همشهری‌آنلاین: کارشناسان معاملات بورس کالا معتقدند سقوط انس جهانی طلا و نزدیک شدن به ۲۹ فروردین ماه، یعنی زمان تحویل سکه‌های پیش‌فروش شده دو دلیل اصلی کاهش قیمت این کالای سرمایه‌ای در بازار است.

قیمت سکه در ابتدای سال 90 رشد شتابانی داشت ولی در سال جدید و با گذشت حدود دو هفته کاری قیمت در معاملات آتی نزولی‌تر شد، این در حالی است که قبل از سال جدید نیز اکثر کارشناسان چنین چیزی را پیش بینی می‌کردند و دلیل آن را تحویل سکه ‌های پیش فروش و دیگر عوامل موثر بر قیمت سکه می‌دانستند.

برخی کارشناسات معتقدند در صورت کاهش بیش از حد قیمت سکه در بازار و خطر قاچاق طلا به خارج از کشور و سقوط قیمت به کمتر ارزش ذاتی آن وجود دارد.

پوریا ارژنگ در خصوص روند معاملات آتی سکه از ابتدای شروع سال جدید به فارس گفت: ‌از هفته گذشته که بازار کار خود را شروع کرده روند معاملات بیشتر روبه پایین بود و دلیل آن نیز نزدیک شدن به زمان تحویل سکه‌های پیش فروش و همراهی انس جهانی است.

وی افزود:‌ این دو عامل در کنار یکدیگر باعث افت قیمت‌ها شده و پیش بینی می شود تا اواخر اردیبهشت ماه نیز این روند ادامه داشته باشد. وقتی سکه‌های پیش فروش تحویل داده شود برخی سکه‌ها وارد بازار و برخی انبار خواهد شد.

این کارگزار معاملات آتی خاطر نشان کرد: نکته‌ای که در این بین وجود دارد احتمال پایین آمدن قیمت سکه یا طلای داخل به زیر قیمت جهانی است. وقتی سکه‌های پیش فروش وارد بازار شود، عرضه بیش از تقاضا خواهد شد و این مسئله موجب کاهش قیمت می‌شود.

وی ادامه داد: اگر افت قیمت مدیریت نشود و به زیر قیمت جهانی طلا برسد، قاچاق طلا به خارج از کشور رخ خواهد داد بنابراین بانک مرکزی باید این مسئله را در نظر بگیرد و با شروع تحویل‌ سکه‌های پیش فروش، اقدامات لازم را انجام دهد.

احمد بیات یکی دیگر از کارگزاران معاملات آتی نیز دلیل سیر نزولی سکه از آغاز سال را همانند سایر کارگزاران نزدیک شدن به زمان تحویل سکه‌های پیش فروش و کاهش انس جهانی می‌داند.

وی بیان کرد:‌ با توجه به اینکه بانک مرکزی اعلام کرده سکه‌های پیش فروش را به موقع تحویل می‌دهد و 29 فروردین ماه نخستین سری سکه‌ها تحویل داده می‌شود،این مسئله می‌تواند بر روی‌قیمت‌ها اثر زیادی دارد.

این کارگزار معاملات آتی در خصوص پیش بینی قیمت‌ها تا اردیبهشت ماه خاطر نشان کرد: نمی‌توان دقیق پیش بینی کرد چه اتفاقی رخ می‌دهد ولی یکی از عوامل مهم در قیمت‌ها تعهدات بانک مرکزی است، اگر سکه‌ها را به موقع تحویل دهند بر روی بازار اثر خود را خواهد گذاشت و در خصوص طلای جهانی نیز قیمت‌ها قابل پیش بینی نیست.

بیات تصریح کرد: اگر همزمان با تحویل سکه‌ها، دلار و انس کاهش و یا حتی ثابت بماند قیمت سکه کاهش خواهد یافت ولی اگز این چنین نباشد و انس افزایش یابد روند معاملات تغییر می‌کند.

وی در پاسخ به این سؤال که احتمال کاهش قیمت سکه به زیر ارزش ذاتی آن وجود دارد، اعلام کرد: این مسئله امکان دارد ولی یک کف قیمتی برای آن وجود دارد. ارزش داتی سکه ناشی از انس و دلار است. اگر عرضه بیش از تقاضا باشد و انس و دلار نیز همراهی کند امکان کاهش قیمت سکه زیر ارزش ذاتی آن وجود دارد.

بیات ادامه داد: اگر کاهش قیمت سکه زیر ارزش ذاتی، زیاد باشد خریداران شمش ترجیح می‌دهند سکه خریداری کرده و با آب کردن آن طلا بسازند. همچنین، خریداران دلار نیز اقدام به خرید سکه می‌کنند زیرا دلار پایین تری در آن نهفته است.

این کارگزار معاملات آتی با اشاره به اینکه کاهش شدید ارزش ذاتی قیمت سکه موجب قاچاق نیز می‌شود، افزود: به نظر من حداکثر میزان کاهش قیمت سکه نسبت به ارزش ذاتی آن 20 تا 30 هزار تومان است ولی اگر بیش از باشد موجب قاچاق طلا و قابل تبدیل شدن آن می‌شود.

الهام خوشنویسان یکی دیگر از کارگزارانی فعال در معاملات آتی نیز همانند سایر کارگزاران همان دلایل را برای کاهش قیمت سکه عنوان کرده و معتقد است: بازار آتی در انتظار 29 فروردین یعنی نخستین زمان تحویل سکه‌های پیش فروش است.

وی ادامه داد: قیمت سکه از ابتدای شروع سال نزولی بود و تا 29 فروردین ماه نیز به نظر می‌رسد این روند ادامه داشته باشد. اگر سکه‌های به صورت کامل و طبق تعهدات بانک مرکزی تحویل داده شود ممکن است قیمت‌ها از این پایین‌تر هم بیاید.

کد خبر 165021
منبع: همشهری آنلاین

پر بیننده‌ترین اخبار اقتصاد كلان

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز