دختران با رسیدن به سن نوجوانی دچار تحولات روحی خاصی می شوند. همراه بودن پدر و مادرها می تواند کمک زیادی به عبور از این بحران کند.

آسیب اجتماعی

همشهری آنلاین - مژگان مهرابی: اما چنانچه والدین به جای کمک کردن، روش سخت گیری را پیش بگیرند، قطعا با دختر نوجوانی روبرو می شوند که بی محابا خطا می کند. پرخاشگری، حاضر جوابی، نشست و برخاست با دوستان ناباب و از همه مهمتر، تمایل به کشیدن سیگار از جمله خطرهایی است که سلامت جسم و روان آنها را تهدید می کند. در این باره با دکتر سارا نوروزی مددکار اجتماعی و استاد دانشگاه گفت و گو می کنیم.

مادران؛ مشاوران آگاه دختران

دوران نوجوانی حساس ترین برهه زندگی هر فرد به شمار می آید. چه دختر باشد چه پسر. از آنجا که دخترها نقش کارآمدی در خانواده دارند و به اصطلاح در آینده باید سکان یک زندگی را به دست بگیرند، لذا تربیت آنها نیاز به دقت نظر زیادی دارد. به باور دکتر نوروزی، همه دختران ما آینده سازان کشور خواهند بود، اگر در مورد شکل گیری شخصیت و پرورش استعدادهای آنها کوتاهی نشود. در واقع این جمله بیان می کند، کم گذاشتن در شیوه تربیتی آنها می تواند ضررهای جبران ناپذیری را در جامعه به وجود آورد. او معتقد است: «بیراهه رفتن دختران نوجوان ریشه های عمیق دارد. نظارت نداشتن کافی خانواده یا سخت گیر بودن آنها می تواند عامل مهمی برای کم رنگ شدن روابط بین پدر و مادر و دخترشان شود. دختران نوجوان، به دلیل بحران بلوغ گاهی بهم ریخته و گاهی ساکتند. در این زمان نیاز دارند کسی آنها از حالی که هستند رها کند. پدر و مادر بهترین دوست و مشاور می توانند باشند. اما بعضی اوقات آنقدر درگیر کارند یا مشغله دارند که بی توجه از این موضوع رد می شوند یا ساختار خانواده متزلزل است و اصلا گوش شنوایی برای حرف زدن آنها پیدا نمی شود.»

مراقب دوستان ناباب فرزندتان باشید

به گفته این استاد دانشگاه، دختران آسیب دیده در اولین گام سراغ کسی می روند که حالشان را خوب کند. بنابراین مشکلات شان را با دوستانی در میان می گذارند، که سخت نمی گیرند و رها شده از هر قید و بندی هستند. او در این باره متذکر می شود:‌ «دوستان ناباب اول از همه مسیر نادرست را پیشنهاد می دهند. با جنس مخالفشان رفت و آمد داشته باشند. با هم گردش و تفریح بروند. دور همی یک نخ سیگار بکشند و دست آخر هم برای فراموش کردن غم و غصه شان به مواد مخدر رو بیاورند.»

مفهوم نادرست تفکر روشنفکری در جامعه ایرانی

تفکر روشنفکری در جامعه ما به خوبی مفهوم خود را نشان نداده است. این مهم به ضعف آگاهی برمی گردد. پدر و مادر باید اطلاعاتشان به روز باشد تا بتوانند نوجوان خود را درک کنند. در قدم بعدی مهارت تعامل با دختر خود را یاد بگیرند. به خصوص مادرها باید خلاقیت داشته باشند و چون مشاوری دلسوز همواره در کنار دخترشان باشند. نوروزی متذکر می شود:‌ «در این مرحله سنی ممکن است دختر گرایش به جنس مخالف خود پیدا کند. اگر رابطه پدر با دختر محکم و دوستانه باشد قطعا این اتفاق نخواهد افتاد. از این رو می طلبد خانه مکان امنی برای فرزندان باشد. تا جایی که به راحتی درباره مشکلات خود صحبت کنند و نیازشان را بیان کنند. چنانچه حلقه ارتباطی دختر نوجوان با والدین سست باشد، او برای پر کردن خلا عاطفی سراغ فضای مجازی می رود. متاسفانه در جامعه ما فضای مجازی افسار گسیخته است. رفتارهای تجملی، فخرفروشی، دورهمی های پرخطر قبح بسیاری از آسیب های اجتماعی را ریخته و رفتارهای ناپسندی را آموزش می دهد.»

والدین اطلاعات خود را به روز کنند

گاها پیش می آید والدین از وابستگی زیاد فرزندشان به گوشی دلخورند و از اینکه تصاویر و فیلم های نامناسبی را تماشا می کنند، گله دارند. نوروزی به این دسته از پدر و مادرها می گوید:‌ «در صورت بروز هر نوع اختلال رفتاری بهتر است با مشاور مدرسه یا مشاور تربیتی صحبت کنند. خیلی وقت ها خانواده ها می گویند هزینه مشاوره سنگین است و از پس آن برنمی آیند. اما جالب اینجاست که مبلغ زیادی را برای لباس یا دیگر مایحتاج آنها پرداخت می کنند. اگر پدر و مادری ندانند در فضای موبایل نوجوان شان چه اتفاقی می افتد باید منتظر هر پیامدی باشند.»

جای خالی مهارت زندگی در نظام آموزشی

علاوه بر وظیفه سنگین خانواده، بخش مهمی از پرورش نوجوانان را نظام آموزشی بر عهده دارد. اینجاست که وظیفه معلمان و اولیاء مدرسه را سنگین تر می کند. آموزش مهارت دوست یابی می تواند جلوی آسیب های اجتماعی را بگیرد. نوروزی توصیه می کند:‌ «چه خوب نظام آموزشی ما برنامه پربارتری برای تربیت و پرورش دختران مان در نظر بگیرند. کسانی که قرار است مادران آینده باشند. اگر دختری مسئولیت پذیر نبوده یا رویه درستی را انتخاب نکرده باشد نمی توان انتظار داشت نسل خوب و موفقی را تربیت می کند.»


کد خبر 806761

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha