سه‌شنبه ۲ شهریور ۱۳۸۹ - ۰۵:۵۰
۰ نفر

حمید ضیایی‌پرور: طی هفته‌های اخیر اخباری متناقض درباره ارزان شدن یا گران شدن قیمت اینترنت در ایران انتشار یافت که باعث سردرگمی کاربران اینترنت شد.

کامپیوتر

برخی خبرهای رسمی از افزایش 2 تا 6برابری قیمت اینترنت حکایت دارد که همین مسئله باعث اعتراض سازمان نظام صنفی رایانه‌ای شده و حتی به زیرمجموعه‌های خود دستور داده از خرید اینترنت از مخابرات خودداری کنند. در مقابل، برخی خبرهای دیگر هم حاکی از آن است که نه تنها اینترنت 2 تا 6برابر گران نشده بلکه 20درصد ارزان نیز شده است. اما هر چه هست فعلا کاربران اینترنت در ایران برای خطوط مثلا پرسرعت 128کیلوبیت بر ثانیه چیزی حدود 15هزار تومان می‌پردازند که معادل تقریبی 15دلار می‌شود در حالی که قیمت اینترنت 4مگابیت بر ثانیه در همسایگی ایران چیزی حدود 25دلار در سال است. پس با این احوال با کیفیت قطع و وصل اینترنت در ایران و کندی سرعت آن، می‌توان گفت به قول آن ضرب‌المثل معروف مفتش گران است!

دبیر انجمن شرکت‌های اینترنتی 20مرداد ماه در گفت‌وگو با مهر از تغییر ناگهانی تعرفه خطوط E1 که اینترنت را با سرعت 56کیلوبیت بر ثانیه به کاربران ارائه می‌کنند، خبر داد و اعلام کرد تغییر تعرفه E1 ، افزایش قیمت اینترنت دایل‌آپ را در پی خواهد داشت. افزایش تعرفه خطوط E1 باعث افزایش 6برابری هزینه شرکت‌های اینترنتی می‌شود و به این ترتیب این افزایش هزینه با افزایش قیمت اینترنت جبران خواهد شد که در این میان ضرر نهایی متوجه کاربران اینترنت دایل‌آپ می‌شود. در پی انتشار این خبر، سازمان نظام صنفی رایانه‌ای نیز از شرکت‌های اینترنتی (ISPها) خواست تا اطلاع ثانوی از عقد قرارداد جدید با شرکت مخابرات ایران و تسویه حساب قراردادهای قبلی خطوط E1 خودداری کنند. انحصار خطوط E1 در اختیار مخابرات است و شرکت مخابرات ایران تنها تأمین‌کننده این خطوط است.

وی گفت: تا پیش از این شرکت‌های اینترنتی برای دریافت هر خط E1 مبلغ 3میلیون تومان به‌عنوان ودیعه به مخابرات پرداخت می‌کردند که این مبلغ قابل بازگشت بود. علاوه بر آن ماهانه نیز مبلغ 25هزار تومان به ازای هر خط E1 به‌عنوان هزینه نگهداری به مخابرات پرداخت می‌شد اما از یک ماه پیش متأسفانه شرکت مخابرات به شکل ناگهانی و غیرقانونی در محاسبه این تعرفه‌ها تغییر رویه داده است. وی ادامه داد: طبق اعلام شرکت‌های مخابراتی، ISP‌ها مجبورند از این پس به جای ودیعه بابت هر خط E1 مبلغ 5/1میلیون تومان به‌عنوان هزینه به مخابرات پرداخت کنند و ماهانه نیز به جای 25هزار تومان، مبلغ 95هزار تومان هزینه نگهداری بپردازند؛ یعنی قیمت ماهانه هر لینک E1 چهار برابر شده است.

اینترنت گران نمی‌شود

اولین واکنش نسبت به این خبر از سوی مخابرات ابراز شد. مدیرعامل شرکت مخابرات ایران با تأکید بر اینکه تغییر تعرفه خطوط E1 به معنای افزایش قیمت اینترنت دایل‌آپ نیست، گفت: تعرفه خطوط E1 به نفع شرکت‌های اینترنتی و در راستای اختیارات شرکت مخابرات ایران تغییر کرده است و قیمت اینترنت افزایش نمی‌یابد.

صابر فیضی افزود: خطوط E1 به‌دلیل مبلغ پیش پرداخت اولیه متقاضی نداشت و شرکت‌های اینترنتی نمی‌توانستند هزینه‌های این خطوط را بپردازند. به همین دلیل تعرفه‌ها براساس تقاضا تنظیم شد. وی ادامه داد: پیش از این مبلغ 3میلیون تومان بابت هزینه هر خط E1 از شرکت‌های اینترنتی دریافت می‌شد و این شرکت‌ها موظف بودند ماهانه مبلغ 25هزار تومان به ازای هر خط پرداخت کنند اما در حال حاضر هزینه اولیه هر لینک E1 به یک میلیون و 500هزار تومان کاهش یافته اما هزینه ماهانه آن به مبلغ 95هزار تومان افزایش یافته است. فیضی اضافه کرد: مبلغ اولیه خرید خطوط E1 ودیعه نبوده و به هیچ عنوان به شرکت‌ها بازگشت داده نمی‌شد اما اینکه شرکت‌های اینترنتی تصور می‌کردند که این مبالغ قابل‌بازگشت است تفسیر اشتباه از قرارداد بوده است. مدیرعامل شرکت مخابرات ایران خاطرنشان کرد: تغییر تعرفه‌های اجرایی در اختیار شرکت مخابرات ایران است و برای مواردی اینچنینی نیازی به تأیید سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی نیست.

کشمکش مخابرات و شرکت‌های اینترنتی

اما انجمن شرکت‌های اینترنتی نسبت به این اظهارات مدیرعامل مخابرات ساکت نماند و در اطلاعیه‌ای اعلام کرد: مدیرعامل مخابرات ایران پرداخت هرگونه ودیعه از سوی شرکت‌های ISP‌ها را تکذیب کرده و آن را حاصل تصورات مدیران ارشد قریب 1600 شرکت ISP از قراردادهای فی‌مابین شرکت‌ها با مخابرات دانسته‌اند و تغییر تعرفه خطوط E1 را به زعم خود به نفع شرکت‌های ISP و آن را در جهت کاهش هزینه‌های ارائه خدمات و حمایت از شرکت‌های کوچک‌تر جلوه داده‌اند. برخلاف آنچه مدیرعامل شرکت مخابرات ایران تفسیر اشتباه از قرارداد دانسته‌اند شرکت‌های ISP به ازای هریک از خطوط E1 خود 3میلیون تومان ودیعه به شرکت مخابرات پرداخت کرده‌اند که باید در زمان جمع‌آوری خطوط مانند خطوط تلفن عادی به مالکین خط مسترد شود که با مراجعه به هزاران قرارداد موجود در شرکت‌ها و دوایر حقوقی شرکت مخابرات، صحت این ادعا قابل تصدیق است.

این موضوع حتی در نامه‌هایی که اخیرا از جانب برخی از شرکت‌های مخابراتی استانی در قالب ضرب‌الاجل به شرکت‌های ISP ارسال شده نیز تصریح شده است که سپرده‌ها تبدیل به هزینه می‌شوند. دوم اینکه افزایش تعرفه‌های فوق در جهت ایجاد خسارت به شرکت‌های ISP اعم از کوچک و بزرگ بوده و نتیجه‌ای جز افزایش هزینه‌های ارائه خدمات اینترنت در بر نخواهد داشت. سوم اینکه همان‌طوری‌که ایشان نیز اذعان داشته‌اند هزینه نگهداری خطوط E1 از ماهانه 25هزار تومان به 95هزار تومان افزایش پیدا کرده (یعنی چهار برابر شده) و تبدیل ودایع شرکت‌ها که بخشی از سرمایه‌های ثبت شده این شرکت‌ها به شمار می‌آمده به هزینه، خود مصداق افزایش هزینه این شرکت‌هاست.

انجمن صنفی شرکت‌های اینترنتی ایران اظهاراتی نظیر آنچه از سوی برخی مدیران شرکت مخابرات ایران نقل شده را از مصادیق اظهارات گمراه‌کننده می‌داند که می‌تواند مخاطبان را از حیث قیمت خدمتی که فروخته شده یا ارائه شده است فریب دهد که ارتکاب این امر طبق قانون جرم بوده و قابل پیگرد است. درصورتی که هر یک ازISP‌های کشور به واسطه اعتماد به این اظهارات و با تصور کاهش هزینه خطوط E1 اقدام به خرید خدمات مذکور از شرکت مخابرات کنند، می‌توانند از طرقی که در قانون مقرر شده حقوق نقض شده خود را مطالبه کنند.

واکنش سازمان نظام صنفی رایانه‌ای

حالا نوبت سازمان نظام صنفی رایانه‌ای کشور بود که وارد گود شود و درخصوص افزایش قیمت اینترنت موضع بگیرد. این سازمان در اطلاعیه‌ای از شرکت‌های اینترنتی (ISPها) خواست تا اطلاع ثانوی از عقد قرارداد جدید با شرکت مخابرات ایران و تسویه حساب قراردادهای قبلی خطوط E1 خودداری کنند. در این اطلاعیه آمده است: بدین‌وسیله به اطلاع تمامی شرکت‌های
ISP، ISDP و PAP عضو سازمان نظام صنفی رایانه‌ای کشور می‌رساند پیرو ابلاغیه مجمع شرکت مخابرات ایران به شرکت‌های مخابرات استانی مبنی بر اعلام 50درصدی ودیعه خطوط E1 به‌عنوان هزینه و افزایش قیمت آبونمان این خطوط به مبلغ 95هزار تومان، این سازمان پیگیری موضوع از مقامات اجرایی ذی‌ربط و مراجع نظارتی را در دستور کار خود قرار داده است. لذا از تمامی شرکت‌های عضو سازمان نظام صنفی رایانه‌ای درخواست شده تا اطلاع ثانوی نسبت به عقد قرارداد جدید و تسویه حساب قراردادهای قبلی با شرایط اعلام شده جدید از سوی مخابرات، هیچ‌گونه اقدامی نکنند.

ارزان شد

در این گیر و واگیر خبر دیگری در رسانه‌ها منتشر شد که کمی بر بغرنج شدن اوضاع افزود. این خبر که از سوی شرکت ارتباطات زیرساخت منتشر شد نه تنها در ذات خود خبر افزایش 6 برابری قیمت اینترنت را تکذیب می‌کرد بلکه از کاهش 20درصدی قیمت نیز خبر می‌داد. عضو هیأت مدیره شرکت ارتباطات زیرساخت گفت: مصوبه تخفیف 20درصدی اینترنت از سوی کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات به شرکت ارتباطات زیرساخت ابلاغ شد. محمدطاهر شمس افزود: براساس این مصوبه شرکت‌هایی از این تخفیف بهره‌مند می‌شوند که با ارائه مستندات ثابت کنند این تخفیف به کاربران آنان نیز منتقل شده است.

وی توضیح داد: تعرفه جدیدی که با تخفیف 20درصدی اعلام شده برای آن دسته از مشتریان اینترنت بین‌الملل زیرساخت است که شرط یاد شده را رعایت کنند. شمس گفت: براساس تعرفه جدید، پهنای باندK 64 مبلغ 868 هزار ریال، برایK 128 یک میلیون و 736هزار ریال، برای K 256 رقم 2میلیون و 604هزار ریال، برایK 512 مبلغ 4میلیون و 340هزار ریال، برای K 1034 رقم 7 میلیون و 812 هزار ریال و برای K 2048 رقم 13میلیون و888هزار ریال تصویب شد. عضو هیأت مدیره شرکت ارتباطات زیرساخت در ادامه افزود: همچنین برای قیمت پهنای باند برای 4مگابیت برثانیه 23میلیون و 436هزار ریال، برای 8مگابیت بر ثانیه 39میلیون و 60هزار ریال، برای 20مگابیت بر ثانیه 79میلیون و988هزار ریال، برای 34مگابیت بر ثانیه 111میلیون و 104هزار ریال، برای 100مگابیت بر ثانیه 286میلیون و 440هزار ریال و برای STM1 برابر با 155مگابیت بر ثانیه، 369میلیون و 768هزار ریال تصویب شد.

مجلس وارد می‌شود

حالا که آب‌ها از آسیاب افتاده قرار است مجلس وارد میدان شود. در همین راستا رئیس کمیته مخابرات مجلس شورای اسلامی از بررسی تغییرات جدید تعرفه‌های اینترنت و خطوط E1 در این کمیته مجلس خبر داد و گفت: این کمیته پس از بررسی‌های لازم تا پایان هفته آینده نظر نهایی خود را در مورد ابهامات موجود اعلام می‌کند. علی مطهری در گفت‌وگو با مهر از بررسی تغییر تعرفه خطوط E1 از سوی شرکت مخابرات ایران که نارضایتی شرکت‌های اینترنتی را در پی داشت در کمیته مخابرات مجلس خبر داد و گفت: باید آثار قانونی و تبعات این تغییر قیمت مورد بررسی قرار گیرد. ما نیز منتظر می‌مانیم تا تصمیم مجلس را در این باره بدانیم و بفهمیم که بالاخره اینترنت در ایران ارزان شد یا گران؟

کد خبر 114538

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز