اف-۳۵ سه مدل اصلی دارد: اف-۳۵ اِی با توان نشست و برخاست متعارف، اف-۳۵ بی با توان برخاست کوتاه و نشست عمودی و اف-۳۵ سی با توان ناونشینی. نیروی هوایی ایالات متحده آمریکا، سپاه تفنگداران دریایی ایالات متحده آمریکا، نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا، نیروی هوایی سلطنتی بریتانیا، کره، ژاپن، ترکیه، ایتالیا و رژیم صهیونیستی از کاربران این هواپیما هستند.

لاکهید مارتین اف-۳۵ لایتنینگ ۲

به گزارش همشهری آنلاین،  اف-۳۵ نوع توسعه‌یافته هواپیمای ایکس-۳۵ است.  اف-۳۵ که گفته شده می‌تواند از رادارها بگریزد و شناسایی نشود در سه مدل ساخته شده‌است. ارزش هر جنگنده اِف-۳۵ بالغ بر ۱۰۰ میلیون دلار برآورد می‌شود.

ایالات متحده آمریکا طرح خرید و به‌کارگیری ۲٬۶۶۳ فروند اف-۳۵ را تا سال ۲۰۳۷ و در خدمت نگه‌داشتن این جنگنده تا سال ۲۰۷۰ میلادی را دارد. این جنگنده مورد استفاده هر سه واحد نظامی ایالات متحده یعنی نیروی هوایی، نیروی دریایی و سپاه تفنگداران قرار خواهد گرفت.

آشنایی با جنگنده لاکهید مارتین اف-۳۵ لایتنینگ ۲
پرواز ایکس-۳۵ ای از پروژه جنگنده تهاجمی مشترک بر فراز پایگاه هوایی ادواردز. از این پیش‌نمونه تنها دو فروند آزمایشی ساخته شد.

پیشینه

کمپانی‌های آمریکایی نورثروپ گرومن و مکدانل داگلاس به عنوان یک تیم، کمپانی بوئینگ آمریکا و کمپانی لاکهید مارتین نیز دیگر شرکت‌کنندگان در این رقابت بودند. هر کدام از این تیم‌ها طرحی را ارائه دادند. در ارزیابی سال ۱۹۹۶، طرح تیم نورثروپ گرومن و مکدانل داگلاس رد شد و در مقابل کمپانی‌های بوئینگ و لاکهید مارتین هر کدام به ترتیب طرح‌های تجربی ایکس-۳۲ و ایکس-۳۵ را ارائه دادند. حرف ایکس در هواپیماهای آمریکایی نشانگر آزمایشی بودن هواپیما است.

آشنایی با جنگنده لاکهید مارتین اف-۳۵ لایتنینگ ۲
یک اف-۳۵ درحال پرواز در کنار یواس‌اس زاموالت

وزارت دفاع آمریکا در ۱۶ نوامبر ۱۹۹۶ بودجه لازم برای توسعه و ساخت طرح‌های ایکس ۳۲ و ایکس-۳۵ را به شرکت‌های بویینگ و لاکهید مارتین پرداخت کرد. ایکس-۳۲ بویینگ برای اولین بار در ۱۸ سپتامبر ۲۰۰۰ به پرواز درآمد و تقریباً یک ماه بعد از آن در ۲۴ اکتبر ۲۰۰۰ ایکس-۳۵ نیز اولین پروازش را انجام داد. سرانجام در اکتبر ۲۰۰۱ طرح ایکس-۳۵ کمپانی لاکهید مارتین برنده این مسابقه شد. بعد از تثبیت طرح ایکس-۳۵ دیگر آن را به نام اف-۳۵ می‌شناسند؛ چون حرف F در هواپیماهای آمریکایی نشان‌دهنده جنگنده است.

کمپانی لاکهید مارتین در طی پروژه جنگنده تهاجمی مشترک دو فروند ایکس-۳۵ ساخت. یکی از مدل ای و دیگری مدل سی ولی در طی پروژه با انجام تغییراتی ایکس-۳۵ ای به ایکس-۳۵ بی تبدیل شد.

عملکرد

جنگنده اف-۳۵ به عنوان یک جنگنده نسل پنجم دارای ویژگی‌های منحصر به فرد و ارتقای ویژگی‌های جنگنده‌های نسل قبل است از جمله این ویژگی‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • پنهانکاری

اف-۳۵ از قابلیت پنهانکاری (Stealth) بالایی برخوردار است. طراحان این جنگنده از آخرین و پیشرفته‌ترین روش‌های برای کاهش بازتاب راداری و کاهش تشعشعات فروسرخ در طراحی اِف ۳۵ استفاده کرده‌اند. توانایی پنهانکاری در کنار آگاهی وضعیتی بالا توانایی دید اول و شلیک اول را برای اف ۳۵ فراهم می‌آورد و به بقاپذیری این جنگنده در میدان نبرد کمک شایانی می‌کند. با توجه به گفته‌ها در مورد رادار گریزی این جنگنده ولی کشورهای ایران و روسیه اعلام کردند که توانستند با استفاده از رادارهای خود بارها این جنگنده را رصد کنند.

  • بهره‌گیری از فناوری‌های نوین صنعت هوافضا

در اف-۳۵ به جای محرک‌های هیدرولیکی از فناوری نوین محرک‌های الکتروهیدرواستاتیکی استفاده شده که باعث افزایش امنیت پرواز، کاهش نقص فنی کنترلرهای جنگنده و همچنین نیاز کمتر به تعمیرات می‌شود. اف ۳۵ از سامانه پرواز با فیبر نوری استفاده می‌کند، این سامانه در واقع همان سامانه پرواز با سیم است که در آن به جای کانل‌های سیمی از کانال‌های فیبر نوری و استاندارد انتقال داده شبکه استفاده شده که سرعت و امنیت داده بهتری برای سامانه کنترل پرواز اف-۳۵ فراهم کرده‌است. همچنین ۴۲ درصد از وزن اف-۳۵ را مواد مرکب (کامپوزیت) به کار رفته در این جنگنده تشکیل می‌دهند که این بیشترین میزان استفاده از مواد مرکب در یک جنگنده آمریکایی است برای مثال ۲۲ درصد از وزن اف ۲۲ و فقط ۲ درصد از وزن اف ۱۶ از مواد مرکب ساخته شده‌اند.  استفاده از مواد مرکب باعث کاهش وزن اف-۳۵ و کاهش مصرف سوخت شده‌است. همچنین نسل جدید مواد مرکب به کار رفته در ساخت سطح بدنهٔ اف-۳۵ (فیبر حصیری) علاوه بر جذب خوب امواج رادار، در عین ارزان‌تر بودن، مناسب برای انواع شرایط آب و هوایی است، آسیب‌پذیری کمتر دارد و در نهایت تعمیرات آن سریع‌تر است.

آشنایی با جنگنده لاکهید مارتین اف-۳۵ لایتنینگ ۲
اف-۳۵ بی
  • نمایشگر کلاه خلبان

کلاه خلبانی جنگنده اف-۳۵ به عنوان اولین جنگنده ایست از یک نمایشگر بهره می‌برد این نمایشگر اطلاعاتی که قبلاً در نمایشگر سربالا یا سامانه هاد (Head Up Display) وجود داشت را در جلوی دید خلبان نمایش می‌دهد. همچنین تصاویر دید در شب توسط حسگرهای الکترواپتیکی به کلاه خلبان ارسال شده و بر روی آن نمایش داده می‌شود.

  • زاویه حمله بالا

هر سه مدل جنگنده اف-۳۵ توان رسیدن به زاویه حمله ۵۰ درجه‌ای در سرعت ۱٫۶ ماخ را دارا هستند.  این درحالی است که جنگنده‌های نسل قبل همچون اِف-۱۶ و اِف-۱۸ تنها توان رسیدن به زاویه حمله ۳۰ درجه‌ای را دارا هستند. زاویه حمله بالا توان مانورپذیری و عدم واماندگی را به شدت افزایش می‌دهد. طراحی و سامانه کنترل پروازی مدرن اف-۳۵ از دلایل اصلی دست‌یابی به زاویه حمله بالا در این جنگنده هستند.

  • سامانه فرامین صوتی

اف-۳۵ اولین جنگنده آمریکایی است به صورت عملیاتی از سامانه فرامین صوتی (DVI) استفاده خواهد کرد این سامانه قبلاً به‌طور آزمایشی بر روی جنگنده‌های هارییر و اف-۱۶ ویستا مورد استفاده قرار گرفته بود.  این سامانه به خلبان اجازه می‌دهد با گفتار بعضی از فرامین را اجرا کند.

  • نمایشگر یکپارچه کابین خلبان

اف-۳۵ اولین جنگنده در جهان است که از یک نمایشگر یکپارچه در داخل کابین خلبان استفاده می‌کند. این نمایشگر لمسی با رابط کاربری سامانه عامل اف-۳۵ هماهنگ بوده و خلبان توان سفارشی‌سازی اطلاعات بر روی نمایشگر را دارد.

  • برنامه کامپیوتری پیشرفته

یکی از نقاط قوت اصلی این جنگنده به‌شمار می‌آید. این برنامه بیش از ۸ میلیون خط کد دارد که ۴ برابر بیشتر از نزدیک‌ترین رقیب اف-۳۵ یعنی جنگنده اِف-۲۲ است. هوش مصنوعی و اتوماسیون بالا، ترکیب اطلاعات حسگرها و ایجاد یک تصویر واضح از میدان نبرد از وظایف اصلی این برنامه است.

  • سامانه پشتیبانی اطلاعات خودکار
    آشنایی با جنگنده لاکهید مارتین اف-۳۵ لایتنینگ ۲
    یک پیکرنما از اتاقک خلبان اف-۳۵

این سامانه که ALIS نامیده می‌شود در واقع یک سامانه کامپیوتری برای جمع‌آوری اطلاعات از وضعیت جنگنده هنگام عملیات و پردازش آن‌ها برای کمک به پشتیبانی، نگهداری و تعمیرات اف-۳۵ پس از عملیات است این سامانه باعث کاهش چشمگیر هزینه هر ساعت پرواز عملیاتی اف-۳۵ شده‌است. هر ساعت پرواز عملیاتی اف-۳۵، ۲۴ هزار دلار هزینه دربردارد که فقط ۱۰ درصد بیشتر از جنگنده ارزان قیمت اف ۱۶ است.  شایان ذکر است که هزینه هر ساعت پرواز عملیاتی دیگر جنگنده نسل ۵ آمریکایی اف-۲۲، ۶۸ هزار دلار است.

کانوپی (کابین) اِف-۳۵ از مواد بسیار مقاوم ساخته شده تا در مقابل شرایط بد آب و هوایی و همچنین برخود پرندگان مقاومت کند این کانوپی در آزمایش‌ها در برابر پرتاب لاشهٔ یک پرنده ۲ کیلویی با سرعت ۸۹۰ کیلومتر بر ساعت به خوبی مقاومت کرده‌است.

  • یکپارچگی ساختار بال و بدنه

یکی از ویژگی هنگام ساخت اف-۳۵ یکپارچگی بال و بدنه آن است بدین معنی که ساختار بال با بدنه یکپارچه است و به داخل بدنه فرومی‌رود (برخلاف دیگر جنگنده‌های کنونی). این ویژگی باعث کاهش سطح مقطع راداری و همچنین افزایش قدرت حمل تسلیحات بر زیر بال‌ها می‌شود.

  • آگاهی وضعیتی بالا و ترکیب اطلاعات

اف-۳۵ از بیشترین تعداد حسگر در میان جنگنده‌هایی که تاکنون ساخته شده بهره می‌برد. اف-۳۵ علاوه بر رادار کاوش الکترونیکی فعال موجود در دماغه با پوش ۱۲۰ درجه از ۶ حسگر الکترواپتیکی AN/AAQ-۳۷ با پوشش ۳۶۰ درجه محیط اطراف که با توانایی کشف هواپیماها، موشک‌ها و تجهیزات زمینی، ۱۰ مجوعه آنتن سامانه جنگ الکترونیک، یک حسگر هدف‌گذاری الکترواپتیکی AN/AAQ-۴۰ در زیر دماغه و مجموعه گیرنده و فرستنده موجود در سامانه CNI استفاده می‌کند. مجموع اطلاعات جمع‌آوری شده توسط حسگرها و ترکیب اطلاعات آن‌ها توسط نرم‌افزار این جنگنده بالاترین آگاهی وضعیتی را از میدان نبرد در اختیار اف-۳۵ قرار می‌دهد.

  • تنوع تسلیحاتی

جنگنده اف-۳۵ توان حمل انواع سلاح‌های هوا به هوا (هدایت راداری و فروسرخ)، هوا به زمین (موشک‌های کروز، هدایت لیزری، هدایت ماهواره‌ای، ضد زره، هدایت موج میلی‌متری، هدایت چند حالته و …)، ضد کشتی و سلاح هسته‌ای را دارا خواهد بود. این جنگنده همچنین قابلیت استفاده از تسلیحات کشورهای خریدار را نیز برخودار خواهد بود، که در مجموع تنوع تسلیحاتی بالایی برای اف-۳۵ محسوب می‌شود. این جنگنده را در زمره منعطف‌ترین جنگنده‌های ساخته شد تاکنون قرار خواهد داشت.

آشنایی با جنگنده لاکهید مارتین اف-۳۵ لایتنینگ ۲
نماواره از اف ۳۵

مدل‌ها

اف-۳۵ ای: مدل ای که برای نیروی هوایی در نظر گرفته شده و جنگنده‌ای با قابلیت پروازی عادیست و قرار است جایگزین اف ۱۶ و ای ۱۰ شود. اف۳۵ ای پرتولیدترین و پر کاربرترین مدل از جنگنده اف-۳۵ خواهدبود به‌طوری‌که نیروی هوایی آمریکا قصد تولید ۱۷۶۳ از این مدل را دارد. بیشتر مشتریان خارجی اف-۳۵ نیز مدل ای این جنگنده را سفارش داده‌اند. مدلی ای همچنین ارزان‌ترین مدل اف-۳۵ خواهد بود که قیمت آن در تولید انبوه بین سال‌های ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۰ در حدود ۸۵ میلون دلار خواهد بود که بر اساس احتساب نرخ تورم برابر با ۷۵ میلون دلار در سال ۲۰۱۲ است.

اف-۳۵ ای تنها مدل اف-۳۵ است که توپ داخلی استفاده می‌کند. اف-۳۵ ای دارای یک توپ ۴ لول GAU-۲۲/A، ۲۵ میلی‌متری است که این توپ توسعه یافته توپ GAU-۱۲ Equalizer جنگنده هارییر است.  این توپ در بخش سمت چپ جنگنده بالای ورودی هوا قرار گرفته‌است.

اف-۳۵ ای همچنین تنها مدل اف-۳۵ است که روش سوختگیری با بوم استفاده می‌کند. دریچه سوخت‌گیری نیز پشت کابین خلبان در میانه جنگنده قرار دارد. این روش سوختگیری دارای سرعت بالا و ایمنی بیشتری است.

اولین اف-۳۵های ساخته شده در سال ۲۰۰۶ دو فروند از مدلی ای این جنگنده بودند که اولین پرواز این جنگنده در دسامبر ۲۰۰۶ توسط این مدل انجام شد.

اف-۳۵ بی: مدل بی اف-۳۵ دارای قابلیت برخاست کوتاه و نشست عمودی ست و برای جایگزینی هارییر و اف ۱۸ هورنت در نظر گرفته شده‌است. اف-۳۵ بی قابل استفاده بر روی ناوهای کوچک همچون ناوهای کلاس وسپ است و علاوه بر کشورهای آمریکا، انگلیس و ایتالیا که اف-۳۵ بی را سفارش داده‌اند پیش‌بینی می‌شود دیگر کشورهای غربی نیز این جنگنده را جایگزین جنگنده‌های هارییر خود بکنند.

اف۳۵ بی به دلیل وجود سامانه‌های پیشرانه مورد نیاز برای برخاست کوتاه و نشست عمودی بخش از فضای داخلی برای حمل سوخت و سلاح خود را از دست داده و دارای برد کمتر و توان حمل سلاح داخلی کمتر نسبت به سایر مدل‌های اف-۳۵ است. البته برد اف-۳۵ بی همچنان از برد جنگنده‌های که قرار است جایگزین آن‌ها شود بیشتر است. توان حمل سلاح خارجی اف-۳۵ بی نیز با سایر مدل‌های اف-۳۵ تفاوتی ندارد.

اف-۳۵ بی همچون اف-۳۵ سی و بر خلاف اف-۳۵ ای توپ ۲۵ میلی‌متری GAU-۲۲/A را در خارج از بدنه اصلی حمل می‌کند. این توپ در داخل یک غلاف رادارگریز قرار داشته و زیر بدنه اصلی جنگنده قرار می‌گیرد.

اف۳۵ بی اولین پروازش را در تاریخ ۱۱ ژوئن ۲۰۰۸ انجام داد همچنین برای اولین بار در ۳ اکتبر ۲۰۱۲ بر روی عرشه ناو وسپ فرود آمد. قرار است اولین مدل از اف-۳۵ باشد که عملیاتی می‌شود. اف-۳۵ بی در سال ۲۰۱۵ عملیاتی شد.

اف-۳۵ سی: مدل C که برای نیروی دریایی آمریکا (USN) در نظر گرفته شده که دارایی قابلیت ناو نشینی همچون جنگنده اف ۱۸ بر روی ناوهای بزرگ کلاس نمیتز و جرالد فورد است. اف-۳۵ سی بزرگتر از دو مدل دیگر اف-۳۵ بوده به خصوص در بخش بال‌ها و دم‌ها به‌طور واضح بزرگتر بودن آن‌ها با سایر مدل‌ها مشخص است.

اف-۳۵ برای برخاست از روی ناو از سامانه کاتاپولت بخار یا الکترومغناطیسی استفاده می‌کند. . اف-۳۵ سی همچنین برای فرود از قلاب گیرنده کابل که در زیر هواپیما قرار دارد برای گرفتن کابل روی عرشه ناو بهره می‌برد. اف-۳۵ سی دارای ارابه‌های فرود قدرتمند تر نسبت به دو مدل دیگر اف-۳۵ است تا به خوبی فشار فرود کوتاه بر روی ناو را تحمل کند.

مدل سی اف-۳۵ همچون مدل بی از غلاف توپ ۲۵ میلی‌متری خارج بدنه اصلی بهره می‌برد و برای سوخت‌گیری هوایی نیز از روش میله و مهار چتری استفاده می‌کند. میله سوخت‌گیری اف-۳۵ سی در کنار کابین خلبان در داخل بدنه قرار گرفته و هنگام انجام عملیات سوختگیری از بدنه خارج می‌شود.

اف-۳۵ سی به خاطر حمل سوخت بیشتر دارای برد عملیاتی بیشتر از سایر مدلهاست. این مدل اف-۳۵ دیرتر از سایر مدل‌های اف-۳۵ عملیاتی خواهد شد.

اف-۳۵ آی: مدلی از اف-۳۵ ای است که برای اسرائیل ساخته خواهد شد و با نام اف-۳۵ آی شناخته می‌شود. اف-۳۵ آی در واقع شامل سامانه‌های اویونیکی بومی کشور اسرائیل خواهد بود. از جمله سامانه‌های جنگ الکترونیک و ارتباطی از تجهیزات ساخته اسرائیل بر روی این مدل نصب خواهد شد. در سال ۲۰۱۲ شرکت لاکهید مارتین ۲۰۶ میلیون دلار برای آماده‌سازی اف-۳۵ برای نصب سامانه‌های اویونیکی اسرائیل دریافت کرد.

در حال حاضر اسرائیل سفارش خرید ۱۹ فروند جنگنده اف-۳۵ به مبلغ ۲٫۷۵ میلیارد دلار را داده‌است و اولین کشوری بعد از ایالات متحده خواهد بود که اف-۳۵ در آن عملیاتی می‌شود. برنامهٔ نهایی اسرائیل خرید ۷۵ فروند اف-۳۵ است که پیش‌بینی می‌شود هزینه کلی آن ۱۵٫۲ میلیارد دلار شود.

سی اف-۳۵: مدلی از اف-۳۵ ای است که برای کانادا ساخته می‌شود این مدل دارای چتر ترمز و توانایی سوخت‌گیری هوایی به شیوه میله و مهار چتری است (مدل اصلی اف-۳۵ ای با بوم سوخت‌گیری می‌کند). اف-۳۵های مدل ای کشور نروژ نیز دارای چتر ترمز هستند و مناسب شرایط باندهای یخ زده ساخته می‌شوند.

تسلیحات

توپ جی‌آیو - ۲۲ آ

یک توپ ۲۵ میلی‌متری ۴ لول است. این توپ دارای نرخ آتش ۳٬۳۰۰ گلوله در دقیقه است و دقت آن ۱٫۴ میلی رادیان است. اف۳۵ ای این توپ را در داخل بدنه بالای ورودی هوای سمت چپ حمل می‌کند ولی اف-۳۵ بی و سی این توپ را داخل یک غلاف رادارگریز خارج از بدنه حمل می‌کنند.

بمب‌های هدایت لیزری

اف-۳۵ از توان حمل و استفاده از بمب‌های هدایت لیزری سری پیووی ۲ (GBU-۱۲، GBU-۱۶، GBU-۱۰ GBU-۲۴) را دارد که از این میان فقط بمب GBU-۱۲ قابل حمل در جایگاه داخلی اف-۳۵ است و دیگر بمب‌ها قابل حمل بر ۴ پایلون خارجی هستند.

موشک‌های هوا به هوا

آشنایی با جنگنده لاکهید مارتین اف-۳۵ لایتنینگ ۲
موشک هوا به هوای میتور
  • ایم-۱۲۰ آمرام: یک موشک فعال راداری برای درگیری فراتر از میدان دید است که اف-۳۵ توانایی حمل ۴ عدد از آن را در جایگاه داخلی و ۸ عدد در جایگاه‌های خارجی را دارد. اف-۳۵ از مدل سی (۱۰۰ کیلومتر برد) و مدل دی (۱۸۰ کیلومتر برد) استفاده خواهد کرد. ایم ۹ ایکس سایدوایندر: یک موشک تصویر بردار فروسرخ با مقاومت بالا در برابر اخلال گرهای فلیر است. اف-۳۵ دو موشک از این نوع را در جایگاه انتهایی خارج از بدنه حمل می‌کند.
  • ایم ۹ ایکس سایدوایندر: یک موشک تصویر بردار فروسرخ با مقاومت بالا در برابر اخلال گرهای فلیر است. اف-۳۵ دو موشک از این نوع را در جایگاه انتهایی خارج از بدنه حمل می‌کند.
  • میتور: یک موشک فعال راداری برای درگیر فراتر از میدان دید است. میتور بیش از ۳۰۰ کیلومتر برد دارد و قابلیت استفاده‌ای شبکه‌ای را نیز داراست. اف-۳۵، ۴ موشک میتور را در جایگاه داخلی حمل خواهد کرد.
  • ایم ۱۳۲ آسرام: یک موشک تصویر بردار فروسرخ با مقاومت بالا در برابر اخلال گرهای فلیر است. اسرام قابلیت قفل کردن بعد از شلیک و توانایی درگیری فراتر از میدان دید را داراست. اف-۳۵ توانایی حمل آسرام در جایگاه داخلی را دارد.
آشنایی با جنگنده لاکهید مارتین اف-۳۵ لایتنینگ ۲
ماکت موشک کروز جزم

موشک‌های هوا به زمین

  • موشک کروز ای جی ام-۱۵۸ جزم: یک موشک کروز رادارگریز آمریکایی است که بسته به مدل ۳۷۰ تا ۱۰۰۰ کیلومتر برد دارد. اف-۳۵ توان حمل ۴ موشک از این نوع را در جایگاه‌های خارجی دارد. موشک کروز شدو استروم: یک موشک کروز رادارگریز اروپایی است که ۲۵۰ کیلومتر بردارد و اف-۳۵ توان حمل آن در جایگاه‌های خارجی داراست.
  • موشک کروز اسپیر: یک موشک مینی کروز با برد ۱۰۰ کیلومتر است که در حال توسعه برای به‌کارگیری بر روی اف-۳۵ است این موشک از خط ارتباطی و رادار داخلی در سامانه هدایتی بهره می‌برد اف-۳۵، ۸ موشک اسپیر را در جایگاه داخلی حمل خواهد کرد.
  • موشک ضد زره بریمستون: یک موشک با هدایت چند گانه برای هدف قرار دادن اهداف زرهی ساخته شده‌است. این موشک بیش از ۲۰ کیلومتر برد دارد. اف-۳۵، ۸ موشک بریمستون را در جایگاه‌های داخلی حمل می‌کند.

آشنایی با جنگنده لاکهید مارتین اف-۳۵ لایتنینگ ۲

مشخصات عمومی اف-۳۵-آ

  • خدمه:یک نفر
  • طول:۱۵٫۶ متر
  • طول بالها:۱۰٫۷ متر
  • ارتفاع:۴٫۳ متر
  • مساحت بال:۴۲٫۷ متر مربع
  • پیشران:یک عدد موتور توربوفن Pratt & Whitney F-۱۳۵ به همراه پس سوز
  • نیروی رانش:۲۸۰۰۰ پوند
  • نیروی رانش با پس سوز:۴۳۰۰۰ پوند
  • ظرفیت حمل سوخت مخازن داخلی:۸٬۳۸۲ کیلوگرم

مشخصات فنی

  • حداکثر سرعت:۱٫۶ + ماخ(۱٬۹۳۰ کیلومتر بر ساعت)
  • برد:۲٬۲۰۰ (فقط مخازن داخلی سوخت)
  • شعاع عملیاتی:۱٬۰۹۰ کیلومتر (فقط مخازن داخلی سوخت)
  • حداکثر ارتفاع پروازی:۶۰٬۰۰۰ فوت(۱۸٬۲۸۸ متر)
  • نرخ صعود:محرمانه
  • ظرفیت حمل بال:۵۲۶ کیلوگرم بر متر مربع
  • رانش بر وزن:با مخازن پر سوخت ۰٫۸۷-با مخازن نیمه پر سوخت ۱٫۰۷
  • تحمل فشار g تا ۹g
کد خبر 640405

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار دفاع-امنیت

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 20
  • نظرات در صف انتشار: 1
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۲۲:۱۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۹
    23 0
    اف ۳۵ بهترین هواگرد پنهان‌کار جهان است که آمریکا به همه فروخت. ولی اف ۱۴ و اف ۲۲ را نه. یه جای کار می لنگه.
  • ممد IR ۰۰:۵۶ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۰
    5 3
    اینطور که راجب این جنگنده گفته شده کیش و مات
    • امیرحسین IR ۱۲:۳۱ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۰
      13 3
      دوست خوبم آمریکا اینو برا فروش درست کرده و به همه هم میفروشه نسخه اصلی f22ریپوتوره که آمریکا حتی به نوکر و اربابش رژیم اسقاطیل هم نداد😂 همیشه شماره مدل بالاتر نشون از بهتر بودن نیست!
  • مجید IR ۰۲:۰۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۰
    9 1
    واقعا بهترین بیوگرافی از جنگنده آف 35 بود
  • IR ۰۷:۲۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۰
    15 21
    همونی هست که ماهی یک فروندش در کشورهای مختلف در حال سقوط هست ، دو روز پیش هم یکیشون از روی ناو انگلیسی سقوط کرد
  • عبد IR ۰۷:۳۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۰
    5 23
    مگر شما تبلیغات چی تسلیحات امریکا هستید؟! اینا چیه برای مردم انتشار میدید؟! این کشور چهارتا دویت مثل شما داشته باشه دیگه نیاز به دشمن نداره! تو این شرایط خاص سیاسی داخلی و بین المللی و در هنگامه مذاکرات حساس وین دل ملت و مسئولین رو خالی می کنید؟! به جای این چیزها از عظمت و رشادت سپاه و ارتش و بسیج و امکانات خودمان مطلب بزنید.
    • امیر IR ۱۳:۲۱ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۰
      14 3
      شما اگه دشمنتو نشناسی و دست کم بگیریش با یه ضربه خرد میشی بعدشم کسی نگفت ما چیزی نداریم. اتفاقا ما f14 هایی داریم که با اینکه حدود 50 سال یا بیشتر از سنشون میگذره اما هنوز کلی حرف دارن دربرابر جنگنده های نسل جدید بزنن
    • IR ۰۰:۰۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۱
      3 3
      احسن به شما این آمریکایی که ما می بینیم به خواست خداوند در حال افول است .انسانهای یک دنده،مشورت ونصیحت ناپذیر ،متکبر بر روی بندگان خدا ،خودبزرگ بین وقدرت طلب وحریص به دنیا و زور گو وجنایتکار وآدمکش عاقبت روزگار باسر به زمینشان می زند واین آمریکایی که ما می بینیم مصداق بارز چنین انسانهایی است منتهی در ابعاد بسیار بزرگ وجهانی پس سرنوشتش با این تجهیزات ویراقها جز نابودی نیست واین سرنوشت محتوم هر جنایتکاری درعالم است.
    • IR ۲۱:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۲
      3 3
      لوکیشن سقوط رو بدید و با سند حرف بزنید دوست عزیز.
  • حسین IR ۱۱:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۰
    5 8
    همیشه ی عده ای پیدا میشن که اهداف دشمن را پیگیری کنند ولی آف ۳۵ که هیچ آف ۳۵۰۰ هم که بسازند حده اقل در مورد ایران جواب نمیده ما کاری ب ی سری مسعول خیانت کار و خود فروخته نداریم اما رزمنده گان ما نشون دادن این واقعیت را که خون بر شمشیر پیروز است
  • بهروز جعفری IR ۱۱:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۰
    11 9
    ایران اگه اس 600رو بتونه بخر که نمیتونه لااقل هکر های خوب پرورش بدن از همین جا هواپیما رو هک کنن
  • امیر جواد IR ۱۳:۴۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۰
    5 13
    اینقدر بزرگ نکنین این جنگنده چند روز پیش سقوط کرد اونم به طرز خیلی خنده دار از روی ناو افتاد تو آب برین سرچ کنین فیلمشو ببینین یعنی اینقدر بدرد نخور هست که حتی نتونسته از روی ناو بلند بشه هرچقدرم پیشرفته باشه عیبی نداره چون تیز پروازان ارتش ما در زمان جنگ با هواپیما فانتوم و f5تونستن هواپیما های پیشرفته سوخو و میگ رو بزنن تنها دلیلش هم این بود که برای شهید شدن رفته بودن و باکی از مردن نداشتن برای همین با تمام توان میجنگیدن و با هواپیما های معمولی هواپیما های پیشرفته عراقی هارو میزدن همین الانم اگه این جنگنده وارد حریم هوایی ما بشه باf14 های خودمون میزنیمشون مثل آب خوردن زنده باد ایران و خلبانان جان بر کف ایران
    • IR ۱۴:۵۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۱
      3 0
      اس ۶۰۰!!!هنوز ساخته نشده!خخخخخخخ
  • محراب IR ۱۴:۵۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۰
    5 2
    عالیه ،کارتون درسته،،شما دارید اطلاع رسانی خوبی انجام میدید،،،کامل ولی نقص،،کسانیکه برچسب عوامل خارجی میزنن،،نمیدونم چی بهشون بگم،،برای شناختن دشمن باید اول از هرچیزی ،،ادوات جنگی ،،زرهی،،توپخانه،،پیاده نظام،،وووو،،،همه را دانست،،طریقه مقابله با آنها را آموزش داد،،،دوره دید،،،یه نیروی نظامی وقتی ندونه هواپیمای آف سی و پنج ،،نقطه ضعفش چیه ،چطوری باید باهاش مقابله کنه،،دوستان بیاید بروز باشید،،،
  • MrHaji IR ۱۵:۱۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۰
    4 2
    چرا چند ماه یبار یکی از اینا منفجر میشه، سقوط می کنه؟
    • IR ۱۶:۰۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۰
      5 12
      این پروژه اف ۳۵ مانند دیگر پروژه های امریکا متکبرانه بسیار بلند پروازانه وبی گدار به اقیانوس زدن است خوشبختانه این پروژه تولید اف ۳۵ که امریکاییها خیلی روی آن لاف وگزاف زدندوبسیار پرخرج بود به علت نقص فنی عجیب وغیر قابل رفع علنا از رده خارج شده وخودشان خیلی جرات پرواز با آن راندارند.وحالا مانه اند که با این هواپیمای ناقص الخلقه چه کنند.
  • مقاومت IR ۲۰:۰۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۰
    3 8
    (((( ‌‌‌ زرشک )) مورچه چیه که کله پاچه اش چی باشه آخه آمریکایی ها فقط جلوی کسانی که سلاح و ایمان به دفاع ندارند قلدر و جنگ آورند.نه در مقابل نیروهای جان بر کف و مدافعان نظامی و انتظامی و امنیتی ایران سرافراز🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷💯
    • IR ۰۰:۲۸ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۱
      4 4
      خیلی خوب نکته راتوضیح دادیدبه علت ضعف آمریکاییهاهیچ وقت خیلی جرات نزدیک شدن به اماکنی که نظامی باشند ندارند واین واقعا برای مردم جهان یک تجربه مسلم است درجنگهای کره،ویتنام، عراق ،سوریه یمن و...آمریکاییها همه حملاتشان متوجه زنان،کودکان ودیگر غیر نظامیان است شما یک مورد راپیدا کنید که آمریکاییها نیروها وتجهیزات نظامی را مورد حمله قرار داده باشند .درجنگهای نام برده شده امریکاییها با هزاران کشته وشکست خفت بار فرار کردند خصوصا درجنگ کره وویننام که هنوز جنازه هزاران سرباز ونظامی در آنجا مانده گی است.امریکاییها به علت جنایت علیه بشریت وکشتار غیر نظامیان همیشه سخت دراضطراب وهراس هستند .
  • حسین IR ۲۳:۱۵ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۰
    2 4
    این جگنده عیوب بسیار داردیکی از آن قدرت رانش موتورهای آن هست اگر فیلم دیدید از روی باند که خواست بلند شود کم آورد
  • IR ۲۱:۵۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۲
    2 0
    دوستانی که میگویند اف ۳۵ هواگرد قابلی نیست. زحمت بکشند چند ویدیو از این جنگنده در یوتیوب ببینند بعد قضاوت کنند.