین گره خورده است. دوتن از ریشسفیدان روستای اوین به نامهای آقاسیدابراهیم و آقاسیدمصطفی مامور شدند تا قنات روبهخشکشدن را در مدت کوتاهی، لایروبی کنند. سیدآقاابراهیم بعد از لایرروبی قنات، بانی مدرسه اوین شد.
-
یک مصاحبه متفاوت در محلهای که صنف کاغذفروشان قرقش کردهاند
محله پلاسماجرای نون تافتون و خروس تاجدار در زیرزمین ظهیرالاسلام!
ظهیرالاسلام خیابانی شناختهشده در محله بهارستان است که صنف کاغذفروشان آن را قرق کردهاند. بعد از چراغ چشمکزن چهارراه خانقاه، مغازهای جمع و جور بستههای کاغذ و پاکتهای رنگارنگ را روی هم چیده. پلاک و نشانی درست است.
-
دروازه طهرونساواک این مدرسه معروف تهران را تعطیل کرد | بهشتی، رجایی و باهنر اینجا چه میکردند؟
خلأ آموزشهای دینی و اخلاق اسلامی در مدارس دوران پهلوی باعث شد جمعی از دغدغهمندان ازجمله حجتالاسلام حاج عباسعلی اسلامی با همیاری دکتر یدالله سحابی، ابوالقاسم میرزایی و عبدالحسین یوسفزاده در سال ۱۳۲۲ اقدام به تأسیس مدرسهای متفاوت کنند.
-
دروازه طهرونکار بزرگ سه مرد برای اهالی سه محله معروف پایتخت
گوشه و کنار پایتخت هرجا که سرک بکشید به واسطه افراد دست به خیر از سالهای دور و نزدیک، موقوفات بسیاری باقی است؛ از مسجد و مدرسه گرفته تا آبانبار و قنات.