وقتی خبر تأیید حکم اعدام ۳نفر از متهمان حوادث آبان‌ماه ۹۸ توسط سخنگوی قوه قضاییه در روز سه‌شنبه اعلام شد، یک مطالبه عمومی گسترده در شبکه‌های اجتماعی در قالب هشتگ «اعدام نکنید» به راه افتاد.

سه متهم حوادث آبان

به گزارش همشهری آنلاین، عصر روز گذشته خبری در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد که نشان می‌داد حجت‌الاسلام ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضاییه مستند به ماده۴۷۷ برای ۳مجرم اعدامی (معروف به مجرمان آبان‌ماه) اعاده دادرسی صادر کرده و به این ترتیب عملا اجرای حکم برای آنها متوقف شده است، اما این خبر بلافاصله تکذیب شد.  

غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی دستگاه قضا پیش‌تر درباره امکان اجرای این احکام گفته بود: «اینکه حکم اجرا شود یا نشود ممکن است در فرایند قانونی دادرسی‌های فوق‌العاده یا اعمال ماده۴۷۷ قانون آیین دادرسی کیفری یا هر موجب قانونی تغییر کند.» 
بابک پاک نیا یکی از وکلای این متهمان عصر دیروز در توییتی نوشت:  امروز اجازه ورود به ما در پرونده امیرحسین مرادی و سعید تمجیدی و محمد رجبی داده شد؛ پرونده به طور کامل در اختیارمان قرار گرفت تا مطالعه کنیم؛ درخواست اولیه مبنی بر اعمال ماده ۴۷۷ را تقدیم کردیم و بعد از مطالعه کامل، لایحه دیگری خواهیم داد؛ منتظر خبر توقف اجرای حکم باشید.

جزئیات دستگیری ۳ محکوم به اعدام حوادث آبان سال گذشته

درخواست عمومی از قوه قضاییه

عمادالدین باقی، فعال سیاسی و فعال حقوق بشر نیز در توییتی نوشت: «درخصوص ۳ محکوم آبان درجریان هستم که از ابتدا قوه قضاییه با رأی شعبه ۱۵مخالف ودنبال نقض حکم بود. سخنگو هم گفت: با ماده۴۷۷ نتیجه تغییر می‌کند.»

 افرادی که خواستار تجدیدنظر در احکام امیرحسین مرادی، محمد رجبی و سعید تمجیدی بودند طی ۲روز گذشته، هشتگ «اعدام نکنید» را به نخستین ترند در توییتر تبدیل کردند و تا عصر روز گذشته ۲۵ تیر نزدیک به ۵میلیون توییت با هشتگ مشخص و مطالبه توقف اعدام این ۳ نفر منتشر شد.

با این حال پایگاه اطلاع‌رسانی ستاد حقوق بشر قوه قضاییه در گزارشی اعلام کرد: با اعلام خبر صدور حکم اعدام برای ۲ سارق مسلح که اقدام به سرقت از یک خانم با سلاح سرد کرده بودند، موجی با هشتگ «اعدام نکنید» در برخی از شبکه‌های اجتماعی به راه افتاد تا ضمن ناعادلانه خواندن روند دادرسی درباره‌ این پرونده، زمینه برای «سیاسی» نامیدن جرم این افراد و پیوند زدن آن به حوادث آبان‌ماه سال گذشته در کشور فراهم شود.

سرقت یا تخریب اموال

 اسماعیلی درباره اتهامات این افراد گفته است: «۲نفر از آنها در یک صحنه سرقت مسلحانه دستگیر شدند و به‌دنبال ربودن اموال یک خانم بودند. بعد از دستگیری در گوشی موبایل این افراد صحنه‌هایی که بانک، اماکن عمومی و اتوبوس‌ها را آتش می‌زنند مشخص شد. با جسارت از اعمال مجرمانه خود فیلمبرداری کردند و برای خبرگزاری‌های خارج از کشور ارسال کردند. خودشان از اعمال مجرمانه خود بهترین مستندات را تهیه کرده بودند. در دادگاه هم اقرار داشتند و صحنه‌ها بازسازی شد.»

قوه قضاییه شفاف‌سازی‌ کند

خبر تأیید حکم اعدام ۳متهم حوادث بنزینی آبان‌ماه، با وجود اتهاماتی که از سوی مدعی العموم علیه آنها مطرح است با مخالفت‌هایی از سوی کاربران شبکه‌های اجتماعی، فعالان سیاسی و مدنی مواجه شده است؛ مخالفان به تناسب جرم با مجازات اشاره کرده و گاهی متهمان را به‌عنوان «معترضان» به افزایش قیمت بنزین معرفی می‌کنند.

مخالفان با اجرای حکم اعدام، به جناح سیاسی خاصی تعلق ندارند و افراد از جریان‌های سیاسی مختلف خواستار توقف اجرای حکم اعدام برای این ۳ متهم هستند. هرچند که این خواسته عمومی با فضاسازی رسانه‌های معاند خارج از کشور همراه شده است.

واکنش متفاوت رسایی به حکم اعدام ۳ مجرم اعتراضات ۹۸

علی مطهری نماینده سابق مجلس طی یادداشتی در توییتر در این‌باره نوشت : «لازم است قوه قضاییه مردم را درباره صدور حکم اعدام ۳ جوانی که در آشوب‌های آبان۹۸ شرکت داشته‌اند قانع کند. روشن شود که آیا آنها اقدام مسلحانه کرده‌اند یا انسانی را به قتل رسانده‌اند؟ اگر نه، توضیح داده شود.» مهدی نصیری سردبیر سابق روزنامه کیهان و هفته‌نامه صبح هم نوشت: «با درایت و تعهدی که از آقای رئیسی و دوران جدید قوه قضاییه سراغ داریم حکم اعدام ۳ جوان آشوبگر که مرتکب قتل نشده و مسلح نبوده‌اند، اجرا نخواهد شد.» وی همچنین نوشت: «در نظامی که با برخی مسئولان سهل‌انگار، فاسدپرور و فاجعه آفرینش برخورد تادیبی بایسته نمی‌شود، اعدام جوان مسلح فریب خورده‌اش هم توجیه عقلی و شرعی ندارد. باید به اصلاح شیوه حکمرانی بپردازیم.»

سابقه تغییر حکم 

پاسخ مسئولان قضایی به در خواست‌ها و مطالبات عمومی برای تجدیدنظر در احکام اعدام ۳متهم حوادث آبان‌ماه، می‌تواند با استناد به ماده۴۷۷ قانون آیین دادرسی کیفری از سوی مسئولان قضایی و ظرفیت‌های دیگر قوانین صورت بگیرد. اعمال این ماده قانونی در صلاحیت رئیس دستگاه قضایی است و مربوط به زمانی است که رئیس قوه قضاییه تشخیص دهد رأی قطعی صادر شده مخالف شرع است. سابقه نرمش و انعطاف ریاست دستگاه قضایی در برابر مطالبات عمومی، امیدواری‌ها برای تجدیدنظر در احکام اعدام‌ها را افزایش داده است؛ پیش از این، دستور ویژه رئیس قوه قضاییه برای «تجدیدنظر و رسیدگی منصفانه» درباره برخی احکام صادره در ارتباط با فعالان کارگری و متهمان اعتراضات کارگران هفت تپه در دوره‌ای از زمان مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفت. این در حالی بود که پیش از این، احکام سنگینی برای این دسته از متهمان صادر شده بود. پس از دستور رئیسی، احکام گروهی از محکومان مورد تعدیل قرار گرفت و برای گروهی دیگر نیز قرار منع تعقیب صادر شد.

اعدام، تنها مجازات محاربه نیست

نعمت احمدی، حقوقدان در تشریح مواد ۴۷۴و ۴۷۷قانون آیین دادرسی کیفری که توسط قانونگذار به‌منظور تجدیدنظر در آرای قطعی دادگاه‌ها درنظر گرفته شده است، به همشهری گفت: براساس ماده ۴۷۴نسبت به همه آرای قطعی در محاکم قضایی می‌توان از دیوان عالی کشور درخواست اعاده دادرسی انجام داد. اگر دیوان عالی کشور ایراد و اعتراض را وارد بداند، اجرای حکم را متوقف کرده و پرونده را به شعبه هم‌عرض ارجاع می‌دهد. در شعبه هم‌عرض نیز رسیدگی مجدد به پرونده انجام خواهد شد.
این حقوقدان درباره ظرفیت‌های حقوقی ماده ۴۷۷قانون آیین دادرسی که در ارتباط با پرونده اعدامی‌های آبان‌ماه مورد اشاره سخنگوی قوه قضاییه قرار گرفت، توضیح داد: از آنجا که براساس قانون اساسی، رئیس قوه قضاییه، مسئول نظارت بر حسن اجرای قوانین است و با توجه به برخورداری وی از ویژگی‌هایی مانند اجتهاد، عادل، مدیر و مدبر بودن و آگاهی‌اش به امور قضایی، توسط رهبر معظم انقلاب منصوب می‌شود، و از آنجا که قوانین ما حسب اصل ۴قانون اساسی باید مطابق شرع باشد، بر حسب ماده ۴۷۷قانون آیین دادرسی به رئیس قوه قضاییه این اجازه داده شده است که اگر در رسیدگی در احکامی تشخیص داد که حکمی برخلاف بین شرع صادر شده است، رأی را نقض کرده و به‌طور مستقیم به شعبی ویژه در دیوان عالی کشور ارجاع دهد. در این شعب، پرونده مورد رسیدگی مجدد قرار گرفته و رأی نهایی صادر می‌شود.

احمدی درباره تناسب مجازات اعدام برای ۳متهم حوادث آبان‌ماه با اتهام انتسابی به آنها با عنوان «سرقت مسلحانه» گفت: سرقت مسلحانه زمانی حکم محاربه دارد که شرط اخافه محقق شده باشد؛ یعنی عمل متهمان باید موجب ایجاد خوف عمومی شده باشد. اما اگر بنابر آنچه سخنگوی قوه قضاییه اشاره می‌کند، متهمان قصد سرقت از یک خانم را داشته‌اند، این اتهام را نمی‌توان محاربه تلقی کرد.

به گفته این حقوقدان، اطلاعات و تصاویر گوشی موبایل متهمان هم نمی‌تواند مورد استناد قرار بگیرد. احمدی توضیح داد: حتی درصورت احراز ارتکاب عمل محاربه از سوی متهمان، اعدام مجازات ناگزیر متهمان نیست؛ قانونگذار ۴نوع مجازات را برای عمل محاربه در نظر گرفته است؛ تبعید، قطع دست چپ یا پای راست و اعدام. بر این اساس امیدوار هستیم که بر مبنای ظرفیت‌های قانونی و حقوقی که وجود دارد، اعاده دادرسی در این پرونده صورت گرفته و مجازات دیگری غیراز اعدام برای متهمان در نظر گرفته شود.

در همین زمینه:

کد خبر 531484

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار دولت

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 24
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۳:۰۵ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۶
    21 44
    آدم میکشی غارت میکنی امنیت مردمو به هم میزنی اموال مردمو آتش میزنی و بعد یسری آدم میان ازش دفاع میکنن این رأفت اسلامی دمار از روزگار این ملت در آورده
    • مژده US ۱۷:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۶
      34 10
      من ازخداوند میخواهم شمارا به راه راست هدایت فرماید.
  • IR ۱۵:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۶
    17 22
    کلا قانون اعدام منسوخ بشه.
  • Hamid US ۱۶:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۶
    20 7
    اجرای عدالت درمورو این افراد سزاوار است .
  • حسام ۱۶:۳۴ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۶
    49 1
    تا کنون چند اختلاسگر و غارتگر بیت‌المال که اموال صندوق تامین اجتماعی و صندق ذخیره فرهنگیان و بانک سرمایه را تاراج کرده‌اند اعدام شدند؟
  • US ۱۷:۲۳ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۶
    42 2
    آیا وقتی سران سه قوه بدون اعتنا به در خواست ۸۰ میلیون ایرانی بنزین را گران می کنند خوب طبیعی است نسل جوان بحران زده چنین واکنش هایی را از خود نشان دهند... آیا این بی تدبیری از طرف سران یه قوه است ویا جوانان بیکار و دلسرد از زندگی که موجب چنین خسارتهایی به اموال دولت و غیر دولتی گردیده اند .
  • ناشناس IR ۱۸:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۶
    22 5
    - مطالبه عمومی؟! - اعترافات خودشون هم قبول نیست؟! - بازی و سو استفاده از احساسات مردم!
    • داریوش IR ۲۲:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۶
      12 9
      اعتراض به شرایط حق هر انسان و جامعه است ولی وقتی اقدام به آتش زدن و تخریب اموال عمومی و بانکها و پمپ بنزینها میشود دیگر نمیتوان نامش را اعتراض گذاشت و به آن اغتشاش گفته میشود و شاهد هستیم در بین کشورهای اروپایی و حتی آمریکا با این قبیل افراد در صورت مشاهده حتی با شلیک مستقیم مرگبار مقابله میشود
  • احمد US ۱۹:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۶
    9 5
    از خداوند می خواهم روزگار کشور ما را بهتر از این کند به امید روزی که در کشور فقر نباشد . دشمنی نباشد .بجای زندانی و اعدام همه جای کشور پراز گل و آواز قناری باشد .به امید روزی که همه مردم آین چنین غمگین نباشند تا قبل از فرج امام زمان آیا می توان شاهده چنین روزهایی بود
  • امید US ۱۹:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۶
    25 6
    اینها معترض بودن ممکنه اصلا از نظام جمهوری اسلامی بدشون می اومده خب ؟ اصلا شاید بانک هم آتیش زده باشن ولی قتل عمد نکردن جونن هیجان پیدا کردن حالا باید اعدامشون کرد؟
  • امیر IR ۱۹:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۶
    10 10
    اون خانم و آقایان به اصطلاح لاکچری که در آبان ماه با حضور میان این جوانان عامل تحریک شدن وعده زیادی رو داغ دار کردن باید جوابگوی عاملیت خود در این بی نظمی باشند
  • یاسمن US ۲۰:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۶
    18 3
    امیدوارم اعدام نشوند
  • سارا CA ۲۰:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۶
    22 8
    اگر هم کیف خانمی رو میزدن مجازاتی مناسب با جرمشان باید داده بشه. و اینکه ریشه این مساله پیدا بشه.
  • IR ۲۰:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۶
    4 16
    تشکر میکنم از جناب رئیسی که فرزندانش را مورد عفو قرار میده دروووود
  • وحید IR ۲۱:۱۸ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۶
    9 13
    خدمت اون عزیزانی که هشتک اعدام نکنید راه میندازن عرض کنم یه سرچ کنید ببینید اراذل واوباش چه بلایی سر قهرمان بوکس کشورمون میلاد روشن زاده آوردندبعدآ نظر بدین لذاطبیعیه که قاضی برجسته هیچ وقت تحت تاثیر این احساسات قرارنمی گیره وبین خود وخدا عدالت را رعایت می کند.
  • همصدا با مردم IR ۲۱:۵۴ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۶
    15 11
    به نظر من وقتی پای ترامپها وسط میاد این یعنی مظلوم نمایی ساختن جنایتکار اگر واقعآ ترامپ دلسوز مردم ایران هست چه دلیلی دارد که دارو و وسایل پزشکی را تحریم کرده است همین بس که او و سازمان سیا میداند چه موضوعی پشت پرده این ۳ نفر بوده ضمن آنکه در همین مدت اعتراضات اخیر در آمریکا چندین معترض در آمریکا کشته و زخمی شدند؟!؟
  • مکانیک IR ۲۳:۰۱ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۶
    10 7
    بابا جوانن بگذارید تو بیمارستانها از بیماران کرونایی پرستاری کنن
  • IR ۲۳:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۶
    8 17
    اعدام کمترین مجازات این افراد نفهم و شرور است
  • سعید IR ۲۳:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۶
    28 8
    3تا جوان 26 ساله که هر 3 تا بیکار و مجرد بودند، دچار هیجان و شور جوانی شدند، ممکنه اشتباهی هم از روی نداشتن آگاهی کرده باشند. به جای اعدام بهشون کار بدید تا تشکیل خانواده بدهند تا تقی به توقی خورد نریزن توی خیابان. مثل این افراد توی مملکت زیاد داریم نمیشه همه رو اعدام کرد که... ولی میشه برای همشون خونه ساخت، کار درست کرد و آینده همه جوانان کشور رو ساخت
    • بینام IR ۱۷:۳۹ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۷
      1 10
      از نظر دادنت مشخصه که یه آدم کاملا عقده ای و تو زندگیت هم کمبود محبت موج میزنه
  • حمید پوتانلویی IR ۰۰:۱۶ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۷
    10 5
    فقط فیلم ها نمیتواند مورد استناد قرار بگیرد .اما اقرارهای صریح و قاطع آنها یکی از پنج مورد دلایل اصلی برای صدور حکم است .
  • م IR ۱۴:۳۸ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۷
    6 3
    خب چرا دادگاه و احکام و دفاعیات و اتهام هارو برای مردم مشخص نمیکنن؟؟ چرا واضح به مردم اطلاع نمیدن؟ بعدم این مسئله چرا الان عمومی شده دقیقا؟
  • محمد رضا IR ۱۲:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۸
    0 1
    چرا ترامپ از این سه اراذل حمایت میکن به خاطر اینکه امثال اینا مملکت به گند بکشونن
  • علی IR ۱۳:۱۹ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۸
    1 0
    اگر این سه نفر اعدام نشوند که با سرقت مسلحانه وآتش زدن اموال مومی وخصوصی مردم وارتباط با گروهک نفاق هم داشته اند مردم منتظر شرارت اراذل واوباش باشند ومنتظر تجاوز به عنف در ملا عام باشند منتظر قتل وکشتار منتظر ناامنی در شهرها وجاده ها باشند