یک فعال حوزه کارگری می‌گوید: در شرایط فعلی، حق کارگران و بازنشستگان تامین اجتماعی است که حقوق آنها نیز متناسب با حداقل حقوق کارمندان و بازنشستگان کشوری و لشکری در میانه سال به ۶ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان افزایش یابد.

صنعت - کارگر

همشهری آنلاین- مرضیه ثمره‌حسینی: چند روز پیش طرح متناسب‌سازی حقوق کارکنان دولت و بازنشستگان کشوری و لشکری در قالب یک لایحه دوفوریتی به صحن مجلس رفت.

طبق تصمیم اخیر دولت و مجلس، قرار است دست‌کم یک میلیون تومان به حقوق کارمندان و ۹۰۰ هزار تومان به دریافتی بازنشستگان بخش دولتی اضافه شود.

این تصمیم در راستای ترمیم شکاف دخل و خرج حقوق‌بگیران دولتی و بازنشستگان کشوری و لشکری گرفته شده. اما سرنوشت افزایش حقوق کارگران و بازنشستگان تامین اجتماعی چه می‌شود؟

پای تبعیض‌ در میان است؟

آمارهای جدید حکایت از آن دارد که میانگین هزینه معیشت کارگران به بیش از ۱۸ میلیون تومان در ماه رسیده. رقمی که دوبرابر نرخ سبد معیشت حداقلی خانوارهای کارگری در جریان مذاکرات مزدی ۱۴۰۱ است که ۸ میلیون و ۹۷۹ هزار تومان تعیین شد.

در چنین شرایطی درخواست نمایندگان و فعالان جامعه کارگری، افزایش حقوق و دستمزد کارگران و بازنشستگان تامین اجتماعی است. آنها می‌گویند با وجود مصوبه شورای عالی کار مبنی بر افزایش ۵۷.۴ درصدی حداقل دستمزد پایه کارگران در سال جاری، همچنان دریافتی کارگران کمتر از کارکنان و بازنشستگان دولت است.

حمید حاج‌اسماعیلی، فعال حوزه کارگری، در این باره به همشهری آنلاین می‌گوید: در سال های گذشته، در میانه‌ سال، نمایندگان کارگری خواستار بازنگری دستمزد و حقوق کارگران می‌شدند. چون با وجود تورمِ روزافزون نمی‌شود در پایان سال برای یک سال آینده دستمزد تعیین کرد و اگر دستمزدی هم تعیین می‌شد با افزایش تورم هماهنگ نبود و شرایط اقتصادی باعث خنثی شدن افزایش دستمزدها می‌شد. اما این رویه سال‌ها در کشور اجرا شده و دولت امکان بازنگری در دستمزد کارگران را فراهم نمی‌کرد و ما هر سال شاهد ناکارآمدی در بحث دستمزد کارگران بوده‌ایم.

حاج‌اسماعیلی می‌افزاید: امسال اما دولت یک کار بسیار جدید را انجام داده که سابقه نداشته؛ آن هم بازنگری دستمزد کارمندان و بازنشستگان خودش است. این یک اتفاق عجیب است، چون دولتی که حاضر نمی‌شد دستمزد کارگران مورد بازنگری قرار بگیرد الان حاضر شده دستمزد کارمندان خود را مورد بازنگری قرار دهد.

این کارشناس بازار کار با بیان اینکه این تصمیم جدید دولت تبعیض محسوب می‌شود، ادامه می‌دهد: اگر کارمندان حق دارند که دستمزدشان مورد بازنگری قرار بگیرد (که البته ما حق را به آنها می‌دهیم)، چرا نباید در مورد کارگران اتفاق بیفتد. بر این اساس، امسال نمایندگان کارگران باید به شدت مطالبه کنند که شورای عالی کار با بحث دستمزد جلسه بگذارد و این اتفاق برای کارگران و بازنشستگان تامین اجتماعی نیز بیفتد.

وی ادامه می‌دهد: در حال حاضر قرار است بعد از تصویب لایحه دوفوریتی مجلس، حداقل حقوق  برای کارمندان دولت به پیشنهاد خود دولت به ۶ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان افزایش یابد در صورتی که حداقل حقوق کارگران الان ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان است. آن هم حقوقی که مورد هجمه بسیار قرار گرفت که باعث تنش میان کارگران و کارفرمایان و تعطیلی کارگاه‌ها می‌شود.

حاج‌اسماعیلی می‌گوید: در حال حاضر سربازهایی که به خدمت سربازی می‌روند که عمدتا هم مجرد هستند و هزینه‌های کمتری دارند، حداقل حقوق قانون کار را دریافت می‌کنند. به بیان دیگر، هیچ سرباز ساده‌ای کمتر از ۵ میلیون تومان در ماه دریافتی ندارد. اما یک کارگر بابت ۱۹۲ ساعت کار در ماه ۵ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان دریافتی دارد.

وی با انتقاد از اینکه به خانواده‌های کارگری توجه جدی نمی‌شود، می‌افزاید: خانواده‌های کارگران که عمدتا متاهل هستند علاوه بر نیاز به ارزاق عمومی، اجاره مسکن هم می‌دهند که یک هزینه بسیار سنگینی است. علاوه بر آن، هزینه‌های آموزشی و هزینه‌های رفاهی دارند چون زن و بچه دارند. بر این اساس، در شرایط فعلی، حق کارگران است که حقوق آنها نیز متناسب با حداقل حقوق کارمندان در میانه سال به ۶ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان افزایش یابد.

 حاج‌اسماعیلی می‌افزاید: در اصل، عدالت این است که حق افزایش دستمزد و حقوق برای همه باشد چون تورمِ افسارگسیخته‌ای که در کشور شکل گرفته نه فقط کارمندان، کارگران، بازنشستگان کشوری و لشکری و تامین اجتماعی که آحاد مردم را تحت تاثیر قرار داده و مادامی که ما رشد شتابان تورم را در کشور شاهد هستیم همه درآمدهایی که برای خانواده‌ها چه حقوق‌بگیرها، چه بازنشسته‌ها و چه اقشاری که سوبسید یا اعانه دریافت می‌کنند باید مورد بازنگری قرار بگیرد.

افزایش ۲۰ درصدی حقوق کارگران در سال آینده!

همچنین بر اساس بخشنامه بودجه ۱۴۰۲، میزان افزایش حقوق کارکنان و بازنشستگان و کارگران مشمول قانون کار برای سال آینده علی‌الحساب ۲۰ درصد اعلام شده است.

حاج‌اسماعیلی در مورد این میزان افزایش حقوق می‌گوید:  افزایش حقوق کارگران در اختیار دولت نیست، بلکه دولت یکی از ۳ ضلع شورای عالی کار است که در کنار نمایندگان کارگران و کارفرمایان می‌تواند در جلساتی که در این زمینه برگزار می‌شود، نظرش را اعلام کند. برای همین این رقم‌هایی که دولت اعلام می‌کند نظرات دولت است و به هیچ وجه نمی‌تواند تعیین‌کننده دستمزد کارگران باشد.

وی می‌افزاید: در خصوص تعیین دستمزد کارگران، ما ماده ۴۱ قانون کار را داریم. آنجا دو شاخص مهم برای تعیین دستمزد کارگران وجود دارد: اولی نرخ تورم رسمی است که همین الان بالای ۴۱.۵ درصد است، برای همین چطور وقتی نرخ تورم بالای ۴۰ درصد است دولت ۲۰ درصد افزایش را برای دستمزد کارگران پیشنهاد می‌دهد! این اولین تضاد و تناقض است.

این فعال کارگری ادامه می‌دهد: آیتم دوم ماده ۴۱، سبد معیشت خانوار کارگری با ۳.۳ نفر در ماه است که در پایان سال گذشته حدود ۹ میلیون تومان نرخ‌گذاری شد. این در حالی است که چند روز پیش، یکی از مقامات کارگری اعلام کرد هزینه سبد معیشت به ۱۸ میلیون تومان رسیده است. آیا با این افزایش‌ها، رقمی که متناسب با تورم و سبد معیشتی یک خانوار کارگری باشد، اعلام شده است؟! پس، باید دولت این بحث‌ها و پیشنهادها را در جلسات رسمی شورای عالی کار و در مذاکرات سه جانبه مطرح کند و از صحبت‌های غیرکارشناسی اجتناب شود.

دولت‌های قبل اهمال کردند

کارشناس بازار کاربا بیان اینکه افزایش نقدی دستمزدها در ایران اثر مقطعی دارد، می‌افزاید: ۴ دهه است که در ایران به دلیل رشد سالانه تورم، هر سال افزایش دستمزدها را شاهد هستیم که نه تنها جبران‌کننده نبوده بلکه باعث شده که شرایط هم برای کارمندان و هم برای کارگران بدتر شود و قدرت خرید آنها کاهش پیدا کند.

حاج‌اسماعیلی با بیان اینکه این دورِ باطل اثربخشی ندارد، می‌گوید: باید ریشه‌های بحران تورم را درمان کرد. درواقع، دولت باید بیاید و وقت، انرژی و منابعی را که برای افزایش دستمزد و مستمری کارمندان و کارگران و بازنشستگان هزینه می‌کند صرف کاهش تورم و اصلاح ساختار اقتصادی کشور کند تا مجبور نباشیم افزایش تورم را با افزایش حقوق‌ و دستمزد جبران کنیم.

این کارشناس حوزه کار معتقد است تعیین خط فقر می‌تواند در تعیین حداقل دستمزدها مبنا قرار گیرد. حاج‌اسماعیلی می‌گوید: دولت‌های قبل در این زمینه اهمال کردند اما دولت سیزدهم می‌تواند با تعیین دقیق خط فقر، مبنای مناسبی برای تعیین حداقل دستمزدها هم در حوزه کارگری و هم در حوزه کارمندی و هم برای بازنشستگان در کشور مشخص کند و در تصمیم‌گیری‌های اقتصادی به آن استناد کند.

کد خبر 712478
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار اقتصاد كلان

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 21
  • نظرات در صف انتشار: 11
  • نظرات غیرقابل انتشار: 11
  • مریم IR ۱۶:۱۱ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۴
    5 47
    همین الان هم حداقل حقوق کارگران و بازنشستگان تامین اجتماعی بیشتر است، چون آن ها حق مسکن، کمک معیشت و ... دارند اما کارمندان و بخصوص بازنشستگان کشوری هیچ چیز ندارند. اگر مجموع پرداختی را در نظر بگیرند اونوقت متوجه می شن که واقعا در هر صورت افراد تحت پوشش دولت متضرر شده اند.
    • IR ۲۱:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۴
      35 2
      حقوق 5/5میلیونی ما چشم تورو کور کرده خیلی دلم میخواد بدونم چقدر میگیری از کدوم جیره خورها هستی
    • طاهره IR ۲۱:۴۰ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۴
      27 2
      خواهر اگه از کارمند بودنت ناراضی هستی بیا کارتو بده به من تو بشو کارگر من میشم کارمند اونوقت از همه امتیازات بهره مند میشم... اینه تبعیض کارگر چه مزایایی داره
    • کارگر IR ۲۲:۰۴ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۴
      15 1
      سلام.. من یک کارگر هستم و پدرم بازنشسته نیروهای مسلح.. اولش اینو میگم که پدرم و تمام بازنشتگان دولتی باعث افتخار ما هستند .. اما بابت حقوق که شما گفتید یک کارگر با تمام حق اولاد مسکن و.. به 7 هم نمیرسه ولی حقوق بازنشستگان دولتی زیر 10 نیست البته درسته امروز 10 ملیون هم اصلا به حساب نمیاد ولی شما خودتون یک لحظه فکر کنید که یک کارگر با 5تا 7 ملیون واقعا میتونه زندگی خودشو تا نیمه اول ماه اداره کنه؟
    • IR ۲۲:۴۷ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۴
      6 14
      من کارمندبا فوق لیسانس۵/۶۰۰,کارگر زیر دیپلم۵۶۰۰،اینه عدالتتون،🤣🤣
  • TR ۱۶:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۴
    9 24
    کارفرما ورشکست کنه دیگه کار برای کارگر نیست. تورم باید کنترل بشه افزایش حقوق چاره کار نیست
  • علی IR ۱۷:۰۶ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۴
    3 13
    پیشنهادی به مدیر عامل تامین اجتماعی داشتم اگر بیمه مشاغل آزاد را در چهار ساله اخر بازنشستگی هم ردیف بازنشستگان ادارات بکنید هم زندگی آنها سرو سامان داده اید و هم صندوق تامین اجتماعی می تواند به کارگران سرویس بهتری بدهد در مشاغل غیر آزاد بیمه دو سال آخر پرداختی را ملاک حقوق بازنشستگی قرار می دهد برای مشاغل آزاد را پنج یا چهار سال اخر را ملاک قرار دهد
  • IR ۱۷:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۴
    4 15
    بنده یه بازنشسته نیروهای مسلح هستم فردی می شناسم که بازنشسته تامین اجتماعی است که هم از لحاظ شرایط احراز و هم از لحاظ رتبه حقوقی حداقل یک مقطع از بنده در سطح کمتر قرار دارد و از لحاظ سنوات حداقل ۱۰ سال از بنده کم سابقه تر است اما حقوقش ۵۰ درصد از بنده بالاتر است چرا؟
  • محمد IR ۱۷:۴۰ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۴
    23 4
    همیشه کارگران مورد بی توجهی هستند در تمام دولتها چون افزایش حقوق متناسب با تورم و به نحو شایسته صورت نمی‌گیرد و نکته مهم چرا دولت به دنبال مصرف وقت خود و مجلس برای افزایش حقوقها است چرا صورت مساله را پاک میکنید اصل مساله تورم است که دولت باید بتواند این تورم را مهار کند تا دخل و خرج کارکنان تامین اجتماعی و دولت و بازنشستگان جور درآید
  • IR ۱۸:۲۵ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۴
    8 2
    آخی سه برابر کارگر حقوق میگیرن بازم مینالن اگه جای کارگر بیچاره بودید چیکار میکردین مزایای شما میشه حقوق کامل کارگر
  • علیرضا امام پور IR ۱۹:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۴
    16 1
    سلام با توجه به پیاده کردن جامعه سرمایه داری نولیبرالیسم درکشور فاصله طبقاتی زیاد بوده ودر جامعه کارگران هیچ استقلال وآزادی ازخود شان ندارند تا مادامی سیاست های پنهان را حذف نکنیم وقانون را اصلاح نکنیم این فاجعه ادامه خواهد داشت
  • IR ۲۰:۱۳ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۴
    16 2
    اخه کارگر جزئی از بدبخت ترین اقشار جامعه است که فقط در بدبختیها به فکر ان میافتید
  • حسن از ساوجبلاغ IR ۲۰:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۴
    16 1
    دولت یکبار برای همیشه باید این ماجرای کارگر و کارمند را در دستگاههای اجرایی حل کند. چه منطقی پشت این قضیه است که در دستگاههای اجرایی مثل شهرداریها،کارگران باتحصیلات بالا و کارمندان در واحدهای ستادی همکار باشند آنوقت دوجور حقوق بگیرند.کار و محیط و ساعات کاری مشترک،حقوق متفاوت. چرا؟؟؟؟
  • عزیز IR ۲۰:۳۸ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۴
    14 0
    سلام به جای تشویقی های ازدواج و فرزند اوری کلید اصلی همان خرج دخل کارگران هست که سیستم حاکم در مورد حقوق این عزیزان چشمشان را بستند
  • محمد IR ۲۱:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۴
    9 0
    همیشه این اشتباهه که مثلا باید حقوق قانون کار مثلا این قدر اضافه کرد باید 7 بند دیگه به این حقوق اضافه بشه تا کارگر حداقل از خط فقر حقوقش بیشتر شود مانند سختی کار. حق عائله مندی. پاداش فصلی. پاداش مناسبت ها. حق کارگاهی. حق جذب
  • کارگر IR ۲۱:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۴
    12 2
    با سلام خدمت دولت مردان.. من یه سوال دارم و مطمئنا این سوال خیلی از کارگران و بازنشستگان تأمین اجتماعی هست.. چرا بین ما کارگران و کارمندان دولت فرق گذاشته میشه مگه ما کارگران خانواده نداریم و از مردم نیستیم؟
  • IR ۲۲:۴۲ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۴
    7 1
    کدوم ۶'۷ میلیون حقوقه بعدشم همش حرفه گیریمم اضافه شد از فردا جنسا ۱۰ برابر میشه بست کنید خواهشن
  • مرتضی IR ۲۲:۵۸ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۴
    11 1
    افرایش حقوق کارمندان لشکری و کشوری از پول بیت الماله و فقط فشار رو این مردمه که باید حق اینا رو پرداخت کنن کارگرا بیچاره هم باید منت کارفرما بی منطق رو یکشن برای اجرای قانون افزایش .خدالعنت کنه کارفرماهایی که حق کارگرا رو میخورن و نمیدن ولی دنیا محل پس دادنه و بس
  • Shhram IR ۲۳:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۴
    13 2
    در جواب کاربر به اسم مریم. تو بخاطر کار نکرده حقوق می گیری اونم ۳ساعت در روز اگه سرکار باشی اونم برای جامعه مفید نیستی ۹تومن می گیری ولی قشر کارگر اقتصاد این مملکتو می چرخونن ۱۲ساعت کار در روز حقشون ۵ تومن حقوق نیست یه نگاهی به فازهای پارس جنوبی عسلویه و کارخانه ها بی انداز متوجه می شی فقط دست رنج کارگر است. تو هیچ نقشی تو این مملکت نداری...
  • علی‌محمد IR ۰۰:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۵
    13 1
    لطفاً اینقدر گیر همدیگه ندهید چه کارمند دولت چه غیر دولتی و تامین اجتماعی مهم اینکه مبنای حقوق ریال هست و مبنای کالا وارزاق دلار تا این رویه حاکم باشد همه باید با خفت و خاری زندگی کنیم تمام دنیا معیار حقوق و دستمزد و خدمات بر مبنای ارزش نرخ جهانی ارز محاسبه می‌شود ،بخاطراین هست که اگر به همین روال ادامه داشته باشد تمام حقوق سی سال یک کارمند و کارگر یکجا و تمام و کمال پس انداز شود و با فرض اینکه قیمت‌ها افزایش پیدا نکند امکان خرید یک خانه متوسط در تهران نخواهد شد پس بگردید دنبال چرایی اصل ماجرا
  • IR ۰۸:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۵
    6 3
    کارگر بدبخته ......... این مملکت شده برای کارمندان دولت فقط