همشهری - محمد سرابی: دگرگونیهای جمعیت و درآمد ممکن است نسبت خانههای مسکونی به رهاشده را به حدی برسانند که فضای شهر را تغییر دهد.
ایرلند
محلههای قدیمی و مرکزی آسیب دیده
در پایتخت ایرلند جنوبی بیشتر از ۱۴ هزار خانه خالی مانده است. خانههای مجهول المالک عوارض پرداخت نمیکنند و در کنار آنها خیلی از خانههای خالی که مالکان مشخص دارند هم از پرداخت عوارض طفره میروند. قبضهای عوارض از سالهای قبل انباشته شده است و بنا به آماری که شورای شهر دوبلین ارائه کرده، نزدیک یک پنجم ساختمانها از ۴ سال قبل تا حالا عوارض شهری ندادهاند.
اگر این آمارها صحیح باشد، مجموع تعداد خانهها، مغازهها و دفاتر اداری خالی این شهر ۵۰۰ هزار نفری، در مدت حدود یک سال ۲۰ درصد بیشتر شده که ظاهرا دلیل آن مشکلات اقتصادی در بخش مسکن است.
در مرکز شهر ۴ هزار خانه وجود دارد که ۷۰۰ ملک خالی آن در خیابان قدیمی تالبوت واقع است. فرهنگ نقاشی دیواری و گرافیتی در ایرلند قوی و فراگیر است و در نتیجه دیوارهای این املاک پر از طرحهای رنگارنگ و آشفته گرافیتی شده است.
بعضی از خانهها هم نوساز هستند و هنوز به فروش نرفتهاند زیرا قیمت زیادی دارند اما شباهت همه آنها این است که در محلههای قدیمی قرار دارند. شورای شهر دائما فهرست این ساختمانها را بر اساس کدپستی آنها به روز نگهمیدارد.
خرید اجباری خانهها
بر اساس قوانین انگلیس و ایرلند، شوراهای شهر میتوانند املاکی که در تضاد با کارکردهای شهر هستند و به زندگی شهر آسیب وارد میکنند را از مالک آن بخرند. کاربرد این قانون هشدار دادن به مالکانی است که خانههای خود را برای مدت طولانی رها کنند. شورای شهر دوبلین تعدادی از ساختمانها متروکه را به همین شکل خریده و مقابل در و پنجره آنها دیوار کشیده است. طرحهایی برای تبدیل این خانهها به فضای عمومی شهری پیشنهاد شده اما هزینه اجرای آنها زیاد است در نتیجه این خانهها که اکنون جز اموال شهرداری به شمار میآیند، همچنان خالی هستند.
ژاپن
۹ میلیون خانه خالی
تعداد خانههای خالی مانده در شهرهای ژاپن آنقدر زیاد است که میتوان جمعیت یک کشور عادی را در آنها جای داد. تا پایان سال قبل میلادی، شهرداریها عدد ۹ میلیون واحد مسکونی که هیچ کس در آنها زندگی نمیکند را ثبت کردند.
به این خانههای خالی در زبان ژاپنی «آکیا» میگویند که در اصل به معنی خانههای متروکه و نیمه خراب در حاشیه شهر بود اما بسیاری از ساختمانهایی که شهرداریها ثبت کردند آپارتمانهای مجهز درون مناطق پرجمعیت شهری آنهم در شهرهای بزرگ توکیو و کیوتو هستند. ژاپن با کاهش جمعیت روبهرو است و یکی از عوارض آن به صورت خالی ماندن آپارتمانهای شهری بروز میکند.
دولت ژاپن مدتی قبل آماری ارائه کرده بود که نشان میداد ۱۴ درصد کل خانههای شهری و روستایی خالی ماندهاند. اگر کسی بخواهد خانهاش را تخریب کند و دوباره بسازد باید به دولت مالیات بدهد بنابراین بعضی مالکان ترجیح میدهد خانههای اضافی خود را به همان شکل نگهدارند. زمین خالی هم مالیات بیشتری نسبت به خانه ویلایی دارد. این اتفاق در شهرهای غرب ژاپن بیشتر رخ داده و در برخی مناطق تعداد «آکیا» به ۲۰ درصد کل واحدهای مسکونی هم رسیده است.
امداد رسانی در محلههای متروک
یکی از مشکلاتی که شهرداریها با خانههای خالی دارند، آسیب پذیری آنها در مقابل حوادث طبیعی است در سال ۲۰۲۴ زلزلهای در نزدیکی شهر کانازاوا رخ داد. این شهر در یک شبه جزیره قرار دارد و تعداد زیادی از خانههای آن متروکه بودند. زلزله ۵۰ کشته و ۱۵۰ زخمی داشت و امدادگران شهری در هنگام اعزام به محل حادثه با انبوهی خانه تخریب شده روبهرو شدند که نمیدانستند آیا کسی در آنها زندگی میکند یا خیر. بعد از زلزله هم شهرداری نمیتوانست برنامه دقیقی برای بازسازی خانههای آسیب دیده اجرا کند زیرا خیلی از آنها مجهولالمالک بودند.
بیشتر بخوانید: عمر خانه های مسکونی در ژاپن چقدر است؟ | در این شهر خانه یکبار مصرف می سازند | عمر ساختمانها در انگلیس
نظر شما