تاریخ عمومی ایران
-
عکس | همه ثروتمندان ایران را یکجا میخرم! | مردی با انگشتر ۲۰۰ میلیارد تومانی!
پهلوی دوم چه کسی را نامه زد و گفت که انسان سختکوش و زحمتکشی است؟ کسی بود که خودش گفته بود، میتواند همه ثروتمندان ایران را یکجا بخرد و فقط یکی از انگشترهای الماس که دستش بود به پول الان بیش از ۲۰۰ میلیارد تومان میارزید!
-
بنیانگذار بانک ملی ایران در این کوچه زندگی میکرد | خانهاش را ببینید
خیابان منوچهری اعتبار دیروز و امروزش را مدیون یکی از کوچههایی است که در میانه آن جاخوش کرده؛ کوچه «اربابجمشید».
-
ماجرای فحش ۱۸+ شاه به روزنامهها به خاطر رضا پهلوی | باید فکر یک دختر بازی هم برایش بکنم!
اسدالله عَلَم در خاطرات خود مینویسد: ... فرصت را مغتنم میدانم که عرض کنم، این پسر [رضا] را تا کی میخواهید در دست پرستار فرانسوی و فقط پرستار فرانسوی بگذارید. ایشان باید به عادات ایرانی، روحیه ایرانی، و علایق ایرانی خو بگیرد.
-
پرونده ویژه؛ خانههای تاریخی / سیاستمداران - ۳۹
خانه مخبرالدوله این روزها پاتوق چه کسانیست؟ | نویسنده «خاطرات و خطرات» برای تهران چه کرد؟
«مهدیقلیخان هدایت» که روزگاری سری میان سرها داشت و صاحب شوکت و مکنت بود، برای خیلی از رهگذران محله دروس و خیابان کلاهدوز شاید نامی باشد خشکوخالی که جایی آن را دیده یا شنیدهاند و برای بسیاری نیز علامت سوالی است در هزارتوی تاریخ شهر یا کشور. البته شماری هم او را خواهند شناخت.
-
از دره مخوف یوسفآباد و قلعه چهاردرش چه میدانید؟ | قدمبهقدم از زندان قزلقلعه تا تپه ندید
میرزا یوسف آشتیانی نامی است که در مرور سابقه محلههایی چون یوسفآباد، نصرتآباد، بهجتآباد، عباسآباد، امیرآباد، ونک و فرحزاد به آن برمیخوریم.به عبارت دیگر، تپههای اطراف تهران در سالهای دور و در زمانه ناصری، بعد از آبادانی، به نام او و کسانش خوانده شدند تا سرنخی باشند برای روایت امروز ما.
-
قصههای تهران
عکس هویت | ساخت مسجد گیاهی میدان تجریش داستان جالبی دارد | رضا شاه میخواست اینجا کاباره بسازد!
زمانی که چشم رضا شاه به باغهای باصفای میدان تجریش میافتد تصمیم میگیرد که کابارهای برای خوشگذرانی و تفریح افرادی بسازد که به پل تجریش میآیند، برای همین دستور میدهد تا باغ بزرگ ضلع شمال غربی میدان تجریش را به هر قیمتی از صاحبش بخرند تا این نقشه را عملی کند اما نتوانست و جای آن مسجدی بنا شد.
-
درخت برگزیده پایتخت
تنومند و استوار سالهاست که در نزدیکی امامزاده شعیب (ع) قد برافراشته است و همچنان سایه مهربانش را بر سر رهگذران میگستراند. درخت چنار ۹۰۰ ساله این امامزاده یکی از کهنترین چنارهای پایتخت است.
-
خانهباغ امیرتیمور کلالی و راز ۲۷ سال عینک آفتابی زدن استاد بنان
امیرتیمور کلالی، وزیر کار و کشور دولت مصدق، زمینداری بزرگ بود که تعداد آبادیهایش در خراسان به ٢٠٠ پارچه میرسید.
-
چوپان لواسانی چگونه ملکه دربار قاجار شد؟ | موقوفات زن قجری در شمال تهران؛ از جلیقه الماس و پرده مروارید تا پل تاریخی
برگهای تاریخ قجری را که ورق میزنید، همواره ربطهای واضحی بین این تاریخ و شمیران پیدا میکنید. از اقامت شاههای قجر و وزرایشان در شمیران تا تحولات سیاسی و اجتماعی آن روزگار، همگی بستری در شمال تهران داشتند.
-
تصاویر| تشکیل جلسات مهم صدراعظم در آلاچیق نخستین پارک تهران | باغی شبیه پارک انگلیسیها
اینجا نخستین پارک تهران بود؛ حوالی محدوده کنونی دروازه شمیران و جایی که امروز تنها یک در چوبی و نام «کوچه پارک امینالدوله» روی تابلوی شهرداری از آن پارک زیبا باقی مانده است. ماجرای ساخت این پارک را در ادامه بخوانید.
-
بخشی از تاریخ معاصر ایران در گورستانی متفاوت | داماد خیّر شاه، فروغ فرخزاد، ملکالشعرای بهار و...اینجا آرمیدهاند
کافی است چند دقیقهای زیر سایه درختان این گورستان متفاوت میان سنگ قبرها قدم بزنید تا نامهای آشنای فرهنگ و ادب تاریخ معاصر ایران که روی سنگ قبرها حک شده است توجهتان را به خود جلب کند. اینجا گورستان ظهیرالدوله است؛ جایی که گویی بخشی از تاریخ معاصر ایران در آن آرمیده است.
-
اختراع یک ساعت عجیب و غریب توسط روحانی این مسجد | چرا شاه، «شیخ علی» را با ابوعلی سینا مقایسه کرد؟
مسجد «شیخ علی» در دل کوچههای محله دزاشیب، انبوهی از قصهها را در خود جا داده است؛ از وجه تسمیه این مسجد کوچک تا نقش محوری آن در گردهمایی اهالی به وقت برگزاری آئینهای مذهبی. نام این مسجد اما با نام یک روحانی متفاوت گره خورده است؛ کسی که در زمان ناصرالدینشاه با چند اختراع عجیب شهره شهر شده بود.
-
نقاشی منحصربهفرد محمود صبا از کاخ عشرتآباد | راز این نقاشی تاریخی چیست؟
«محمود خان ملکالشعرا» یا نامی که بیشتر به آن معروف است «محمود صبا» یکی از نقاشان چیرهدست دوران قاجار بود. او نقاشیهای منحصربهفرد خود را با امضای «بنده درگاه محمود» میکشید. اینجا تابلوی معروف این نقاش ماهر را که از عمارت عشرتآباد به تصویر کشیده، ببینید.
-
مصدق اینجا محاکمه شد!
باغ وسیعی در شمال شرق تهران و محدوده خیابان پاسداران جا خوش کرده که درختهای نسبتاً بلندی دارد و عمارتهای قاجاری با سقفهای شیروانی پوسیده آن هنوز نفس میکشند.
-
پیرترین موجود زنده تهران را اینجا بببینید | از افسانه کفاش پیر عودلاجون چه میدانید؟
عودلاجان، محله قدیمی و تاریخی پایتخت، پیشینهای ٤٠٠ساله دارد، بیش از تهران. این محله امامزادهای دارد در دل خود به نام امامزاده یحیی (ع). آنچه این امامزاده را از امامزادههای دیگر متمایز کرده، درخت چناری است که عمرش بیش از ٩٠٠ سال برآورد شده است.
-
ببینید | خاطرات یک خیابان بیرقیب را ورق بزنید
رقیب ندارد. وسعت ١٨ کیلومتریاش آن را در خاورمیانه بیرقیب کرده، دوردیف چنارهای سربلندش بر زیبایی و وقارش افزوده، ثبت ملی شده و قرار است ثبت جهانی هم بشود.
-
مسعودیه؛ قصر شازدهای که هرگز شاه نشد | درباره قهوه قجری زهرآلود، بمب زیر کالسکه و غارت عمارت مشهور
حوالی ایستگاه مترو ملت، نمای زیبای عمارتی قجری به چشم میخورد. این عمارت که شباهت بسیاری به کاخ گلستان دارد، روزگاری قصر مسعود میرزا، پسر ناصرالدینشاه، بوده.
-
این مرد ۱۲۰۰ روستا را آباد کرد | خالق ضرب المثل «برای من آب ندارد برای تو که نان دارد» چه کسی بود؟
محدودهای که امروز آن را با نام اراضی «عباس آباد» میشناسیم و با بوستان طالقانی، بوستان آب و آتش، باغ کتاب و...میان تهرانیها مشهور است، روزگاری گرو وام یک تاجر معروف بود و ماجراهای پر فراز و نشیب بسیاری از سرگذراند. در ادامه وجه تسمیه این محله و برگهایی از تاریخچه آن را بخوانید.
-
لذت پیادهروی روی تنها پل آجری پایتخت
پلهای قدیمی غرب تهران از جمله آثار مهم تاریخی است که نقش مهمی در تعاملات بین روستاها و رونق اقتصادی آنها داشته است. مسیر ارتباطی که این پلهای تاریخی ایجاد میکردند تعاملات فرهنگی و کسبوکار روستاهای غرب تهران را تسهیل میبخشید.
-
یادگار آیتالله مهدویکنی برای اهالی کن
کمی مانده به توتستانهای محله قدیمی کن در میان حرکت تند زندگی خانهای با دیوارهای بلند کاهگلی همچنان استوار مانده است. یک خانه ۲۰۰ ساله که در کنار سادگی و زیبایی، یک تفاوت شاخص با دیگر خانههای این محله دارد.
-
عکس | اولین بودجه ایران در ۱۱۱ سال پیش با ۵۰۰ هزار تومان کسری!
۱۱۱ سال پیش بود و ۵ سال از فرمان مشروطیت گذشته بود که برای نخستینبار دخل و خرج دولت با حساب و کتاب معین و بودجه مشخص انجام شد و البته آن بودجه هم ۵۰۰ هزار تومان کسری داشت!
-
این مرد همه عشایر ایران را باسواد کرد | نام او روی یکی از خیابانهای تهران
خیابان ٦٤ یوسفآباد تهران به نام «پدر آموزش همه عشایر ایران» نامگذاری شده و سردیسی از این انسان بزرگ نیز در ابتدای همین خیابان جاخوش کرده، اما او که بود و چه کرد که نامش زینتبخش یکی از دیوارهای این شهر است.
-
عکس ا کارنامه تحصیلی احمدشاه قاجار در نوجوانی
تصویری از کارنامه تحصیلی دوران کودکی احمد شاه، آخرین شاه قاجار که مربوط به زمانی که ١٣ سال داشت را ببینید.
-
قصههای تاریخی تهران
عکس | بزرگترین و مرتفعترین هتل ایران در تهران قدیم کجا بود؟ | ساخت آسمانخراش ۶۵۰ میلیون تومان خرج برداشت
حتما هنگام عبور از تقاطع بزرگراه شهید چمران و خیابان ولیعصر (عج) نگاهتان به این هتل زیبا و قدیمی افتاده. ساختمان ١۵طبقهای که روزگاری از آن بهعنوان بزرگترین هتل خاورمیانه و مرتفعترین آسمانخراش ایران یاد میشد.
-
نخستین اتوبوس خارجی چگونه به تهران رسید؟
نخستین اتوبوس ایران به معنای واقعی کلمه، به وسیله بازرگان بلژیکی ابتدا در استان گیلان و شهر رشت مورد استفاده قرار گرفت، اما بعدها به دلایلی از تهران و خیابانهای آن سر درآورد.
-
این خیابان پایتخت در جهان لنگه ندارد | جمع چهار دین آسمانی در یک چهارراه
به دلیل سکونت قوامالسلطنه، نخستوزیر دوران قاجار و پهلوی، به خیابان قوام معروف شد. پیش از آن اما به دلیل میزبانی از یک شفاخانه، بین مردم به خیابان مریضخانه مشهور بود. بعد از انقلاب نامش به سی تیر تغییر یافت و سالهاست که همین نام بر پیشانی این خیابان یادآور واقعهای تاریخی است.
-
ژیانی که نخستین جهانگردان ایرانی را تا آفریقای جنوبی برد، کجاست؟
عیسی و عبدالله امیدوار ۲ برادر جهانگردی هستند که سال ۱۳۳۳ سفر خود را ابتدا با موتور و بعد هم با ژیان به دور دنیا شروع کردند تا عنوان نخستین جهانگرد ایرانی به آنها تعلق بگیرد.
-
چه کسی در چالهمیدان مدرسه و مسجد ساخت؟
منطقه۱۲ مدارس قدیمی و تاریخی بسیاری را در دل خود جا داده است. برخی از این مدارس در حال حاضر کاربری دیگری دارند و برخی از آنها هنوز نام و نشان مدرسه را یدک میکشند. یکی از این مدارس تاریخی پایتخت مدرسه فیلسوفالدوله است که در دوران ناصری بنا شده و همچنان برای علاقهمندان به معماری جذابیت دارد.
-
چگونه گاریخانهها به تاریخ پیوستند؟ | داستان تولد اولین گاراژهای مسافربری در تهران
سابقه تاریخیمسافرتهای اتوبوسی در تهران خودمان به بیش از ۸۰ سال پیش بر میگردد. وقتی خودروهای جمعی با آن شکل و شمایل عجیب برای اولین بار در خیابان چراغ برق(امیر کبیر) به راه افتادند مردم هاج و واج میماندند که این غول آهنی چیست؟!
-
نخستین سفارتخانه خارجی در این گذر ساخته شد | لوطی صالح یا مطرب مغضوب؟!
کوچه ارامنه در خیابان مولوی را که تا آخر بروید، شما را به گذری تاریخی راهنمایی میکند به نام گذر لوطی صالح؛ قدیمیترین گذر تهران. گذر یا بازارچهای با سقفی عظیم و معماری باشکوه که ۲۰۰ سال است در جنوب تهران جاخوش کرده است.