مجموع نظرات: ۰
شنبه ۲ شهریور ۱۳۸۷ - ۱۱:۴۶
۰ نفر

همشهری آنلاین: تلسکوپ فضایی هابل جزییات تازه‌ای از یک کهکشان غول‌پیکر کشف کرد.

کهکشان بسیار فعالی که دارای نواحی غو‌‌ل‌پیکر زیبایی می باشد، تحت تاثیر یک میدان مغناطیسی فراکیهانی بسیار قوی قرار گرفته است. اما این که چگونه ساختارهای ظریف ، مانند آنچه در این کهکشان یافت شد، قادر به تحمل چنین محیط پر انرژی هستند، خود پرسشی است که تاکنون پاسخی به آن داده نشده است.

این  کهکشان، یکی از نزدیکترین کهکشان‌های بیضوی میزبان سیاهچاله‌ای ابر پر جرم می باشد.فعالیت پر انرژی گازی که در نزدیکی سیاهچاله در حال چرخش است، حباب هایی از ماده را وارد خوشه کهکشانی مجاور می کند. نواحی گازی وسیع تا آن سوی کهکشان کشیده می شوند و خوشه کهکشانی را سرشار از گازهای نشری پرتو ایکس چند میلیون درجه‌ای می کنند. اخترشناسان تصور می کردند این نواحی ظریف می بایست تا به حال در اثر دمای بالا ، پراکنده و تبخیر شده یا برای تشکیل ستارگان در اثر نیروی خود گرانشی فرو ریخته باشند.

این نواحی، تنها مدرک در نور مریی برای اثبات رابطه پیچیده بین سیاهچاله مرکزی و خوشه گازی مجاور می باشد و سرنخ های مهمی در مورد چگونگی تاثیرگزاری سیاهچاله‌های غول‌پیکر بر محیط اطرافشان  را در اختیار اخترشناسان قرار می‌دهد.

با استفاده از آنچه تلسکوپ فضایی هابل آشکار ساخته است ، گروهی از اخترشناسان به مدیریت اندی فابین از دانشگاه کمبریج انگلستان ، برای اولین بار رشته‌های منفرد گازی که این نواحی را شکل می دهد ، تجزیه و تحلیل کردند. میزان گازی که در یک رشته ویژه وجود دارد، حدود 1 میلیون برابر جرم خورشید است! و تا 20,000 سال نوری ادامه می یابد. این نواحی زمانی شکل گرفته‌اند که گاز سرد ناشی از هسته کهکشان به دنبال حباب های برخاسته از سیاهچاله ، کشیده شده‌اند.

مطالعه جدیدی که در 21 آگوست(31 مرداد) در مجله نیچر منتشر شد، بیان می کند که میدان‌های مغناطیسی،   گازهای باردار را در مکان خود نگه می دارند و در برابر نیروهایی که ممکن است این نواحی را آشفته کنند  مقاومت می کنند. این ساختار بنیادی برای رویارویی با فرو ریزش های گرانشی کافی می باشد.

فابین دراین باره گفت:" ما از طریق این مشاهدات متوجه می شویم که میدانهای مغناطیسی برای حیات و  تکامل این نواحی پیچیده ، مهم می باشند."

شبکه های یکسانی از این نواحی در اطراف دیگر خوشه‌های کهکشانی مرکزی دور دست  یافت شده اند اما به دلیل فاصله‌شان نمی توان با این کیفیت  آنها را مشاهده کرد. در مشاهدات آینده،  این گروه، از داده‌ها برای تفسیر آنچه در کهکشان های دور دست دیده می شود ، استفاده خواهد کرد.

 آسمان پارس

کد خبر 61281

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز