گروه اقتصادی- محمد عدلی: زمزمه‌ها و اظهارات کارشناسی برای تعیین حداقل دستمزد کارگران که حدود ۱۲میلیون نفر دستمزد بگیر را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد، آغاز شده است.

 در این‌باره با ولی‌الله صالحی، عضو شورای‌عالی کار و نماینده بخش کارگری گفت‌وگو کرده‌ایم.

  • رویکرد جامعه کارگری در جلسات تعیین حداقل دستمزد چیست؟

هنوز جلسات سه‌جانبه آغاز نشده است اما در تشکل‌های کارگری در حال بررسی سبد معیشتی خانوار کارگری هستیم، تا میزان تورم موجود در این کالاها را مورد محاسبه قرار دهیم و تحلیل واقعی از وضعیت قدرت خرید کارگران ارائه کنیم. وضعیت اقتصادی کشور هنوز به حالت عادی برنگشته است و اوضاع معیشت کارگران هم مناسب نیست. البته می‌دانیم که اوضاع کارفرمایان که به‌عنوان شرکای کاری ما قرار است دستمزد کارگران را بپردازند نیز مساعد نیست.

  • پس ملاک شما برای میزان افزایش دستمزدها در سال آینده چیست؟

ملاک مشخص ما قانون است. ماده 41قانون تکلیف را برای میزان افزایش دستمزد مشخص کرده است. نرخ تورم ملاک عمل خواهد بود. دستمزد کارگر به‌عنوان حلقه‌ای از چرخه اقتصاد باید مورد توجه قرار گیرد. در این شرایط تورمی با افزایش دستمزد کارگران می‌توان قدرت خرید آنها را افزایش داد. کارگر به‌عنوان مصرف‌کننده کالا می‌تواند با خرید آن چرخه اقتصاد را به حرکت درآورد و تولید را رونق ببخشد.

  • وزیر کار اعلام کرده است که به‌دنبال الگویی برای افزایش قدرت خرید کارگران است نه اینکه با افزایش دستمزد به افزایش تورم دامن زده شود و پول از جیب کارگر خارج شود. شما این تحلیل را قبول دارید؟

باتوجه به ارقام پولی که با افزایش دستمزد در اختیار کارگر به‌عنوان قشری ضعیف از جامعه، قرار می‌گیرد، نمی‌توان گفت که تورم افزایش می‌یابد. حداقل مزد به دهک‌های پایین تعلق دارد پس تورم ایجاد نمی‌کند. قطعا اگر طبق قانون بر مبنای تورم، دستمزد افزایش یابد، برکات آن بیشتر از مضرات آن است. موضوعی که در این میان باید مورد توجه قرار گیرد، مشکلاتی است که واحدهای تولیدی دارند. این مشکلات باید در مسیر دیگری ساماندهی شود نه از طریق دستمزد کارگران. اطلاعاتی داریم که دولت در حال مساعدت برای رفع مشکلات واحدهای تولیدی است. این موضوع می‌تواند فشار روی کارگران را نیز کاهش دهد. با وجود این افزایش دستمزد کارگران که نخستین نهاده تولید محسوب می‌شوند می‌تواند به شادابی مجموعه و افزایش بهره‌وری نیز کمک کند.

  • دولت پیش‌بینی کرده است که نرخ تورم تا پایان سال آینده به 25درصد برسد. در این شرایط میزان افزایش دستمزد را بر مبنای چه نرخی از تورم، مورد نظر دارید؟

نرخ تورم پایان امسال باید ملاک قرار گیرد. درست است که جهت‌گیری اقتصاد به سمت بهبود پیش می‌رود اما باید اتفاقات عملی‌شده ملاک قرار گیرند نه پیش‌بینی‌ها. اقتصاد بر مبنای نظام عرضه و تقاضا پیش می‌رود.

  • نرخ تورم اعلامی بانک مرکزی مورد نظر است یا مرکز آمار؟

تا 2 سال پیش بانک مرکزی مبنای محاسبات ما بود اما از آن به بعد اعلام کردند که مرکز آمار ملاک عمل خواهد بود. این دو نهاد در سبدهای مصرف و نحوه محاسبه با یکدیگر اختلافاتی دارند اما به‌نظر می‌رسد امسال هم نرخ تورم مرکز آمار مورد نظر باشد.

  • بسته‌های کالایی یا بن کارگری می‌تواند بخشی از بسته دستمزد سال آینده باشد؟

این بسته‌ها خوب است اما جای مزد را نمی‌گیرد. دستمزد آن است که به‌طور نقدی در اختیار کارگر قرار می‌گیرد؛ ضمن اینکه در سال‌های گذشته تجربه‌های خوبی در توزیع بن کارگری نداشته‌ایم.

کد خبر 243501
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار اقتصاد كلان

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز