دوشنبه ۱۲ خرداد ۱۳۹۹ - ۰۹:۰۵
۰ نفر

آتش‌زدن بقایای محصولات‌ و کاه‌ و کلش کشاورزی، سنتی غیرعلمی و اقدامی غیرقانونی است که سیمای ناخوشایند طبیعت را به تصویر می‌کشد، خاک را عقیم و کم‌توان می‌کند و گاه مقدمه‌ای برای به آتش‌کشیدن جنگل و سرمایه‌های طبیعی می‌شود.

سوزاندن مزرعه

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایرنا، هر ساله بخش زیادی از زمین‌های کشاورزی به دلیل سوزاندن کاه و کلش طعمه حریق می‌شود، زبانه‌هایی که عمدی یا از روی ناآگاهی باهدف آماده‌سازی زمین برای آغاز فصل کشت بر دل طبیعت میافتد، بوی شالی سوخته و دود غلیظی که بر آسمان چنگ می‌اندازد، در نهایت زمینی بی‌رمق برجای می‌گذارد که باید برای کشت دوم آماده شود.

به گفته حامیان محیط زیست، آتش زدن پس چر زراعت توسط کشاورزان که از آن به عنوان جارسوزی نیز یاد می‌شود، بالاترین عامل موثر در آتش‌سوزی‌ها با شروع فصل گرما محسوب می‌شود.

اقدامی که توان خاک را کم می‌کند و می‌تواند مقدمه‌ای برای یک آتش‌سوزی گسترده شود تا جایی که این زبانه‌ها را بر دل جنگل بیفکند.

حال که از سوی سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه از رسانه‌ها، خبرگزاری‌ها و مطبوعات به عنوان یکی از راهکارها برای اطلاع‌رسانی در زمینه جرم شناخته شدن جارسوزی مزارع یادشده و از سوی دیگر این عمل ناصواب به کشاورزان ابلاغ‌شده بازهم کشاورزانی وجود دارندکه همچنان به این اقدام غیرقانونی ادامه می‌دهند.

برخی کشاورزان با آتش زدن پس چر مزارع، به دنبال سود بیشتر از دل زمین هستند و برخی دیگر این امر را تنها راهکار برای کشت دوم می‌دانند و از راه‌های جایگزین بی اطلاعند و معتقدند تنها راهکار برای کنترل آفات و علف‌های هرز، پاک شدن سریع زمین از بقایای گیاهان قبلی است و موجب تسهیل در عملیات شخم‌زنی می‌شود.

این در حالی است که ازنظر علمی به اثبات رسیده که آتش زدن پس چر و کلش محصولات کشاورزی خسارات جبران‌ناپذیری برای خاک و موجودات زنده به همراه دارد و برای کشت در سال‌های آینده آسیب‌رسان خواهد بود.

این اقدام که سهم بزرگی در ایجاد منظره‌ای ناخوشایند از طبیعت و آلوده کردن هوا دارد باعث از بین رفتن موادمغذی خاک هم می‌شود.

با اندکی آموزش پایدار و بالا رفتن بینش و آگاهی، کشاورزان خواهند آموخت که از کاه و کلش می‌توانند در چرخه‌های دیگر تولید استفاده کنند، چنانچه برای کاهش این کار به ترویج کشاورزی حفاظتی در استان کرمانشاه نیز اقدام شده است.

استفاده از پس چر مزارع برای خوراک دام برای کشاورزان سودرسان است وجود این بقایا علاوه براینکه افزایش مواد آلی خاک را به همراه دارد می‌تواند در تولید کمپوست، ورمی کمپوست و قارچ نقش داشته باشد و در تهیه صنایع تبدیلی کاربرد دارد.

از سوی دیگر بدیهی است که استفاده مناسب از ماشین‌آلات برای مدیریت بقایای گیاهی، به کار بردن تناوب زراعی صحیح و استفاده مناسب از سموم جایگزین بهتر از آتش زدن پس پر مزارع تلقی می‌شود و افزایش کیفیت محصول را به همراه دارد که همه این امور در گرو بالا رفتن آگاهی کشاورزان برای حفظ کاه و کلش خاک است و در این بین استفاده ازنظر و تجارب مشاوران توانمند کشاورزی اولویت دوچندان دارد.

استان کرمانشاه ۲ میلیون و ۴۹۹ هزار هکتار مساحت دارد که ۷۰ درصد آن را عرصه‌های منابع طبیعی با بیش از ۵۲۷ هزار هکتار جنگل و یک میلیون و ۱۹۲ هزار هکتار مرتع تشکیل داده است.

در این استان سه منطقه حفاظت شده شامل منطقه حفاظت شده بیستون که ۵۴ هزار هکتار است، بوزین و مره‌خیل در پاوه ۲۳ هزار هکتار و قلاجه هم حدود ۴۳ هزار هکتار است.
۹۵۰ هزار هکتار مزارع کشاورزی و باغ نیز در استان کرمانشاه وجود دارد.

کد خبر 516894

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha