تاریخ عمومی ایران
-
خیابان اسمال بزاز کدام خیابان تهران است
سال ١٣٩٣، بعد از اینکه خیلی اتفاقی از محل حفاری شرکت آب و فاضلاب توسط یکی از رهگذران ظروف سفالی پیدا میشود، حفاری این شرکت برای یک سال به حالت تعطیل درمیآید و شروع کار منوط به به نتیجه رسیدن بررسیها در مورد این کشف میشود.
-
پرونده ویژه؛ خانههای تاریخی / نظامیان _ ۲۸
ملاقات با کمالالدین بهزاد و خجندی در خانه امیربهادر | تعظیم وزیر جنگ به مفاخر ایران در حوالی میدان منیریه
علاوه بر اسم و رسم، معماری خانه هم بهخوبی گویای عمر بلندش است؛ خانه باشکوه و دلنوازی که محل استقرار «انجمن آثار و مفاخر فرهنگی» است و حالا دیگر بیش از خانه به یک اداره قدیمی شباهت دارد.
-
پرونده ویژه؛ خانههای تاریخی / سیاسیون _ ۲۴
ماجرای تخریب و بازسازی خانه وزیر خارجه دولت شریف امامی
خانه تاریخی امیرخسرو افشار در محدوده مرکز شهر و شرق خیابان خاقانی است. ساختمان اصلی این بنا در اوایل دوره پهلوی (اوایل دهه ۲۰ شمسی) توسط فردی به نام سیف افشار در خارج از حصار ناصری ساخته شد.
-
چه کسی بزرگترین الماس جهان را دزدید؟ | این جواهر اکنون کجاست؟
دریای نور، نام یکی از بزرگترین و گرانقیمتترین سنگهای جهان است که در دوره افشاریان توسط نادرشاه به ایران آورده شد و سرگذشت پرفراز و نشیبی را پشت سر گذاشت. این جواهر در دورهای همراه با یک صندوقچه سنگ قیمتی مورد دستبرد قرارگرفت.
-
ماجرای صندلی خونین کاخ گلستان چیست؟ | رمزگشایی انستیتو پاستور با استخراج DNA یک پادشاه
صندلی که ناصرالدینشاه بعد از زخمی شدن به دست «میرزا رضا کرمانی» روی آن نشست به همان شکل و شمایل در کاخموزه گلستان به معرض نمایش قرار داده شده است.
-
پرونده ویژه؛ خانههای تاریخی / سیاسیون _ ۱۱
آوای گلهای رنگارنگ در این خانه طنینانداز است
شکوه معماری خانه مشیرالدوله یا همان خانه پیرنیا، به سادگی آن را در فهرست عمارتهای چشمنواز تهران قرار میدهد. این عمارت، متعلق به «حسن پیرنیا» یا همان مشیرالدوله از نخست وزیران دوران احمدشاه بود که هنوز هم چون نگینی زیبا در خیابان لالهزار میدرخشد.
-
مردی از جنس تاریخ که با گفتن سنش مشکل داشت!
«دانشآموخته تاریخ بود و به تاریخ، به ویژه تاریخ زادگاهش علاقهمند بود. معتقد بود «تاریخ ریشه آدمیزاد را در خاک محکم میکند». او را بیشتر به کتاب «از پاریز تا پاریس»ش میشناسند؛ محمدابراهیم باستانی پاریزی.
-
عکسهای واقعی و کمتر دیده شده از شکار پلنگ توسط مظفرالدینشاه و ناصرالدینشاه در تهران | باغ وحش سلطان صاحبقران را ببینید
میگویند هر وقت که ناصرالدینشاه خلقش بهانه گیر میشد، خدم و حشم دربار بساط شکار را برای او فراهم میکردند. شاه قاجار هم تفنگش را زیر بغل میزد و با دهها ملازم راهی روستای «دوشانتپه» در شرق دارالخلافه میشد. روستایی که خرگوشهای فراوان داشت و گاهی هم پلنگی خوش و خط و خال هدف شاه قاجار میشد.
-
ورق زدن شناسنامه اولین کوره آجرپزی تهران و نمونه آلمانیاش | ساختن دودکشهای ۶۰متری دل شیر میخواست
دولتخواه و اسماعیلآباد، محلههای میزبان کورهپزخانه منطقه۱۹، در گذشته بیش از ۳۰کوره آجرپزی فعال داشتند. در گذر زمان، با غیرفعال شدن بسیاری از کورهها، از ۱۵سال پیش، بخش زیادی از کورههای این منطقه هم تخریب و به خانههای مسکونی و تجاری تبدیل شدند، اما ۱۰ تای آنها غیرفعال و خاموش برجای ماندهاند.
-
پرونده ویژه؛خانههای تاریخی/ فرهنگیان - ۵
راز زیبایی معماری عمارت هفتتن | ندیم سطان صاحبقران در سفرهای فرنگ اینجا زندگی میکرد
خانه ضلع شمال شرقی بازار مسگرها که در کوچه هفتتن واقع شده، یکی از عمارتهای دیدنی تهران است. خانهای که سالها محل سکونت «اعتماد السلطنه» نویسنده و مترجم معروف دوران ناصرالدینشاه قاجار بود و هنوز هم محکم و استوار در دل شهری که نونوار میشود پابرجاست.
-
پرونده ویژه؛ خانههای تاریخی / سیاسیون _ ۸
دورهمی موجودات اساطیری در عمارت مستوفیالممالک
برای افرادی که آثار سینمایی مشهوری چون دلشدگان و شهرزاد را دیدهاند، عمارت مستوفیالممالک آشناست. خانه یکی از مشهورترین رجال سیاسی تاریخ معاصر ایران که در محله سنگلج واقع شده و هنوز همان جلوه و نمای منحصربهفرد خود را حفظ کرده است.
-
نگاهی به ۳ مستند تاریخی شانزدهمین جشنواره سینماحقیقت
مورخان سینمای مستند را بشناسیم
یکی از ویژگیهای سینمای مستند ایران جستوجو در میان شخصیتها و اتفاقهای غریب و آشنای تاریخ معاصر ایران است و بیرون کشیدن آنها و بهدست دادن تصویری از آنها که دستکم پژوهش درباره شخصیتها و اتفاقها را گامی به پیش میبرد و پرسشهایی را در ذهن مخاطبان سبب میشود.
-
پرونده ویژه؛ غذاهای تهران - ۶
روایت یکی از نوادگان مظفرالدینشاه درباره غذای تهرانیهای قدیم و آداب مهمانداری؛ از دلمه لذیذ تا غذاهای فصلی فراموششده
خاطرات شخصیتها، چهرهها و ساکنان یک شهر اگر نوشته شود میتواند واقعیات سیاسی و اجتماعی را، حتی بهتر از کتابهای تاریخ برایمان روایت کند. در گوشهوکنار تهران افراد تاثیرگذار کمنداریم فقط باید با کمی کنکاش پیدایشان کرد و صحبتهایشان را شنید. حاصل این کار منابع غنی از اطلاعات جذاب و خواندنی میشود.
-
قدیمیترین کوچه پایتخت کجاست؟ | معبر ٢٠٠ساله | شهریار شعر ایران اینجا عاشق شد
کوچهای است قدیمی و زیبا که برخی از شگفتانگیزترین جاذبههای معماری تهران در آن قرار دارد. قدیمیترین کوچه پایتخت هم لقب گرفته، چون سابقه ساخت آن از ٢٠٠ سال هم فراتر رفته است.
-
پرونده ویژه؛ غذاهای تهران - ۴
ماجرای خواندنی دو آشی که قدیمیهای تهران میپختند | روایت یک تاریخپژوه و تهرانشناس را دراینباره بخوانید
تهرانیها آش خور حرفهای هستند و در خانه آنها انواع آش پخته میشود، اما اینکه آیا این ابرشهر آشی دارد که به نام پایتخت ثبت شده باشد یا خیر را باید تهرانشناسان پاسخ دهند.
-
وقتی قاتلان، خونخواه میشوند | ماجرای جمل و درسهای تاریخی آن
دهم جمادیالاول در تاریخ، سالروز جنگ جمل است. در ادامه بخشهایی از ماجراهای جنگ جمل را مبتنی بر این کتاب مرور خواهیم کرد؛ چرا که برای روزگار کنونی درسهای بسیاری دارد.
-
احیای پلههای ۷۰ساله خیابان ولیعصر(عج)
پلههای هشتگانه خیابان ولیعصر (عج) بهمنظور ارتقای کیفیت بصری این خیابان خاطرهانگیز احیا و مرمت شد.
-
ماجرای بمبی که وزارت اطلاعات را تاسیس کرد!
حجت الاسلام محمد محمدی ریشهری نخستین وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی، در کتاب خاطرههای خود به چرایی و چگونگی تشکیل وزارتخانه اطلاعات پرداخته است.
-
زمامداری رضاخان در اسناد آمریکاییها
اسناد وزارت امور خارجه آمریکا و گزارشها و روایتهای آن، تصویر روشنی از حکومت وحشت که در سالهای ۱۹۲۱ تا ۱۹۴۱ بر مردم ایران حاکم بود را، ارائه میدهد که کذب افسانهها و تبلیغاتی را که انگلیسیها درباره رضاشاه و عصر طلاییاش ساخته و تا به امروز تداوم بخشیدهاند، ثابت میکند.
-
اشاراتی در بازشناسی حکومت رضاخانی
دیکتاتور اعظم تاریخ ایران کیست؟
شعارهایی که در سالیان اخیر، در خلال اعتراضات و اغتشاشات شنیده شده است، در مذمت دیکتاتوری است. اما بهراستی دیکتاتور کیست؟ و حکومت دیکتاتوری چه ویژگیهای دارد؟
-
چرا جسد مصدق در خانه اس در احمدآباد دفن شد؟ | ترس شاه از جنازه مصدق
امیرعباس هویدا پیام آورد که شاه با دفن مصدق در قبرستان ابن بابویه مخالفت کرده است.
-
کارنامه سیاسی میرزاکوچکخان جنگلی، در آیینه ۴ تحلیل
میرزا کوچک رهبر جذاب بود، حتی برای ناهمفکرانش | مدرس میخواست «میرزا» و «پسیان» را به تهران بیاورد
در روزهایی که بر ما گذشت، رهبر انقلاب اسلامی زندهیاد میرزا کوچکخان جنگلی را، در زمره مبارزانی خواندند که در جریانات سیاسی تاریخ معاصر ایران، رفتار و رویکردی بسیجیوار داشتهاند. تقارن این داوری با سالروز شهادت آن بزرگ، باعث شد تا مقال پیآمده را به شما تقدیم داریم؛ امید آنکه مفید آید.
-
تصویری نایاب از چهره واقعی ناصرالدین شاه و مادر و خواهرش
تصویری کمتر دیده شده از چهره واقعی ناصرالدین شاه و مادرش مهدعلیا و خواهرش عزتالدوله کنار تخت طاووس را ببینید.
-
راز قصر شوم شمال تهران | قصر عجیبی که جان شاه را گرفت | آخرین نشانی قصر محمدیه کجاست؟
در دل کوچههای این محله، راز بزرگ قصری شوم نهفته است؛ رازی که کشف آن نیاز به کندوکاو در تاریخچه محله محمودیه دارد. قصه این قصر شوم را هنوز هم میشود از زبان قدیمیهای محله شنید و تاریخچه اراضی «محمدیه» را که حالا دیگر نامی از آن روی نقشه تهران باقی نمانده، در ماجرای نابودی این قصر شوم جستوجو کرد.
-
تصاویر | اولین کافه ایران را ببینید | از آینه طلاکاری شده تا خودروی مصدق و سفارتخانهها در قصر مجلل
باغ موزه قصر جذابیتهای بسیاری دارد. یکی از دیدنیترین آنها کافه موزهای خاطرهانگیز است، درست شبیه اولین کافه ایران که ۱۱۶ سال پیش در تهران به بهرهبرداری رسید، طراحی و شبیهسازی شدهاست.
-
روایت یک جانباز از توجه رهبری به او | به من گفتند لازم نیست پست بدهی آقای خامنهای تو را زیرنظر داشتند
گفتوگو با جانباز فیروز احمدی؛ دیدبانی که امروز نقش راوی جنگ را ایفا میکند.
-
پربازدیدترین موزه کشور اینجاست | اولین و غنیترین مجموعه جهان در خیابان فاطمی
«هنر نزد ایرانیان است و بس» این را میتوان به واسطه اولین فرشی که در کشور ما بافته شده به درستی، نه از سر احساس، خطاب به مردمان این سرزمین سرود.
-
۳ واقعه دوره قاجار که بانوان در آن از کیان کشور دفاع کردند
«عِرق» واژهای عربی است، بهمعنای رگ، غیرت و تریج. اصطلاح «عِرق ملی»، به معنی داشتن غیرت ملی است. تاریخ ایرانزمین مملو اتفاقات شگفتانگیزی است که در آن ایرانیان برای دفاع از وطن در برابر هجوم و سلطه بیگانه، از هرگونه ایثار دریغ نکرده و برای حفظ کشور، غیرت بسیار به خرج دادهاند.
-
روایت یک پرستار وقتی فرمانده عراقی به او میگوید من دشمن توام چرا از من پرستاری میکنی؟
خاطرات «سهیلا فرجامفر» از مداوای مجروحان جنگی در کتاب «کفشهای سرگردان» روایت شده است.
-
ببینید | سردار حاجیزاده: در وقایع اخیر بیش از ۳۰۰ جان باخته و شهید داریم | دشمن را از خودی تشخیص ندادهایم | تاریخ را باید مطالعه کرد
سردار حاجیزاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه در دانشگاه شهید رجایی گفت در وقایع اخیر بیش از ۳۰۰ نفر جان باخته و شهید داریم، چون دشمن را از خودی تشخیص ندادیم.