مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی با صدور اطلاعیه‌ای به حواشی اخیر در فضای مجازی درباره بارندگی‌های پاییز در کشور واکنش نشان داد.

برف

به گزارش همشهری آنلاین این مرکز با ارائه یک گزارش علمی و تحلیل آخرین وضعیت اقلیم ایران و جهان اعلام کرد: مهمترین دلایل اختلاف بارش ترکیه نسبت به ایران به‌ویژه حوضه دریاچه ارومیه شامل سه عامل می‌شود که نخستین عامل جغرافیایی است.

این اطلاعیه می‌افزاید: ارتفاع هر نقطه از تراز دریا یکی از مهمترین عوامل وقوع بارش است. در مناطق شرقی کشور ترکیه (هم‌مرز با شمال غرب ایران) رشته کوه‌های آناتولی واقع شده است که به علت ارتفاع بیشتر نسبت به مناطق همجوار در آذربایجان غربی (ارتفاع دریاچه وان ۱۷۲۶متر و ارتفاع دریاچه ارومیه ۱۲۸۰متر از تراز دریا است)، شرایط وقوع بارش برای آن‌ها فراهم‌تر است و معمولاً بارش بیشتری را دریافت می‌کنند. به دلیل برخورد بخار آب با شیب کوهستان در منطقه بادسوی کوهستان و بر اثر سرمایش به سبب ارتفاع منطقه کوهستان، وقوع بارش بسیار محتمل‌تر است.

در ادامه اطلاعیه آمده است: الگوی بادها عامل دوم این اختلاف است. بادها و الگوی جریان هوا در مناطق مختلف می‌تواند بر توزیع بارش تأثیر بگذارد. منطقه شرق ترکیه در مسیر بادها و جریانات هوایی مرطوب از مدیترانه یا دریای سیاه قرار دارد که باعث بارش بیشتر می‌شود. برخی مناطق به سبب اثر مانع کوهستانی در انتقال رطوبت تحت تأثیر کوهستان‌ها و فاصله زیاد از دریا هستند که تأثیر منفی بر روی بارش دارد مانند مناطق مرکزی حوضه دریاچه ارومیه که کمترین بارش را در حوضه دارد و برعکس مناطق پربارش حوضه دریاچه در غرب استان و مرز ترکیه واقع شده است و از نظر اقلیمی بسیار متفاوت هستند.

در بخش دیگر اطلاعیه عنوان شده است: عامل سوم به الگوی اقلیمی دو کشور ارتباط دارد. در واقع الگوهای اقلیمی می‌توانند بر توزیع بارش تأثیرگذار باشند. بسته به نوع اقلیم سرد یا گرم و مسائل دیگر مثل الگوی بارندگی‌ها، میزان بخار آبی و غیره، بارش در هر کشور و منطقه متفاوت است و اساسا مقایسه دو منطقه با دو الگوی اقلیمی متفاوت منطقی نیست.

این اطلاعیه می‌افزاید: با وجود این عوامل، برای دستیابی به جزییات دقیق‌تر می‌توان تحقیقات و پژوهش‌های مرتبط برای شناخت بیشتر اختلاف بارش بین شرق ترکیه و مناطق مرکزی حوضه دریاچه ارومیه در دانشگاه‌ها و مراکز علمی و تحقیقاتی کشور تعریف و اجرا شوند، ولی بی‌شک این تفاوت به عوامل مرتبط با طبیعت بارش، اقلیم و نوع و فراوانی سامانه‌های بارشی برمی‌گردد و دلایلی مانند دخالت‌های مصنوعی، ابر دزدی و موارد مشابه مردود است.

در بخش دیگر اطلاعیه ذکر شده است: بررسی پوشش برف منطقه شمال غرب ایران و شرق ترکیه در سال‌های ۲۰۲۳و ۲۰۰۵ نشان می‌دهد که عملکرد ابرهای همراه با سامانه‌های بارشی مشابه هستند. این بدان معنا است که این الگوهای جوی برای سامانه‌هایی که از روی کشور ترکیه عبور می‌کنند و به ایران وارد نمی‌شوند، مسبوق به سابقه است و دلیلی برای ابردزدی امسال نیست.

در ادامه اطلاعیه عنوان شده است: بررسی داده‌های بلند مدت نشان می‌دهد روند کاهش بارش و افزایش دما در هر دو کشور با میزان متفاوت و شیب تقریبا یکسان وجود دارد. یادآوری می‌شود که بارش میانگین کشور ترکیه حدود ۶۰۰میلیمتر و بارش میانگین کشور ایران حدود ۲۳۰میلیمتر است.

این اطلاعیه تصریح می‌کند: در این مطالعه همچنین به بررسی بارش و دمای سایر کشورهای منطقه به‌صورت دهه‌ای پرداخته شده است که همگی موید کاهش بارش و افزایش دمای میانگین است. این الگوها برای کشورهای عراق، امارات متحده عربی، عربستان سعودی، آذربایجان و... به ویژه برای دهه اخیر شیب روندها مشهودتر است.

بخش دیگر اطلاعیه مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور به موضوع بارورسازی ابرها اشاره کرده و آورده است: کارایی افزایش مصنوعی بارش با بارورسازی ابرها هنوز موضوعی است که همچنان در حال بررسی و بحث است. هدف از بارورسازی ابرها، افزایش بارش با وارد کردن موادی در ابر است که می‌توانند به عنوان هسته میعان برای تشکیل باران یا برف عمل کنند. اگرچه ممکن است مستنداتی وجود داشته باشد که بارورسازی ابرها توانسته باشد در شرایط خاص، افزایش باران در مقیاس محلی را ایجاد کند، اما کارایی آن میتواند بسیار متفاوت باشد و به عوامل مختلفی بستگی دارد.

در ادامه اطلاعیه آمده است: بارورسازی ابرها با وارد کردن ذراتی مانند یدید نقره و یا یدید پتاسیم به ابرها انجام می‌شود. این ذرات ممکن است فرایندهای طبیعی که منجر به تشکیل ابر و باران می‌شوند را تقویت کنند. با این حال، ابرها سامانه‌های پیچیدهای هستند که تحت تأثیر عوامل متعددی مانند دما، رطوبت و دینامیک جو قرار می‌گیرند. موفقیت بارورسازی ابرها به شرایط مساعد آب و هوایی، زمانبندی مناسب، دینامیک و نوع ابر و سایر عواملی وابسته است که هنوز شناخت کاملی نسبت به آن‌ها وجود ندارد.

این اطلاعیه تصریح کرده است: تحقیقات فراوانی درباره بارورسازی ابرها انجام شده است و برخی از آن‌ها نتایج مثبت، در حالی که برخی دیگر بیانگر تأثیرمحدود یا ناچیز بوده است. کارایی بارورسازی ابرها به اهداف و انتظارات خاص در هر برنامه وابسته و نکته مهم این است که بارورسازی ابرجایگزینی برای برطرف کردن چالش‌های بلندمدت تامین آب یا خشکسالی نیست و معمولاً به عنوان ابزار تکمیلی در استراتژی‌های مدیریت منابع آب استفاده می‌شود. تصمیم‌گیری درباره بارورسازی ابرها باید بر اساس ارزیابی دقیق از شرایط محلی، کارآیی اقتصادی و ملاحظه اثرات زیست محیطی انجام شود.

اطلاعیه مرکز ملی اقلیم سازمان هواشناسی کشور تاکید کرده است: در کل ممکن است بارورسازی ابرها در شرایط خاص قادر به افزایش باران در حوضه محدود باشد، اما کارایی آن هنوز موضوعی است که در حال تحقیق و بحث است و ممکن است برای همه مناطق یا شرایط آب و هوایی به عنوان یک راه حل قابل استفاده عملیاتی نباشد.

کد خبر 826781

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 39
  • نظرات در صف انتشار: 2
  • نظرات غیرقابل انتشار: 20
  • IR ۱۹:۰۱ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۲
    15 11
    دلیل چهارم به گفته فیلسوف شیراز بی ایمانی مردم هست
    • اکبر IR ۲۱:۳۷ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۲
      3 13
      دلیل چهارم ن مئمن دلیل اول اینه
    • IR ۰۱:۲۹ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۳
      15 3
      تا اونجا که ما میدونیم طبق احادیث عامل خشک سالی ظلم حاکم است
  • سعید IR ۱۹:۱۱ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۲
    7 9
    متاسفانه بعد از ریاست جمهوری ترامپ در آمریکا، افرادی که مثل ترامپ طرفدار تئوری توطئه هستند در همه جای دنیا از جمله ایران نسبت به قبل بی پرواتر نظرات خود را بیان می کنند از جمله افرادی که می گویند ابرها دزدیده می شود، هر آدم عادی می داند که ابر را نمیتوان دزدید. این حرفهای احمقانه از ترامپ سرچشمه می گیرد که حتی تغییرات اقلیم بر اثر مصرف سوختهای فسیلی را رد می کند.
    • IR ۲۳:۲۶ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۲
      1 2
      کی بودگفت اب قیمت بالای فروختم باامریکای یاروعلکی زرمیزد
  • IR ۱۹:۲۴ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۲
    16 0
    با جغرافی آشنایی ندارید نه؟
  • IR ۱۹:۳۹ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۲
    12 1
    خسته نشدید از این همه تحلیل !!!؟؟؟
    • IR ۱۲:۰۶ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۳
      5 3
      با سلام بله درست می گویند که کوه ها مانع رسیدن ابرها به ما می شوند آخه تازه متوجه شدیم که ارتفای کوههای غربی در این 5 و 6 ساله چندین برابر شدند شما متوجه نشدید .
  • IR ۱۹:۴۴ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۲
    10 0
    همین تفاوت آب وهوایی امروز هنگام خروج ازجنگل گلستان بسمت استان خراسان شمالی وجود داشت ، تاتونل جنگل گلستان هوا مه آلود بود بعدازتونل کاملا آفتابی.
  • IR ۲۰:۱۴ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۲
    16 2
    اين خشكسالي كه به نظر مياد پاياني نداره،چرا فقط براي ايرانه؟چرا اين حالت براي افغانستان واذربايجانو تركيه نيست؟
  • Gader IR ۲۰:۲۷ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۲
    26 3
    ۳۰ سال پیش بارش برف باران در کشور ما با ترکیه یکی بود بعد اینکه آب دریاچه ارومیه کم رفته رفته باران هم کم شد الانه که آب دریاچه به صفر رسیده بارش‌ها هم همون طور کم شده .مملکت ما از ناکارامدی مسئولان به این روز افتاده وصعت دریاچه ارومیه ۳برار تهرانه باید فبول کنیم که گاز تولید شده در دریاچه و گرمایش نصف هوای کل کشور را درگیر میکنه کجای دنیا دریاچه به این بزرگی در ۲۰ میشه خشک کرد نصف سدها را ۲ سال رها سازی کن دریاچه احیا شود
  • محمد IR ۲۰:۳۶ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۲
    30 2
    نمیشه جامونو با ترکیه عوض کنیم اونا بیان ایران ما بریم ترکیه ...
  • سعید IR ۲۰:۵۷ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۲
    21 1
    خدمت اون دوستانی که این تحلیلهای آبدوغخیاری آقایان را قبول می کنند و بقیه را به تئوی توطئه متهم می کنند یه سوال دارم آیا این اختلاف سطح از دریا در ترکیه و ایران و یا حوضه های آبی دو کشور فقط همین امسال بوجود آمدند یا سالهای قبل هم این اختلافات ژئوفیزیکی وجود داشت فقط خواستم یکم تعقل کنید
  • رمضون IR ۲۱:۰۰ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۲
    16 3
    این دلایل که آوردید به پشزی نمی ارزد،اینها که شما گفتید سالیان دراز وجود داشته بارندگی صورت می گرفت و دریاچه ارومیه هم پر آب می شد این گاهش بارندگی‌ها از زمانی شروع شد که ترکیه با سرمایه‌گذاری اسرائیل شروع به ساختن ابر سازه های به نام سد کردوبارشهای ایران کم شد تا هیچ شد پس یک عامل انسانی با یک تکنولوژی قوی مانع ورود ابرها بارور به ایران می شود باشد که کوهنوردان موفق به پیدا کردن آنها شوند آنان که از این پدیده خشکسالی بهره می برند دست اندکار هستند آنها را باید شناخت
  • رضا IR ۲۱:۲۲ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۲
    16 2
    انقدراین پا وان پا کنید تافصل طلایی بارش تمام شود بعدچله تابستان ابرهارابارورکنید
  • شریفیان IR ۲۱:۳۱ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۲
    18 2
    خسته نشدید اینهمه دروغ به خوردما کشاورزان بدبخت می‌دهید دست بردارید ازکجا اینهمه کاغذ و پول وبودجه برای چاپ این اراجیف می ارید مردمان چی فرض کردید چرا عربستان و امارات بارون و برف میاد ولی ۳۰ سال پیش نمیومد خرد چیزخوبیست ایکاش انسان عقل وشعورنداشت که امثال شما توهین کنید
  • IR ۲۱:۳۳ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۲
    13 2
    همین امسال ارتفاع کوههای آناتولی بلندتر شده ومدیونی که اگه فکر کنی قبلاً شرایط جغرافیای ایران مثله سالهای قبل باشه
  • ناصر IR ۲۱:۵۷ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۲
    12 1
    چرا به مسئله اصلی که دولت بوجود آورده آن هم تولید بنزین آلوده و بی‌کیفیت است چیزی نمی گوید .
  • ایران من IR ۲۲:۰۱ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۲
    12 11
    مگه به خاطر بی حجابی نبود؟
  • IR ۲۲:۲۵ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۲
    11 0
    پس ما هر روز ارتفاع کم میکنیم ؟😂😂 پس چند سال پیش چرا انقدر بارون و برف داشتیم ؟
    • IR ۱۰:۱۶ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۳
      5 0
      دقیقا
  • نیما IR ۲۲:۵۵ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۲
    5 0
    اینجا شصت سال طول می‌کشه تا قبول کنند اصلا همچین چیزی وجود داره باید ناسا بیانیه رسمی بده اون موقع ۶۰ سال بعد
  • IR ۲۳:۱۰ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۲
    9 0
    برکناری افرادی که اصلا دانش نداشته و یا در هیچ زمینه ای تخصص ندارند و در نتیجه صلاحیت ندارند. در غیر اینصورت باید دستی دستی مملکت را فاتحه اش را خواند. برای احیای دریاچه ارومیه و کلیه تالاب های ایران باید آب از دریای عمان استخراج کردو همچنین دریاچه قم هم لازم به ذکر است که قانونی هم برای نریختن زباله در سطح شهر و و دشت و کشور و... دریا و کوه و... تهیه و تنظیم بشه . پنل خورشیدی در سراسر کشور هم خوبه ماشین ها هم برقی شوند. آدمهای غیرمتخصص به اصطلاح کارشناس و مدیر متأسفانه زیاد داریم. در کل ایران حالش خیلی بده. مردم هم جز پول و خورد و خوراک و ماشین و تجملات به چیز دیگه فکر نمی‌کنند و نهایتا عدم فکر و رعایت حقوق شهروندی و احترام فراوان به هم نوع. خدا به دادمون برسه
  • ابی IR ۲۳:۲۱ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۲
    13 2
    بخدا مقصر خودروسازا وکارخانه های فولاد هستن دریاچه ارومیه هم خشک شد بدتر شد .خدایا وای بر مسولین بی کفایت
  • ابی IR ۲۳:۲۳ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۲
    10 0
    لعنت به فرقون سازا وفولاد سازا بخدا بیشتر درختا شکوفه کردن آهشون دامنتون بگیره
  • ارومیه IR ۲۳:۵۴ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۲
    6 0
    عزیزی که حرف مفت میزنی ترکیه تازگیا کوه درآورده یا ارومیه تغییر مسیر داده ، جغرافیای منطقه از گذشته این بوده و تا چند سال پیش هر سال کلی برف می‌بارید و دریا روز به روز بزرگتر میشد چاه ها هم پر آب بود مدیریت نالایق ها سد سازی‌ها پل میان گذر و الان معلوم نیست چه برنامه ای هست درست بارش برف رو مرز قطع میشه و اینور نمیاد
  • ص IR ۰۰:۳۱ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۳
    4 0
    آخه توی ترکیه برف یا بارون میاد به ماچه .....ما دوس داریم‌ تو ی کشور خودمون بارون‌یا برف بیاد متاسفانه انگاری خبری نیس 👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻😠😠😠😠😠
  • جمالی IR ۰۰:۴۵ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۳
    3 1
    این اقلیم تازه ایجاد نشده بلکه هزاران بوده ولی تغیر شرایط بارش بیست ساله ایجاد .پس دنبال دروغهای دگه بگردید.
  • IR ۰۱:۰۸ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۳
    3 1
    خسته نباشید پرفسور این موارد قبلا وجود نداشت بخاطر همین دهه های قبل بارندگی داشتیم حتما تازه ارارات از زمین در اومده
  • IR ۰۱:۲۶ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۳
    1 1
    بیسواد
  • IR ۰۱:۳۰ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۳
    3 1
    خیلی تابلو یه سری بیسواد نشستن دور هم،حدود ۱ماه فکر کردن و این چرندیات رو درآوردن.اگه دلایل انقدر واضحه چرا همون روز اول بیانیه ندادید و در طول این ۱ماه هم هر کدوم یه دلیل من درآوردی آوردین؟ مملکت یه امیرکبیر میخواد که ریشه مسئولین بی لیاقت رو بکنه.
  • علی IR ۰۱:۵۸ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۳
    2 1
    خوب قبلا ارتفاع ارومیه از سطح دریا فرق میکرد که بارون وبرف میومد؟
  • IR ۰۴:۲۸ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۳
    4 2
    بیخود حرف نزنید سالهای ۵۷ آن موقع کوه هایشان حتما کوتاه بود
  • ایمان US ۰۷:۲۱ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۳
    1 1
    فیلمش امد تو فضای مجازی خواهش چرت نگید
  • نجمه IR ۰۸:۲۶ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۳
    2 0
    به علت ساخت سدهای عظیم در ترکیه وکم شدن ورودی آب از کشورهای عراق و افغانستان در رودخانه های مرزی مشترک.استفاده بیش از حد آبهای زیرزمینی وکندن چاههای غیر مجاز.استفاده بیش از حد سوختهای فسیلی باعث گرم شدن و خشکسالی و نتیجتا کمبود بارشها شده.
  • بنده خدا IR ۰۸:۳۲ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۳
    3 0
    خدا بیامرزد پروفسور کردوانی پدر کویر شناسی ایران چند سال قبل که زنده بود گفته بود تا ۱۵ سال آینده بدلیل خشکسالی ۵۰ درصد مردم ایران مهاجرت می‌کنند آن زمان مسئولین کشور این سخن استاد را دلیل بر پیری وبعضی هم سخن سیاسی دانستند و خوششان نیامد و الان است کع این پیشگویی علمی ایشان دارد به حقیقت می‌پیوندد ایشان در مورد دریاچه ارومیه وخیلی مشکلات دیگر آقلیمی ایران حرفهایی قوی داشت لطفا سرچ کنید و مطالعه کنید ممنون
  • IR ۰۸:۳۷ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۳
    4 0
    تا آخر زمستان، مردم هر روز با همین چرت و پرتها،سرگرم کنید
  • rezaee IR ۰۹:۱۶ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۳
    4 0
    به نظر بنده اینها همه توجیه است. وقتی کهما از سالها قبل دارای تکنولوژی باروری ابرها هستیم . در ارومیه و استان آذربایجان غربی بارها شاهد بودیم ابرها وارد کشور می شوند . سرگردان دور می زنند . ولی کسی آنها را بارور نمی کند که بارندگی داشته باشیم. ما همه چیز را به آسمان نسبت می دهیم در صورتی که خدا به ما عقل داده است و می گوید از عقل تان استفاده کنید. اگر در ارومیه ابرها بارور شوند تا شمهد این باران ادامه پیدا می کند. چند سال پیش در مرکز ایران بارور کردند. کویر را آب برد. اینه عقل ما.
  • IR ۱۶:۴۶ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۳
    0 0
    فعال سازی دریاچه شور فلات مرکزی در فصل بارش از طریق دریا عمان تنها را نجات ایران از تنش های آبی این پیام را به تصمیم سازان برسانید