مجموع نظرات: ۰
چهارشنبه ۲۹ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۱:۱۴
۰ نفر

همشهری آنلاین: ۲۵ سال پیش فضاپیمای ویه‌جر ۱ چشمان خود را به زمین دوخت و یکی از تاثیرگذارترین عکسهای نجومی جهان را به ثبت رسانید، نقطه آبی کمرنگ.

نقطه آبی کمرنگ

براساس گزارش گيزمگ، در نگاه اول، اين تصوير چيزي نيست به‌جز پس‌زمينه‌اي تيره با نوارهايي با رنگ‌هاي كدر و مات و ديگر هيچ. اما با كمي دقت مي‌توان در نهايت ناباوري نقطه‌اي كوچك را در سمت راست تصوير مشاهده كرد كه زادگاه و گورستان تمامي انسان‌هايي بوده كه از ابتداي خلقت تا كنون زاده شده و از دنيا رفته‌اند. "برروي اين نقطه، همه كساني كه دوست داريد، همه كساني كه مي‌شناسيد، هركسي كه تاكنون نامش را شنيده‌ايد، و هر انساني كه تاكنون وجود داشته، زندگي كرده‌است. مجموع تمامي خوشي‌ها و اندوه‌هاي ما، هزاران مذهب، ايدئولوژي‌ها و دكترين‌هاي اقتصادي، تمامي شكارچيان و شكارها، تمامي قهرمانان و بزدلان،‌ تمامي خالقان و نابودگران تمدن‌ها، تمامي ارباب‌ها و رعيت‌ها،‌ همه زوج‌هاي جوان عاشق، تمامي پدر‌ها و مادرها، كودكان پراميد، مخترعين و كاوشگران، همه معلم‌هاي اخلاق و تمامي سياستمداران فاسد، همه افراد مشهور و رهبران بزرگ، تمامي قديسان و گناهكاران در تاريخ نسل بشر روي اين نقطه بوده‌است، ذره‌اي ناچيز كه در ميان پرتو نور خورشيد معلق مانده‌است." (به نقل از فيلم نقطه آبي كمرنگ، كارل ساگان)

نقطه آبی کمرنگ

ويه‌جر 1 در زمان ثبت اين تصوير از سياره زمين، 40 واحد نجومي از خورشيد فاصله داشت (هر يك واحد نجومي برابر فاصله ميان زمين تا خورشيد است) و آنسوي مدار نپتون قرار گرفته‌بود. 25 سال بعد، ويه‌جر 1 درحدود 130 واحد نجومي از خورشيد فاصله گرفته و به دورافتاده‌ترين دست‌ساز تاريخ بشر تبديل شده‌است.

همين فاصله باورنكردني است كه به عكس مشهور نقطه آبي كمرنگ معنايي عميق بخشيده‌است، زيرا تلنگري آرام به نوع بشر است تا به ياد آورد در برابر كهكشان راه شيري، و در برابر عظمت جهان هستي هيچ نيست.

در ابتدا ثبت اين عكس در برنامه ويه‌جر1 قرار نداشت، در حقيقت عكس به درخواست يكي از اعضاي عكسبرداري فضاپيما، كارل‌ ساگان به ثبت رسيد. وي پيشنهاد داد تا دوربين ويه‌جر پيش از اينكه عازم اعماق فضا شود،‌ پرتره‌اي از دوردست از سامانه خورشيدي به ثبت برساند. عكس در 14 فوريه سال 1990 و از فاصله 6 ميليارد كيلومتري به ثبت رسيد.

اين عكس يكي از آخرين تصاويري است كه ويه‌جر پيش از خاموش كردن دوربين‌هايش به منظور كاهش مصرف انرژي و گنجايش حافظه سيستم‌هايش، به ثبت رسانيد. در اين عكس زمين كوچكتر از يك پيكسل ديده مي‌شود، نقطه‌اي كوچك و كم‌فروغ، سرگردان در ميان تشعشعات نور خورشيد بر پهنه‌اي عظيم و بيكران فضا.

اين فضاپيما درحال حاضر در قلمرو ناشناخته ميان‌ستاره‌اي در سفر است. ويه‌جر1 در سپتامبر 1977 ماجراجويي بي‌پايان خود را آغاز كرد و در 15 آگوست 2012 از مرز ميان سامانه خورشيدي زمين و فضاي ميان‌ستاره‌اي عبور كرده‌است و همچنان تنها دست‌ساز بشر است كه توانسته تا اين اندازه از زمين فاصله بگيرد.

کد خبر 287560

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha