شیراز: نرخ‌های جدید ورود به اماکن گردشگری و تاریخی تحت پوشش سازمان میراث فرهنگی در استان فارس این نگرانی را ‌بین کارشناسان و دوستداران میراث فرهنگی ایجاد کرده که سهم بازدید از مکان‌های تاریخی از سبد گردشگری خانوار کم شود یا به‌شدت قابل ملاحظه‌ای کاهش یابد. به گزارش مهر، این روزها با نزدیک‌شدن عید نوروز، شهر شیراز مانند تمامی شهرهای کشور خود را آماده پذیرایی از مهمانان نوروزی می‌کند.

شیراز - حافظیه

تمامی سازمان‌ها دست به دست هم داده‌اند تا امکانات مناسبی برای حضور مهمانان نوروزی فراهم کنند اما در این میان چیزی که جلب توجه می‌کند، آماده شدن اماکن تاریخی است که تعداد آنها در شیراز بی‌شمار است. در کنار این آماده‌شدن‌ها، از اول اسفندماه یک موضوع سبب شکایت و نارضایتی بسیاری از مردم شهر شیراز شده و آن افزایش حدود چهاربرابری نرخ ورودی اماکن تاریخی مانند حافظیه و غیره است.

رشد 400درصدی نرخ ورودی برای برخی اماکن تاریخی فارس، آن‌هم در آستانه سفرهای نوروزی باعث افزایش هزینه سفر برای خانواده‌ها شده و همچنین باعث ایجاد تغییراتی در میزان ورود گردشگران به این اماکن خواهد شد. افزایش نرخ بلیت در حالی است که این هزینه مستقیما صرف مخارج محل نمی‌شود و به خزانه دولت واریز می‌شود و از آن طریق اختصاص پیدا می‌کند. این افزایش زیاد نرخ بلیت پدیده‌ای دور از انتظار است، چرا که این موضوع باعث دور شدن مردم از رفتن به این مکان‌ها می‌شود. براساس نرخ جدید، قیمت ورودیه به محوطه تخت‌جمشید و برنامه نوروصدای تخت‌جمشید، مجموعه جهانی پاسارگاد، مجموعه فرهنگی حافظ، مجموعه فرهنگی سعدی، مجموعه فرهنگی ارگ کریم‌خانی و مجموعه بیشاپور برای بازدید‌کنندگان داخلی دوهزار تومان و برای بازدید‌کنندگان خارجی 15هزار تومان است. قیمت ورودیه به موزه تخت‌جمشید، نقش‌رستم، موزه حمام‌وکیل، موزه پارس، تنگ‌چوگان کازرون، کاخ اردشیر و قلعه‌دختر فیروز‌آباد برای بازدید‌کنندگان داخلی یک‌هزار و 500تومان و خارجی‌ها 10هزار تومان و نیز نرخ ورود به موزه سنگ هفت‌تنان، موزه آب، نقش‌رجب و موزه ساسانی بیشاپور برای بازدید‌کنندگان داخلی هزار تومان و خارجی‌ها پنج هزار تومان است.

در شهرستانی نظیر کازرون نیز با توجه به نرخ‌های جدید اعلام‌شده برای ورود به اماکن تاریخی فارس، در اماکنی همچون شهر تاریخی بیشاپور که گردشگران تا پیش از این برای ورود مبلغ 500تومان پرداخت می‌کردند، اکنون باید مبلغ دو هزار تومان بپردازند و در مجموعه‌های دیگری همچون کاخ اردشیر، قلعه‌دختر و تنگ‌چوگان نیز باید یک هزار و 500 تومان بپردازند. عضو شورای هم‌اندیشان جوان در این رابطه گفت: در چنین شرایطی مثلاً یک خانواده پنج نفری برای بازدید از اماکن تاریخی ساسانی فارس، در مجموع باید 42هزار و 500تومان پرداخت کند که به‌طور حتم این هزینه در کنار سایر هزینه‌های معمول سفرها، باعث افزایش هرچه بیشتر نرخ سفر خواهد شد.

محسن عباسپور اظهار داشت: چنانچه در کنار این رشد 400درصدی قیمت‌ها، امکانات و خدمات نیز به همین نسبت افزایش می‌یافت، این روند توجیه‌پذیر می‌بود اما با مشاهده وضعیت این اماکن تاریخی به‌خصوص برخی از آنها که در شهرستان‌هایی نظیر کازرون و فیروزآباد واقع شده‌اند، به وضوح می‌بینیم که امکانات گردشگری تقریبا در همان حد قبل باقی مانده است. وی ادامه داد: باید توجه داشت در بحث ورود مردم به اماکن تاریخی، نگاه دولت نباید فقط کسب درآمد باشد. در این حوزه به‌خصوص به‌دلیل فرهنگی و نیاز به انتقال مفاهیم تاریخی به مردم، نیاز است که اتفاقا هزینه‌ها در حداقل‌های ممکن نگه داشته شوند. در چنین شرایطی یکی از سیاستگذاری‌های مناسب می‌تواند اینگونه باشد که گردشگران داخلی برای ورود به اماکن تاریخی هزینه‌های حداقلی را بپردازند تا تجربه حضور در فضاهای تاریخی را کسب کنند و اگر ادارات مربوطه می‌خواهند درآمدی در این بخش داشته باشند، پس از ورود گردشگر به این اماکن با ارائه خدماتی نظیر راهنمایی، فروش محصولات فرهنگی و... که این مقوله نیز باید از طریق بخش خصوصی پیگیری شود، به‌دنبال کسب درآمد از محل گردشگری باشند.

رئیس اداره فرهنگی اجتماعی میراث فرهنگی فارس در این خصوص گفت: به استناد تصویب نامه هیأت وزیران نرخ جدید اماکن تاریخی و گردشگری اعلام و از تاریخ یکم اسفندماه در سطح استان اجرا شده است. محمدمهدی نجفی با اشاره به اینکه این اتفاق باید سال‌ها پیش می‌افتاد، ادامه داد: بلیت ورودی دو هزار تومان برای اماکن تاریخی مانند تخت‌جمشید، حافظیه و... که برندی جهانی هستند، هزینه زیادی نیست. وی ادامه داد: هر خانواده با هر تعداد جمعیت با افزایش هزینه برای مسافرت یا گردش در شهر خود روبه‌رو‌ست و این نرخ بلیت در کنار دیگر هزینه‌ها مبلغ ناچیزی است. رئیس اداره فرهنگی اجتماعی میراث فرهنگی فارس عنوان کرد: فضای سبز مجموعه‌ای مانند حافظیه سالانه 300میلیون تومان هزینه دارد که در روزهای عید معمولا 50تا 60درصد این فضا توسط مردم تخریب می‌شود.

کد خبر 203907

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز