همشهری آنلاین: صرفهجویی در آشپزخانه چطور ممکن است. اولین قدم کم خرید کردن و خودکفایی است. مثلا از این به بعد خودتان نان را در خانه درست کنید. شاید در نگاه اول کمی سخت و غیرممکن به نظر برسد ولی اگر کمی همت و حوصله داشته باشید، پایان خوشی دارد.
پایان خوشش جایی است که شما هزینههای این ماهتان را با ماه گذشته مقایسه میکنید و میبینید چقدر از ماه قبل کمتر خرج کردهاید.
نان تافتون خانگی
۱. پودر قند، شیر و مایه خمیر را با هم مخلوط کنید و در جای گرمی بگذارید تا یک ساعت بماند. سپس آرد و بیکینگپودر و نمک را با هم در یک ظرف بریزید و سپس ماست و مایه خمیر را به آن اضافه کنید و خوب ورز دهید.
۲. بعد از اینکه خمیر خوب مخلوط شد، کمی آرد روی آن بپاشید و به مدت چهار ساعت در یک جای گرم بگذارید تا خوب استراحت کند.
۳. بعد از چهار ساعت به اندازه یک پرتقال از خمیر چانه بگیرید و با وردنه آن را به اندازه ته ماهیتابهای که دارید، در بیاورید. با چنگال هم چند تا سوراخ روی خمیرتان ایجاد کنید. ماهیتابه را روی گاز بگذارید تا خوب گرم شود. با کمی روغن هم ته آن را چرب کنید. سپس خمیر را داخل آن بگذارید تا دو طرف آن خوب پخته شود. حرارت نباید زیاد باشد؛ در غیر این صورت نان شما میسوزد.
مواد لازم
۵۰۰ گرم آرد
۲ /۱ ق چ بکینگپودر
۲ ق چ نمک
یک پیمانه ماست
۲ ق س مایه خمیر
۲ ق چ پودر قند
یک لیوان شیر ولرم
نان لواش گازی
۱. آرد را بعد از اینکه الک کردید با نمک و مایه خمیر مخلوط کنید و بعد شیر و آب و روغن را هم به آن اضافه کنید و دستانتان را خوب بشویید و بعد خمیر را مثل یک نانوای ماهر ورز دهید تا مواد خیلی خوب با هم مخلوط شوند. بعد که خمیرتان عمل آمد آن را در محل گرمی بگذارید تا یک ساعت استراحت کند. بعد از زمان استراحت خمیرتان را دوباره ورز بدهید و چانه، چانه کنید.
۲. چانه کردن یعنی گلولههای ۱۰۰ گرمی از خمیر بردارید و روی تخته پهن کنید و چانه را با وردنه نازک کنید.
۳. حالا ظرف مخصوص را که میتواند یک سینی بزرگ روی باشد روی گاز بگذارید تا داغ شود. بعد خمیر را با دو دستتان بردارید و روی سینی بگذارید.
۴. خیلی سریع آن را برگردانید. چون خمیر نان لواش آنقدر نازک است که در ۴۰ – ۳۰ ثانیه خوب میپزد.
مواد لازم
یک کیلوگرم آرد
۲۰ گرم مایه خمیر
۲ ق چ نمک
۳۰۰ میلیلیتر شیر ولرم
۳۰۰ میلی لیتر آب ولرم
یک لیوان روغن مایع
سنگک خانگی
۱. مایه خمیر را با آب ولرم مخلوط کنید و خوب به هم بزنید تا حل شود. ظرف خمیر ترش را با نایلون بپوشانید تا خوب جا بیفتد.
۲. آرد را با آب ولرم و نمک مخلوط کنید و خوب به هم بزنید تا مواد به خوبی مخلوط شود. بعد روی خمیر را بپوشانید و بگذارید نیم ساعت بماند.
۳. خمیر ترش را که قبلا آماده کرده بودید با خمیر نان مخلوط کنید و خوب به هم بزنید. وقتی خوب مخلوط شد، خمیر را به مدت سه ساعت در جای خنک قرار دهید. یادتان باشد خمیر نان سنگک از نانهای دیگر شلتر است؛ درست مثل نانوایی سنگک که خمیر از دست نانوا آویزان میشود.
۴. سنگها را در سینی فر بریزید و خوب پهن کنید و د اخل فر بگذارید تا گرم شود. درجه فر باید روی ۲۵۰ درجه سانتیگراد باشد. وقتی سنگها داغ شدند. خمیرتان را که قبلا روی تختهای پهن کرده بودید روی سنگها بگذارید. در این مرحله باید خیلی سریع کنجد را روی خمیرتان بپاشید. یادتان باشد زمانی که میخواهید خمیر نان را از روی تخته جدا کنید، خمیر کمی کش میآید ولی بعد دوباره اندازهاش همانی میشود که شما میخواهید. فراموش نکنید که حرارت فر باید از بالا باشد. حواستان به فرتان باشد، بعد از پنج تا هشت دقیقه نان شما آماده است.
مواد لازم
یک کیلوگرم آرد گندم سبوسدار
مایه خمیر یک ق غ
۲ ق چ نمک
کنجد به مقدار دلخواه
آب ولرم برای خمیر کردن تا جایی که آرد به دست نچسبد
کمی سنگریزه + یک تخته کوچک مثل پارو
نان بربری
۱. خمیر مایه را با یک فنجان آب گرم و یک قاشق غذاخوری شکر مخلوط کنید و در جای گرمی بگذارید تا خوب پف کند. بعد از یک ساعت دوباره دو فنجان آب گرم و یک قاشق چایخوری نمک به آن اضافه کنید. حالا نوبت خمیر اصلی است. آرد را کمکم به مخلوط خمیرمایه اضافه کنید و بقیه آب راهم روی آن بریزید. کمی روغن ـ یعنی اندازه یک قاشق غذاخوری ـ روی آن بریزید تا خمیر به دستتان نچسبد.
۲. بعد از اینکه خمیر را خوب مخلوط کردید بگذارید در یک محل تاریک و گرم چهار ساعت خوب استراحت کند. بعد از چهار ساعت خمیر را دوباره ورز دهید و بگذارید دو ساعت دیگر هم بماند. بعد از دو ساعت شروع کنید به چانه گرفتن ولی مثل نان لواش چانههایتان نباید گرد باشد. آن را به شکل بیضی روی تخته پهن کنید. حتما در نانوایی بربری دیدهاید که شاطرها با انگشتهایشان به خمیر شکل میدهند؛ همان شکلها را روی خمیرها درست کنید و بعد داخل سینی فر بچینید. درجه حرارت فر باید ۲۵۰ درجه سانتیگراد باشد. پخت نان بربری در فر خانگی بین پنج تا هشت دقیقه وقت میخواهد.
موادلازم
۵۰۰ گرم آرد
۳ لیوان آب ولرم
۲ ق چ نمک
یک ق غ شکر
یک فنجان خمیر مایه
نظر شما