یک فعال حقوق کودک گفت: حامیان کودک‌همسری همیشه می‌گویند ازدواج در سن کم فواید زیادی دارد که یکی از آنها استحکام نهاد خانواده است. اگر اینطور است پس چرا آمار طلاق در این بازه سنی بالاست؟ از سوی دیگر باید بپذیریم که هر زمان اقتصاد ما دچار تورم شدید شده و معیشت مردم به مشکل برخورده، شاهد افزایش ازدواج کودکان در دهک‌های پایین جامعه هستیم.

کودک همسری

به گزارش همشهری آنلاین، مرکز آمار ایران اعلام کرده است که میزان ازدواج دختران ۱۰ تا ۱۴سال در ۶ماهه نخست امسال نسبت به‌مدت مشابه در سال۹۸، ۲درصد رشد داشته؛ این در حالی است که نهادهای مردمی، تشکل‌ها، فعالان حقوق زن و کودکان، معاونت زنان ریاست‌جمهوری و حتی در برخی موارد دادستانی‌ شهرهای مختلف و قوه قضاییه، طی سال‌های گذشته تلاش‌هایی برای جلوگیری از کودک همسری کرده‌اند اما ظاهرا بی‌فایده بوده و این آمار نه‌تنها کاهش پیدا نکرده بلکه رشد ملموسی هم در سال اخیر داشته است. دختران و البته پسرانی که خیلی زود از دنیای بازی، تفریح، درس و مشق به دنیای مسئولیت خانه‌داری، فرزندآوری، کار و زندگی جدی پرتاب شده و طعم کودکی به کامشان تلخ می‌شود.

آنچه که در گزارش مرکز آمار ایران آمده، این است که در بهار و تابستان سال۱۳۹۸، ۱۶هزارو۱۷دختر ۱۰ تا ۱۴سال ازدواج کرده‌اند که این آمار در مدت مشابه در سال‌جاری به ۱۶هزارو۳۸۱نفر افزایش پیدا کرده است. این مرکز، یک آمار مقایسه‌ای دیگری هم ارائه داده که مربوط به ۲فصل ابتدایی امسال است. در این گزارش آمده که در سه ماهه اول سال۱۳۹۹، ۷هزارو۳۲۳ ازدواج در بین دختران ۱۰ تا ۱۴سال ثبت شده که در تابستان به ۹هزارو۵۸مورد رسیده که افزایش ۲۳درصدی کودک همسری را نشان می‌دهد.

سوی دیگر ازدواج زودهنگام در بین کودکان و نوجوانان، دختران و پسران بین ۱۵ تا ۱۹سال ایستاده‌اند که آمار ازدواج در بین آنها نیز رشد داشته و برای فعالان حقوق کودک معنادار شده است. در بهار امسال ۳۶هزار ازدواج بین دختران ۱۵ تا ۱۹ساله ثبت شده که در تابستان به ۴۴هزار مورد افزایش یافته. برای پسران در این بازه سنی نیز ۴هزارو۸۰۰مورد ازدواج در بهار۹۹ به‌صورت رسمی ثبت شده که در تابستان به ۵هزارو۹۰۰ ازدواج هم رسیده است.

وضعیت کودکان در همه ابعاد بحرانی است

 اما فعالان حقوق کودک و زنان رشد چشمگیر کودک‌همسری در ۶ ماهه نخست امسال را یک هشدار بزرگ برای جامعه می‌دانند و می‌گویند ادامه این روند می‌تواند سلامت روان و جسم کودکان را به خطر بیندازد.

فرشید یزدانی، مدیرعامل انجمن حمایت از حقوق کودکان در این‌باره به همشهری گفت: همواره نهادهای مردمی، فعالان حقوق کودک و فعالان حقوق زنان هشدارهای زیادی را درباره پدیده کودک همسری داده و بارها و بارها مطالعات علمی و پژوهشی خود در این زمینه را در اختیار تصمیم‌گیران دولتی قرار داده‌اند اما متأسفانه بخشی از حاکمیت با نگاه آنها نه‌تنها همراه نمی‌شود بلکه مخالفت و ممانعت هم می‌کند به‌طور نمونه مجلس دهم  با جلوگیری ازکودک همسری مخالفت کرد و اجازه نداد که پیشگیری در این حوزه رخ دهد و باعث شد که آسیب کودک‌همسری که هم از نظر روان‌شناسی فردی و هم اجتماعی ثابت شده است، رشد پیدا کند.

یزدانی زمینه‌های نامناسب اقتصادی و اجتماعی را دومین عامل افزایش کودک‌همسری دانست و گفت: امسال با بحث کرونا، فقر و نابرابری تشدید شد که این دو در افزایش کودک‌همسری نقش مهمی دارند. متأسفانه نگاه اجتماعی در بحث آسیب‌های مربوط به کرونا و فشار اقتصادی وجود نداشت و اقدامات چندانی از سوی مسئولان برای کاهش تبعات اجتماعی و روحی کرونا که به جامعه تحمیل شد، انجام نداده‌اند.  به‌طور کلی در کشور ما، برنامه‌ریزان چندان به تبعات تصمیمات سیاسی و اقتصادی که می‌گیرند در حوزه اجتماعی توجه ندارند.

او به برخی از تبعاتی که کرونا به کودکان تحمیل کرد، اشاره داشت و گفت: ما این هشدار را داده بودیم که در دوره کرونا دولت تعریفی برای حوزه کودکان نداشته و این گروه سنی را رها کرده‌ حتی در بحث آموزش کودکان و بازگشایی مدارس که یک امر مسلم و ابتدایی است هم نتوانستند به یک تصمیم قطعی و درست برسند. حالا خودتان ببینید در سایر حوزه‌های دیگر چه اتفاقی رخ داده. چون این اعتقاد وجود داشت که اساسا کودکان از کرونا آسیب نمی‌بینند پس در تصمیم‌گیری‌ها نیازی به لحاظ کردن آنها نیست. همین مسئله باعث شد کار کودکان، ازدواج کودکان، خشونت علیه کودکان، ترک تحصیل و بیماری‌های روحی و روانی در آنها افزایش ملموسی پیدا کند. ما معتقدیم که این آمارها نشان‌دهنده یک بحران در جامعه است و به گسست اجتماعی دامن می‌زند.

مدیرعامل انجمن حمایت از حقوق کودکان افزود: البته وضعیت کودکان فقط در ازدواج زودهنگام آنها بحرانی نشده است، آمار خودکشی نیز طی ۴ماه گذشته در آنها افزایش یافته که قابل تامل است و مسئولان باید اقدامات جدی برای جلوگیری از تشدید آن انجام دهند. چه تعداد کودک دیگر باید در ایران خودکشی کنند که مسئولان بفهمند یک بحران در حال رخ دادن است؟

ادامه این مطلب را صفحه جامعه روزنامه همشهری (اینجا کلیک کنید) بخوانید. 

کد خبر 583289

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha