تاریخ عمومی ایران
-
لاکچریترین عروسی ایران | مهریه ۵میلیونسکهای عروسخانم
در سالهای اخیر هر از گاه اخباری از مراسم مجلل و پرخرج ازدواج شخصیتهای معروف در فضای مجازی دستبهدست شده، از جشن ازدواج شاهزاده انگلیسی با مدل آمریکایی گرفته تا عروسی لاکچری برخی سلبریتیهای وطنی.
-
روایت گردشگران از سومین تور مرکز تهرانشناسی همشهری در لالهزار
دیگر امیرکبیر نبود که ...
ناصرالدین شاه ازسفرپاریس به ایران بازگشت. خاطرات خیابان شانزه لیزه پاریس، لحظهای از ذهنش دور نمیشد. شاه هوسرانی که حکومت را به جاسوسان و دست نشاندههای خارجی داده بود.
-
روایت گردشگران از سومین تور مرکز تهرانشناسی همشهری در لالهزار
تصمیمگیریهای مهم در لالهزار
دارالفنون، نخستین مقصد است، مکانی در ابتدای خیابان ناصرخسرو با حرفهای بسیار که بنیانگذار آن فقط ۱۰ روز شاهد فعالیتش بود و پس از آن، در حمام فین کاشان، با خیانتهای بسیار، به شهادت رسید.
-
روایت گردشگران از سومین تور مرکز تهرانشناسی همشهری در لالهزار
برگی از تاریخ یک مجله
این بار، «لاله زار گردی» قرار است خلأ تاریخدانی و تاریخخوانیمان را پر کند. در میان داستانهای بازار و دارالفنون و جنرالمد و تئاتر و سینما و آسیبهای اخلاقی و اجتماعی، داستان یک مجله از دفتر روزنامه کیهان جالب است.
-
روایت گردشگران از سومین تور مرکز تهرانشناسی همشهری در لالهزار
از دارالفنون تا مجله زن روز
وقتی که رسیدم گروه زودتر از من رسیده بود و استاد حدادیان وسط حیاط داشت از امیرکبیر میگفت که دستور ساخت دارالفنون را داده بوده تا دیگر لازم نباشد وسایل زندگیمان را از غرب وارد کنیم.
-
ارتباط جدایی بحرین و استیضاح هویدا چه بود؟ | نماینده مجلس ملی در دهه ۴۰ از مخالفتش با جداسازی بحرین میگوید
آبان سال۱۳۳۶ بحرین که قرنها تحتحاکمیت ایران بود بهعنوان استان چهاردهم ایران معرفی شد، اما ۱۴سال بعد این استان به دستور محمدرضا پهلوی از کشورمان جدا شد و این اقدام در سکوت رسانهها صورت گرفت.
-
تصاویر دیده نشده از میدان نقش جهان در یک قرن قبل!
این فیلم کوتاه تصویری دیده نشده از میدان تاریخی نقش جهان اصفهان را در حدود یک قرن قبل به نمایش میگذارد.
-
برادرکشی؛ ماجرای مرگ مشکوک علیرضا پهلوی
رسانههای ایران در اردیبهشت۱۳۴۵ خبر به دنیا آمدن پسر خانواده سلطنتی پهلوی را مخابره کردند. علیرضا پهلوی چهارمین فرزند محمدرضاشاه بود که بعد از شهناز، رضا و فرحناز پهلوی متولد شد. با توجه به قوانین شاهنشاهی، ولیعهد کشور مشخص شده بود.
-
تصرف ۲ جزیره منحصربهفرد
در دوران پادشاهی قاجار که قوای دریایی ایران در خلیجفارس تحلیل رفت، شیخنشینهای حاشیه جنوبی این شاخاب که آن زمان در واقع کپرنشین بودند، بهخود جرأت دادند تا از ضعف حاکمیتی حکومت وقت استفاده برده و از برخی جزایر غیرمسکونی ایرانی برای امور پهلوگیری قایقهای صیادی و... استفاده کنند.
-
روایت جواد منصوری، پژوهشگر تاریخ معاصر ایران، از فساد اخلاقی پهلوی
یادداشتهای علم؛ گواه فساد شاه
برای واکاوی تاریخ رژیم ستمشاهی چه چیزی بهتر از روایت نزدیکان و همراهان شاه میتواند باشد؟ در کلام و یادداشتهای آنها، زوایای مختلف زندگی پهلوی برای نسل جوان قابل تفکر است تا نقاط تاریک این برهه از تاریخ روشن شود.
-
بحرین را دادیم، ولی انگار فتح کرده بودیم!
امیر اسدالله علم، نخستوزیر دوران پهلوی دوم، در خاطرات خود بارها به بیتفاوتی شاه به تمامیت ارضی ایران اشاره کرده است.
-
ماجرای رسوایی و خیانت فرزندان محمدرضا شاه
هوسرانی از سنن غالب در خاندان پهلوی، به ویژه در میان درباریان و کارگزاران حکومت پهلوی دوم بوده است. این موضوع، اما اختصاص به این خاندان سلطنتی نیز ندارد و در طول تاریخ، ردی از اینگونه کردارها در دربار سلاطین وجود داشته است.
-
سرگذشت فرزندان پهلوی چه شد؟ | از خودکشی لیلا و علیرضا گرفته تا خیانت و برادرکشی
خاندان منحوس پهلوی آنقدر ظلم در قبال مردم ایرانزمین داشتهاند که سرگذشت هرکدام از این خانواده را ورق میزنید با نکبت و رذالت همراه است. بعد از تبعید این خانواده از ایران هیچکدام از فرزندان و خانواده شاه بهصورت عادی نتوانستند زندگی خود را اداره کنند.
-
بازخوانی یک جدایی تلخ
چرا محمدرضا پهلوی بخشی از سرزمین مادریمان را بخشید؟
یکی از غیرقابلدفاعترین اقدامات محمدرضا پهلوی، جدایی بحرین از سرزمین مادریاش ایران است که غالباً در فضاهای مختلف مطرح میشود؛ کاری که خیانت پهلویدوم به حاکمیت ارضی و ملی ایران بهحساب میآید.
-
این غذای ساده در زمان ناصرالدین شاه شاهانه محسوب میشد | دستور پخت چند نوع کوکو به سبک نوه فتحعلیشاه | فرانسویان مبدع غذاهایی که سیبزمینی داشتند
دستور پخت چند نوع کوکو از زمان قاجار باقی مانده است که نشان میدهد تغییرات چندانی در پخت کوکو از گذشته تاکنون ایجاد نشده است.
-
ابتکار آیت الله خامنهای برای حفظ جان سربازان انقلابی + سند خیلی محرمانه
در یکی از اسناد ساواک، به ترفند آیتالله خامنهای در دوران رژیم ستمشاهی برای حفظ جان سربازان انقلابی اشاره شده است.
-
«زاغهشیرازی» نام قدیم گود باغ آذری
سرنوشت خیابانها هم مثل سرنوشت ما آدمها فراز و نشیبهای بسیاری را به خود میبیند. همین خیابان شهید «جواد زارع» در محله باغ آذری منطقه۱۶ را در نظر بگیرید؛ روزگاری معبری سنگچینشده بود که یکی از راههای ورود به محله باغآذری به حساب میآمد و دور و اطرافش هم پر بود از گودهای آجرپزی.
-
اقتصادیترین خیابان تهران را بشناسید | والاستریت ایران قرار بود کجا راه بیفتد؟
خیابان طالقانی که پیش از انقلاب به نام تختجمشید شناخته میشد قرار بود با جمع شدن ساختمانهای مهم اداری و تجاری منتسب به دربار پهلوی به والاستریت ایران (نماد بازارهای مالی آمریکا و الگویی جهانی) تبدیل شود.
-
پرخرجترین عروسی ایران اینجا برگزار شد
باغ فردوس که با نام باغ موزه فردوس، باغ معیری و موزه سینما نیز شناخته میشود، یکی از باغها و مراکز دیدنی پایتخت است که در محله خوش آبوهوایی به همین نام در شمال تهران قرار دارد.
-
بزرگترین سارقان تاریخ ایران | مروری بر کارنامه سیاه غارت ثروت کشور در دوره۵۰ ساله سلطنت پهلوی
بعد از افزایش قیمت نفت در سال۱۹۷۴(۱۳۵۳) در ایران فساد مالی که در ارکان رژیم وجود داشت و در واقع میراث پدری محسوب میشد، از حد معمول یعنی پورسانتها و زدوبند با مقاطعهکاران داخلی و بینالمللی فراتر رفت.۵۰
-
ملکه تاریکی | چهره واقعی فرح پهلوی به روایت نزدیکان
یکی از بهترین کتابها برای روشن ساختن زوایای پنهان زندگی، شخصیت و کارنامه فرح پهلوی، خاطرات مینو صمیمی، کارمند دفتر اوست.
-
پشت صحنه جشن هنر شیراز | پرهزینهترین پروژه استحاله فرهنگی در تاریخ معاصر ایران
«...در دهمین جشن هنر شیراز که در سال۱۳۵۵برگزار گردید برنامههایی ازجمله فیلم هزارویکشب در سینما آریانا که روابط جنسی بین زنان و مردان را به نحو کاملا عریان نشان میداد،کشتی جنون در سرای مشیر شیراز، که طی آن زنی لخت روی صحنه ظاهر و توجه تماشاگران را از سایر صحنههای نمایش سلب نمود به اجرا درآمد.
-
زندگی خصوصی یک دیکتاتور | حقایقی از دوران سلطنت آخرین شاه ایران
شدت یافتن تظاهرات مردم ایران در سراسر کشور و حرکت انقلاب بهسوی پیروزی نهایی باعث شد محمدرضاپهلوی سرانجام ۲۶دی ۱۳۵۷ تهران را به مقصد اسوان مصر ترک کند؛ سفری بیبازگشت که خبر آن در جهان پیچید و «شاه رفت» تیتر درشت روزنامههای عصر تهران شد.
-
روزی روزگاری زاغهنشینی در اطراف میدان آزادی
میدان آزادی که این روزها در محاصره خیابانهای اصلی شهر و بزرگراههاست و کسی نیست که خاطرهای از آن نداشته باشد در سالهای دوردست پشت سرش، شاهد زاغهنشینی و زاغهنشینان بوده. این میدان که هنوز محل تفریح گردشگران ایرانی و خارجی است، روزگاری متفاوت با سیمای امروزیاش داشته است.
-
آسیاب منحصربه فرد مهرنوش خانم و نان گِرده
از آسیاب کهک جز تنوره و انبار نگهداری آرد باقی نمانده است، اما موسفیدان محله مرزداران هر وقت گذرشان به خیابان شقایق محله مرزداران میافتد با تماشای این بنای کاهگلی به گذشته محله سفر میکنند. به دورانی که پرههای آسیاب با آب قنات میچرخید و محلیها با گندمی که زیر سنگ آسیاب آرد میشد نان میپختند.
-
در این پارک زیبای تهران آدمهای معمولی مجسمه شدند | معماری ایتالیایی-ایرانی را اینجا ببینید
به رغم شلوغیهای بسیاری که این روزها دامنگیر تهران شده، هنوز این محله تهران گزینه خیلیها برای زندگی است، آن هم به دلیل اصیل بودن و وجود مراکز و بناهای قدیمی و ماندگار که به آن اصالت و هویت میبخشد.
-
تصویری نایاب از تیپارتی زنان قاجار! | شیوه برگزاری مهمانی چای در دوره قاجار را ببینید
در اواخر دوران قاجار چای به نوشیدنی اول مردم ایران تبدیل شد؛ به طوری که مردم در میهمانی چای برای نوشیدن چای دور هم جمع میشدند.
-
بریتانیاییها چطور به قلهک آمدند؟
میان رژه ماشینهای میلیاردی، برجها و آپارتمانهای اعیانی قلهک هنوز هم میشود از تاریخ و هویت این محله سراغ گرفت. محلهای که بخشی از آن در دوران قاجار در تملک بریتانیاییها بود و تابستانها خانهباغهایش در قرق خانوادههای اعیانی آن روزگار. در ادامه وجه تسمیه قلهک و برگهایی از تاریخ آن را بخوانید.
-
تهرانیها کجا باد میخوردند!؟ چرا «سرپل تجریش» در میان تهرانیها معروف است؟
«سرپل تجریش» برای تهرانیها یک محل ویژه است. آنقدر که در ترانههای قدیمی کوچه و بازاری تهران قدیم و یا حتی در فیلمفارسیها هم سرپل تجریش نقشی پررنگ داشت. اهالی آبادی تجریش، شمیرانیها و تهرانیها هزاران خاطره از سرپل تجریش دارند و این نقطه از شمیران در حافظه مشترک بسیاری از آنها جایگاهی ویژه دارد.
-
آمر قتل باغ نگارستان که بود؟
تیر و طایفه قاجار کلا به باغ و کاخ علاقه زیادی داشت. هر جایی در تهران امروز را هم که نگاه کنید کاخی یا باغی اگر مانده، این خاندان ساخته؛ بهویژه ناصرالدینشاه که کاری نداشت «رعیت پدرسوخته!» چیزی برای خوردن دارد یا نه.