کمیته مدیریت صید شیلات ایران فصل صید ماهیان استخوانی دریای خزر را در مازندران ۱۵ و ۲۰ مهرماه تعیین کرد و صیادان هم این روزها با آماده‌سازی تورها و دیگر ادوات صیادی خود را برای رفتن به دریا آماده می‌کنند.

ماهیگیری

به گزارش همشهری‌آنلاین به نقل از ایرنا، ساماندهی جایگاه صیادی، آماده کردن تراکتورها و قایق‌های ماهیگیری، نوسازی و دوخت‌ودوز تورها و تامین سوخت از جمله فعالیت‌های این روزهای صیادان عضو شرکت‌های تعاونی صیادی پره مازندران برای پهن کردن تورهای ماهیگیری در سواحل خزر است. شیلات ایران هرساله فصل صید ماهیان استخوانی دریای خزر در استان‌های شمالی را با بررسی شرایط مختلف از جمله میزان ذخایر ماهیان، تحولات آب و هوایی و معیارهایی از این دست تعیین می‌کند.

معاون صید و بنادر ماهیگیری شیلات مازندران چهارشنبه ۲۶ شهریور گفت که ۵۴ شرکت تعاونی صیادی پره با چهار و ۲۰۰ صیاد این روزها در حال آماده‌سازی تورها و ادوات ماهیگیری هستند تا با آمادگی کامل فصل صید را آغاز کنند. طبق اعلام رسمی کمیته مدیریت صید شیلات ایران و به منظور افزایش سرانه صید ماهیگران شرق استان، ۱۵شرکت تعاونی صیادی در منطقه میانکاله امسال نیز مانند سال  قبل از ۱۵ مهر ماه و پنج روز زودتر از دیگر مناطق تورهایشان را در خزر پهن می‌کنند. زمان آغاز صید برای سایر شرکت تعاونی‌های صیادی استان بیستم مهر ماه است. بررسی‌ها نشان داده است که همواره صیادان منطقه میانکاله به دلیل نداشتن رودخانه‌های شیلاتی و عدم رهاسازی بچه ماهیان از محل تکثیر مصنوعی از سرانه صید کمتری نسبت به منطقه مرکزی و غرب استان برخوردارند، به همین دلیل  فرصت زمانی بیشتری برای صید به آنان اختصاص داده شده است.

قاسم کریم‌زاده همچنین از رهاسازی ۱۰۵ میلیون قطعه بچه ماهی سفید در ۲۳ رودخانه شیلاتی منتهی به دریای خزر در سال جاری خبر داد و گفت: بررسی‌ها نشان داده است که  اگر ۱۰ درصد این بچه ماهی‌ها در تور صیادان استان قرار بگیرند، سرمایه‌گذاری تکثیر مصنوعی توجیه اقتصادی دارد. هدف از این کار علاوه بر باز سازی ذخایر دریای خزر، بالا بردن مقدار صید ماهیگیران عضو شرکت صیادی پره استان مازندران است.

ورود انواع آلاینده‌های شهری، صنعتی و کشاورزی به رودخانه‌ها، برداشت بی‌رویه و غیرمسئولانه از بستر و تجاوز به حریم رودخانه‌ها، احداث سد و پل بدون در نظر گرفتن مسیرهای ماهی بر روی رودخانه‌ها و همچنین وجود صیادان غیرمجاز در مصب و داخل رودخانه‌ها سبب شده تا زادآوری ماهیان سفید دچار اختلال شود و تکثیر و تولید مصنوعی بچه ماهیان و رهاسازی آنها در دستور کار قرار گیرد. مرکز تکثیر، پرورش و باز سازی ذخایر آبزیان شهید رجایی ساری که مسئولیت تکثیر بچه ماهیان را بر عهده دارد، لاروهای ماهی را پس از پرورش به وزن ۸ تا ۹ گرم، با هماهنگی اتحادیه صیادی پره، یگان حفاظت آبزیان شیلات و حفاظت محیط‌زیست در رودخانه‌های استان رها می‌کند. سابقه تکثیر و تولید مصنوعی بچه ماهیان گرم آبی در مازندران به سال ۱۳۵۲ برمی‌گردد.

بنزین سهمیه‌ای برای قایق‌های ‌موتوری صیادان

همزمان با افزایش قیمت بنزین در سال گذشته، قایق‌های‌موتوری شرکت‌های صیادی در سواحل دریای خزر به علت نداشتن کارت سوخت با قیمت آزاد سوختگیری کردند، ولی امسال به گفته معاون صید و بنادر ماهیگیری شیلات مازندران با پیگیری‌های متعدد مقرر شد تا سوخت شرکت‌های تعاونی صیادی پره دولتی و به نرخ یکهزار و ۵۰۰ تومان تامین شود. بر اساس بررسی‌های انجام شده از سوی شیلات مازندران، متوسط مصرف ماهانه سوخت بنزین هر یک از شرکت تعاونی صیادی پره استان ۲ هزار و ۵۰۰ لیتر است و  هر یک از این شرکت‌های تعاونی سه تا چهار فروند قایق‌موتوری برای انجام فعالیت پره‌کشی در اختیار دارند.

کریم‌زاده همچنین با اعلام این که حمایت و پشتیبانی از ماهیگیران در بخش سرمایه در گردش، توسعه فعالیت‌های آبزی‌پروری در کنار ساحل و مکانیزاسیون صیادی همواره مورد توجه شیلات ایران است، افزود: اگرچه محدودیتی در پرداخت تسهیلات بانکی به شرکت‌های تعاونی صیادی وجود ندارد، اما به علت بالا بودن رقم سود بانکی این فرصت کمتر استفاده شده است.

صید پره چیست؟

صید و ماهیگیری در سواحل دریای خزر به روش پره است؛ به این صورت که تورهایی با ارتفاع هفت تا ۱۰ متر و به طول یک هزار و ۲۰۰ متر به کمک یک قایق به صورت نیم‌دایره در فاصله مشخصی از ساحل دریا ( ۱۴ متری عمق دریا) ریخته و پس از انباشته شدن از ماهیان استخوانی شامل گونه‌های کفال، سفید و کپور، به وسیله تراکتور به ساحل کشیده می‌شود. سرصیاد، فوکاپوش (صیادان با چکمه‌های بلند) تورریز، چینت‌چی (مرمت‌کار تور) قایقران و تراکتورران از نیروهای اصلی در صید پره هستند.

طبق آمار شیلات مازندران هر شرکت تعاونی در فصل ماهیگیری به سه تن تور نیاز دارد. هر سال بر اثر توفان‌های ناگهانی و غیرقابل پیش‌بینی دریا، وجود لنگرهای غیرمجاز و همچنین وضعیت نامناسب کف دریا از نظر وجود نخاله و آشغال‌های رهاشده سبب پارگی تورها می‌شود. صیادان پارسال هفت هزار تن انواع ماهی به روش پره از آب‌های ساحلی دریای خزر صید کردند، اگر چه فصل صیادی به خاطر کرونا از اسفندماه به بعد دچار اختلال شد. فصل صید ماهیان استخوانی در دریای خزر از مهر شروع می‌شود و تا اواخر فروردین و میانه اردیبهشت ادامه می‌یابد.

کد خبر 549658

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha