مورخان و جهانگردان زیادی از عصر صفوی به بعد پا به ایران گذاشتند و هر کدام درباره سفرهای پرماجرا به طهران کتاب‌هایی را منتشر کرده‌اند که به سفرنامه معروف شده است.

ارگ سلطنتی

همشهری آنلاین- حمیدرضا رسولی: یکی از این جهانگردان کلایویخو بود که در عصر تیموری نه به عنوان تاجر و جهانگرد که تحت عنوان فرستاده پادشاه اسپانیا برای دیدار با تیمور لنگ وارد تهران شد و در سفرنامه‌اش به استقبال پرماجرا و پذیرایی عجیب حاکم تهران در مهمانسرایی که بعدها کاخ گلستان و ارگ سلطنتی در آن بنا شد اشاره کرده است.

قصه‌های خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید

«کلایویخو» اسپانیایی که در عصر تیموری به ایران آمده، نخستین جهانگردی به شمار می رود که به تهران سفر کرده و در سفرنامه‌اش شرح نسبتاً دقیقی از سبک زندگی و آداب و سنت‌های اهالی تهران قدیم ارائه داده است. کلایویخو در سال 784 هجری شمسی به‌عنوان سفیر و فرستاده پادشاه اسپانیا برای رساندن پیام صلح و دوستی به تیمور لنگ که یکی از فرماندهان قدرتمند منطقه خاورمیانه بود به تهران سفر می‌کند.

ملاقات باباشیخ و مهمان اسپانیایی در ارگ سلطنتی | پذیرایی با اسب بریان‌شده در طهران

جهانگرد اسپانیایی اوایل تابستان به تهران که در آن روزگار شهرقان نامیده می شد، رسیده و مراسم استقبال را این‌گونه توصیف کرده است: «ضمن توقف در«شهرقان» پیامی از بابا شیخ به ما رسید مبنی بر اینکه تیمور بزرگ تأکید کرده استقبال خوبی از ما به‌عمل بیاورد.» بابا شیخ از طرف تیمور لنگ به‌عنوان حاکم تهران انتخاب شده بود و بعد از استقبال رسمی از کلایویخو، او را به مهمانسرایی می برد که تیمور لنگ هنگام عبور از تهران در آن منزل می‌کند.

این مهمانسرا دقیقاً در محدوده فعلی کاخ گلستان و ارگ سلطنتی واقع شده بود. نکته جالبی که در سفرنامه کلایویخو به آن اشاره شده، شیوه پذیرایی از مهمان‌های خارجی و فرستادگان ویژه پادشاه اسپانیا در تهران بوده است. آشپزها به دستور بابا شیخ که با لقب حاجی بابا هم شناخته می شد، اسب سرخ شده سر سفره می‌گذارند و این شیوه پذیرایی از مهمانان خارجی هنوز در کشورهای آسیای میانه مثل قزاقستان، قرقیزستان و... رواج دارد.  سفرنامه کلایویخو نخستین سفرنامه‌ای است که درباره تهران‌نوشته شده و 620 سال قدمت دارد.

کد خبر 794815

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha