آدمیزاد، زیاده‌خواه است و حریص و به آنچه دارد قانع نیست که نیست. البته برخی معتقدند همین ویژگی او را صاحب این‌همه رشد و پیشرفت و مکنت و دارایی کرده.

فرودگاه

همشهری آنلاین - سیدسروش طباطبایی‌پور: وقتی از غارها و کوه‌ها و جنگل‌ها پا بر زمین گذاشت، خوشحال بود، اما یکهو، ماهی‌های توی آب، چشمش را خیره کردند و همین شد که هوس کرد مثل ماهی، روی آب و توی آب روان شود. اما کار به همین‌جا ختم نشد. انسان سر به هوا، یکهو سرش را بلند کرد و پرندگان را دید و به آن‌ها هم حسودی کرد. خلاصه گذشت و گذشت تا توانست مثل پرندگان، آسمان‌ها را هم در نوردد. و اینگونه شد که بالن‌ها و هواپیماهای ملخی و بوئینگ‌ها و بالگردها و پهپادها ساخته شد و آدمیزاد را مجبور کرد برای فراز و فرودشان نیز کاشانه‌ای بسازد و فرودگاه‌ها متولد شدند!

بیش‌تر بخوانید:

شاعرانه ترین خیابان تهران کجاست؟

اما قصه فرودگاه و ماجرای آغاز پروازهای طیاره‌ها بر فراز آسمان ایران و تهران نیز قصه‌هایی شنیدنی دارد. این روزها هم سالگرد تأسیس اداره کل هواپیمایی کشور است و به همین مناسبت، قرار است در این‌جا تاریخ اولین پروازها بر فراز تهران و اولین فرودگاه پایتخت را مرور کنیم.

اولین پرواز در آسمان تهران

در یکی از آخرین روزهای سال۱۲۹۲ شمسی تهرانی‌ها برای اولین‌بار صدای غرش پرنده‌ای آهنین را در آسمان شنیدند که با پرواز در ارتفاعی پایین، توجه‌ همگان را به‌خود جلب می‌کرد؛ هواپیمایی که در میدان مشق تهران فرود آمد و البته دیگر نتوانست بلند شود. همین ‌ماجرا باعث شد درباریان به فکر تاسیس فرودگاه بیفتند. تا اینکه در تیر سال۱۳۰۱، کشور انگلستان برای فرود ۲فروند هواپیمای خود در تهران از دولت ایران خواست جایی را برای نشست‌وبرخاست هواپیماهایش درنظر بگیرد. کارشناسان نیز یکی از روستاهای اطراف تهران به نام «قلعه‌نو» را در نزدیکی بقعه امامزاده حسن(ع) از نوادگان امام حسن مجتبی(ع) و پسرعموی شاه‌عبدالعظیم حسنی، برای این کار درنظر گرفتند.

می‌گویند به همت زندانیان آن روزهای شهربانی، بخش‌هایی از زمین این روستا برای فرود هواپیماهای انگلیسی صاف و سنگ‌بنای نخستین فرودگاه تهران گذاشته شد. می‌گویند چون قرار بود مرغی آهنین در آنجا فرود بیاید، آنجا را فرودگاه قلعه‌مرغی نامیدند. این پایگاه هوایی البته ابتدا خارج از محدوده تهران قدیم بود؛ اما در دوران معاصر و به‌خاطر گسترش پایتخت به‌مرور جزئی از تهران بزرگ شد.

فرودگاهی که نماد مقاومت بود، و حالا یک پارک بزرگ است

هواپیمای ایران فرود آمد

با فرود ۲هواپیمای انگلیسی در پرواز بغداد به تهران در هشتم مرداد۱۳۰۱، از فرودگاه قلعه‌مرغی تهران بهره‌برداری شد. در آن زمان فرودگاه قلعه‌مرغی تنها یک باند کوتاه و ۳آشیانه داشت که مهندسان خارجی آن را ساخته بودند. درست ۳سال بعد سرهنگ احمد نخجوان نخستین هواپیمای فرانسوی متعلق به ایران را که از پاریس پرواز کرده بود، در فرودگاه قلعه‌مرغی نشاند و به این فرودگاه ۲۸۰هکتاری رونق بخشید. نخجوان ریاست سازمان هواپیمایی کشور را هم در همان ایام به‌عهده گرفت.

فرودگاهی که نماد مقاومت بود، و حالا یک پارک بزرگ است



معماری خاص

چندماه بعد یعنی در سال۱۳۰۵ شمسی، نخستین برج مراقبت فرودگاه قلعه‌مرغی هم بنا شد و تا سال۱۳۲۰ این ساخت‌وسازها ادامه یافت. ساختمان‌های منحصربه‌فرد این فرودگاه را معماری روسی به نام نیکلای مارکوف طراحی کرد و ساخت. از دیگر آثار ارزشمند این معمار شهیر روس می‌توان به ساختمان دبیرستان البرز در چهارراه کالج و ساختمان سینگر در خیابان سعدی اشاره کرد. از جمله دلایل خاص‌بودن بناهای فرودگاه قلعه‌مرغی می‌توان به چوبی‌بودن برخی آشیانه‌های عریض این فرودگاه اشاره کرد.

فرودگاهی که نماد مقاومت بود، و حالا یک پارک بزرگ است

فرودگاهی که نماد مقاومت بود، و حالا یک پارک بزرگ است


فرمان مقاومت

وقایعی که فرودگاه قلعه‌مرغی در شهریور سال۱۳۲۰ در جریان اشغال ایران به چشم خود دیده، اهمیت این فرودگاه را در تاریخ مقاومت ایران دوچندان کرده است. می‌گویند در روزهایی که ایران در جریان جنگ جهانی دوم، تسلیم نیروهای متفقین شده بود، خلبانان غیور این فرودگاه از دستور نیروهای مافوق خود تمرد و تا جایی که توانستند از سرزمین خود دفاع کردند. البته با ورود نیروهای زرهی به فرودگاه قلعه‌مرغی مقاومت شکست خورد؛ اما اثرش ماندگار شد.

فرودگاهی که نماد مقاومت بود، و حالا یک پارک بزرگ است

بوستان ولایت

فرودگاه قلعه‌مرغی، پس از ساخته‌شدن دیگر فرودگاه‌های پایتخت و البته وسعت تهران، کاربری خود را از دست داد و پس از انقلاب، به پادگان تبدیل شد. اواخر سال ۱۳۸۹ نیز بر اساس توافق نیروی هوایی و شهرداری تهران، این پادگان تغییر کاربری داد و با بوستانی بزرگ به‌نام بوستان ولاین تبدیل شد. این بوستان از سال ۱۳۹۰ به بهره‌برداری رسید.

فرودگاهی که نماد مقاومت بود، و حالا یک پارک بزرگ است

فرودگاهی که نماد مقاومت بود، و حالا یک پارک بزرگ است

فرودگاهی که نماد مقاومت بود، و حالا یک پارک بزرگ است

کد خبر 948055

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 13
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 4
  • IR ۰۴:۱۸ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۱
    22 3
    یادش بخیر محله ی بچگی ما جوادیه بود اکثرروزهای جمعه نیروی هوایی مانور داشت چتربازها از هواپیماها دراین فرودگاه فرودمیومدن وتفریح صبح های جمعه نابود واقعا باشکوه بودند یادش بخیر
    • IR ۱۶:۲۷ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۱
      3 4
      اخی
  • IR ۱۰:۰۵ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۱
    8 1
    البته وجود چنین باندی در مرکز جمعیتی خیلی خوب هست تا در مواقع زلزله و حوادث بتواند با هواپیما بهتر و سریعتر خدمت رسانی کرد . حفظ چنین باندی ضروری می باشد
  • عشایرایرانی IR ۱۸:۲۴ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۱
    11 3
    باندفرودگاه حداقل باید۳۰کیلومتر ازشهردور باشد چون الودگی صوتی خطر ناک ایجاد میکند
    • آ IR ۱۱:۳۹ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۲
      0 0
      خب شد گفتی نمیدونستیم ما
  • IR ۰۰:۳۶ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۲
    1 0
    من در این فرودگاه خدمت میکردم.در هواناجا در مرکز آموزش فنون هوایی هم طرح کاد بودم. اولین فرودگاه باند متقاطع ایران
  • علی IR ۱۱:۴۹ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۲
    7 2
    واقعاً عجیبه که به این مکان میگید پارک. جایی که ۹۰ درصدش بیابون هست و مکان تجمع ارازل و اوباش رو پارک نمیگن. چون در جنوب تهران هست بیشتر از ۱۵ ساله که به حال خودش رها شده.
  • اسلام ایمانی IR ۱۲:۵۴ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۲
    3 2
    با سلام... یادش بخیر.. ماهم اونجا آموزشی بودیم... سال 1380... هیچ موقع فراموش نمی کنم
  • اسلام ایمانی IR ۱۳:۰۲ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۲
    1 2
    حیف شد که از حالت پادگانی به پارک تبدیل شد ...‌ تمام خاطر ات جوانی من در اونجا میشد دید... بچه های تهران ...ارومیه یادشون بخیر ... سال 79----80..‌ در اونجا بودم ...اعزامی از ارومیه.. آموزش در اونجا خدمت در قصر فیروزه
  • حسینی IR ۱۳:۰۸ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۲
    1 2
    عکسی که از آشیانه و سقف چوبی آن گذاشتید مربوط به زمان ساخت است.یا اینکه مربوط به این سالها.اگر آشینانه های چوبی را خراب کرده باشند.که هی هات و واحسرتا .
  • IR ۱۳:۲۰ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۲
    3 2
    ما متخصص از بین بردن تاریخ و هویت خودمان هستیم
  • حسین IR ۱۳:۲۵ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۲
    4 0
    درود بر مردان غیور و مظلوم ارتشی که جا پایشان همیشگی سرزندگی و مردانگی هست
  • IR ۱۴:۳۷ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۲
    2 0
    پس چرا اولین فرودگاه کشور و خاورمیانه رو زدن مسجدسلیمان بعد هم اولین پرواز به مسجدسلیمان سال 1288بوده یعنی تقریبا یک سال بعد از اکتشاف نفت در این شهر....