همشهری آنلاین: اولین کنفرانس بلندمرتبه‌سازی در ایران و خاورمیانه روز جمعه ۱۹ دی ۹۳ با حضور سیدمحمد بهشتی دبیر این کنفرانس و رییس پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، دکتر پیروز حناچی معاون معماری و شهرسازی وزیر راه و شهرسازی، دکتر محمدسعید ایزدی دبیر شورای راهبردی اولین کنفرانس بلندمرتبه‌سازی و معاون وزیر و راه شهرسازی مدیرعامل شرکت مادر تخصصی عمران و بهسازی شهری و احمد مسجد جامعی دبیر کارگروه حقوق شهروندی اولین کنفرانس بلندمرتبه‌سازی و عضو شورای اسلامی شهر تهران در سالن همایش‌های برج میلاد افتتاح شد.

به گزارش همشهری آنلاین، مهندس بهشتی بیان کرد: این کنفرانس که توسط موسسه رسایش و با حمایت وزارت راه و شهرسازی صورت گرفته است یک حادثة مهم است.

در دنیا بلندمرتبه‌سازی را راه حلی برای صرفه‌جویی در زمین می‌دانند اما در ایران اینچنین نیست. از سوی دیگر شاهد هستیم که بلندمرتبه‌ها در ایران برای فضاهای شهری جای تنفس نگذاشته‌اند.

وی ادامه داد: بلندمرتبه‌سازی در دنیا برای ارزان تمام شدن ساخت و ساز صورت می‌گیرد اما در ایران شاهد هستیم که اینچنین نیست و ساخت بلندمرتبه‌ها گران‌تر تمام می‌شود.

وقتی از مناظر مختلف نگاه کنیم می‌بینیم در زمینة ساخت بلندمرتبه‌ها فضای نظری، مه‌آلود وجود دارد.

مهندس بهشتی تصریح کرد: امروزه شاهد هجوم موضوع بلندمرتبه‌سازی هستیم که متأسفانه در فضایی مه‌آلود این اتفاق رخ داده است.

از یک سو شاهد آرایی نسبت به این پدیده هستیم که این پدیده را حرام می‌دانند و مغایر با سنت‌های شهر‌سازی می‌دانند. از سوی دیگر شاهد هستیم که ساخت بلندمرتبه‌ها با شیوه‌های غلط صورت می‌گیرد.

وی سابقة ایران در ساخت بلندمرتبه‌ها را طولانی دانست و گفت: اگر بلندمرتبه‌ها را ساختمان رفیع بدانیم، سابقه بلندمرتبه‌سازی در سرزمین ما بسیار طولانی است.

کاخ فیروزآباد در فارس یکی از این نمونه‌ها است.

مهندس بهشتی بیان کرد: راه این است که از تمام ظرفیت‌ها بهره بگیریم و از تمام مشکلات آگاه شویم. باید در پرتو نور، وارد بحث‌های بلندمرتبه‌سازی شویم. آن نور ورود به مباحث نظری است.

دکتر حناچی: بلندمرتبه‌سازی یک مزیت است

دکتر حناچی گفت: اما بررسی چالش‌هایی که مرتبط با بلندمرتبه‌سازی وجود دارد ضروری است.

وی ادامه داد: فضایی که منافع شهروندان را در نظر نگیرد پایدار نیست. ما ناگزیریم بین 3 حوزه مردم، مسؤولان و سرمایه‌گذاران ارتباطی سالم به وجود آوریم و در این میان وقتی حقوق شهروندی را در نظر نگیریم فضای به وجود آمده نامتعادل می‌شود.

دکتر حناچی اعلام کرد: اصلی ترین وظیفه ما مدیریت خردمندانه فضای سرزمین است که تمام عرصه‌های کشور را در بر می‌گیرد و فقط با مطالعه صورت می‌گیرد.

باید در این مطالعات از مزیت‌ها و فرصت‌هایی که شهر‌ها در اختیار ما قرار می‌دهند استفاده کنیم.

وی ادامه داد: شهر‌ها گسترش پیدا می‌کنند و زمین ارزش پیدا می‌کند؛ امکان بازتولید زمین نیز وجود ندارد؛ از همین رو باید به طور خردمندانه شهر را توسعه داد. این جاست که استفاده بهینه از زمین مطرح می‌شود.

بلندمرتبه‌سازی در مناطق کم جمعیت کم‌تر مطرح می‌شود اما در شهر‌های پر جمعیت این موضوع قابل توجیه خواهد بود.

دکتر حناچی عنوان کرد: به طور طبیعی و پیرو مدیریت خردمندانه، همه عرصه‌های شهر قابلیت بارگذاری بلندمرتبه‌‌ها را ندارند و مسبب این مسئله دلایلی همچون ترافیک است.

وی عنوان کرد: اگر به درستی پدیدة بلندمرتبه‌سازی را شناسایی نکنیم ممکن است در دراز مدت شرایط تهدید‌آمیزی را برای شهروندان شکل بگیرد.

دکتر حناچی افزود: ما همه عرصه شهر را درگیر بلندمرتبه‌سازی کرده‌ایم. بی توجهی به موضوع بلندمرتبه‌سازی عارضه‌هایی را به وجود می‌آورد.

مثل مجوز‌هایی که به طور مداوم و همیشگی برای ساختمان‌های همسایة خود مزاحمت ایجاد می‌کنند.

وی عنوان کرد: در این چند روز باید به این سوال جواب دهیم که چگونه بین جنبه‌های مختلف بلندمرتبه‌سازی تعادل ایجاد کنیم؛ هیچ عقل سلیمی نمی‌تواند با بلندمرتبه‌سازی مخالف باشد مگر آنکه بلندمرتبه‌سازی با مکانیزم اصولی خودش همراه نباشد.

دکتر حناچی گفت: امیدوارم یکی از خروجی‌های این کنفرانس سند راهبردی باشد تا ما برای تدوین ضوابط بلندمرتبه‌سازی بدانیم که به چه موضوعاتی باید به طور جدی توجه کنیم.

احمد مسجدجامعی: منشأ شکل‌گیری شهر‌ها عقلانیت است

احمد مسجدجامعی گفت: بخش اعظم مسائل بلندمرتبه‌سازی به حقوق ساکنانش برمی‌گردد. باید به مسایل مختلف مرتبط با حقوق شهروندان دقت کرد و آن را مورد بررسی قرار داد و اساس این بررسی عقلانیت است.

امروزه تعاریف روشنی در مورد بلندمرتبه‌سازی وجود ندارد و ساخت بلندمرتبه‌ها در ایران نه تنها گرهی را باز نکرده بلکه به مشکلات امروزه در حوزة بلندمرتبه‌ها دامن زده است.

وی اضافه کرد: تمام این مسئله نیازمند بررسی است و بسیار خوشحال هستم که جمعیت متخصصان، مهندسان، مسؤولان و فعالان اقدام به برگزاری این کنفرانس کرده‌اند اما جای یک گروه خالی است که این گروه انجمن‌های متخصصان هستند که باید به مدیران در به وجود آوردن فضایی مناسب یاری برسانند و همچنین مشکلات را گوشزد کنند.

وی ادامه داد: آنچه منشأ شکل‌گیری شهر می‌شود مسئلة عقلانیت است. کاربرد کلمه شهر در سخنان رسول اکرم نیز به شکلی خاص جلوه پیدا کرده است.

مسجدجامعی گفت: چرا شأن پیامبر به عنوان شهر علم بیان شده است. چرا از لغتی دیگر استفاده نشده. مدینه یا یک شهر چه ویژگی خاصی داشته است.

مبنای اتفاقاتی که در یک شهر رخ می‌دهد یک نوع عقلانیت است. شهر معنای خاص و متمایزی نسبت به طوایف دارد. شهر یک هویت خاص دارد.

وی ادامه داد: در این میان مسئله حقوق متقابل بین جامعه و فرد مطرح می‌شود. برای نمونه قوانینی وضع می‌شود که امنیت شهر را حفظ می‌کند. در این میان حتی اگر حقوق افراد در خطر باشد باز هم حقوق مدنی ارجح است.

مسجدجامعی عنوان کرد: مدنیت شامل مجموعه قوانینی است که به اسم حقوق شهروندی آن را می‌شناسیم.

اگر این قاعده را مبنا قرار دهیم شهر می‌تواند از هر نوع صورت و یا تکنولوژی خاصی برخوردار باشد که البته این موضوع به شهروندان و اقتضای زمانه بستگی دارد.

وی بیان کرد: حقوق شهروندی تا آنجا ارزشمند است که دیگران آسیب نبینند. آنچه امروزه به نام بلندمرتبه‌سازی وجود دارد باید به رعایت حقوق شهروندان و ساکنان در برج‌ها بپردازد اما در حال حاضر حتی تعریف مورد وفاقی در مورد بلندمرتبه‌سازی وجود ندارد.

دکتر شیبانی اصل: باید به تعریفی جامع از بلندمرتبه‌سازی دست یابیم

دکتر منوچهر شیبانی اصل بیان کرد: پدیده بلندمرتبه‌سازی به دلیل مسایل بین رشته‌ای از اهمیت زیادی برخوردار بوده که البته ابعاد فرهنگی نیز در آن دخیل است و باید مورد توجه قرار بگیرد.

وی افزود: باید 3 محور را مورد نظر قرار دهیم؛ اول بحث توسعه مهندسی، دوم حقوق شهروندی و سوم قوانین و ضوابط مربوط به بلندمرتبه‌سازی در تهران است.

شیبانی اصل ادامه داد: باید با توجه به تفکر سیستمی و فارغ از جزیره‌گرایی و جزیی گرایی به صورت جامع و کلی پدیده بلندمرتبه‌سازی را بررسی کنیم که یکی از مباحث اولیه آن، تعریف است؛ باید در ابتدا به تعریفی جامع از بلندمرتبه‌سازی دست پیدا کنیم.

وی به بحث توسعه مهندسی اشاره کرد و افزود: مکان‌یابی صحیح از الزامات اقتصادی و اجتماعی بلندمرتبه‌ها است. علاوه بر مکان‌یابی رعایت ضوابط شهرسازی نیز بسیار حایز اهمیت است.

شیبانی اصل گفت: مشکل مدیریت مهندسی را به طور برجسته در مدیریت زمان و مدیریت هزینه مشاهده می‌کنیم. همه این‌ها دست به دست هم می‌دهند تا ما مدیریت مهندسی ساختمان را به عنوان یک ضرورت مطرح کنیم.

وی بیان کرد: دومین ضرورتی که باید به آن پرداخته شود HSE است (ایمنی، بهداشت و محیط زیست)؛ همانطور که می‌دانید در مبحث ایمنی بیشترین حوادث ناشی از کار در بخش ساختمان بوده است.

شیبانی اصل عنوان کرد: قانون تملک آپارتمان‌ها که تصویب آن به دهه 40 بازمی‌گردد. امروزه به دلیل ظرفیت پایین آن قابلیت اجرایی ندارد بنابراین باید این قانون و قانون‌های مشابه آن را با توجه به مکان و زمان، به روزرسانی کنیم یا قوانین تکمیلی را ارایه دهیم.

وی گفت: نگهداری و بهره‌برداری یکی دیگر از ابعاد مهم بلندمرتبه‌سازی است که باید به طور جدی به آن پرداخته شود به نحوی که صلاحیت نگهداری و بهره‌برداری برای ورود به حرفة مهندسان شاغل، صادر می‌شود و به زودی بخش‌نامه آن ابلاغ می‌شود.

دکتر ایزدی: هدف این کنفرانس طرح پرسش است

دکتر محمدسعید ایزدی بیان کرد : دوستان به بحث‌های مختلفی اشاره کردند اما نکته‌ای که باید به آن توجه داشت شیوة اجرایی این همایش است که به شکلی درست صورت گرفته و طی آن خود را برای کنفرانس سال آینده آماده خواهیم کرد.

ما قرار است در این نشست‌ها به چالش‌ها توجه داشته باشیم و بیشتر قصد داریم به طرح سوالات بپردازیم.

وی اضافه کرد: انتظار اینکه در طی چند روز به نتیجه برسیم نباید وجود داشته باشد بلکه باید طرح سوال کنیم تا در کنفرانس سال آینده بتوانیم به نتیجه مطلوب دست پیدا کنیم.

دیگر بحثی که در اجرای این همایش حایز اهمیت به شمار می‌رود موضوع بررسی از جنبه‌های مختلفی مثل کارگروه‌های شهرسازی، کارگروه معماری، کارگروه حقوق شهروندی و ... است که امیدواریم گفت‌و‌گو‌ها به شکل دقیقی پیش برود.

دکتر ایزدی ادامه داد: باید در ابتدا به این پرسش پاسخ داد که آیا تک تک کارگروه‌ها که به راه‌حل می‌رسند می‌توانند به نتیجه مطلوب برسند.

در همین رابطه لازم است که گفت‌و‌گوی کارگروه‌ها با یکدیگر تلفیق شوند تا در نهایت بتوانیم یک هم‌اندیشی را به وجود آوریم و در نهایت بیانیه نهایی را منتشر سازیم.

وی افزود: این کنفرانس می‌تواند یکی از چالش‌های بزرگ در ایران را مورد بررسی قرار دهد که در این میان دولت، دانشگاه‌ها، حرفه‌مند‌ها و فعالان دیگر می‌توانند از یافته‌های این هم‌اندیشی بهره‌بردار شوند.

دکتر ایزدی گفت: در نهایت باید به این پرسش پاسخ بگوییم که آیا بلندمرتبه‌سازی یک راه حل است و یا باید آن را به عنوان یک چالش بزرگ شناخت. فکر می‌کنم در تک تک عرصه‌ها باید بلندمرتبه‌سازی را آسیب‌شناسی کنیم.‌

کد خبر 283634

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار شهری

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha