رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران می‌گوید: حداقل کار عیسی کلانتری، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور این بود که پاسخگو باشد، و عذرخواهی کند و حتی شده، استعفای صوری بدهد.

عیسی کلانتری

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایسنا، ۵ روز از سانح دلخراش واژگونی اتوبوس حامل خبرنگاران محیط زیست که برای تهیه گزارش به دعوت ستاد احیای دریاچه ارومیه به این شهرستان رفته بودند، می‌گذرد و از آن زمان تاکنون، نه تنها مسئولان سازمان محیط زیست و ستاد مذکور عذرخواهی نکرده‌اند، بلکه سخنان و ادعاهای روز گذشته کلانتری مبنی بر VIP بودن اتوبوس خبرنگاران و مزخرف خواندن گلایه‌های شهروندان از او، خشم و واکنش‌های بسیاری در افکارعمومی و شبکه‌های اجتماعی به دنبال داشت.

در این راستا رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران می‌گوید: حداقل کار این بود که آقای کلانتری پاسخگویی و عذرخواهی و حتی شده، استعفای صوری دهد.

سیدحسن موسوی چلک این حادثه را از چند زاویه مورد بررسی قرار می‌دهد و می‌گوید: اتفاق رخ‌داده به چند دلیل تلخ است: اول تصادف، دوم خبرنگاران و سوم اینکه چند روز بعد از سانحه عروسی مهشاد کریمی (خبرنگار جانباخته ایسنا) بود و این‌ها همان موضوعاتی است که افکار عمومی را درگیر کرده است. علاوه بر اینها گزارشاتی که خبرنگاران از ایمنی اتوبوس بیان می‌کنند نیز قابل توجه است. من مصاحبه تصویری خبرنگاران را دیدم، آنها که دروغ نمی‌گویند.

او می‌گوید: در حوادث تلخ اینچنینی، به جای توجیه اینکه به طور مثال ماشین معاینه فنی داشت که البته بسیاری از خودروها دارای معاینه فنی هستند، یا اگر رئیس جمهوری هم برای بازدید می‌آمد، از همین وسیله استفاده می‌کرد، به نظرم بازی با افکار عمومی است. بله حادثه اتفاق می‌افتد و ما سالی ۱۷ هزار فوتی ناشی از تصادفات داریم اما واکنش سازمان مسئول و حتی نحوه نشستن کلانتری هنگام صحبت با خبرنگاران ـ که واکنش‌های منفی شهروندان را در پی داشت ـ تا واکنش با تاخیر برای همدردی که آن هم بیشتر از جنبه توجیه خودش بود و هیچ ندامت و سهل‌انگاری در کلامش دیده نمی‌شود، باعث انتظار بیشتر مردم از مسئولان برای پاسخگویی منطقی شده است.

کلانتری نه استعفا داد و نه عذرخواهی کرد

رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران ادامه می‌دهد: حداقل کار این بود که کلانتری خودش استعفا می‌داد، حتی شده استعفای صوری. مگر چند ماه دیگر از این دولت مانده؟ یک ماه مانده، این یک ماه را هم استعفا می‌داد و رئیس جمهور هم سرپرستی برای سازمان محیط زیست انتخاب می‌کرد. حداقل این بود که اگر خودش جرات و شهامت استعفا را نداشت، به این دو خبرگزاری (ایسنا و ایرنا) می‌آمد و رسما عذرخواهی می‌کرد.  

موسوی چلک با اشاره به ادعاهای کلانتری پس از واژگونی اتوبوس که منجر به جان باختن مهشاد کریمی و ریحانه یاسینی شد، می‌گوید: این مصاحبه، داغ دل‌ها را بیشتر کرد. مصاحبه وی، سخنان قانع‌کننده‌ای بر این اتفاق نبود. کار بعدی این بود که حداقل افرادی که مرتبط با این موضوع بودند را عزل می‌کردند. 

وی ادامه می‌دهد: طبیعتا این نحوه پاسخگویی، خانواده و همکاران رسانه را قانع نمی‌کند و من را هم به عنوان یک شهروند قانع نکرد. در ایران تمام مسئولان تسلیت گفتند. اگر موضوعی مهم نباشد که همه مسئولان تسلیت نمی‌گویند. پس حادثه رخ‌داده مهم بوده و لذا کلانتری به جای پاسخگویی توجیه کرد. وی (کلانتری) باید صادقانه‌تر با مردم صحبت و رعیت‌گونه به مردم نگاه نمی‌کرد. نوع پاسخ او، شبیه قلدرمآبی بود و این‌ها باعث کاهش اعتماد به دولت و مدیریت دولتی می‌شود.

چرا مسئولان فکر می‌کنند نباید پاسخگو باشند؟

رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران در ادامه در پاسخ به این سوال که چرا مسئولان هنگام وقوع چنین اتفاقاتی زبان پاسخگویی ندارند، می‌گوید: پاسخگویی در قبال حقوق مردم است. اگر مسئولی پاسخگو باشد، در اتفاقات رخ داده اعتماد مردم نسبت به آن مسئول، سازمان و دولت افزایش می‌یابد. رفتارهایی از این دست می‌تواند کاهش اعتماد و فاصله بین دولت و ملت را افزایش دهد که این برای یک جامعه نشانه خوبی نیست. این نشان می‌دهد تا زمانی که مسئولیت داری، ایمن هستی و اگر هم پاسخی ندهی، کسی کاری ندارد.

موسوی چلک ادامه می‌دهد: بحث دیگر حقوق شهروندی است. مگر رییس جمهور منشور حقوق شهروندی را ابلاغ نکرد؟ آیا این نوع رفتار سازمان مربوطه در راستای حقوق شهروندان بود؟

رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران در بخش دیگری از این گفت‌وگو در پاسخ به این سوال که دولت چقدر این حقوق شهروندی را رعایت می‌کند، اظهار می‌کند: بسیار کم رعایت می‌کند. مگر اکنون تمامی فصل سوم قانون اساسی اجرا می‌شود؟ بخشی از حقوق شهروندی از قانون اساسی و بخشی از سایر قوانین مرتبط در این حوزه است. ایمنی، پاسخگویی مسئولان، شفافیت، صداقت مسئولان در قبال مردم، رعایت کرامت انسان‌ها حق ماست. برخورداری سلامت به معنای عام حق ماست و اینها هم در قانون اساسی و هم در منشور حقوق شهروندی آمده است.

رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران در بخش دیگری از سخنان خود به این موضوع هم اشاره می‌کند که تاثیر این موضوع فقط در این مقطع نیست و در آینده هم این نااطمینانی نسبت به این رفتارها و درخواست‌های دولتی‌ها از اصحاب رسانه باعث می‌شود که با تردید بیشتر این همکاری‌ها صورت گیرد.

وی می‌افزاید: درست است که آقای کلانتری همان شب به هتل محل اقامت خبرنگاران رفت که البته مجبور بود برود. اما چه شد؟ ای کاش آقای کلانتری به تلویزیون می‌آمد و رسما عذرخواهی می‌کرد. اینطور شاید بتوان درد خانواده‌ها و مردم را  تسلی داد.

خبرنگاران سرمایه‌های کشور هستند

موسوی چلک در ادامه در پاسخ به سوالی درخصوص توجه سازمان‌ها به خبرنگاران می‌گوید: یک خبرنگار سرمایه کشور است. چون هم خودش هزینه کرده و هم جامعه برای او هزینه کرده و به آنها فرصت داده است.

وی با بیان اینکه ما باید اصحاب رسانه را به عنوان یک سرمایه قلمداد کنیم، افزود: خبرنگار فقط کسی که گزارش می‌نویسد و میکروفون در دستش می‌گیرد نیست. آن هم در این مقطع که موضوع رسانه و خبر موضوع بسیار مهم و جدی است. در طول روز چقدر اخبار مهم و جدید تولید می‌شود؟ آن هم این گروه که خبرنگار تخصصی محیط زیست بودند. همیشه خبرنگاران باید پشت در اتاق آقایان بنشینند.

رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران گفت: هیچ وقت اتفاق نیفتاده که خبرنگار به یک نشست خبری برود و مسئولی که قرار است مصاحبه کند، زودتر از خبرنگار آنجا باشد. همیشه دیر وارد می‌شود که بقیه برای او بلند شوند و این نگاه بالا به پایین است. درحالیکه به نظر همین نوع نگاه باعث می‌شود که با این موضوع سطحی برخورد کنیم و از نظر اجتماعی این نوع رفتارها و بی‌توجهی به حقوق شهروندی و بی‌توجهی به نیروی انسانی به عنوان یک سرمایه و شاید نگاه بالا به پایین، منجر به این شد که به ایمنی سفر آنگونه که باید توجه نکنند.

کد خبر 610754

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha