دوشنبه ۶ آذر ۱۳۸۵ - ۱۶:۵۷
۰ نفر

افسانه بهرامی: در سال‌های اخیر با ورود زنان به دنیای کار و تحصیل از یک طرف و شرایط سخت ازدواج برای مردان از طرف دیگر، سن ازدواج افزایش یافته است.

این مسأله به همراه عدم تمایل والدین به بچه‌دار شدن تا فراهم آمدن شرایط مناسب باعث شده دیگر حاملگی در سنین بالا اتفاق عجیب و غریبی نباشد.

شاید شما هم تا به حال در این مورد فکر کرده باشید که بهترین سن حاملگی، چه سنی است و از چه سنی به بعد یک زن باید نگران بارداری و عوارض آن برای خودش و فرزندش باشد.

امروزه حاملگی پس از 35سالگی را به عنوان حاملگی پرخطر در نظر می‌گیرند. سنی که پس از آن، خطرات و عوارض بارداری، ناهنجاری‌ها و مرگ و میر مادر و جنین در آن افزایش پیدا می‌کند.

درحالی که بسیاری از زنان برای ایجاد شرایط زندگی بهتر قبل از تولد نخستین فرزند خود، بارداری را به تأخیر می‌اندازند، تحقیقات تازه نشان می‌دهند به تعویق انداختن حاملگی تا سنین 30سالگی، دوران بارداری را با دشواری‌ها و مخاطراتی همراه می‌کند.

خطراتی مثل افزایش ناباروری و در نتیجه تقاضای بیشتر حاملگی آزمایشگاهی (IVF) و افزایش غم‌انگیز مشکلات مربوط به جنین. سقط، حاملگی خارج رحمی، فشارخون،‌ دیابت حاملگی، اختلالات ژنتیکی، اسکیزوفرنی، حاملگی دوقلویی دوتخمکی، جداشدن زودرس جفت، جفت سرراهی و زایمان سزارین از جمله عوارضی هستند که در صورت حاملگی در سنین بالا می‌توانند گریبانگیر مادر و یا جنین شوند.

همچنین ثابت شده است که با افزایش سن مادر بروز ناهنجاری‌های کروموزومی از نوع آناپلوئیدی(ناهنجاری مربوط به عدم تقسیم کروموزوم‌ها) به میزان قابل توجهی افزایش پیدا می‌کند تا جایی که شانس داشتن فرزند با ژن‌های معیوب (سندرم داون) در سنین بالای 45سال یک مورد در 30مورد تولد زنده است و این در حالی است که در یک زن 20ساله این احتمال، یک در دو هزار تولد زنده تخمین زده شده است.

نکته دیگر این است که با افزایش سن مادر بروز حاملگی دوقلویی دوتخمکی افزایش پیدا می‌کند؛ اگرچه در حال حاضر علت اصلی حاملگی چندقلویی در سنین بالای مادر استفاده از روش‌های کمک باروری (لقاح آزمایشگاهی) عنوان شده است.

تحقیقات دیگر نشان داده‌اند برخی از بیماری‌های مادر از جمله فشارخون، در نتیجه اختلال خون‌رسانی می‌توانند منجر به جداشدن زودرس جفت در سنین بالای بارداری شوند.
همچنین افزایش احتمال سقط در مادران سنین بالا نیز به بیماری‌های زمینه‌ای مادر نظیر دیابت و یا ناهنجاری‌های ژنتیکی خود جنین و... نسبت داده می‌شود.

و اما یک سؤال مهم این است که آیا تمامی زنان بالای 35سال در معرض خطرات ناشی از حاملگی در سن بالا قرار دارند؟ واقعیت این است که بارداری در سنین بالا همیشه هم ترسناک یا بهتر بگوییم، خطرناک نیست.

بسیاری از تحقیقات ثابت کرده‌اند در زنان دارای فیزیک مناسب و بدون مشکلات طبی، میزان عوارض بارداری و جنینی کمتر است. گفته می‌شود اگرچه مرگ‌ومیر مادران در بالای 35سال و مسن‌تر افزایش پیدا می‌کند، اما بهبود مراقبت‌های طبی و بهداشتی باعث کاهش این خطرات می‌شود.

به عبارت دیگر، کلید به حداقل رساندن خطرات ناشی از سن بالای حاملگی داشتن یک شیوه زندگی سالم است: رژیم غذایی مناسب، تمرینات ورزشی منظم، عدم استعمال دخانیات، استراحت مرتب و خواب شبانه منظم در این راستا به اهمیت ورزش به ویژه ورزش‌های کششی تأکید بسیار شده است، چرا که تمرینات ورزشی کششی با بهبود خون‌رسانی در لگن از توقف خون جلوگیری می‌کنند.

همچنین مصرف روزانه اسیدفولیک هم به مادران باردار توصیه می‌شود تا از ایجاد ناهنجاری‌های عصبی جنین پیشگیری شود.

در کنار تمام این توصیه‌ها این مادران می‌توانند در دوران بارداری با استفاده از معاینات مرتب و انجام آزمایش‌هایی نظیر آمنیوسنتز و یا کوردوسنتز تکامل طبیعی جنین خود را کنترل کنند.

با پیشرفت‌های جدید به دست آمده در دنیای پزشکی، مناسب نبودن حاملگی در زنان بالای 50سال در حال تبدیل شدن به افسانه است و پزشکان می‌گویند، زنان در این سنین هم می‌توانند برای بچه‌دار شدن آماده شوند.

اگرچه به هر حال، خطرات غیرقابل اجتنابی برای مادر و بچه وجوددارد که در مادران بالای 40سال افزایش پیدا می‌کند.

کد خبر 9539

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز