پافشاری وزیر صنعت برای حذف قیمت‌گذاری دستوری خودرو، کارساز شد و بالاخره شورای رقابت با تعیین قیمت خودرو از سوی وزارت صنعت موافقت کرد. با توجه به اعتقاد وزیر صنعت به اصول علم اقتصاد به‌نظر می‌رسد این گام نخست برای حذف قیمت‌گذاری دستوری باشد.این یک خبر خوش برای یک میلیون سهامدار صنعت خودرو سازی است.

بازار خودرو

به گزارش همشهری آنلاین، پافشاری وزیر صنعت برای حذف قیمت‌گذاری دستوری خودرو، کارساز شد و بالاخره شورای رقابت با تعیین قیمت خودرو از سوی وزارت صنعت موافقت کرد. با توجه به اعتقاد وزیر صنعت به اصول علم اقتصاد به‌نظر می‌رسد این گام نخست برای حذف قیمت‌گذاری دستوری در صنعت خودروسازی باشد.

از چند ماه پیش بحث برسر حذف قیمت‌گذاری دستوری خودرو و اختلاف نظر بین وزارت صنعت و شورای رقابت بالا گرفت. از یک طرف عباس علی‌آبادی، وزیر صنعت اعتقاد داشت با توجه به رقابتی‌تر شدن بازار خودرو به‌ویژه با افزایش تیراژ تولید در بخش خصوصی و توسعه واردات لازم است قیمت‌گذاری خودرو حذف شود و از طرف دیگر شورای رقابت، چون این بازار را انحصاری تشخیص می‌داد اعتقاد داشت محصولات ایران‌خودرو و سایپا همچنان باید قیمت‌گذاری شود.

دیروز اما بالاخره شورای رقابت عقب‌نشینی کرد و با تعیین قیمت خودرو توسط سازمان حمایت و ابلاغ آن توسط وزارت صنعت موافقت کرد. با توجه به اینکه سازمان حمایت از زیرمجموعه‌های وزارت صنعت است می‌توان گفت اصلاح دستورالعمل تنظیم بازار خودرو، مقدمات اولیه برای حذف قیمت‌گذاری دستوری در صنعت خودروست، به‌ویژه آنکه علی‌آبادی به اصول علم اقتصاد باور دارد و معتقد است تعیین قیمت خودرو باید از طریق مکانیسم‌های بازار انجام شود.

طبق اصلاحاتی که شورای رقابت در دستورالعمل تنظیم بازارخودروهای سواری انجام داده است از این پس قیمت خودروهای سواری توسط سازمان حمایت محاسبه و به وزارت صنعت اعلام می‌شود. وزارت صنعت نیز قیمت‌ها را به‌خودروسازان ابلاغ می‌کند و این قیمت‌ها برای عرضه‌کننده خودرو لازم‌الاجراست.

سپهر دادجوی توکلی، سخنگوی شورای رقابت دیروز ضمن تأیید این موضوع گفت: ازاین پس براساس دستورالعمل اصلاحی تنظیم بازار خودروی سواری، قیمت خودرو توسط سازمان حمایت محاسبه و به وزارت صنعت اعلام می‌شود و وزارت صنعت نیز قیمت‌ها را به‌خودروسازان ابلاغ می‌کند.

او تأکید کرد: از این پس نظارت شورای رقابت درخصوص خودرو، پسینی بوده و وزارت صنعت مکلف است قیمت‌های محاسبه شده توسط سازمان حمایت را راسا ابلاغ کند و چنانچه در نحوه اجرا شاهد ایراد باشیم، شورای رقابت ورود خواهد کرد.

به گزارش همشهری، این خبر و فراهم شدن مقدمات تعیین واقعی قیمت خودرو می تواند منجر به کاهش زیان شرکت های خودرو سازی شود و این همان چیزی است که سهامداران آن را دنبال می کنند. بر این اساس این خبر می تواند خبر خوبی برای سهامداران باشد و با توجه به اثرگذاری صنعت خودرو بر شاخص بورس، رشد قیمت سهام این شرکت حتی می تواند منجر به رشد کلیت بازار سهام شود.

در حال حاضر دو شرکت ایران خودرو سایپا جمعا با ارزش بازاری معادل ۱۳۲.۳ هزار میلیارد تومان ۱.۷۵ درصد از مجموع کل ارزش بازار سهام را در اختیار دارند و نزدیک به یک میلیون نفر سهامداران این دو شرکت و همین طور شرکت پارس خودرو هستند. بنابر این هر نوع تغییر و تحول در سهام این دو شرکت با توجه به حواشی که این دو شرکت در بورس دارند، اثرات زیادی بر شاخص بورس برجای می گذارد.

در حال حاضر تعداد سهامداران شرکت ایران خودرو بدون احتساب مشمولان سهام عدالت ۴۵۰ هزار نفر و تعداد سهامداران سایپا و پارس خودرو به ترتیب ۲۹۸ و ۲۰۱ هزار نفر است.

قیمت‌گذاری با خودروسازان چه کرد؟

آمارها نشان می‌دهد تعیین قیمت‌های غیرواقعی در طول سال‌های گذشته برای محصولات شرکت‌های خودروسازی منجر به خلق زیان‌های سنگین در این صنعت شده است. درواقع قیمت‌هایی که در طول سال‌های گذشته تعیین شده مطابق با هزینه تمام‌شده تولید نبوده و همین موضوع منجر شد که سال قبل جمع کل زیان انباشته این صنعت به مرز ۱۷۰هزار میلیارد تومان برسد.

ضمن اینکه عملکرد شرکت‌های ایران‌خودرو و سایپا در نیمه نخست امسال نیز نشان می‌دهد که جمع کل زیان انباشته شرکت ایران‌خودرو بدون درنظر گرفتن شرکت‌های زیرمجموعه‌اش به ۹۷هزار میلیارد تومان و شرکت سایپا بدون شرکت‌های زیرمجموعه‌اش به ۴۵هزارو۶۰۰میلیارد تومان رسیده است. این یعنی جمع کل زیان این دو شرکت بدون احتساب شرکت‌های زیرمجموعه‌شان در نیمه نخست امسال به ۱۴۲هزارو ۶۳۸میلیارد تومان رسیده است.

چنانچه رویه فعلی در قیمت‌گذاری ادامه پیدا می‌کرد این احتمال که زیان انباشته ۲شرکت ایران‌خودرو و سایپا از مرز ۱۷۰هزار میلیارد تومان و کل صنعت خودرو از مرز ۲۵۰هزار میلیارد تومان عبور کند وجود داشت. با این حال انتظار می‌رود با حذف قیمت‌گذاری دستوری بخشی از مشکلات این صنعت تا پایان سال حل شود. با این همه صنعت خودروسازی‌ به اصلاحات دیگری ازجمله واگذاری سهام شرکت‌های ایران‌خودرو و سایپا به بخش خصوصی، اصلاح ساختار مالی، کاهش هزینه‌های مالی و افزایش بهره‌وری نیاز دارد تا از وضعیت بحرانی عبور کند.

کد خبر 821529
منبع: روزنامه همشهری

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار ثبت نام و قیمت خودرو

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 13
  • نظرات در صف انتشار: 4
  • نظرات غیرقابل انتشار: 2
  • ایرانی IR ۲۱:۵۳ - ۱۴۰۲/۱۰/۱۳
    10 2
    به زودی فاجعه ی اقتصادی روی می‌دهد وگدازه های آتشفشان تورم اقتصاد را پودر می کند.
  • IR ۲۲:۴۲ - ۱۴۰۲/۱۰/۱۳
    13 1
    خودروسازهاازانحصارسودمیبردن فکرکردی مردم توان خریددارن بااین قیمتها
  • سردار US ۲۲:۵۷ - ۱۴۰۲/۱۰/۱۳
    11 1
    سلام برمردان مردی که باجان و مال خود از منافع مردم دفاع میکنن . خودرو سازان محترم زیان انباشته صورتهای مالیتان را با این نمایش جبران کردین تبریک می‌گویم ولی بدانید هرگز فراموش نخواهیم کرد که چکردین با این دل خون .
  • اسی IR ۲۳:۱۷ - ۱۴۰۲/۱۰/۱۳
    15 1
    بنام مردم بکام شما مردم نادان فرض نکنید
  • IR ۲۳:۵۹ - ۱۴۰۲/۱۰/۱۳
    18 0
    خوب چه اجباریه خودرو تولید کنن اگه زیان داره خودرو وارد کنن پول یه پژو پکیده با پول یه تویتا لندکروز تو خارج یه قیمته هنوز میگین زیان آوره خوب درشو تخته کننین هم خودتون رو راحت کننین هم مردمو
  • اسماعیل اقاپور IR ۰۳:۴۶ - ۱۴۰۲/۱۰/۱۴
    2 0
    سلام بی زحمت جلو دزدی‌های که درنمایندگیها ازوسایل یدکی گارانتی می‌شود وعوامل آن را درمانها توضیح میکنه بگیرید شرکت‌ها متضررنمی شود
  • اسفندیار US ۰۴:۰۶ - ۱۴۰۲/۱۰/۱۴
    2 0
    با آزاد کردن ورود خودرو و تعدیل تعرفه گمرکی یک فکری هم به حال مردم بکنند.
  • صدیق IR ۰۷:۴۳ - ۱۴۰۲/۱۰/۱۴
    2 0
    اینا همه ش پاک کردن صورت مسئله است . اقتصاد ما مریض و در حال گرفتن سرطان است قیمت گذاری چه توسط صمت یا خودرو ساز یا شورای رقابت توفیر نداره هر روز باید بگیم خوش به حال دیروز953
  • حسنعلی بیگی IR ۰۸:۳۱ - ۱۴۰۲/۱۰/۱۴
    1 2
    فقط خودروساز و سهامداران که 99 درصد دولتی ها هستند --- مردم کشک - مصرف کننده ضرر کند اشکالی ندارد - قرار بود قیمت بازار به کارخانه نزدیک کنند با این مدیریت فشل اقاین بی خرد قیمت کارخانه به بازر میره و قیمت بازار باز هم بیشتر و بیشتر میشه --- بصورتتخصصی اثبات شده خودرو ساز ها در بیشتر حالت تولید پاسخگوی تقاضا جامعه نیستند و نبودند و نخواهند بود و این تغییرات جدید در وزارت صمت و سازمان و حمایت و شورای رقابت جز ضرر و بدبختی برای مصرف کننده هیچ سودی برای جامعه ندارد ___
  • رضا IR ۰۸:۴۳ - ۱۴۰۲/۱۰/۱۴
    0 1
    الفاتحه که الصلوات
  • مسلم IR ۱۱:۱۳ - ۱۴۰۲/۱۰/۱۴
    5 1
    دیگه پراید هم نمتونیم بخریم.یا ارحم الراحمین
  • IR ۱۳:۴۶ - ۱۴۰۲/۱۰/۱۴
    4 1
    چه با ذوق تیتر زده؟! مگه میشه هشتاد میلیون مصرف کننده فدای یک میلیون سهامدار بشه؟!؟!؟!؟ مگه اینکه پای رانتی وسط باشه
  • غلامحسین محمد نژاد IR ۱۵:۵۱ - ۱۴۰۲/۱۰/۱۴
    3 1
    هیچ اتفاق خاصی رخ نداده است . همچنان خودرو انحصاری تلقی می شود فقط به جای شورای رقابت قرار است صمت قیمت گزاری کند . حال کی از این قضیه سود م یبرد الله و اعلم ولی قطعا سودی برای سهامدار خرد ندارد ؛ خودرو به مردم گران فروخته خواهد شد ؛ اختلاف قیمت برای پر کردن چاه ویل زیان انباشته خودرو سازان استفاده خواهد شد ؛ شاید کمکی برای قیمت گزاری خودروسازان و زیر مجموعه هایش باشد که دولت در صدد واگزاری قدرالسهم خویش است و... به نظر می آید چند پرتقال فروش داریم نه یکی !