همشهری آنلاین: عضو هیات مدیره انجمن علمی مخاطره شناسی ایران گفت: هم اکنون در اطراف تالاب‌های در معرض خشکی، مناطق (زون‌های) کلریدی تشکیل شده که رسوب این مواد شیمیایی در تالاب بسیار خطرناک است و موجب مرگ آن‌ها می‌شود.

ایجاد رسوبات کلریدی موجب مرگ تالاب‌ها می‌شود

به گزارش ایرنا، "منیژه قهرودی" در نشست علمی ریزگردها و مخاطرات آن افزود: در واقع کلریدهایی مانند کلرید سدیم ، منیزیم و پتاسیم در تالاب به رسوب تبدیل می‌شوند و این رسوب‌گذاری مانع رسیدن بوی تالاب به حیوانات می‌شود و آنها نمی‌توانند وارد این حوضه آبی شوند بنابر این حیات در این تالاب‌ها به تدریج از بین می‌رود.

رسوب‌گذاری این کلریدها در تالاب و حلال بودن آن‌ها در آب موجب می‌شود که این مواد از طریق جریان آب وارد مناطق دیگر شود و آن‌ها را آلوده کند.

تالاب‌ها باقی‌مانده دریاچه‌هایی هستند که به مرور زمان و با گرم شدن زمین کوچک‌تر شدند و به شکل تالاب در آمدند و اکنون به علت خشکسالی به کانون‌های گرد و غبار تبدیل شده‌اند.

وی افزود: ایران همواره شاهد بروز توفان بوده اما توفان‌های ناشی از ریزگردها بسیار متفاوت است زیرا موادی که از این طریق جابه‌جا می‌شود ریزترند و املاح زیادی به همراه دارند در حالی که توفان‌های ماسه‌ای فقط شن و ماسه را جابه‌جا می‌کنند.

تامین حق‌آبه تالاب‌ها برای ادامه حیات لازم است در غیر این صورت با خشکی این زیست‌بوم مواجه خواهیم شد مانند تالاب گاوخونی که به علت قطع شدن حق‌آبه خشک شد و گیاهان و موجودات آن از بین رفتند.

چون املاح و رسوبات موجود در تالاب‌ها بسیار ریز هستند از این رو با خشک شدن، تالاب به منبع ریزگرد تبدیل می‌شود، در واقع تالاب‌ها مواد مورد نیاز توفان‌های گرد و غبار را تامین می‌کنند.

با توجه به این که تعداد تالاب‌ها در ایران زیاد است آنها در صورت خشک شدن می‌توانند عامل بروز پدیده ریزگرد در کشور باشند. این در حالی است که تحقیقات نشان می‌دهد اگر تالابی احیا شود دیگر خصوصیات اولیه یک تالاب را ندارد بلکه به یک بستر آبی تبدیل می‌شود که کارکرد یک دریاچه مصنوعی را دارد بنابر این باید تالاب در طول زمان حیاتش حفظ شود.

نشست علمی ریزگردها و مخاطرات آن سه شنبه در سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح برگزار شد.

کد خبر 236118
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز