یکشنبه ۸ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۰۶:۰۴
۰ نفر

همشهری آنلاین: مدیر کل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان گفت: با تلاش محیط بانان این سازمان، برای نخستین بار تخم گذاری و زاد و ولد تمساح پوزه کوتاه ایرانی معروف به ˈگاندوˈ در ایستگاه تحقیقاتی ˈریکوکشˈ واقع در حوزه آبی رودخانه سرباز در جنوب این استان با موفقیت انجام شد

تولد تمساح ایرانی در سیستان و بلوچستان

به گزارش ایرنا، مهندس خسرو افسری اظهار داشت: هم اینک بچه تمساح‌های متولد شده در ایستگاه تحقیقاتی ریکوکش حدود ده ماهه هستند اما از آنجا که از سالم ماندن آنها مطمئن نبودیم، تاکنون موضوع رسانه‌ای نشده بود. در زمان حاضر حدود 10 بچه تمساح در ایستگاه تحقیقاتی ریکوکش حوالی روستای ˈدرگسˈ واقع در کیلومتر 30 محور ارتباطی جکیگور - چابهار در حریم رودخانه سرباز نگهداری شده که به زودی یکساله می‌شوند.

وی با بیان اینکه تمساح ایرانی منحصراً در جنوب شرق کشورمان زیست می‌کند، اظهار داشت: در مجموع 400 تمساح پوزه کوتاه ایرانی در جنوب سیستان و بلوچستان حد فاصل شهرستان‌های سرباز تا چابهار پراکنده هستند.

مدیر کل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان گفت: تلاش می‌کنیم با فراهم کردن شرایط زیست محیطی تمساح‌ها از جمله گسترش گیاهان تالابی به افزایش جمعیت آنها کمک کنیم؛ اگر چه باورهای بومیان محلی و مردم بلوچ از خطر انقراض آنها کاسته است.

افسری افزود: بومیان محلی معتقدند هر جا تمساح به عنوان حیوانی مقدس وجود دارد، آب و آبادی نیز هست و کمتر مشاهده شده است روستائیان جنوب سیستان و بلوچستان به تمساح‌ها آزار برسانند.

در همین ارتباط مهندس حامد شهرکی، مسوول ایستگاه تحقیقاتی ریکوکش و منطقه حفاظت شده درگس نیز گفت: تمساح‌ها در اسفند ماه جفت گیری، در شهریور تخم گذاری و نهایتاً در تیرماه بچه تمساح‌ها سر از تخم در می‌آورند.

شهرکی افزود: تمساح ماده در هر مرحله تخم گذاری 27 تا 30 تخم می‌گذارد که متناسب با بستر و دمای خاک جنسیت نر و ماده بودن آن مشخص می‌شود؛ به عنوان مثال معمولاً در دمای بالای 34 درجه جنس بچه تمساح نر خواهد بود.

وی اظهار داشت: تمساح ایرانی که پهن‌ترین پوزه را در بین تمساح‌ها دارد، دارای 67 تا 68 دندان است که از همان بدو تولد تیز و خطرناک است و دارای پلک سومی بوده که از آن برای رفتن به زیر آب و جلوگیری از آسیب به چشم استفاده می‌کند.

وی بیان داشت: دم این خزنده مهمترین ابزار حیوان به ویژه برای تعادل و قدرت در آب هنگام شکار است؛ همچنین گاندو قوی‌ترین پا را در بین کروکودیل‌ها دارد؛ به طوری که تا 80 کیلومتر پیاده روی آنها در خشکی گزارش و ثبت شده است.

این کارشناس محیط بانی سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: تمساح گاندو دارای پنج انگشت در دست و چهار انگشت در پا است که بین انگشت‌های پا، پرده‌هایی برای کمک به شنا وجود دارد.

شهرکی گفت: در زبان بلوچی به گاندو، ˈواگوˈ به معنای خزنده روی شکم نیز گفته می‌شود و بومیان جنوب سیستان و بلوچستان با آن انس و الفت زیادی دارند؛ به طوری که نه تنها مردم با تمساح‌ها کاری ندارند، بلکه حمله حیوان حتی به کودکان کمتر گزارش شده است.

وی اظهار داشت: تمساح گاندو حیوانی خجالتی، محتاط و ترسوست و به سختی می‌توان آن را مشاهده کرد اما با این وجود حیوانی زیرک است و به محض احساس خطر و یا حضور مزاحم در آب فرو رفته و مخفی می‌شــود؛ اما برای تنفس باید خیلی زود به سطح آب بازگردد.

وی گفت: غذای گاندو را متناسب با هیکل و سن آن حیواناتی مانند ماهی، قورباغه، پستانداران کوچک، سنجاب و سوسک تشکیل می‌دهد اما لذیذترین طعمه‌اش سگ است و گاهی نیز به گوسفندان حمله می‌کند.

کد خبر 211384
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز