همشهری آنلاین: دندانپزشکان دانشگاه منچستر با ایجاد یک فناوری قصد دارند با اسکن دندان، افرادی که سال‌های آتی در معرض پوکی استخوان قرار دارند را شناسایی کنند

بررسی وضعیت دندان‌ها، راهی برای تشخیص پوکی استخوان

به گزارش مهر، پوکی استخوان یا استئوپورز یک اختلال اسکلتی است که ویژگی بارز آن کاهش استحکام استخوان بوده و فرد را در معرض خطر شکستگی قرار می‌‌دهد.

این بیماری بیش از 3 میلیون بریتانیایی و 5.1 میلیون آمریکایی را تحت تأثیر قرار داده است.

تاکنون هیچ راهی برای پیش بینی این مسئله که یک فرد در آینده به این بیماری مبتلا می‌شود یا خیر وجود نداشته و تشخیص تنها زمانی صورت می‌گیرد که فرد دچار یک شکستگی استخوان می‌شود.

این درحالی است که یک تحقیق بریتانیایی نشان می‌دهد که زوال استخوان‌ها در قسمت فک که پیش از درمان دندانی با اشعه ایکس تصویربرداری شده است، می‌تواند نشان دهد که آیا زوال استخوان در دیگر بخش‌های بدن این فرد در جریان است یا خیر.

این تحقیق تصویر گرفته شده توسط اشعه ایکس از دهان 5 هزار بیمار را که بین 15 تا 94 سال، سن داشته‌اند را بررسی کرده و به این نتیجه رسیده است که در زنان تا 42 سالگی هیچ تغییر در تراکم استخوانی آنها مشاهده نمی شود اما پس از این سن میزان تراکم استخوان آنها کاهش می‌یابد.

این تصاویر اشعه ایکس از دندان‌ها درمقایسه با تصاویر اشعه ایکس از دیگر بخش‌های بدن نشان دهنده همان میزان از دست رفتن تراکم استخوان است که در قسمت فک مشاهده شده بود.

دندانپزشکان با استفاده از نتایج این تحقیق نرم افزاری تولید کرده‌اند که بلافاصله می‌تواند این مسئله را ارزیابی کند که آیا فرد در معرض خطر ابتلا به پوکی استخوان قرار دارد یا خیر، تا بتوانند به بیمار هشدار دهند که آیا نیاز به مراجعه به یک متخصص برای بررسی‌های بیشتر وجود دارد یا خیر.

هوو دولین استاد دندانپزشکی دانشگاه منچستر یکی از محققان این تکنیک جدید اظهار داشت: دندانپزشکان برای ارائه چنین خدماتی در موقعیت مناسبی قرار دارند چرا که آنها به طور مرتب از بیمار می‌خواهند که تصاویر اشعه ایکس را از دندان‌های خود برای بررسی‌های بیشتر ارائه کنند.

وی افزود: این نرم افزار که "Osteodent" (استخوان-دندان) نام دارد، می‌تواند با تشخیص و درمان زود هنگام جان افراد بسیاری را نجات دهد و از هزینه‌های اضافی آنها جلوگیری کند.

پوکی استخوان در دوران یائسگی زنان بسیار شایع است؛ چرا که در این دوران استروژن در بدن زنان به شدت کم می ‌شود. همچنین کمبود مواد معدنی مانند کلسیم، پروتئین و ویتامین دی و استعمال دخانیات مانند سیگار باعث پوکی استخوان می ‌شود.

در شرایط کمبود مواد معدنی در رژیم غذایی، بدن این کمبود را از بافت‌های استخوانی می ‌گیرد و این کار در طول زمان باعث فقر استخوان‌ها از لحاظ مواد معدنی و در نتیجه پوکی استخوان می‌شود.

همچنین با بالا رفتن سن تخریب بافت استخوانی بیش از ساخت آن می‌شود و با گذشت زمان و در دوران کهنسالی این عارضه بروز می‌‌کند. برخی از بیماری‌ها چون پرکاری تیروئید، کم کاری غدد جنسی، آرتریت روماتوئید، بیماری کوشینگ و دیابت و مصرف برخی داروها مثل کورتن و لووتیروکسین، فورزماید، هپارین٬ فنیتوئین نیز در طول زمان باعث پوکی استخوان می‌شود.

کد خبر 185732
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز