تاریخ عمومی ایران
-
بازخوانی روایت سرمایههای مادی ملت ایران که عوامل حکومت پهلوی از کشور خارج کردند
چمدانهای قیمتی مسافران فراری
حافظه تاریخی ملت ایران تصاویر و روایتهای ارزشمندی از وقایع دوران انقلاب اسلامی در خود ثبت کرده که در بزنگاههای تاریخی در ذهنها تداعی میشود.
-
تصاویر | سیاسیترین خیابان تهران کجاست؟ | محل زندگی این چهرههای مطرح سیاسی با خانههای دیدنی
شاید کمتر خیابانی در پایتخت این اقبال را داشته که بروبیای افراد سرشناس و صاحب منصب تاریخ ۱۰۰ ساله اخیر ایران را به خود ببیند.
-
جاسوس بازیهای فرهنگی آمریکا در ایران | نظری بر دشمنی فرهنگی آمریکا با ایرانیان در ۸دهه گذشته
یکی از جاسوسههای قدرتمند آمریکایی که چندسالی در ایران به انجام ماموریت خود برای نفوذ و تأثیرگذاری بر فرهنگ ایرانیان اقدام کرده «لیدی کوک» نام دارد.
-
ببینید | جنگ زنان منطقه لَرده در دشتستان | شجاعت ۶ زن ایرانی که لرزه بر انگلیس انداختند
یکی از نبردهای دلاوران بوشهری در برابر ارتش استعمارگر بریتانیا، جنگ زنان شجاع منطقه لَرده در دشتستان است که شیرزنانی به مقابله با انگلیسیها پرداختند و توانستند یگان نظامی آنها را در هم بکوبند.
-
نماینده سازمان «سیا» در تهران، مستأجر منصور بود | به جرم دفاع از استقلال وطنم تبعید میشوم!
اگرچه ریشه امتیاز اعطای حق قضاوت کنسولی یا «کاپیتولاسیون»، به دوران مغولان در ایران برمیگردد اما آغاز رسمی آن را میتوان در اوایل قاجاریه و با شکست ایران در جنگ با روس و تحمیل معاهده ترکمانچای در سال۱۸۲۸م/ ١٢٠٣ش دانست.
-
خوراکی محبوب و افسانهای ایرانیها؛
واکنش جالب شاه قاجار به خوردن ته دیگ | روش تهیه انواع ته دیگ را بدانید | ته دیگ از کجا آمده است؟
ته دیگ از کجا آمده سر سفره ایرانیها؟ از دل تاریخ و از دل آشپزی ایرانی آمده اما در دوران معاصر، کار، کار خانمهاست و «نادر میرزا» هم در کتاب آشپزیاش در دوره قاجار درباره ته دیگ نوشته است: «همه زنان دوست دارند و بس بامزه است»!
-
تصویری از عروس و دامادی در زمان قاجار | سرجهازی دختران از کنیز نمیر تا درخت سیب | وقتی ظروف مسی جزو جهیزیه دختران طبقه اعیان بود
فراهم کردن جهیزیه برای عروس در فرهنگ ایرانیان همیشه از مشغلههای مهم خانواده دختر بوده است. جَهیزیّه یا جَهاز به اموالی گفته میشود که دختران با خود هنگام ازدواج به خانۀ همسر میبرند و سرجهازی در فرهنگ لغت دهخدا نیز به معنای آنچه جزو جهاز بود، آمده است.
-
ورزش ایران از این ورزشگاه به دنیا معرفی شد | ماجرای جشن تهرانیها با خرهای یک چشم!
حدود ۱۰۰ سال پیش، کسی در ایران به معنای امروزی فوتبال بازی نمیکرد. از زمان مظفرالدین شاه فوتبال وارد ایران شد؛ یعنی چیزی حول و حوش سال ۱۲۸۷ که ملوانان انگلیسی برای کار با کشتی به ایران آمدند.
-
عکس | چه کسی لفظ «آقازاده» را باب کرد؟
یحیی دولتآبادی نخستین کسی که لفظ «آقازاده» را باب کرد. میگفت اگر میخواهید نام مرا زنده نگهدارید، در روز وفات من همه ساله معلمان روی تخته این سه کلمه را بنویسند: خدا - وطن - وجدان؛ وصیت کرده بود «وطن خود را دوست بدارید و باز هم دوست بدارید».
-
زبانی که تنها در کتیبه های هخامنشی وجود دارد
مادی هرچند که در روزگاری زبان شاهان خاندان مادی و مردم مغرب و مرکز ایران بوده است، اما از زبانهای کهن ایرانی است که اثر مستقلی از آن به دست نیامده و تنها مأخذ عمدۀ اطلاع از آن، کلمات و عباراتی است که در کتیبههای شاهان هخامنشی به جا مانده است.
-
مدار زندگی من، تکلیف شرعی است
سالروز رحلت عالم اخلاقی و انقلابی، زندهیاد آیتاللهحاج شیخمحمدرضا مهدوی کنی، فرصتی مغتنم است که در باب ادوار گوناگون زندگی آن بزرگ سخن رود.
-
فتنه اعتقادی؛ مشروطه اقتصادی
مشروطه غیر مشروعه؛ مصداق تسلط کفر
متن پیشرو، از سری مقالات با عنوان فتنه اعتقادی؛ مشروطه اقتصادی است که بنا دارد با مروری بر سنت دینی و تاریخ، عبرتهای مهمی را در زمینه اقتصاد ارائه کند.
-
یادی از مادر شهید سیدحسین علمالهدی به بهانه سالروز درگذشتش
زنی که برای حمایت از امام خمینی (ره) به شاه تلگراف زد؛ آقای شاه...
بتول جزایری علاوه بر حمایت در تاسیس رختشویخانه اهواز، کاروانهای حضرت زینب را برای دلداری خانوادههای شهدا راهاندازی کرد.
-
بزرگترین آرامستان سینماهای تهران اینجاست | ١٨ سینمای خاموش در یک خیابان
«گراند سینما»، «فاروس»، «دیدهبان»، «ایران»، «رکس»، «کریستال»، «متروپل»، «البرز»، «تابان»، «خورشید»، «فردوسی»، «مترو»، «ملی»، «ونوس» «کریستال»، «متروپل»، «ایران»، «البرز»، «نادر»، «نیوز»، «شهرزاد»، «اطلس»، «مشعل»، «تابان»، «مرجان» و «ونوس» نام سینماهایی است که همه در خیابان لالهزار ساخته شدند.
-
مکاریهای تهران چه کسانی بودند؟
در زمان تهران قدیم، کسانی بودند که تعدادی چهارپا پیش خود نگه میداشتند و آن را به مردم اجاره میدادند؛ که به آنها «مکاری» در واقع در زبان عامیانه به مکاری «خر کرایه بده» میگفتند.
-
پیر۸۰ساله، در تمنای شهادت
چهلمین سالروز شهادت آیتالله حاج شیخعطاءالله اشرفی اصفهانی، فرصتی برای درنگ در منش و کارنامه اوست. در مقال پی آمده، تلاش بر این بوده است که این امر، با استناد به ۵روایت از سوی اطرافیان و مراودانش محقق شود.
-
معرفی اماکن تاریخی و جاذبههای گردشگری تهران
نخستین هتل باشکوه طهران قدیم | انتخاب «میلانی» برای «یکی از ما دونفر» | مسیرهای دسترسی به بزرگترین کاروانسرای تهران
کاروانسرای خانات، یکی از چندین کاروانسرایی قدیمی در دل تهران است که از دوره قاجار به یادگار مانده ؛جاذبهای قدیمی و تاریخی که در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است و میتوان آن را یکی از متفاوتترین جاذبههای تهران دانست.
-
نگاهی به مبارزه امیر کبیر با رشوهخواری به مناسبت سالگرد آغاز سلطنت ناصرالدینشاه
کسی که رشوه را ممنوع کرد با رشوه کشته شد
امروز سالگرد آغاز سلطنت ناصرالدین شاه قاجار و شروع صدر اعظمی میرزا تقی خان امیرکبیر است. نوشته زیر به طور مختصر به مبارزه امیر با رشوهخواری در ایران میپردازد.
-
۲ ویژگی جعفر شریف امامی که او را در سیستم پهلویستی ماندگار کرد
در ۲۱ مهرماه ۱۳۴۲، جعفر شریفامامی به ریاست مجلس سنا انتخاب شد. عباس مسعودی و محمد سجادی نیز، نواب رئیس شدند.
-
ستاد اعظم و واپسین ناکامی سیاسی
لیبرالیزه کردن جامعه، در عین حکومت نظامی!
۴۴سال پیش در چنین روزهایی، جعفر شریفامامی در کسوت نخستوزیر تعیین شده از سوی شاه، سعی داشت تا شرایط را برای تداوم حکومت محمدرضا پهلوی مهیا سازد.
-
ملکه انگلستان و سلطنت پهلوی دوم، در آیینه یک اشاره
کلید طلایی تهران هدیه شاه به الیزابت
با هر منظری که به آغاز سلطنت پهلوی بنگریم، حکومت انگلستان در برکشیدن رضاخان نقشی غیرقابل انکار داشته است.
-
تصاویری نایاب از فروشندگان دورهگرد آب در زمان قاجار
آب مصرفی تهران در زمان قاجار بهوسیله چاهها، نهرها، قناتها، آب انبارها، رودخانهها و جویها تامین میشد؛ برای همین فروش آب در مشک توسط دورهگردها رایج بود.
-
تصاویر | مشهورترین شورشیهای ایران را بشناسید
تاریخ معاصر ایران شورش و آشوب زیاد دارد اما شورش «نایبیان کاشان» ماجرایی دیگر دارد؛ مشهورترین شورش ایران ۱۰ سال طول کشید و پر از ماجراهای تلخ است و کار، کار «نایب حسین کاشی» بود که برای خودش ادعای سلطنت هم داشت!
-
مجللترین جشن شاهانه ایرانیِ ثبت شده در گینس | بودجه این جشن چقدر بود؟ | چه کسی پیشنهاد جشن را داد؟ | مهمترین شخصیت های حاضر در جشن
بودجه برگزاری جشنهای ۲۵۰۰ ساله شاهنشاهی ایران که ابتدا از سوی مقامات برگزار کننده ۲۵۰ میلیون ریال برآورد شد و بعدا تا ۴۵۰ میلیون ریال افزایش یافت طبق اعلام یک کارشناس انگلیسی نزدیک به دربار ۳۰۰ میلیون دلار اعلام شد.
-
فتنه اعتقادی، مشروطه اقتصادی | مقایسهای تاریخی در باب «مشروطه سیاسی» و «مشروطه اقتصادی»
موضوع «نهضت مشروطه» و عبرتهای مهم تاریخی آنچنان وسیع است که از جنبههای مختلف میتوان به آن پرداخت و برای روزگار جدید از آن بهره گرفت.
-
ببینید | کوچ میکنیم!
نامش مجید است چهره اش را آفتاب سوزانده و تفنگی در دست دارد که با شلیک یک تیر هوایی در تاریکی شب به استقبالمان آمده بود . تفنگ برای عشایر حکم فرزندشان را دارد فرزندی خلف که از آنها در برابر خطرات مسیرهای پر پیچ و خم کوچ محافظت میکند.
-
من هر کجا بروم، حرفم را میزنم! | رهبر کبیر انقلاب اسلامی در نوفل لوشاتو، زمینهها و پیامدها
یکی از مقاطع مهم در نهضت امامخمینی(ره) که نقش برجستهای در ظهور انقلاب اسلامی ایران داشت، مهاجرت ایشان از عراق به فرانسه، در بازه زمانی ۱۴مهر تا ۱۲بهمن ۱۳۵۷بود.
-
ماجرای نذری شور امامزاده
از میان نذریهایی که برای حاجتروا شدن در میان زوار امامزادهها پخش میشود، نذریهایی وجود دارد که متفاوتترند؛ نذریهایی که بعد از سالها همچنان به قوت خود باقی است.
-
تصاویر پهلوان ۱۸۳ کیلویی ایران! | «یزدی بزرگ» لقب که بود؟
«یزدی» که باشی و ۵۰ سال پهلوان اول ایران باشی و جوانمرد و مردمدار هم باشی «یزدی بزرگ» میشوی؛ این لقبی است که مردم ایران به پهلوان ۲ متری و ۱۸۳ کیلویی ایران داده بودند.
-
تصاویر کمتر دیده شده از لاتها و اوباش زمان قاجار | لاتها و اوباش ایرانی از کجا آمدهاند؟
الوات در جامعه ایران از کجا آمدهاند؟ گزارشهایی هست از دوره قاجار که وضعیت الوات را توصیف میکند؛ در مقابل لوطیها که مردمدار و امین محلهها بودند، اینها اوباش و غارتگر بودند.