در ماه‌های سردتر سال، احساس خستگی و کسالت ناشی از کم خوابی رایج است و در حالی که هیچ غذای واحدی وجود ندارد که بتواند از ابتلا به بیماری‌های ویروسی پیشگیری کند، انتخاب‌های هوشیارانه در رژیم غذایی می‌تواند به سیستم ایمنی بدن کمک کرده تا بدن را دربرابر ویروس‌های فصلی محافظت کند.

آنفلوآنزا

همشهری آنلاینآرش نهاوندی: پیک آنفلوآنزا این روزها نگرانی‌های گسترده‌ای را رقم زده و بر اساس اعلام وزارت بهداشت همین حالا ۸ استان بالاتر از حد هشدار قرار دارند و ۱۱۵ نفر هم جان خود را به همین دلیل از دست داده‌اند. این در حالی است که در مواجهه با ویروس‌های‌ بیماری‌زا از جمله آنفلوآنزا غذاهایی وجود دارند که می‌توانند سیستم ایمنی بدن را تضعیف کنند و بدن را در معرض خطر ابتلا به این بیماری‌ها قرار دهند اما سوی مقابل دستورالعمل‌های وجود دارد که می‌تواند ریسک ابتلا را کاهش دهد.

دکتر منصور رضایی، متخصص تغذیه در این باره به همشهری آنلاین می‌گوید: آنفلوآنزا بیماری است که در فصل سرما یعنی پائیز و زمستان شیوع بیشتری دارد. در این فصول به طبیعت که نگاه می‌کنیم زودتر غروب می‌شود یعنی حدود ساعت ۶ هوا رو به تاریکی می‌رود. در این زمان طبیعتا وقت استراحت و خواب موجودات فرا می‌رسد. طبیعت به شما پیام می‌دهد که به سمت خواب پائیزی و زمستانی بروید.در روزهای سرد پائیز و زمستان که روزها کوتاه می‌شوند باید بیشتر بخوابیم چرا که بدن به خواب بیشتر نیاز دارد.

او ادامه می‌دهد: بسیاری از حیوانات و گیاهان هم به خواب زمستانی می‌روند. در این فصل استراحت بیشتر باعث بازسازی بدن می‌شود. برای بالا بردن ایمنی بدن به خواب رایگان نیاز داریم. برای گوشت و میوه باید از جیب هزینه پرداخت کرد، اما اینکه من بتوانم از «منقل موبایل» (اعتیاد به موبایل) فاصله بگیرم و زودتر بخوابم هزینه‌ای برایم ندارد.

به گفته رضایی نسل فعلی از کودک تا سالمند همه درگیر فضای مجازی و موبایل و خواب‌شان کم شده است. بیش از یک قرن قبل به خاطر چراغ و نور لامپ این طور شد. با آمدن لامپ مردم شب‌ها دیر می‌خوابیدند که عاملی برای تضعیف سیستم بدنی آن‌ها شد. اما باید شب‌ها زودتر بخوابیم چرا که این پیام طبیعت است. کتاب و علم نمی‌گوید، طبیعت می‌گوید که خواب کافی به پردازش خوب بدن و تقویت سیستم ایمنی کمک می‌کند.

کاهش مصرف پروتئین و آلودگی هوا

زمستان بدون آنفلوآنزا؛ دستورالعمل متفاوت بقا!

این متخصص تغذیه، کاهش مصرف پروتین و آلودگی هوای شهرهای بزرگ کشور را از دیگر دلایل افزایش موارد ابتلا به آنفلوآنزا عنوان می‌کند و می‌گوید: در دهه‌های اخیر ما با آلودگی هوا مواجه شده‌ایم. ثابت شده آلودگی هوا انتقال ویروس و احتمال ابتلا به بیماری‌های ویروسی ریوی را بیشتر می‌کند که به آن سینرژی یا هم افزایی می‌گویند.

به گفته رضایی در ماه‌های اخیر هوای همه شهرهای کشور آلوده بوده و در زمانی که نیاز به خواب بیشتری داشته‌ایم به دلیل دیدن تلویزیون و مرور فضای مجازی با موبایل، دچار کم خوابی شدیم.

او ادامه می‌دهد: این در حالی است که طی ماه‌های اخیر یک افزایش شدید قیمت در مواد پروتئینی مانند ماست، شیر، پنیر و تخم مرغ و گوشت‌ها و تمام منابع پروتئینی داشته‌ایم که می‌تواند منجر به کاهش مصرف شود. میوه‌ها و سبزی‌ها هم به عنوان منبع ویتامین C و ایمنی مطرح هستند که قیمت آنها هم گران‌تر شده‌ است. در علم تغذیه به ترکیب پروتئین‌های گیاهی مانند حبوبات، آجیل‌ها و پروتئین حیوانی مانند انواع گوشت‌ها ایمونونوتریشن (مواد تغذیه‌ای ایمنی بخش) می‌گویند که در داخل پروتئین‌ها و میوه‌ها سبزی‌ها یافت می‌شود.

بیشتر بخوانید:

رضایی با تاکید بر این که پس افزایش ابتلا به آنفلوآنزا و پائین آمدن ایمنی بدن در برابر ویروس‌ها یک علتی نیست، بیان می‌کند: آلودگی هوا، کاهش ساعت خواب، کاهش مصرف پروتئین به دلیل گرانی‌ها، افزایش استرس و اضطراب در زندگی شهری از عوامل کاهش ایمنی بدن است. زمانی که بدن ایمنی نداشته باشد، به طور طبیعی بیماری‌های ویروسی جولان بیشتری می‌دهند.

فست فود از عوامل ابتلا به آنفلوآنزا

رضایی با اشاره به این پرسش که چه غذاهایی در پائین آمدن ایمنی بدن و افزایش ابتلای افراد به آنفلوآنزا موثر هستند؟ توضیح می‌دهد: فست فودهایی که مصرف آن‌ها به طور وحشتناکی در جامعه زیاد شده از دلایل اضلی تغذیه‌ای کاهش ایمنی بدن هستند. این غذاها حاوی املاح، فیبر و مواد مغذی نیستند. سیری شکمی می‌دهند و سیستم ایمنی افراد را ضعیف می‌کنند.

او معتقد است فست فودها به لذت‌های لحظه‌ای بدل شده‌اند و در توضیح بیشتر می‌گوید: اقتصاددان‌ها می‌‍گویند زمانی که ما پول برای تامین خانه و خودرو و زندگی نداریم دنبال لذت‌های لحظه‌ای مانند خوردن پیتزا می‌گردیم که به این وضعیت می‌گویند اثر رژلب. فرد نمی‌تواند به آرزوهای بزرگ و مهم‌تر برسد، خود را سرگرم لذت‌های کوچک و لحظه‌ای می‌کند. آبمیوه، فست فود و نوشابه می‌خورد تا به یک لذت کوتاه داشته باشد، غافل از این که به تدریج سلامت خود را به مخاطره می‌اندازد و سیستم ایمنی بدنش را تضعیف می‌کند.

کد خبر 1003517
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار بهداشت و درمان

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha