سه‌شنبه ۱۳ خرداد ۱۴۰۴ - ۰۹:۵۱
۰ نفر

به‌راستی، عرفان امام خمینی(ره)، عرفانی زنده، پویا، جامعه‌ساز و گره‌گشا بود که در دل میدان‌ها زاده شد، در برابر طاغوت‌ها ایستاد و در خدمت بیدارسازی امت اسلام قرار گرفت؛ عرفانی که هنوز هم می‌تواند چراغ راه ملت‌ها باشد.

امام خمینی (س)

به گزارش همشهری آنلاین، عباس نیکزاد؛ استاد حوزه و دانشگاه: در منظومه اندیشه امام خمینی(ره)، عرفان نه ساحتی فردی و انتزاعی بلکه راهی روشن برای سلوک اجتماعی، سیاسی و الهی بود؛ عرفانی که ریشه در توحید داشت و شاخه‌های آن تا اعماق جامعه و سیاست امتداد می‌یافت. این عرفان، در تقابل آشکار با صوفی‌گری انزواطلب و عرفان‌های نوظهورِ بی‌ریشه، از جنس حقیقتی جاری و زنده بود که در میدان مبارزه، جهاد، ایثار و سیاست جلوه‌گری می‌کرد. برای شناخت صحیح بنیان‌گذار جمهوری اسلامی ایران، باید او را پیش از آنکه فقیهی سیاست‌ورز یا رهبری انقلابی بدانیم، عارفی حقیقی و عمیق بدانیم که عرفان را نه برای تفرج ذهن که برای اصلاح عالم به کار گرفت.

در سنت عرفانی اسلام، سلوک دو مرحله دارد: نخست «من‌الخلق الی‌الحق»، که در آن سالک از خویشتن و خلق رها شده و در وادی توحید و قرب الهی گام می‌نهد. اما پس از نیل به این مقام، مسیر دوم آغاز می‌گردد: «من‌الحق الی الخلق». در این مقام، عارفِ واصل، مأمور به بازگشت می‌شود تا دست خلایق را بگیرد و آنان را نیز در مسیر نور هدایت کند. اینجا مرز میان عارف حقیقی و متصوفه روشن می‌شود؛ آنان که در مرحله نخست توقف می‌کنند و از مردم و مسئولیت اجتماعی دور می‌مانند، در حالی‌که پیامبران، و در تداوم راه ایشان، امام خمینی(ره)، عرفان را به میدانی برای احیای حقیقت در جامعه بدل ساختند.

عرفان امام، عرفان صومعه‌نشینی و کنج عزلت نبود؛ بلکه عرفانی بود که صاحب آن، پس از وصول به مراتب بالای معنوی، باز می‌گشت تا جامعه را دگرگون کند. توحید، محور این سلوک بود و توحید عملی، جان‌مایه آن. توحیدی که در آن، بندگان تنها از خدای خویش بیم دارند و از قدرت‌های پوشالی عالم هراسی به دل راه نمی‌دهند. شجاعت بی‌مثال امام در مواجهه با طواغیت زمانه، نمونه‌ای روشن از توحید عملی ایشان بود؛ که نه بر زبان، بلکه در جان و عمل تجلی یافته بود.

شهادت‌طلبی امام نیز از همین سرچشمه می‌جوشید. او شهادت را نه مرگی تلخ، بلکه «فوز عظیم» می‌دانست و راه حق را یا به پیروزی می‌رساند یا به رستگاری شهیدانه ختم می‌کرد. نگاه اجتماعی امام به عرفان، در مسأله حاکمیت الهی و نفی طاغوت‌ها نیز متبلور بود؛ آنجا که حکومت را امری الهی می‌دانست و از منظر عرفان، آمریکا و متحدانش را نه صرفاً دشمن سیاسی، بلکه جلوه‌ای از شیطان می‌دید.

به‌راستی، عرفان امام خمینی(ره)، عرفانی زنده، پویا، جامعه‌ساز و گره‌گشا بود که در دل میدان‌ها زاده شد، در برابر طاغوت‌ها ایستاد و در خدمت بیدارسازی امت اسلام قرار گرفت؛ عرفانی که هنوز هم می‌تواند چراغ راه ملت‌ها باشد.

کد خبر 951908

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار سیاست داخلی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha