مجموع نظرات: ۰
یکشنبه ۲۶ مرداد ۱۳۹۹ - ۱۳:۱۵
۰ نفر

همدان در حالی از نظر تولید سیر در ایران رتبه‌دار است که این روزها همچنان شاهد دستان خالی سیرکاران همدانی از فروش به ویژه در صادرات هستیم و در این عرصه چین گوی صادرات را از همدان ربوده است.

سیر همدان

به گزارش همشهری‌آنلاین به نقل از مهر، همدان بخش اعظمی از سهم تولید سیر کشور را دارا است به‌نوعی که روستای «سولان» در شهرستان همدان بیش از ۶۰ درصد از تولید سیر استان را از آن خودکرده است؛ سیر محصول پایدار استان همدان است و به لحاظ طعم و مزه محصول همدان برتری خاصی نسبت به سایر نقاط کشور دارد.

حتی سیر خشک همدان باسابقه‌ای طولانی در بین مصرف‌کنندگان داخلی و خارجی، علاوه بر سبد خانوارها در سبد خرید شرکت‌های تولید دارویی و بهداشتی نیز قرارگرفته و به‌عنوان محصولی راهبردی در کشور موردتوجه است؛ اما این در حالی است که در چند سال اخیر همواره شاهد نوسان و افزایش و کاهش نرخ سیر در همدان بوده‌ایم که در دو وضعیت پیش‌آمده بازهم دستان سیرکاران خالی بوده و این دلالان سیر بوده‌اند که سود را به جیب زده‌اند و قیمت را بالابرده‌اند.

سیر همدان مدتی است که چشم دوخته به صادرات، افزایش تولید را در پیش‌گرفته و در این زمینه، شاهد صادرات سیر به کشورهایی چون عراق، گرجستان، ترکمنستان و سایر کشورهای هم‌جوار نیز بوده‌ایم اما گویی امسال این چراغ خاموش مانده و این در حالی است که باید پذیرفت با معرفی سیر همدان زمینه‌های اشتغال و رشد اقتصادی در همدان فراهم می‌شود.

البته مادامی‌که سیر همدان فاقد بسته‌بندی، برچسب و سورت بندی مناسب و بدون برند به کشورهای دیگر فرستاده شود، نمی‌توان از آن انتظار ارزآوری مناسب را داشت ضمن اینکه حال که شاهد شیوع ویروس کرونا و تأثیرات آن بر صادرات هستیم به‌راستی‌که صادرات بدون برند و برچسب و بی‌توجه به پروتکل‌های بهداشتی جایگاهی ندارد؛ بااین‌حال، در داخل استان همدان نیز هم چنان جای خالی سردخانه، کارگاه بسته‌بندی، واحدهای فرآوری و صنایع تبدیلی سیر به چشم می‌خورد و همانا که خارج شدن سیر همدان از انزوا، نیازمند توجه مسئولین استانی به این محصول است بدین ترتیب، در این راستا بران شدیم تا با حجت‌الله حیدریان، مدیرعامل شرکت تعاونی سیرکاران و صیفی‌کاران همدان گفت‌وگویی ترتیب دهیم تا وضعیت برداشت و بازار فروش سیر همدان را جویا شویم که در ادامه آن را می‌خوانید:

خبری از صادرات سیر همدان نیست

حجت‌الله حیدریان بیان کرد: هم‌اکنون برداشت سیر در همدان به اتمام رسیده است، سیرهای برداشت‌شده همدان همگی در انبارها هستند. مدیرعامل شرکت تعاونی سیرکاران و صیفی‌کاران همدان گفت: صادرات سیر را در برنامه‌هایمان داشتیم اما هم‌اکنون از صادرات هم خبری نیست. علاوه بر وضعیت پیش‌آمده براثر شیوع ویروس کرونا، قیمت هر کیلو سیر همدان بین ۷ هزار تومان تا ۱۵ هزار تومان است که کیلویی ۱۵ هزار تومان مربوط به سیرهای صادراتی است اما در حال حاضر، شاهدیم که سیرهای همدان داخل انبارها هستند. عامل اصلی اینکه سیر همدان صادر نشده است، صادرات سیر از چین است، بازار فروش سیر همدان در کشورهایی چون پاکستان ترکیه و افغانستان بود اما هم‌اکنون، شاهدیم که کشور چین به این کشورها سیر صادر کرده و این موضوع موجب شده تا در همدان خبری از صادرات سیر نباشد.

سیر همدان؛ قربانی بی‌توجهی به بازار هدف و نبود سردخانه

ابوالقاسم سوزنچی بیان کرد: صادرات محصولات کشاورزی دچار مشکل شده است چراکه برگشت پول آن مسئله شده است، سال گذشته، خرید سیر مناسب بود بدین‌سان سیرکاران همدانی نیز ترغیب به کشت بیشتر این محصول شدند و باید به فروش این محصولات توجه ویژه‌ای شود. مشکل دیگری که سر راه محصول سیر وجود دارد، این است که نگهداری سیر بسیار مشکل است و سردخانه‌ها از پذیرش این محصول خودداری کرده و پذیرش سیر ندارند.

رئیس خانه کشاورز استان همدان در خصوص وضعیت فرآوری سیر همدان نیز تشریح کرد: متأسفانه بیشتر فرآوری‌های سیر در همدان به‌صورت دستی و سنتی در روستاهای سولان و مریانج انجام می‌شود به‌نوعی که یا سیر را به‌صورت دستی و سنتی جلوی آفتاب خشک و تبدیل به پودر سیر می‌کنند یا اینکه آن را تبدیل به ترشی می‌کنند که این وضعیت بازار هدف خاصی برای فروش ندارد.

در پایان، گفتنی است؛ در سند راهبردی و عملیاتی توسعه استان همدان بر لزوم ایجاد واحدهای بسته‌بندی و صنایع تبدیلی سیر و ایجاد نمایشگاه، فروشگاه و بازارچه‌های دائمی محصول کشاورزی سیر، تأکید ویژه‌ای شده اما به‌راستی نه‌تنها هنوز چرخ صنایع تبدیلی و فرآوری در همدان لنگ مانده بلکه خبری از نمایشگاه‌ها و فروشگاه‌های دائمی در این زمینه هم نیست.

به‌راستی در این مسیر، با توجه به اینکه سیر همدان در کیفیت شهرت جهانی دارد و همدان درزمینهٔ تولید سیر رتبه اول کشوری را دارد و از دیرباز با توجه به ویژگی‌های جغرافیایی و ذخایر ژنتیکی، به‌عنوان یکی از قطب‌های تولید این محصول در کشور مطرح بوده و سهم به سزایی در تولید ناخالص داخلی کشور داشته، آیا زمان آن نرسیده تا حمایت‌ها را در بازار فروش مناسب این محصول، فرآوری، بسته‌بندی و صادرات آن باقوت بیشتری دنبال کنیم و فرش‌های قرمز را برای سرمایه‌گذاران این عرصه پهن کنیم و دستِ حمایتمان را به سمت آن‌ها دراز کنیم تا بتوان سیری بازارپسند را برای صادرات آماده کنیم.

کد خبر 540762

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار همدان

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha