یکشنبه ۱۰ دی ۱۴۰۲ - ۰۸:۲۲
۰ نفر

وقتی اواخر اردیبهشت‌ماه دولت صادرات پیاز را آزاد کرد، بازار داخلی اشباع بود و قیمت پایین. اما با گذشت چند ماه ورق برگشت و قیمت این کالا در بازار داخلی تا ۴۰ هزار تومان هم بالا رفت و سیاست تغییر کرد و عوارض صادراتی سنگینی برای صدور این کالا وضع شد.

پیاز

به گزارش همشهری آنلاین، با این حال قیمت در بازار برخی کشورهای همسایه به قدری جذاب بود که برخی به فکر قاچاق آن بیفتند و این بار اعلام کنند که تصمیم دارند کالای دیگر چون پرتقال صادر کنند. این پایان ماجرا نبود چرا که شهاب محمدی، سرپرست گمرک سومار در مرز ایران و عراق خبر داده که یک محموله ۵تنی پیاز که در پوشش پرتقال برای قاچاق به عراق جاسازی شده بود، در پایانه مرزی سومار توسط مأموران گمرک استان کرمانشاه کشف و ضبط شده است.

تکرار یک روند

۷، ۱۲، ۳۴و حتی ۴۰هزار تومان قیمتی است که این روزها در مغازه‌های میوه‌فروشی برای هر کیلوگرم پیاز اعلام می‌شود و سؤال اینجاست که چگونه بازار پیاز داخلی به هم ریخت. البته این داستان محدود به پیاز نمی‌شود و در طول سال‌های گذشته همواره این داستان درخصوص کالاهایی چون سیب‌زمینی، گوجه فرنگی، تخم‌مرغ و... هم تکرار شده است.
براساس اعلام مرکز آمار ایران قیمت هر کیلوگرم پیاز در مناطق شهری ایران در آذرماه امسال نسبت به‌ماه قبل ۱۳.۲درصد و نسبت به آذرسال گذشته ۲۰.۷درصد رشد داشته و همواره در اواخر پاییز و اوائل زمستان بازار داخلی با شوک قیمت پیاز مواجه می‌شود و سؤال اینجاست که چرا با تکرار روند یادشده، تدبیر لازم برای تنظیم بازار به‌صورت منطقی صورت نمی‌گیرد.

تنظیم بازار یا سود صادرات؟

درحالی‌که کشور به رشد صادرات غیرنفتی نیاز شدید دارد، جلوگیری کردن از صادرات برخی کالاها ازجمله محصولات کشاورزی، بدون برنامه‌ریزی و پیش‌بینی‌های لازم نه‌تنها بازار داخلی را با اختلال مواجه می‌سازد بلکه سود کشاورزان را هم پایین می‌آورد و از سوی دیگر صادرکنندگان را در تنگنا قرار می‌دهد چرا که مشتری و بازار خود را از دست داده‌اند. تا جایی که ذبیح‌الله اعظمی ساردویی، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس خبر داده که پس از ممنوعیت صادرات پیاز و وضع عوارض بر آن، عراق برای تامین نیاز خود به سمت کشورهایی مانند اردن، مصر، سوریه و ترکیه رفته است و صادرکننده ایرانی بازار خود را از دست داده چرا که صادرات با تعرفه ۱۰۰درصدی به صرفه نیست. درواقع، وقتی جلوی صادرات یک کالا مانعی ایجاد شود، برنده بازار قاچاقچیان هستند که در پوشش‌های مختلف سعی در خارج کردن کالای خود از مرز می‌کنند و این بار داستان صادرات پیاز به جای پرتقال رسانه‌ای شده است.

کالاهای صادراتی ۳دسته‌اند

فهرست کالاهای صادراتی در یک برایند کلی شامل ۳ دسته می‌شود. کالاهای مجاز که هر صادرکننده‌ای برای خروج آن باید مجوز بگیرد، کالاهای مشروط که صادرات آنها مجاز نیست مگر در موارد خاص که مجوز آن را برخی نهادهای دولتی صادر می‌کنند و کالاهای ممنوعه که در هر شرایطی صادراتش ممنوع است مثل کالاهای عتیقه، ابزار قمار، موادمخدر و مشروبات الکلی، اسلحه و گوشت حیوانات خاص نظیر خوک.

امسال صادرات چه کالاهایی ممنوع شده؟

براساس ماده ۱۲۶قانون امور گمرکی، در سال‌جاری دولت جلوی صادرات گوشت منجمد و یا غیرمنجمد تولید داخل یا وارداتی، پودر ماهی، دفتر تحصیلی، پرتقال، سیب، پیاز، ذرت، گندم، جو، انواع سبوس، کاه و یونجه، دانه‌های روغنی، خوراک آبزیان، کره، شکر، لاستیک، کاغذ، تجهیزات آهنی، ماشین آلات صنعتی، شمش آلومینیوم، انواع محصولات پرایمری و چندین کالای دیگر را سد کرده است.

کد خبر 820195
منبع: روزنامه همشهری

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار صنعت و تجارت

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha