تاریخ عمومی ایران
-
قدیمی ترین تصویر از مقبره کوروش در دوره قاجار
این تصویر یکی از قدیمی ترین عکسها از مقبره کوروش است که در دوره قاجار گرفته شده است.
-
صادرات ژیان تولید ایران به ابوظبی | تصویر این خودرو تولید سال ۱۳۵۰ را ببینید
در این خبر عکسی از خودروهای ژیان تولیدی در سال ۱۳۵۰ را می بینید.
-
بحران آب یادگار دوره پهلوی | زمین برای اولینبار در تاریخ ایران خرد شد | اصلاحات ارضی چگونه جلوی ایجاد قنات را گرفت؟
بحران آب در ایران از کی شروع شد؟ اصلاحات ارضی که پهلوی دوم انجام داد، فقط به کشاورزی ایران لطمه نزد بلکه برای وضعیت آب ایران هم بحرانساز شد؛ منابع هزاران ساله آب در ایران را خشکاند!
-
تصاویر اروپاییترین میدان ایران | قدیمیترین خبر مربوط به این میدان زیبا را بخوانید
میدان شهرداری که به یاد شهدای سر پل ذهاب به این عنوان نیز نامیده میشود، نماد این شهر است که قدمتی نزدیک به یک قرن دارد.
-
بررسی هنر قوللرآقاسی، مدبر، اسماعیلزاده و پیشگامان نقاشی قهوهخانهای با کاظم چلیپا
پهلوانان مورد علاقه نقاشان بزرگ چه کسانی بودند؟ | قدیمیترین نقاشیها از پهلوانان ایران کجاست؟
همه استادان و بزرگان نقاشی قهوهخانهای (خیالینگاری) علاوه بر تمرکز بر موضوعات مذهبی و مضامین عاشورایی در آثارشان، بر مفاهیم حماسی و آیین پهلوانی هم بهعنوان دستمایههای خلق آثاری ماندگار برگرفته از پدیدههای اجتماعی تحت عنوان جوانمردی، رادی و فرهنگ پهلوانی نظر داشتهاند و نقاشیهایی ماندنی آفریده و به ثبت رساندهاند.
-
قابهایی از تاریخ معاصر؛
تصاویر | از تکل گران قیمت مبعلی تا تیم اینترمیلان آبادان!
با قاب تاریخ به ایران قدیم سفر و یادی از گذشته میکنیم. در تهیه این مجموعه، از تصاویر کمتر دیده شدهای استفاده شده که تماشای آنها خالی از لطف نیست.
-
خاطراتی جالب از چریک انقلابی به روایت ۴ تن از نزدیکانش | این مردک ۱۲ سال است که دارد ساواک را سر انگشتش میچرخاند و ما را مسخره کرده است!
این روزها تداعیگر سالروز شهادت سیدعلی اندرزگو، چریک نامدار انقلاب اسلامی است. اما اندرزگو که امروزه حالا یکی از بلوارهای مشهور شمال شهر تهران نیز به نام اوست، که بود؟
-
تصویری نایاب از مغازه پارچه فروشی در دوره قاجار
تصویری تاریخی و قدیمی از یک پارچه فروشی در دوره قاجار را مشاهده میکنید.
-
تصاویر ترور حاجی در حجره | غضنفرنژاد با نام مستعار «سیاوش» که بود؟
چند ساعت بعد از پایان فینال مسابقات باشگاهی قهرمانی آسیا در سال ۱۹۷۰ و پیروزی تیم فوتبال تاجِ ایران در برابر تیم هاپوئلِ اسراییل در ورزشگاه امجدیه تهران، دستگیر و به چهار سال زندان در سلول انفرادی محکوم شد و دوره محکومیتش را در زندان تهران و مشهد سپری کرد.
-
ببینید | تاریخ شوش ۶۲۰۰ ساله است نه ۴۵۰۰ ساله!
نخستینبار، باستانشناسان بریتانیایی در سال ۱۸۵۰ تا ۱۸۵۲میلادی به کاوش در محوطه باستانی شوش پرداختند. حالا باستانشناسان در انبار شوش متوجه آثاری شدند که قدمت استقرار در این محوطه ثبت جهانیشده کشور را به ۶۲۰۰سال رسانده است.
-
برگزاری نخستین نمایشگاه کتاب، پایاننامه و نشریات تاریخ معاصر علوم پزشکی ایران
اولین نمایشگاه کتاب، پایاننامه و نشریات تاریخ معاصر علوم پزشکی ایران به مناسبت هفته پزشک و روز پزشک و داروساز در کتابخانه موزه ملی تاریخ علوم پزشکی برگزار می شود.
-
تصاویر کمیاب و تاریخی از نخستین پارک تهران که دیگر اثری از آن نیست
اگرچه امروز در تهران بوستاهای بسیاری برای گذران اوقات فراغت پیدا میشود اما روزگاری واژه «پارک» برای تهرانیها مفهومی ناشناخته بود. در دورانی که رجال قاجار برای خود چند باغ شخصی داشتند و تهرانیها برای یک دورهمی ساده باید به تفرجگاههای بیرون شهر میرفتند، اولین پارک عمومی تهران ساخته شد؛ پارکی زیبا که البته ورود به آن همهروزه برای مردم آزاد نبود.
-
آشنایی با عمارت منحصر به فرد قجری در دل طهران
روایت پرماجرای شاهد زنده به توپ بستن مجلس | از پایگاه مشروطهخواهان تا میزبانی نخستینهای ایران
عمارت مسعودیه یکی از بناهای تاریخی تهران در یکی از قدیمیترین و شلوغترین محلههای شهربنا شده است. این عمارت زیبای قجری، مثل بیشتر بناهای مهم طهران قدیم، تاریخ پرماجرایی دارد؛ داستان این بنای منحصربه فرد با جریان مشروطه گره خورده و در متن رویداد به توپ بستن مجلس هم قرار دارد.
-
ببینید | ۲۸ مرداد؛ هفتاد سال بعد
کودتای ۲۸ مرداد، با طرح و حمایت مالی و اجرایی سرویس اطلاعات مخفی بریتانیا (اسآیاس) و آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) و با همراهی بخشی از ارتش شاهنشاهی ایران و همکاری محمدرضا پهلوی و پشتیبانی مخالفان محمد مصدق با هدف سرنگونی دولت قانونی مصدق در ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ رخ داد.
-
تصاویر؛ بلوای فرزندِ چهاردهم آقای جعفری در شهر | از جنایت ۳۰ تیر تا ماجرای ۹ اسفند | تکذیب یک خاطره
نام او در فرهنگ مشاهیرِ خیابانی، متراف با الواط، چاقوکش، بزنبهادر، لات و جاهل بود. ویژگی منحصر به فرد این شخصیتِ سینهچاک و جاهلمسلک، بلوایی است که علیه دکتر محمد مصدق و دولت او در شهر راه انداخت.
-
تصویری نایاب از یک ماست فروشی در دوره قاجار
تصویری جالب از یک ماست فروشی در دوره قاجار را مشاهده میکنید.
-
تصاویر | نیکی کریمی در پری و چماقداران کودتا | قابهای دیدنی از تاریخ معاصر
تصاویر کمتر دیده شدهای از مشاهیر تاریخ معاصر ایران، شهرهای ایران، عکسهای فوتبالی، نوستالژیک و… منتشر شده است.
-
تصاویر| نخستین تصویر نقاشی شده از پاسارگاد را ببینید | کاشف مقبره کوروش چه کسی بود؟
«سر رابرت کر پورتر» نقاش انگلیسی که در سال ۱۸۱۸ میلادی از پاسارگاد بازدید کرد، اولین کسی است که پی برد بنایی که تا آن روز به نام «مشهد مادر سلیمان» معروف بود، همان آرامگاه کوروش کبیر است.
-
شاهزادهای که در شمال تهران تکیه عزاداری ساخت | نام «تکیه آقا» از کجا آمده است؟
بیش از صد سال است که تکیه تاریخی محله حصاربوعلی محله اجتماع عاشقان اهل بیت(ع) است. اهالی حصاربوعلی به این تکیه قدیمی و خاطرهانگیز «تکیه آقا» میگویند؛ نامی که البته ماجرای جالبی دارد و ردپای یکی از شاهزادگان قجری در نامگذاری آن دیده میشود.
-
تکیه «سپورها» کجاست؟ | برپایی تکیهای متفاوت در مسجد یک روحانی که مخترع دزدگیر بود
هنوز نام «نایب تقی صالحی» در مسجد کوچک محله سر زبانهاست. اهالی دزاشیب وقتی برای برگزاری مراسم مذهبی به این مسجد میروند، یاد هیئت سپورها و تلاشهای حاج تقی برای برپایی این هیئت متفاوت برایشان زنده میشود. هیئتی که در دل یک مسجد متفاوت شکل گرفت و چند دهه محل گردهمایی و عزاداری رفتگران بود. داستان جالب این هیئت را در ادامه بخوانید.
-
ببینید | فیلم تاریخی صد ساله از عزاداری محرم در ایران | بانکدار فرانسوی میخواست از همه دنیا فیلم بگیرد
سال ۱۳۰۶ شمسی، یک فرانسوی که میخواست از همه دنیا فیلم و عکس داشته باشد، باعث شد که قدیمیترین فیلم عزاداری محرم در ایران ثبت شود.
-
تصویری جالب و زیرخاکی از تونل وحشت پارک ارم ؛ سال ۱۳۵۸
تصویری از تونل وحشت پارک ارم در سال ۱۳۵۸ را مشاهده میکنید. این تصویر در شبکههای اجتماعی فضای مجازی توجهات را به خود جلب کرده است.
-
تصاویر کمتر دیده شده از محرم ۱۰۰ سال پیش در تهران
ویدیویی که میبینید نسخه رنگیشدهای از عزاداری محرم در تهران قدیم است. این ویدیو حدود ۱۰۰ سال پیش ضبط شده است.
-
جرائمی که زنان در دوره قاجار مرتکب میشدند!
از اواخر دوره ناصری در ایران «نظمیه» تشکیل شد برای حفظ امنیت و مقابله با جرم. از همانموقع امکان ثبت و آرشیوسازی شرح جرائم به وجود آمد و در این حوزه مستنداتی برای تاریخ باقیماند؛ بخشی از این اسناد هم به جرائم زنان اختصاص دارد.
-
کدام محلههای تهران به نام زنان و دختران ناصرالدینشاه است؟ | تصاویر واقعی این زنان را ببینید | تمام این محله مهریه دختر شاه بود
در نگاه اول شاید هیچ محلهای در تهران به نام زنان معروف نباشد. اما اگر خوب دقت کنید، چند محله قدیمی تهران از چند دهه پیش به نام زنان سند خوردهاند و هنوز هم تهرانیها آن محلهها را با نام قدیمیشان میشناسند. در ادامه گریزی زدیم به ۴ محله معروف تهران که هنوز نام زنان ناصرالدینشاه را یدک میکشند و البته خیلیها از ماجرای نامگذاری آن خبر ندارند.
-
برگزاری نماز جمعه از کدام دوره آغاز شد؟ | دلیل عدم استقبال از نماز جمعه در قبل انقلاب | تصاویری تاریخی از نماز جمعه
پیش از انقلاب برخی اتفاقات باعث شد جامعه از نماز جمعه دور شود ولی این فریضه عبادی ـ سیاسی، پس از سرنگونی رژیم پهلوی توانست جایگاه خود را به دست آورد و مورد استقبال مردم قرار گیرد.
-
رضاخان ۷۸ سال پیش در چنین روزی مُرد | ملت سازی در دوره رضاخان روی داد؟
در مجموع اگر رضاخان شیوه غلط خودش و درک غلط روشنفکران از دولت ـ ملتسازی را محقق نمیکرد یا اصلاً رضاخانی به قدرت نمیرسید، روند دولت ـ ملتسازی در ایران به شکل طبیعیتری طی میشد.
-
وقتی بوق حمام اولین رئیس پلیس ایران را برکنار کرد | «در این شهر یا من باید دستور بدهم یا بوق حمام!»
نخستین رئیس نظمیه ایران «آنتوان دو مونت فرت» ایتالیایی بود که ناصرالدین شاه در سفر فرنگ با او آشنا شده و برای داشتن یک نظمیه منسجم، او را به ایران آورد. این کنت ایتالیایی جدا از حضور ۱۲سالهاش در ایران به عنوان رئیس نظمیه و برای برقراری امنیتی نسبی درپایتخت یک کار بسیار ارزنده انجام داد، آن هم نگارش نخستین کتابچه قانون نظمیه ایران بود.
-
نگاهی به سرگذشت یکی از مهمترین خانههای تاریخی پایتخت؛
تصاویر نگینی در دل برجهای سر به فلک کشیده تهران | با موزه شعر نوین ایران آشنا شوید
در دل ساختمانهای بلند و برجهای سر به فلک کشیده شمال تهران در محله دزاشیب، خانهای تاریخی با شیروانی قرمز و درختهای کاج بلند نظرها را به خود جلب میکند. اینجا خانه نیما یوشیج پدر شعر نو فارسی است؛ خانهای تاریخی که روزهای تلخ گذشتهاش را پشت سر گذاشته و حالا یک سالی میشود که علاقهمندان، این خانه را به عنوان موزه شعر نوین ایران میشناسند.
-
خوانشی تحلیلی از روایت محمدتقی بهلولگنابادی، از فاجعه گوهرشاد
وقتی رضاخان تصمیم گرفت تا سحر کار را تمام کند!
«شنبه شب اما قزاق دستور به کشتار داد! مأموران تصور بردند که مردم با طی شدن پاسی از شب، حرم را ترک میکنند که بالعکس شد! حتی به آنان خبر رسید که از دهات مجاور مشهد نیز خلقالله به معترضین میپیوندند. شرایط به سمتی میرفت که کار را بر متولیان سرکوب مردم سخت میکرد.»