خمیر مایه یکی از موادهای اصلی برای درست کردن خمیر و نان است و همیشه قبل از پخت نان این سوال برایمان پیش می‌آید که خمیر مایه را از کجا تهیه کنیم یا طرز درست کردن خمیر مایه چطور است. در این مطلب برای شما طرز تهیه خمیرمایه و نان با خمیر مایه را آورده‌ایم تا به راحتی خمیر مایه را در خانه تهیه کنید.

پخت نان در خانه -  طرز تهیه نان خانگی با آرد گندم

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از نمناک، خمیر مایه موجودی زنده و تک سلولی است که نشاسته و قند موجود در آرد را طی یک فرایند پیچیده‌ به گاز کربنیک و مواد آلی تبدیل می‌کند. از خمیر مایه برای پخت نان استفاده می‌شود زیرا تولید گاز کربنیک در آن سبب متخلل شدن خمیر و اصطلاحا ورآمدن و سبک شدن آن می‌شود. در این بخش شما را با طرز تهیه خمیر مایه خانگی و پخت نان با مخمر آشنا می‌کنیم.

طرز تهیه خمیر مایه در خانه

برای تهیه خمیر مایه در خانه به مواد زیر نیاز دارید:

  • آرد گندم کامل یا آرد سفید یک چهارم پیمانه
  • آب یک چهارم پیمانه

طرز تهیه خمیر مایه در خانه

برای تهیه خمیرمایه این مراحل را طی کنید:

۱- در یک کاسه آرد و آب را به میزان مساوی با هم مخلوط کنید.

۲- آرد را با آب ترکیب کنید تا خمیری حاصل شود.

۳- با یک حوله روی کاسه را بپوشانید.

۴- ظرف خمیر را در دمای اتاق قرار دهید، دمای محیط نباید خیلی گرم باشد.

۵- در روز، دو مرتبه(یک بار صبح و یک بار عصر) به ظرف سر بزنید و یک یا دو قاشق غذاخوری آرد و آب به طور مساوی به آن بیافزایید.

۶- مشاهده خواهید کرد که مایه خمیر بعد از ۳ الی ۵ روز، شروع به حباب زدن می‌کند.

۷- بعد از روز پنجم مایه خمیر باید حدود ۲ برابر حجم اولیه بزرگ و آماده‌ استفاده شده باشد.

خمیر مایه از چی درست میشه ؟ ؛ طرز تهیه خمیر مایه فوری در خانه | راز پف کردن خمیر نان ؛ روش تهیه نان خانگی با آرد گندم

چگونه بفهمم که خمیرمایه آماده استفاده است؟

برای اینکه دریابید که آیا خمیرمایه خانگی شما آماده استفاده است یا خیر، شما باید کمی از آن را داخل یک لیوان آب بیندازید، اگر خمیر روی سطح آب ایستاد یعنی آماده‌ استفاده است.

مقدار استفاده از مایه خمیر خانگی چقدر است؟

باید بدانید که میزان استفاده از مخمر آماده و خمیر ترش خانگی با یکدیگر برابر نیست. برای تهیه نان با خمیر ترش خانگی حتما باید از دستورالعمل‌هایی پیروی کنید که در آن از خمیر ترش خانگی استفاده شده است.

طرز نگهداری مایه خمیر خانگی

بهتر است خمیر مایه را به میزان لازم تهیه کنید اما اگر از تمام خمیر ترش استفاده نکردید و مقداری از آن باقی ماند، خمیرترش را در یخچال قرار دهید و هفته‌ای یک بار به آن آب و آرد اضافه کنید.

خمیر مایه از چی درست میشه ؟ ؛ طرز تهیه خمیر مایه فوری در خانه | راز پف کردن خمیر نان ؛ روش تهیه نان خانگی با آرد گندم

چگونه با خمیر مایه نان بپزیم؟

شما می‌توانید با استفاده از خمیرمایه در خانه نان بپزید. نان پخته شده با خمیر مایه، بو و طعم خوبی دارد و بسیار باکیفیت است.

مواد لازم برای پخت نان

مواد لازم مقدار
آرد ۳ پیمانه
آب ولرم ۱ پیمانه
خمیر مایه ۲ قاشق مربا خوری
کره ۳ قاشق غذاخوری
نمک ۲ قاشق چایخوری
شکر ۱ قاشق مربا خوری

مواد لازم برای رومال نان

مواد لازم مقدار
زعفران به مقدار لازم
زرده تخم مرغ ۱ عدد
سیاه دانه و کنجد به مقدار لازم

دستورالعمل و روش پخت نان در خانه

۱- کره را بیرون از یخچال و در دمای محیط قرار دهید تا نرم شود.

۲- خمیر مایه را در آب ولرم و شکر حل کنید.

۳- خمیر مایه را ۱۰ دقیقه کنار بگذارید تا پف کند و عمل بیاید و خمیر مایه کل سطح آب را بپوشاند.

۴- شکر، کره، نمک، آرد و خمیر مایه عمل آمده را با استفاده از همزن برقی دو دقیقه مخلوط کنید.

۵- خمیر را با دست ۱۰-۱۱ دقیقه خوب ورز دهید و ۷۰ تا ۱۰۰ بار روی میز کار بکوبید.

۶- ظرفی را چرب کنید و خمیر را در آن قرار دهید.

۷- روی خمیر را با فویل یا حوله تمیز بپوشانید.

۸- بگذارید که خمیر به مدت یک و نیم تا ۲ ساعت استراحت کند.

۹- خمیر را بعد از دو ساعت ورز دهید تا هوا و حباب اضافی خمیر نان از آن خارج گردد.

۱۰- فر را با درجه ۱۷۰ تا ۱۹۰ درجه سانتیگراد روشن کنید تا گرم شود.

۱۱- خمیر را به شکل قرص نانی شکل داده و درون سینی فر قرار دهید.

۱۲- سطح قرص‌های نان را چرب کنید و روی آنها را با حوله تمیز به مدت ۳۰ دقیقه بپوشانید تا استراحت کند.

۱۳- کنجد و سیاه دانه و مخلوط زرده تخم مرغ و زعفران را برای رومال، با برس روی نان بمالید.

۱۴- قرص‌های نان را درون فر با درجه ۱۷۰ تا ۱۹۰ درجه سانتیگراد به مدت ۳۰-۴۰ دقیقه قرار دهید.

۱۵- سپس بعد از گذشت این زمان شعله بالای فر را ۲ الی ۳ دقیقه روشن کرده تا روی نان به خوبی طلایی شود.

خمیر مایه از چی درست میشه ؟ ؛ طرز تهیه خمیر مایه فوری در خانه | راز پف کردن خمیر نان ؛ روش تهیه نان خانگی با آرد گندم

نکات مهم پخت نان در خانه

۱- برای تهیه نان همه مواد را با دقت اندازه گیری کنید تا کیفیت نانتان خوب شود.

۲- از آرد باکیفیت برای پخت نان استفاده کنید.

۳- خمیر آرد سبوس به اندازه آرد سفید حجیم نمی‌شود.

۴- از تازه بودن مخمر اطمینان یابید.

۵- بیش از حد نمک نریزید.

۶- اجازه دهید خمیر نان به خوبی و به مقدار کافی استراحت کند تا پف کند.

۷- خمیر نان را به خوبی ورز دهید، اگر خمیر را کم ورز دهید، بافت نان نرم و ترد نمی‌شود.

۸- روی خمیر را به خوبی با حوله بپوشانید تا گرم شود و زودتر پف کند. اگر دمای محیط خنک باشد، حجیم شدن خمیر نان بیشتر طول می‌کشد.

بیشتر بخوانید:

کد خبر 807663

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار تغذیه و آشپزی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 1
  • شهناز BR ۱۴:۳۴ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۶
    0 0
    سلام میشه شکر بیشتر بریزیم شیرینتر بشه تو بافتش خراب نمیشه؟
    • Lili IR ۱۴:۴۹ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۷
      0 0
      میتونی بریزی،حتی میتونید کشمش هم اضافه کنید،روی نان رو قبل پخت مخلوط زرده تخم مرغ و کره برنید