به گزارش همشهریآنلاین به نقل از ایرنا از مازندران، خزانهگیری، مرحله دوم از کشت و کار برنج پس از شخم و شیار است. بر اساس آمار جهاد کشاورزی تاکنون حدود ۷۰ درصد شالیزارهای استان شخم و شیار زمستانه شده است و از امروز با توجه به گرم شدن هوا به صورت رسمی و طبق توصیه کارشناسان کشاورزی، خزانهگیری برنج با پوشش پلاستیکی آغاز شده است.
کارشناسان کشاورزی بهترین زمان برای خزانهگیری برنج را نیمه اول فروردین میدانند، اما در یک دهه اخیر به دلیل تغییرات آب و هوایی و از پنج سال پیش با هدف کشت دوم، شمار زیادی از شالیکاران بویژه کشاورزان حوزه آبریز دشت هراز در شهرستانهای فریدونکنار، آمل، بابل، بابلسر و محمودآباد از دهه سوم اسفند خزانهگیری را آغاز میکنند.
تا قبل از سال ۱۳۹۲ به طور معمول خزانه گیری برنج از اوایل فروردین آغاز میشد و بوته شالی از دهه سوم اردیبهشت به زمین اصلی برای نشاکاری انتقال مییافت، اما این فرایند با هدف کشت مجدد و استفاده از روانآبهای زمستانی سال به سال جلوتر آمده است.
اگرچه مشاهدات نشان میدهد که برخی از کشاورزان از ۱۰ روز پیش اقدام به خزانهگیری کردند، اما جهاد کشاورزی مازندران بهترین زمان برای عملآوری بوته برنج را از بیستم اسفندماه توصیه کرده است.
پس از خزانهگیری و پاشیدن بذر با گذشت حدود ۴۰ روز بوته برنج یا به زبان محلی به مرحله " تیم " میرسد و سپس از خزانه جدا شده و برای نشاء به شالیزارها منتقل میشود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران گفت: طی پنج سال اخیر بیشتر کشاورزان به منظور کشت دوم برنج، زمان خزانهگیری کشت اول را حدود ۱۵ روز زودتر از موعد مقررسالهای گذشته آغاز میکنند.
عزیزالله شهیدیفر افزود: از اوایل بهمن تاکنون شالیکاران مازندران حدود ۷۰ درصد از شالیزارهای استان را شخم و شیار زمستانه کردند که این اقدام در از بین بردن علفهای هرز، استفاده بهنیه از منابع آبی و آفت کرم ساقهخوار بسیار مهم و ضروری است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران با توضیح این که به دلیل سرما، خزانهگیری قبل از دهه سوم اسفند با خطر پذیری بالایی روبهروست، گفت: تاکید کارشناسی بر این بوده است که کشاورزان از بیستم اسفند اقدام به خزانهگیری کنند.
لزوم ضدعفونی بذر برنج قبل از پاشیدن
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان آمل هم با بیان اینکه ضدعفونی بذر برنج یکی از راههای موثر پیشگیری و کاهش آلودگی بیماریهای قارچی مانند طوقه، پوسیدگی ساقه، سوختگی غلاف برگ و لکه قهوهای در خزانه و زمین اصلی است، گفت: آموزش ضدعفونی کردن بذر برنج نیز برای بهرهبرداران در مراکز ۶۴ گانه خدمات کشاورزی استان برگزار شده است.
سید حسین اسلامی با اشاره به اینکه بذر خوب به همراه مدیریت و آمادهسازی مناسب خزانه امکان شروعی بهتر را به محصول میدهد، افزود: برای پیشگیری و کاهش آلودگی بیماریهای قارچی در خزانه و زمین اصلی، ضدعفونی بذر یکی از راههای موثر است.
وی ادامه داد: برای این کار، بذر پس از ۱۲ تا ۲۴ ساعت غوطهوری در آب، در محلول قارچکش توصیه شده به مدت ۲۴ ساعت قرار داده میشود.
به گفته این کارشناس کشاورزی، اگر بذر در داخل گونی کنفی باشد باید چند نوبت گونی را از محلول خارج کرده، به آرامی تکان داده و سپس در داخل محلول قرار داده و در صورتی که بذور مستقیما در داخل محلول ریخته شدهاند طی چند نوبت آن را هم زده تا علاوه بر رسیدن اکسیژن و هوای بیشتر به بذر، محلول سم یکنواخت شود.
اسلامی گفت: بذر ضدعفونی شده باید بدون شستوشو جوانهدار شود که برای این منظور بذور برنج یک تا ۲ روز در آب خیسانده میشود.
مازندران با ۲۳۰ هزار هکتار اراضی شالیزاری و تولید ۹۰۰ هزار برنج ۴۲درصد نیاز کشور را تامین میکند.
نظر شما