چهارشنبه ۲۱ تیر ۱۳۹۱ - ۰۶:۱۸
۰ نفر

همشهری آنلاین: نتایج تحقیقات جدید نشان می‌دهد که فوران‌های بزرگ آتشفشانی که از آن اورسل (aerosol) در جو آزاد می‌شود می‌تواند به خنک شدن سیاره ما کمک کند، حتی آتشفشان‌های کوچک نیز می‌توانند تأثیر مشابهی داشته باشند

آتشفشان

به گزارش مهر، یک تیم تحقیقاتی بین المللی به ریاست دانشگاه ساسکاچوان به این نتیجه رسیده است که اورسل‌های فوران‌های آتشفشانی کوچک می‌توانند توسط سیستم‌های آب و هوایی چون باران‌های موسمی به قسمت‌های بالایی اتمسفر حرکت کرده که این امر می‌تواند بر دمای جهانی هوا تأثیرگذار باشد.

آدام بوراسا - رئیس این تیم تحقیقاتی اظهار داشت: اگر اورسل در بخش‌های پایین اتمسفر باشد تحت تأثیر آب و هوا قرار گرفته و به سرعت پایین می‌آید. وقتی که این اورسل‌ها به استراتوسفر (طبقه فوقانى جواز 11 کیلومتر به بالا ) برسد می‌تواند سال‌ها باقی بماند و با چنین طول عمری به واقع تأثیر پایداری خواهد داشت.

وقتی اورسل‌ها در استراتوسفر بمانند، قطرات کوچک پراکنده‌ای وارد نور خورشید می‌شوند، پدیده‌ای که محققان اظهار می‌دارند می‌تواند به صورت بالقوه سطح زمین را خنک کند.

این گروه با بررسی فوران ژوئن 2011 آتشفشان نابرو در اریتره در شمال شرق آفریقا به این نتیجه رسیدند که گاز و اورسل این آتشفشان که از قطرات اسید سولفوریک تشکیل شده بود توسط باد در مسیر باران موسمی تابستانی آسیا قرار گرفته بود. ذرات غبار حاصل از این فوران به زمین بازگشتند اما باران موسمی گاز آتشفشانی را بالابرده و قطرات مایع سبک‌تری را وارد استراتوسفر کرد.

پیشتر تصور می‌شد که طوفان‌ها نمی‌توانند به لایه‌های بالایی استراتوسفر نفوذ کنند، لایه‌هایی که در 9 کیلومتری دو قطب و 16 کیلومتری بالای خط استوا قرار دارند.

این گروه تحقیقاتی با استفاده از ابزار سازمان فضایی کانادا که در ماهواره "اودین" سوئد قرار دارد، توانستند گازهایی که به استراتوسفر رسیده است را تشخیص دهند.

نه تنها آتشفشان نابرو موجب شده است که اورسل‌های استراتوسفری در مقایسه با 10 سال گذشته به بیشترین حد خود برسند،‌ تأثیر باران موسمی نیز غیرقابل انتظار بود. باد و باران معمولا گازها را پیش از این که شانسی برای بالارفتن تا استراتوسفر داشته باشند از بین می‌برند، اما هوای داغ باران‌های موسمی موجب بالارفتن اورسل‌ها تا استراتوسفر شده بود.

آلن روبوک از نویسندگان این تحقیق اظهار داشت: ما برای نخستین بار نشان دادیم که آتشفشان‌ها به تنهایی از این قدرت برخوردار نیستند که گازها را تا استراتوسفر به صورت مستقیم بالا ببرند. اما باید این را هم درنظر گرفت که این مسئله در هر فورانی صورت نمی‌گیرد این فوران باید با ترکیب الگوهای آب و هوایی باشد تا اورسل‌ها به محل دقیق و تأثیرگذار خود منتقل شوند.

نتایج این تحقیق فرضیات پیشین را که اظهار می‌داشتند تنها فوران آتشفشان‌های بزرگ می‌توانند بر شرایط جو جهانی تأثیرگذار باشند را رد کرده است.

کد خبر 177054
منبع: همشهری آنلاین

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز