همشهری - سعیده مرادی : مدتی است که امکانات جدیدی با عنوان «سرای زندگی» در مناطق پایتخت شکل گرفته که رسالتشان توسعه سالمندی سالم است. نخستین سرای زندگی، سال گذشته در منطقه۲۱ افتتاح شد و به تازگی درهای دومین سرا در منطقه۲ به روی سالمندان باز شده تا جهاندیدگان با هم گپ و گفت داشته باشند و در برنامههای جذاب و آموزشی شرکت کنند. سری به این پاتوق تازه تاسیس زدهایم.
علاقهسنجی سالمندان
داخل ساختمان۳، روی تابلوی ورودی آن، ساعت شروع برنامه ۸صبح و پایانش ۱۶ اعلام شده است. ۶اتاق برای تشکیل کلاسهای تخصصی مانند ورزش تخصصی، قرآن، بازی با ریاضی و… تدارک دیدهاند. ۲اتاق هم در ورودی طبقه اول هست که برای معاینه پزشکی و خدمات درمانی مانند گرفتن فشارخون و ... در نظر گرفته شده است. در اینجا سالمندان میتوانند همزمان در دورههای آموزشی شرکت کنند و از خدمات جانبی دیگری هم بهرهمند شوند، اما این حضور باید با اجازه پزشک و روانشناس باشد. سالمندان میتوانند متناسب با شرایط جسمی و حرکتیشان تعیین وضعیت شوند.
رضایتمندی حداکثری
صدای شعرخوانی سالمندان از طبقه دوم سرای زندگی به گوش میرسد. حدود ۳۰نفر روی صندلیها نشستهاند و چندتایی از آنها داوطلبانه شعر میخوانند و توسط همگروهیهای خود تشویق میشوند. رحیمه پورعاشوری ۷۲ساله میگوید: با راهاندازی سرای زندگی برای همه لحظههای روز برنامهریزی دارم. کتاب میخوانم و ورزش میکنم. با حل مسائل ریاضی ذهنم را فعال نگه میدارم و در مجموع اوقات خوبی را سپری میکنم. بهگفته مدیران این مرکز، حداکثر سالمندان از خدمات راضی هستند و در اکثر برنامهها مشارکت فعال دارند.
اینجا حالمان خوب است
ایجاد روحیه نشاط و حال خوب برای سالمندان، مهمترین هدف سرای زندگی است. خوش قدم ولیزاده، ۷۱ساله که از طریق همسایه دخترش با سرای زندگی و خدمات این مجموعه آشنا شده است، از حال خوش افرادی میگوید که به این مجموعه میآیند: این روزها حالم خیلی خوب است و ارتباط بهتری با دوستان و اطرافیان دارم. مشارکت در برنامههای اجتماعی علاوه بر حال خوب، باعث توانمندسازی سالمندان میشود و به خودباوری میرسند و حس ارزشمندی میکنند؛ من هم در اینجا، همین حال خوب را دارم.
حضور۵۰۰نفری شهروندان
در ۲ماه گذشته بیش از ۵۰۰نفر از شهروندان از خدمات مرکز بهرهمند شدهاند. البته سرای زندگی فقط برای ساکنان منطقه نیست. برخی حتی از غرب و شرق تهران برای استفاده از خدمات مراجعه کردهاند. منیژه خوانکشی پور، بانوی ۷۸سالهای است که در غرب تهران زندگی میکند، حضورش را مدیون افرادی است که در بوستان بانوان منطقه۲۱ با آنها آشنا شده و این مرکز را به او معرفی کردهاند، هر چند مجبور باشد برای حضور در این مجموعه هزینه پرداخت کند. او میگوید: برای داشتن حال خوب ۴۰۰تا ۶۰۰هزار تومان مبلغی نیست و تمام آن برای خودمان هزینه میشود.
خدماترسانی روزانه
در خیابان نیایش محله ستارخان، تابلوی سبز رنگ بالای ساختمان با نام «سرای زندگی» خودنمایی میکند. تعدادی از سالمندان جلوی در ایستادهاند و عدهای در حال ورود هستند. مسئول پذیرش به تازهواردها خوشامد میگوید و فرمی را در اختیارشان میگذارد تا پر کنند. محتوای فرم اطلاعات فردی، مشکلات جسمی و... است. مرضیه شیرازخواه، مدیر سرای زندگی در حال صحبت با اعضای سراست. او میگوید: زمان زیادی از افتتاح این مجموعه نمیگذرد، اما سالمندان به همدیگر راهاندازی این سرا را اعلام کردهاند و روزانه ۳۰تا ۴۰نفر به اینجا میآیند و از برنامههای مجموعه استفاده میکنند.
ایجاد حال خوب برای سالمندان
حمید صاحب، مدیرکل سلامت شهرداری تهران:در چارچوب رویکرد جدید شهرداری تهران برای ایجاد شهری زنده و بانشاط با شعار «حال خوب ساختنی است»؛ این مراکز تلاش میکنند تا با اجرای برنامههای متنوع فرهنگی و اجتماعی، زمینهساز حضور فعال، مؤثر و شاداب سالمندان در جامعه باشند. از جمعیت ۶۹۰ هزار نفری منطقه۲، بیش از ۱۲۰ هزار نفر را سالمندان تشکیل میدهند. به همین دلیل، برنامهریزی برای سلامت اجتماعی و توانمندسازی آنان در اولویت قرار دارد و توسعه مراکز «سرای زندگی» در دستور کار اداره کل سلامت شهرداری تهران است.
هدف، توسعه سالمندی سالم است
مرضیه شیرازخواه، مدیر مرکز سرای زندگی:ارائه خدمات سلامت محور به شهروندان بهویژه برای قشر سالمند، از ضروریترین وظایف نهادهای مختلف بهحساب میآیدو در همین راستا، سرای زندگی شکل گرفته است. این مرکز ویژه سالمندان (افراد ۶۰سال به بالا) است و در حوزههای اجتماعی، توانبخشی، فیزیکی، توانمندسازی، روانشناختی و شناختی، خدمات ارائه میشود و هدفمان توسعه سالمندی سالم است. در واقع با ایجاد زمینه مشارکتهای اجتماعی سعی داریم تا سالمندان را توانمند کنیم و شادابی و نشاط را در میان آنها افزایش دهیم و انزوای سالمندی را به حداقل برسانیم.
رفع مشکلات سالمندان در سرای زندگی
مهدی صالحی، شهردار منطقه ۲:سرای زندگی ویژه جهاندیدگان شهر، در فضایی پویا و حمایتگر طراحیشده که فعالیتهای متنوع فرهنگی، اجتماعی و پیشگیرانهای برای سالمندان ارائه میدهد. فعالیت اصلی در مرکز توانمندسازی سالمندان، رفع چالشها و مشکلات زندگی سالمندان در دنیای مدرن امروزی و فراهمکردن فرصتی مناسب برای سالمندان بهمنظور خارجشدن از منزل و دریافت تحرک ذهنی، اجتماعی و همچنین مراقبت مورد نیاز است.
نظر شما