وزیر امور خارجه دولت یازدهم و دوازدهم در پاسخ به برخی ادعاهای سرگئی لاورف وزیر امور خارجه روسیه درباره اسنپ‌بک، تاکید کرد که او خلاف می‌گوید.

ظریف

به گزارش همشهری‌آنلاین، «محمدجواد ظریف» عصر پنجشنبه ۲۴ مهرماه ۱۴۰۴ در پنجاه و هشتمین گردهمایی «یاران و دانش آموختگان دانشگاه تبریز و علوم پزشکی درباره مردم و امنیت ملی» که در سالن اجلاس جامعه مهندسان مشاور ایران برگزار شد، در پاسخ به سوالات متعدد حاضران به برخی ادعاهای سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه واکنش نشان داد و با بیان اینکه نه تنها اسنپ بک برای روزهای آخر مذاکرات نبود بلکه اختصاص به گفت وگوهای بین بنده و جان کری وزیر خارجه آمریکا نیز نداشت، افزود: آقای لاوروف و فرانسوی‌ها پیشنهادی در مورد وضعیت قطعنامه‌های گذشته شورای امنیت علیه ایران دادند که خیلی بد بود و ما تلاش زیادی کردیم تا آن پیشنهاد را کنار بگذاریم.

وی ادامه داد: آمریکایی‌ها هیچ وقت از دبه ضرر نمی‌کنند و هر وقت بتوانند دبه می‌کنند. یک روز دیدیم آقای کری کاغذی در دست و پیشنهادی دارد مبنی بر اینکه بیاییم قطعنامه‌ها را ۶ ماه ۶ماه تعلیق کنیم یعنی هر شش ماه باید می‌رفتیم به شورای امنیت و اگرچه به طور اتوماتیک تمدید می شد اما با درخواست دو عضو شورای امنیت می‌توانست به رای‌گیری گذاشته شود که اگر این اتفاق افتاده بود ۶سال پیش برجام تمام شده بود. به کری گفتم این چه پیشنهادی است که آورده‌ای؟ به عقل و شعور من توهین می‌کنی؟ گفت نه من به شعور تو توهین نمی‌کنم این را رفیقت لاوروف داده است. او می‌دانست که من و آقای لاوروف از سال ۱۹۹۴ رفیق بودیم.

ظریف خاطرنشان کرد: در سال ۱۳۹۹ در حالی که ایران هیچ تعهد برجامی خود را انجام نمی‌داد، آمریکا خواست تا اسنپ بک را اجرا کند، ۱۳عضور شورای امنیت نامه زدند که آمریکا نمی‌تواند و در رای‌گیری، ۱۱ عضو رای ممتنع و روسیه و چین رای منفی دادند. اتفاقا تنها زمانی که روسیه و چین با ایران همراه شدند زمان من بود چون زمان آقای احمدی‌نژاد روسیه به همه قطعنامه‌های فصل هفتی شورای امنیت رای مثبت داده بود و همین روسیه به دلیل حضور ایران در فصل هفت منشور ملل متحد مانع عضویت ایران در سازمان شانگهای شده بود. آقای لاوروف اینها را یادش رفته است.

وزیرخارجه پیشین ایران تصریح کرد: در همین کتاب راز سر به مهر اسنادش وجود دارد که آمریکا و پنج قدرت دیگر می گویند ابزار ما شورای امنیت است و همین آقای لاوروف در جلسه تصمیم‌گیری می‌گفت من اجازه نمی‌دهم حق وتوی ما را از ما بگیرید. حالا می‌گوید ظریف رفته این کار را کرده، البته من تا الان ملاحظه کردم و چیزی نگفتم.

وی افزود: لاوروف می گوید من با تحریم تسلیحاتی ایران مخالف بودم در حالی که وقتی من داخل جلسه رفتم به من گفت جواد بیش از ۵ سال به تو مجوز نمی‌دهند می‌پذیری یا نه؟ گفتم نه. گفت پس چرا وقت ما را می‌گیری مگر مجوز از تهران داری؟ با تحکم گفتم به تو هیچ ربطی ندارد. همان شب برجام تمام شد و توافق کردیم در صورتی که به لاوروف دستور داده بودند نگذارد برجام نهایی شود برای همین رفت روسیه مصاحبه کرد و گفت ما با تحریم تسلیحاتی مخالف بودیم و ظریف ما را مجبور کرد بپذیریم. حالا ما همان را در داخل نقل می‌کنیم.

ظریف افزود : روس‌ها هم سفر حاج قاسم به مسکو را خبری کردند و هم ارسال پهپادهای ایرانی به روسیه در جنگ اوکراین را فاش کردند در حالی که بنده با حاج قاسم هم در عراق هم در ترکیه مذاکرات کردیم ولی جایی درز نکرد.

رییس تیم مذاکراتی ایران در برجام تاکید کرد : من همچنان اعتقاد به روابط راهبردی با روسیه و چین دارم اما اینها به خاطر ما کاری نمی‌کنند. روس‌ها عریان سیاست خود را بیان می‌کنند. روسیه کشور مهمی در همسایگی ماست ولی دو خط قرمزدارد اول اینکه ایران نباید هیچ وقت با دنیا روابط آرام داشته باشد و دوم اینکه نباید با دنیا به درگیری برسد برای همین روسیه طرفدار توافق موقت ژنو بود چون استخوان لای زخم نگه می‌داشت و مانع درگیری هم می‌شد.

وی افزود: البته خیلی‌ها هم در ایران خط می‌دادند که توافق موقت خوب است اما به محض اینکه مذاکرات جامع را شروع کردیم بازی روس‌ها هم شروع شد. ما در توافق موقت گفته بودیم نیاز غنی‌سازی ما برای بوشهر و ۱۹۰هزار سو است و نطنز را برای همین می‌خواهیم. در بهمن‌ماه ۱۳۹۲ در ابتدای مذاکرات جامع روس‌ها گفتند ما کل نیاز بوشهر را تا آخر عمر بوشهر تامین می‌کنیم یعنی یک خط بطلان روی نیاز ما کشیدند. ما گفتیم مگر قرار است همیشه نیازمند روس‌ها باشیم و گفتند ما اجازه نمی‌دهیم ایران سوخت تولیدی خود را در بوشهر بگذارد و اگر بگذارد ما امنیت هسته‌ای بوشهر را تایید نمی‌کنیم چون می‌دانستند اگر برجام به سرانجام برسد روابط ایران با دنیا عادی می‌شود و روابط عادی ایران با دنیا خط قرمز روس‌ها است. همه اینها در کتاب راز سر به مهر منتشر شده و مستند است.

کد خبر 986678
منبع: ایرنا

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار سیاست‌خارجی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 11
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 18
  • IR ۱۱:۰۴ - ۱۴۰۴/۰۷/۲۵
    11 8
    دوباره غربگراها وارد عمل شدند تا روابط با همین چند کشور باقی مانده را هم فدای غربی ها کنند ظاهرا ظریف و امثال او از غربی ها حقوق می‌گیرند به جای این ها شفاف بگید اسنپ بک دیگه چی بود از کجا اومد و مگه به ضرر ایران نبود چرا امضا کردید
  • IR ۱۱:۰۴ - ۱۴۰۴/۰۷/۲۵
    10 6
    همه بدند و نفهم و نادان فقط ظریف دانای ارشده
  • IR ۱۱:۵۳ - ۱۴۰۴/۰۷/۲۵
    12 7
    کسی هست دروغ ظریف باور کنه مگه نگفت اسنپ نداریم
  • FR ۱۲:۴۰ - ۱۴۰۴/۰۷/۲۵
    12 8
    چرا روحانی و ظریف محاکمه نمی شوند؟
  • ناصر IR ۱۵:۱۰ - ۱۴۰۴/۰۷/۲۵
    14 8
    ایشان غرب گرا هستند . مواظب گفتار و رفتار ایشان باشید
  • IR ۱۵:۲۷ - ۱۴۰۴/۰۷/۲۵
    12 8
    از امضای کری چه خبر آقای ظریف
  • IR ۱۵:۳۱ - ۱۴۰۴/۰۷/۲۵
    12 5
    کری یا لاوروف به راستی کدام یک با ظریف رفیق تر بوده اند و ظریف حرف کدام یک را بیشتر گوش داده است در برجام یک خط قابل دفاع نیست ولمون کنید بابا
  • کیان IR ۰۱:۰۹ - ۱۴۰۴/۰۷/۲۶
    3 0
    امروز چین و روسیه در سازمان ملل متحد اعلام کردن که تحریم ایران وجاهت قانونی ندارد و باید برداشته بشه ،واسه همین ظریف دست به کار شده
  • محمد IR ۰۸:۴۵ - ۱۴۰۴/۰۷/۲۶
    0 0
    ظریف باید یک فرانچسکو و یا شخص فوت شده را پیدا کند و این دروغ ها را ب او نسبت دهد. کدام کشور میخواهد حق وتو از او سلب و ساقط شود که لابروف وزیر خارجه روسیه خواسته باشد حق وتوی روسیه حذف شود. ظریف دیواری کوتاهتر از لابروف پیدا نکردن که دروغ بگوید. همین اقای ظریف گفت امضاع جان کری تضمین است. ظریف اگر این نظر را میخانی بدان فلاکت امروز نتیجه دیروز توست.
  • ابراهیم IR ۰۸:۵۴ - ۱۴۰۴/۰۷/۲۶
    0 0
    از قدیم گفتند سگ زرد برادر شغال است حالا چه لاوروف باشد چه کری... مسلم است که آنچه در برجام برای این ملت رقم خورد از نرم تن بودن و وارفتگی آقایان پر مدعا بود که میخواستند آب خوردن مردم را با برجام حل کنند....
  • ناشناس IR ۰۹:۲۴ - ۱۴۰۴/۰۷/۲۶
    0 0
    از اونجاییکه امضای کری سند بود این حرفش هم حتما درسته!