تاریخ عمومی ایران
-
غربت رهبر مشروطهخواهان پایان ندارد |خانه شیخ فضل الله در خطر ویرانی
خانه شیخ فضلاللهنوری در معرض تخریب و ویرانی قرار دارد. خانه رهبر مشروعهخواهان مشروطه، جایی که شیخ سالهای بسیاری در آن زیست و جلسههای آزادیخواهانهاش را آنجا برگزار کرد با خطر ویرانی و مرگ روبهروست.
-
برگی از خاطرات مهدوی کنی از هم بندی با چپها
ماجرای فتوای نجاست کمونیستها چه بود؟ | مهدوی کنی: برخورد کمونیستها با ما در زندان محترمانه بود اما...
آیت الله محمدرضا مهدوی کنی در کتاب خاطرات خود، نکاتی را از همبندی با چپها بیان میکند که در پی میآید.
-
سرفصلهایی از حیات شهید سیدعبدالحسین واحدی، در آینه سه روایت
در دیدار شخص شماره دو فدائیان و دکتر فاطمی چه گذشت؟ | پسرعمو، چرا دادی به من گلوله زدند، روده مرا سوراخ کردند؟ | شما را محارب تشخیص دادیم
روزهای اکنون، تداعیگر سالروز شهادت سیدعبدالحسین واحدی مرد شماره۲ فدائیان اسلام است. تاریخ مجاهدات این جمعیت، با نام آن روحانی دلیر گره خورده است و در جایجای آن، میتوان از حقطلبی، ظلمستیزی و پایمردی وی سراغ گرفت. در ۳روایت پیآمده، نزدیکان واحدی، از سیره و کارنامهاش خاطراتی شنیدنی گفتهاند.
-
اولین فرودگاه ایران کجاست؟ | سفر هوایی به ترکیه از بوستانی در جنوب شهر
تا سال۱۳۰۱ هیچیک از شهرهای ایران محل معینی برای فرود و پرواز هواپیماها نداشت تا اینکه ماه تیر همان سال ایده اختصاص زمینی مناسب و مسطح برای فرود هواپیما مطرح شد.
-
ایده ایرانشهری سیدجواد طباطبایی و نقد و نظرهای مرحوم فیرحی پیرامون آن
در حوادث اخیر که اعتراضات و اغتشاشاتی را در پی داشت، نظریهپردازان و نظرورزان متعددی به تحلیل اوضاع پرداختند. در این میان سیدجواد طباطبایی بهعنوان یکی از مدعیان نظریهپردازی درباره ایران که با ایده ایرانشهری خودش را مطرح کرده است، تحلیلهایی را در راستای تحمیل تئوری بر واقعیت منتشر ساخت.
-
تصاویر | ببر مازندران را این آقا منقرض کرد!
«ظلالسلطان» پسر ناصرالدین قاجار بود و در شکار حیوانات بهقدری افراط کرد که متهم اصلی انقراض چند گونه جانوری در ایران است؛ از جمله ببر مازندران. خودش هم در کتاب «تاریخ سرگذشت مسعودی» نوشته که چه بلایی سر حیات وحش ایران آورد.
-
ناگفتههای ناطق نوری درباره خاتمی و کارناوال عاشورا | من روحم هم خبر نداشت...
علی اکبر ناطق نوری رئیس وقت مجلس و نامزد هفتمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در کتاب خاطرات خود، نکاتی را درباره اتفاق معروف به «کارناوال عاشورا» و دلایل پیروزی خاتمی در این انتخابات بیان میکند که در پی میآید.
-
در آخرین سفر محمدرضا پهلوی و فرح به آمریکا چه گذشت؟
۴۵سال پیش در چنین روزهایی، محمدرضا پهلوی و فرح دیبا راهی آمریکا شدند تا از نقار جیمی کارتر در جریان رفتار انتخاباتی شاه در آمریکا بکاهند. این رویداد اما، نتایجی غیر منتظره به بار آورد و به عکس خود مبدل شد! مقال پیآمده، ابعاد این رویداد تاریخی را بازخوانده است.
-
عکس | ۳۲۰۰ سال پیش اینگونه مرخصی میگرفتند!
در جهان باستانشناسی و موزههای مملو از شگفتی، همواره اثری وجود دارد که مخاطبان امروزی را متعجب میکند. یکی از مطرحترین موزههای جهان، خانه کتیبهای باستانی است که نام کارگرانی که حدود ۳۲۰۰ سال پیش در مصر باستان از محل کار خود مرخصی میگرفتند، را ثبت کرده است.
-
تصاویر | زیباترین اتاق جهان در خانهای در خیابان ولیعصر(عج) | گچبری اینجا ۱۲ سال زمان برد
قدمت تقریبی آن به حوالی دوران سلطنت محمدشاه و ناصرالدین شاه قاجار میرسد و این خانه میان باغ ۶۰۰ هزارمترمربعی محصور شده که خود باغ هم که به باغ فردوس شهره است.
-
به بهانه ۲۹ آبان، زادروز محمدعلی سپانلو | مردی که نگران خاطرات مردم شهرش بود
امروز زادروز شاعر تهران است. مرد منظومه پیادهروها، خالق تهران بانو. وقتی مهمانش شدیم پاییز بود. همان روزهای تلخ و سخت خانهنشینی. این مصاحبه مرور یک خاطره است. خاطره مردی که عاشق تهران بود؛ محمدعلی سپانلو. شاعر، منتقد ادبی و مترجم. مردی که تهران را سرود.
-
حکایت پادشاه دیکتاتوری که بعد از خلع شدن همچنان به مردم دستور میداد | به خاک بیفتید، به خاک بیفتید!
«ابوالفتح میرزا سالارالدوله» برادر محمدعلی شاه که پس از فتح تهران توسط مشروطهطلبان از سلطنت خلع شد داستانی درست کرد که به سلطنت برگردد.
-
روایت شهادت یک بسیجی در ناآرامیها | مادر شهید: اگر پسر من نبود مردم راحت در شهر نمیگشتند
مدافع امنیت «حسین اوجاقی زنوز» بهدست اغتشاشگران شهید شد و «علیاکبر آذربایجان »لقب گرفت.
-
«فرهزاد»؛ آبادی هزار ساله و منحصر به فرد پایتخت | چرا نام این روستا غلط نوشته میشود؟
درباره وجه تسمیه محله فرحزاد روایتهای مختلفی وجود دارد. برخی از روی املای واژه «فرحزاد» و با استناد به پیشنیه تفرجگاهی این روستا، آن را به فرحزاد یا محل فرح و شادی تعبیر کردهاند. اما نام این روستا در متون تاریخی به صورت «فرهزاد» نوشته شده و معنای دیگری دارد که کمتر کسی از آن باخبر است.
-
پیام رضا داوری اردکانی برای درگذشت ناصر تکمیل همایون
رضا داوری اردکانی، رئیس فرهنگستان علوم، در پیامی درگذشت ناصر تکمیل همایون را تسلیت گفت.
-
پیکر ناصر تکمیل همایون در زادگاهش آرام گرفت
پیکر ناصر تکمیل همایون ـ جامعهشناس و تاریخنگار ـ و نویسنده آثاری چون «جاده ابریشم» و «سلطانیه» در قزوین به خاک سپرده شد.
-
گفتوگو با سیدابوتراب سیاهپوش
ماجرای جالب به حج رفتن ناصر تکمیل همایون | خالق جاده ابریشم چگونه به حج رفت؟
سیدابوتراب سیاهپوش با اشاره به علاقۀ خاص ناصر تکمیل همایون به ایران، ماجرایی را مربوط به فراهم شدن زیارت حج در یک فرصت کوتاه برای این چهرۀ فقید روایت میکند.
-
ضیافت بزرگ در باغ قلهک ؛ تحصن یا میهمانی؟ | ۲۵ هزار نفر در باغ سفارت انگلیس!
تحصن در باغ سفارت انگلیس در قلهک. استقبال مسئولین سفارت و سپس افزایش جمعیت بستنشینان تا ۲۵ هزار نفر در تابستان ۱۲۸۵ چه داستانی دارد؟
-
تصاویر | پیکر ناصر تکمیل همایون بهسوی زادگاهش بدرقه شد
مراسم تشییع پیکر ناصر تکمیل همایون (جامعهشناس و تاریخنگار) برگزار شد. پیکر این چهرۀ فرهنگی صبح روز پنجشنبه (۲۶ آبانماه ۱۴۰۱) در محل پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با حضور خانواده، دوستان و همکاران او و همچنین چهرههای فرهنگی و اجتماعی دیگر تشییع شد.
-
مورخی که بهخاطر مصدق از مدرسه اخراج شد
دانشآموزی که بهخاطر عقاید مصدقیاش از مدرسه اخراج شد، ناصر تکمیل همایون بود که یکبار در ۱۶.۱۷ سالگی به زندان افتاد و نگران بود که ایران ویران شود.
-
وزارت مستعمرات انگلستان و تاریخسازی برای بهاییت | براون و بهاییت روایت یک پیوند
نخستین تلاشهای دولت انگلیس در زمینه تاریخنگاری بابیه و بهاییه، توسط عوامل نفوذی این کشور در کمپانی هندشرقی انجام گرفت.
-
مظلومیت مجسمه مدرس و بیتوجهی به سرگذشت میدان بهارستان
میدان بهارستان با بیرحمی تحملناپذیری نشانه بیمعرفتی ما تهرانیهای امروز به هویت تاریخی است که ما را تهرانی میکند.
-
موزه کودکان ایران را رایگان ببینید
اسباببازیها، نمایشهای خلاق، قصههای شنیدنی، لباسهای کودکی و بسیاری از وسایل قدیمی کودکان ایران را در موزه کودکی ایرانک بهطور رایگان ببینید.
-
برشهایی از زندگی طیب حاج رضایی و حاج اسماعیل رضایی | روضههای جانانهای داشت، غذا هم میداد
شهید حاج اسماعیل رضایی بهخاطر مشغلههای زیادی که داشت، خیلی نمیتوانست به بچههایش برسد. حضار نقل میکردند: بچه را بغل کرد و محکم زد روی دست خودش و گفت:ای زندگی! بعد هم گفته بود: اسمش را بگذارید علیاصغر! بههرحال این هم حسرتی بود که به دلش ماند ...»
-
اسناد ساواک، مجاهد دیرین را روایت میکنند
در روزهایی که بر ما گذشت، زندهیاد آیتالله عباسعلی اختری، مبارز دیرپای نهضت اسلامی و کارگزار خدوم نظام برآمده از آن، پس از دورهای بیماری دشوار، روی از جهان برگرفت و رهسپار ابدیت شد.
-
تصویری نایاب از فلک کردن خدمتکار زن در زمان قاجار
فلک شیوهای از تنبیه کردن در انظار عمومی بود. در دوران قاجار و پیش از آن فلک در مکتب خانهها برای تنبیه کودکان و خدمتکاران به کار میرفت.
-
تصاویر | باخت شاهِ پهلوی و میزِ قمار ارتشبد ازهاری | آنها که فدای بقای سلطان شدند
تیم مشاوران پهلویِ پسر کارتهای برنده خود را پیدرپی روی میزِ قمار ریختند و نخستوزیران شیک پوش و کراواتیِ با رنگ و لعاب متنوع و شعارهای رنگارنگتر، بله قربان گفتند و فدای بقای سلطان شدند اما نتیجه عملکرد نخستوزیران مردمگریز جز تسریع سقوط سلطنت پهلوی نشد.
-
او را «خمینی آذربایجان» خواندند
سیره سیاسی شهید آیتالله سیدمحمدعلی قاضیطباطبایی، در آینه ۵روایت
شهید آیتالله سیدمحمدعلی قاضیطباطبایی، از شاگردان دیرین امامخمینی(ره) به شمار میرفت و از بدو نهضت اسلامی، در زمره هواداران آن درآمد.
-
گوجهفرنگی چگونه محبوب دل تهرانیها شد؟
گوجهفرنگی که اکنون پای ثابت مواد اولیه بیشتر غذاهاست و اگر نباشد آشپزی ایرانی چیزی کم دارد، گویا روزگاری بدجور منفور بوده و پایتختنشینان یکدیگر را نه تنها از خوردنش که حتی از دست زدن به آن هم نهی میکردند.
-
تصویری نایاب و جالب از یک عروس و داماد در زمان قاجار
تصویری نایاب و جالب از یک عروس و داماد در زمان قاجار را مشاهده میکنید.