همشهر‌ی‌آنلاین: کاوش های باستان شناسی در مناطق کویری، کوهستانی و کوهپایه ای دهستان زیرکوه استان خراسان جنوبی به کشف وشناسایی ۶۳ اثر ارزشمند از دوران پیش از تاریخی تا دوران اسلامی انجامید.

کشف ۶۳ اثر ارزشمند از دوران پیش از تاریخ تا دوران اسلامی

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، مستنصر قلی‌نژاد سرپرست هیأت باستان شناسی در دهستان زیرکوه با اعلام این خبر تصریح کرد که مناطق شرقی ایران تا امروز آن گونه که باید مورد مطالعه و بررسی روشمند و گسترده باستان شناسی قرار نگرفته است.

او افزود: از این رو شناسایی و بررسی باستان شناسی شرق کشور برای درک بهتر تغییرات فرهنگی- تاریخی، یافتن روابط منطقه‌ای و فرا منطقه ای به خصوص با مناطق سیستان، شمال خراسان و تهیه نقشه جامع باستان شناسی کشور ضروری به نظر می رسد.

این باستان شناس،با بیان اینکه بخش های زهان و شاسکوه در شهرستان زیرکوه در سال های گذشته مورد بررسی قرار گرفت خاطر نشان ساخت که در ادامه این بررسی ها در اردیبهشت ماه سال جاری طرح بررسی باستان شناسی دهستان زیرکوه در بخش مرکزی این شهرستان شروع شد.

سرپرست هیأت باستان شناسی در دهستان زیرکوه اظهار داشت: با توجه به نبود برنامه های بررسی و شناسایی باستان شناسی در منطقه تا به حال در این دهستان تنها 5 اثر شناسایی و ثبت شده که این آثار مربوط به دوران اسلامی - از قرن پنجم تا دوران قاجار- است.

قلی نژاد در گفت و گو باخبرنگار سایت پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری (richt.ir)همچنین گفت:با بررسی ها و پیمایش های انجام شده در سال جاری - در مناطق کویری، کوهستانی و کوهپایه ای- 63 اثر ارزنده از دوران پیش از تاریخی تا دوران اسلامی شناسایی و یافت شد.

به گفته قلی نژاد، پراکنش آثار تاریخی یافت شده عمدتا در نواحی کوهپایه ای و دشت است.

او اظهار داشت: مهمترین محوطه ها و آثار یافت شده این دهستان را آثاری چون آسیاب ها (15 مورد)، قلعه ها (14 مورد)، تپه و محوطه (12 مورد)، قبرستان ها (11 مورد)، کوره های ذوب (3 مورد)، حوض انبار (3 مورد)، غار (2مورد) و سنگ نگاره، بند و معدن (1مورد) تشکیل می دهند.

قلی نژاد تصریح کرد که آثار شناسایی شده بیشتر مربوط به دوران میانه و متاخر اسلامی است که نشان از رونق و آبادانی این مناطق در دوران پس از اسلام دارد.

ای باستان شناس تأکیدکرد: متاسفانه بیشتر بقایای این آثار به علت توجه و مراقب نکردن افراد محلی، نبود آگاهی بخشی، فرسایش های آبی- خاکی و بیابان زایی و بروز حوادث ناگوار طبیعی در طی زمان - به خصوص زمین لرزه های رخ داده در منطقه در قرن اخیر و بروز خشکسالی و بحران های آبی- بکلی تخریب و یا در معرض نابودی قرار گرفته اند که این روند ویرانی در مورد آثار بجا مانده همچنان ادامه دارد.

سرپرست هیأت کاوش‌های باستان شناسی در دهستان زیر کوه گفت: علاوه بر وجود آثار تاریخی و باستانی منطقه برای مطالعه و پژوهش، مناطق بکر و پرجاذبه چون کویر های همت آباد و آهنگران، روستا های گردشگری گزخت و تجنود، غار های طبیعی، درختان کهنسال و خانه های ارگانیک عشایری از دیگر پتانسیل ها و توانایی های منطقه زیرکوه برای جذب گردشگر به شمار می روند.
دهستان زیرکوه با 1829 کیلومتر مربع مساحت به مرکزیت حاجی آباد در بخش مرکزی شهرستان زیرکوه در استان خراسان جنوبی واقع شده است. دهستان زیرکوه با توجه به موقعیت جغرافیایی (کوهستانی، نیمه کوهستانی و کویری) و زیست بوم متنوع، گونه های مختلف فرهنگی و زیستی را در خود جای داده است. جمعیت بیشتر این دهستان را مردمان یکجانشین تشکیل می دهند و در کنار این گروه های ساکن در شهر و روستا ها، گروه های عشایر نیز در این مناطق به صورت نیمه یکجانشین زندگی می‌کنند.

کد خبر 296865

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار فرهنگ عمومی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha