حادثه تلخ تصادف رانندگی خانواده اسماعیل سقاب اصفهانی، معاون رئیس‌جمهور، و تصمیم بزرگ او برای اهدای اعضای دختر و پسر خردسالش باعث شد اهمیت نهادینه شدن فرهنگ اهدای عضو در ایران بار دیگر موردتوجه قرار بگیرد.

اهدای عضو

همشهری آنلاین: به گفته مجتبی مخبر دزفولی، رئیس واحد فراهم‌آوری اعضا و نسوج پیوندی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، ایران در آسیا رکورددار اهدای عضو است و در این زمینه مقام اول را دارد، اما وجود ٢۵ هزار بیمار نیازمند پیوند نشان می‌دهد تا رسیدن به شرایط مطلوب در اهدای عضو راه درازی در پیش داریم:


مسیر پیشرفت

به گواه آخرین داده‌های جهانی ایران در حوزه اهدای عضو در مسیر پیشرفت و ارتقای رتبه جهانی خود قرار دارد. مجتبی مخبر دزفولی دراین‌باره می‌گوید: «بر اساس آخرین داده‌های جهانی، ایران در سال ۲۰۲۴ میلادی به همت تیم‌های اهدای عضو در سراسر کشور با ثبت ۱۱۹۳ اهداکننده فوت‌شده، به نرخ ١٤/٠۵ اهداکننده به ازای هر میلیون جمعیت دست یافته است. این رقم در مقایسه با سال قبل آن که ۱۱۲۱ اهداکننده و نرخ ١٢/۵٧ داشتیم،رشد نشان می‌دهد و باعث صعود ایران به رتبه سی‌ام جهان و اول آسیا شده است.»

بااین‌حال، فاصله ما با کشورهای پیشرو همچنان بسیار زیاد است: «اسپانیا با ۲۵۶۲ اهداکننده و نرخ خیره‌کننده ۵٣/٩٣در صدر قرار داردکه نشان می‌دهد نرخ اهدای عضو از افراد فوت‌شده در اسپانیا تقریبا چهار برابر ایران است.»

هر سال اعضای ٢ هزار فرد با عضو قابل اهدا خاک‌سپاری می‌شود | گفتنی‌هایی درمورد اهدای عضو در ایران


اعضای مناسب اهدا خاکسپاری می‌شوند

سالانه حدود ٣٠٠٠ مرگ مغزی مناسب برای پیوند، در کشور رخ می‌دهد که در حدود ١٠٠٠ مورد اهدای عضو انجام می‌گیرد: «خانواده ٢٠٠٠ نفر از افرادی که سالانه دچار مرگ مغزی می‌شوند به دلیل مختلف به اهدای عضو رضایت نمی‌دهند. این در حالی است که هر فرد مرگ مغزی ٨ عضو قابل اهدا دارد که شامل قلب، دو کلیه، لوزالمعده، ریه‌ها، روده، کبد و بافت‌های بدن است.»
پیوند قرنیه که برای اولین‌بار در سال ١٣١٤ انجام شد، نخستین تجربه تیم پزشکی کشور در زمینه پیوند اعضای خاص بود: «در زمینه پیوند اعضای خاص از اهداکنندگان فوت‌شده، ایران ۱۴۶۲ کلیه با نرخ ١٦/٢٨پیوند به ازای هر یک میلیون نفر جمعیت و ۸۹۸ کبد با نرخ ۱۰ پیوند کبد به ازای هر یک میلیون نفر جمعیت را داشته است. برای پیوند اعضای حیاتی قلب و ریه تعداد کم‌تری برای پیوند مناسب تشخیص داده می‌شوند، در این موارد امکان انتقال اعضا با ترابری هوایی به شکل معمول را هم نداریم و گاهی با طولانی شدن مراحل اعلام رضایت خانواده افراد مرگ مغزی، ٢ ساعت زمان طلایی پیوند را از دست می‌دهیم.»


٢۵ هزار بیمار در انتظار پیوند

آمار بیماران در انتظار پیوند عضو کشور رقمی قابل‌توجه است: «بیش از ٢۵ هزار بیمار در لیست انتظار پیوند عضو قرار دارند. این در حالی است که مجموع اعضای پیوندی از دو منبع زنده و فوت‌شده در سال، به حدود ٧ هزار و ۵٠٠ عضو می‌رسد. این شکاف عددی بزرگ نشان می‌دهد که حتی با احتساب همه پیوندهای موفق، سالانه تنها بخشی از صف طولانی انتظار کاهش می‌یابد.»
پیوندهای همزمان دو عضو حیاتی به یک بیمار از موفقیت‌های تیم پزشکی بیمارستان دکتر مسیح دانشوری است که در فرایند پیوند عضو اتفاقی تاثیرگذار است. واحد فراهم‌آوری اعضای پیوندی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی وظیفه رساندن اعضای اهدایی افراد مرگ مغزی به بیماران در انتظار پیوند را بر عهده‌دارد.

بیشتر بخوانید:چطور می‌توان گواهینامه با قلب قرمز گرفت ؟

کد خبر 1000772
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار گزارش

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha