روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز در گزارشی به بررسی نقص‌های امنیتی و اطلاعاتی رژیم صهیونیستی در جلوگیری از وقوع عملیات گسترده و غافلگیرانه «طوفان الاقصی» توسط مقاومت فلسطین علیه مواضع این رژیم پرداخت.

نتانیاهو - ارتش اسرائیل

به گزارش همشهری آنلاین، ساعت ۳ بامداد ۷ اکتبر (۱۵ مهر) بود که «رونن بار» رئیس سرویس امنیت داخلی رژیم صهیونیستی هنوز مطمئن نبود آیا آنچه می‌بیند فقط یکی دیگر از رزمایش‌های نظامی حماس است یا نه.

روزنامه نیویورک تایمز درباره شکست اطلاعاتی و امنیتی رژیم صهیونیستی در جلوگیری از وقوع عملیات گسترده و غافلگیرانه طوفان الاقصی علیه مواضع رژیم صهیونیستی، در گزارشی نوشت: در شین بت، مقر سرویسی که او ریاستش را بر عهده دارد، مقامات رسمی ساعت‌ها بود که مشغول رصد حماس در نوار غزه بودند که به طرزی غیرعادی در نیمه شب فعال بود. مقامات رسمی اطلاعاتی و امنیت داخلی که باورشان شده بود حماس هیچ تمایلی به جنگ ندارد، در ابتدا تصور کرده بود که این فقط یک رزمایش شبانه است.

رسانه آمریکایی نوشته اگر آن‌ها به میزان مکالمات نیروهای حماس پای بی‌سیم گوش می‌کردند، قضاوت آن شب فرق می‌کرد. اما «یگان ۸۲۰۰» آژانس اطلاعات مخابراتی رژیم صهیونیستی یک سال پیش استراق سمع این شبکه‌ها را متوقف کرده بود، چراکه آن را «بیهوده» می‌دانست.

آن شب، بار با گذشت زمان، فکر کرده بود که ممکن است حماس دست به حمله‌ای در مقیاس کوچک بزند. او نگرانی‌هایش را با ژنرال‌های ارشد رژیم صهیونیستی در میان گذاشته و به یگان ویژه «تکیلا» که وظیفه «مبارزه با تروریسم» را بر عهده دارد، دستور اعزام به مرزهای جنوبی اراضی اشغالی را داد.

به گفته سه مقام دفاعی رژیم صهیونیستی، هیچ کسی تا لحظاتی پیش از حمله فکر نمی‌کرد که وضعیت برای بیدار کردن «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی، آن‌قدرها جدی باشد.

فقط با گذشت چند ساعت،‌ نیروهای تکیلا با هزاران نفر از نیروهای حماس درگیر شدند که از حصارهای مرزی اراضی اشغالی در این منطقه عبور کرده و در چندین کامیون و موتورسیکلت وارد مناطق جنوبی اراضی اشغالی شده و به شهرک‌ها و پایگاه‌های نظامی حمله کردند.

در ادامه این گزارش با ادعای این که ارتش رژیم صهیونیستی «قوی‌ترین نیروی نظامی» در منطقه بوده است، مطرح شد که ارتش این رژیم نه‌تنها به طور کلی گستره این حمله را دست کم گرفته بود، بلکه تماما و بیشتر از روی تکبر و گمانه‌زنی اشتباه درباره این که از تهدید حماس جلوگیری شده است، در اقدامات گردآوری اطلاعات شکست خورد.

عملیات «طوفان الاقصی»

نیویورک تایمز در ادامه نوشت که به‌رغم مهارت‌های پیچیده فنی رژیم صهیونیستی در زمینه جاسوسی، تفنگ‌داران حماس برای این حمله دوره‌های آموزشی گسترده‌ای را گذرانده‌ بودند که عملا به مدت یک سال کسی به آن پی نبرده بود. رزمندگان حماس که به چند یگان با اهداف بخصوص تفکیک شده بودند، اطلاعات موشکافانه‌ای درباره پایگاه‌های نظامی این رژیم و آرایش «کیبوتص‌ها» داشت. حالا دیگر، احساس امنیتی که این رژیم داشت، از هم گسیخته شده بود.

در ادامه این گزارش با اشاره به کشته شدن «بیش از هزار و ۴۰۰» نفر از ساکنان اراضی اشغالی، به حملات متقابل رژیم صهیونیستی به غزه و جنایات آن اشاره شد که جان باختن «بیش از ۸ هزار نفر و مجروح شدن هزاران نفر» را به همراه داشته است.

نیویورک تایمز نوشت: مقامات اسرائیلی وعده داده‌اند که تحقیقات کاملی درباره اشتباهات و قصورهای احتمالی انجام خواهد شد. حتی پیش از این تحقیقات هم، معلوم است که این حملات به دلیل زنجیره‌ای از شکست‌ها و ناکارآمدی‌ها طی سال‌های اخیر محتمل بود و موضوع چند ساعت، روز یا هفته نیست.

تحقیقات تازه نیویورک‌تایمز بر اساس ده‌ها گفت‌وگو با مقامات رسمی رژیم صهیونیستی، عربی، اروپایی و آمریکایی و بررسی‌ اسناد داخلی رژیم صهیونیستی و اسناد جمع‌آوری‌شده از زمان حمله ۷ اکتبر که البته برخی از آن‌ها نشان از توجیه شکست اطلاعاتی تل‌آویو را دارد، نشان می‌دهد که مقامات امنیتی رژیم صهیونیستی ماه‌ها تلاش می‌کردند به نتانیاهو هشدار دهند که آشفتگی‌های سیاسی ایجاد شده به واسطه سیاست‌های داخلی او در حال تضعیف امنیت این رژیم و جسورتر کردن دشمنان آن است اما نخست‌وزیر، همچنان، به پیگیری این سیاست‌ها ادامه داد. مقامات رسمی رژیم صهیوینیستی می‌گویند، او حتی روزی در ژوئیه گذشته از دیدار با یک ژنرال ارشد که آمده بود بر اساس اطلاعات محرمانه هشداری به او بدهد، خودداری کرده بود.

مقامات رژیم صهیونیستی، سال‌ها، به ویژه در مدت نزدیک به حمله، درباره تهدید ناشی از حماس قضاوت اشتباه داشتند. به گفته پنج منبع مطلع که در جریان ارزیابی اطلاعاتی رسمی ارتش و شورای امنیت داخلی رژیم صهیونیستی از مه ۲۰۲۱ بودند و می‌خواستند نامشان فاش نشود، در این ارزیابی گمان برده می‌شد که حماس هیچ قصدی برای حمله از غزه ندارد که ممکن است با پاسخ فاجعه‌بار رژیم اشغالگر قدس مواجه شود. در عوض، این ارزیابی اطلاعاتی نشان می‌داد که حماس در تلاش بوده در کرانه باختری که کنترل آن در دست «رقیبش»، تشکیلات خودگردان فلسطین است، خشونت‌ها علیه این رژیم را برانگیزاند.

این باور نتانیاهو و مقامات ارشد امنیتی رژیم صهیونیستی که ایران و حزب‌الله بزرگ‌ترین تهدید علیه رژیم صهیوینستی را ایجاد می‌کنند، توجه‌ها را از مقابله با حماس منحرف کرد. مقامات ارشد رژیم صهیونیستی در اواخر سپتامبر گذشته به نیویورک تایمز گفته بودند که نگرانند اسرائیل در هفته‌ها یا ماه‌های آتی، از جبهه‌های مختلف، توسط گروه‌های مقاومت منطقه مورد حمله قرار بگیرد اما هیچ اشاره‌ای به آغاز کردن جنگی از سوی حماس علیه رژیم صهیونیستی از نوار غزه نکردند.

نهادهای جاسوسی آمریکا نیز در سال‌های اخیر، گردآوری اطلاعات درباره حماس و برنامه‌های آن را متوقف کرده بودند و به نظرشان این گروه یک تهدید منطقه‌ای بود که رژیم صهیونیستی، خودْ آن را تحت کنترل دارد.

 «آهارون هالیوا» رییس بخش اطلاعات نظامی ارتش رژیم صهیونیستی

در ادامه این مطلب آمده است: به طور کلی، تکبر مقامات سیاسی و امنیتی رژیم صهیونیستی آن‌ها را متقاعد ساخته بود که برتری تل‌آویو نسبت به حماس در حوزه نظامی و فناوری، باعث تحت‌کنترل بودن این گروه می‌شود.

«ایال هولاتا» مشاور امنیت داخلی رژیم صهیونیستی از سال ۲۰۲۱ تا اوایل امسال(۲۰۲۳) در جلسه‌ای در اندیشکده لابی صهیونیستی «بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها» گفت: «آن‌ها توانستند به اطلاعات گردآوری‌شده ما، تحلیل‌هایمان، نتیجه‌گیری‌هایمان و درک راهبردی‌مان کلک بزنند. فکر نمی‌کنم کسی مرتبط با امور غزه(در رژیم صهیونیستی) وجود داشته باشد که لازم نباشد از خودش بپرسد چطور و در کجا بخشی از این شکست سنگین شده است.»

بسیاری از مقامات رسمی ارشد رژیم صهیونیستی مسئولیت این شکست را بر عهده گرفته‌اند اما نتانیاهو این کار را نکرده است. در ۱ بامداد روز یکشنبه(۷ آبان)، پس از درخواست از دفتر او برای اظهار نظر درباره این گزارش، نتانیاهو پیامی را در صفحه کاربری خود در  شبکه اجتماعی ایکس منتشر کرد که تکرار اظهارات پیشینش در گفت‌وگو با نیویورک تایمز بود و نهادهای نظامی و اطلاعاتی را مقصر هشدار ندادن به او درباره حماس دانست.

در این پیام که به زبان عبری منتشر شده، آمده است‌: «تحت هیچ شرایطی و در هیچ مرحله‌ای، به نخست‌وزیر نتانیاهو هشداری درباره قصد حماس برای جنگ داده نشده بود. برعکس، ارزیابی کل سلسله‌مراتب امنیتی، از جمله رئیس اطلاعات نظامی و رئیس شین بت این بود که از حماس بازدارندگی به عمل آمده و به دنبال یک توافق است.»

«بنی گانتس» وزیر جنگ پیشین رژیم صهیونیستی و از اعضای کابینه جنگ نتانیاهو که از این پیام به خشم آمده بود، علنا، نتانیاهو را سرزنش کرده و گفته «رهبری به معنای نشان دادن مسئولیت‌پذیری» است و از نخست‌وزیر خواست که این اظهارات را پس بگیرد و پیامش را حذف کند. سپس، این پیام حذف شد و نتانیاهو در پیام جدیدی عذرخواهی کرد.

روز یکشنبه، شین‌بت قول داد که پس از جنگ تحقیقات کاملی در این باره انجام دهد. ارتش رژیم صهیونیستی از اظهار نظر در این باره خودداری کرد.

آخرین باری که باور جمعی ساکنان اراضی اشغالی در امنیت خود به طور مشابهی در هم شکسته بود، ۵۰ سال پیش و هنگام جنگ یوم کیپور بود که رژیم صهیونیستی با حمله ارتش‌های مصر و سوریه غافلگیر شد. حالا در بازتاب آن حمله که شاهدش هستیم، به دلیی تکرار همان اشتباهات سال ۱۹۷۳،‌ حماس توانست موفق شود.

«بروس ریدل» یک تحلیلگر ارشد پیشین در سیا در مقاله‌ای درباره جنگ ۱۹۷۳ نوشت: «یوم کیپور نمونه بی‌بدیل شکست اطلاعاتی در زمانی است که جوامع سیاسی و اطلاعاتی یک حلقه بازخورد ایجاد می‌کنند که تعصباتشان را تقویت می‌کند و دیدشان را در فضای تهدیدآمیز از بین می‌برد».

ریدل، این ماه، در گفت‌وگویی بیان کرد که نتانیاهو در حال مواجه‌شدن با پیامدهای تمرکز بر ایران به عنوان تهدیدی وجودی علیه رژیم صهیونیستی و نادیده گرفتن دشمنی در حیاط خلوت خود است.

به گفته او، «پیام بی‌بی به اسرائیلی‌ها این بوده است که تهدید واقعی ایران است و با اشغال کرانه باختری و محاصره غزه، دیگر مسئله فلسطین تهدیدی برای امنیت اسرائیل محسوب نمی‌شود. تمام این گمانه‌زنی‌ها در ۷ اکتبر از هم گسیخته شد.»

هشدارهایی که نادیده گرفته شد

این روزنامه آمریکایی نوشت: سه مقام نظامی اسرائیلی گفتند که در ۲۴ ژوئیه، ۲ ژنرال ارشد به پارلمان رفتند تا هشدارهایی فوری به قانون‌گذاران بدهند. کنست برنامه داشت که آن روز، تایید نهایی یکی از اقدامات اخیر نتانیاهو برای محدود کردن دستگاه قضایی را انجام دهد. این اقدام نخست‌وزیر باعث متشنج‌شدن جامعه، بروز اعتراضات خیابانی گسترده و استعفای بسیاری از سربازان ذخیره ارتش شده بود. شمار رو به افزایشی از خلبانان در حال خدمت نیروی هوایی تهدید کرده بودند که اگر این لایحه تصویب شود، از خدمت سرباز می‌زنند.

در کیف «آهارون هالیوا» رئیس بخش اطلاعات نظامی ارتش رژیم صهیونیستی، اسناد فوق محرمانه‌ای از ارزیابی مقامات اطلاعاتی بود که آشفتگی سیاسی در حال جسورتر کردن دشمنان اسرائیل است. در یکی از اسناد ادعا شده بود که رهبران «محور مقاومت»، یعنی ایران، سوریه، حماس، حزب‌الله و جهاد اسلامی فلسطین بر این باورند که در حال حاضر، رژیم صهیونیستی دچار ضعف شده و زمان حمله فرا رسیده است.

در یکی دیگر از این اسناد ادعا شده بود که «سید حسن نصرالله» دبیرکل حزب‌الله لبنان گفته بود لازم است برای جنگ بزرگ آماده شویم.

ژنرال هالیوا آماده بود که به روسای ائتلاف‌ها بگوید این آشفتگی سیاسی فرصتی برای حمله دشمنان رژیم صهیونیستی است، به ویژه اگر افراد بیشتری از ارتش استعفا دهند. اما تنها ۲ نفر از اعضای کنست برای شنیدن توضیحات او حاضر بودند. لایحه یادشده نیز تصویب شد.

«هرزی هالوی» رئیس ستاد ارتش رژیم صهیونیستی نیز تلاش کرده بود همین هشدار را به نتانیاهو بدهد. اما مقامات رسمی گفتند که نخست‌وزیر حاضر به دیدار با او نشده بود. دفتر نتانیاهو به درخواست توضیح در این باره پاسخی نداد. هشدارهای هالوی، عمدتا، بر اساس طیفی از تحریکات در مرزهای شمالی اسرائیل بود.

در این گزارش ادعا شده است که حزب‌الله در مارس و فوریه گذشته پهپادهایی انتحاری به سوی دکل‌های گازی اراضی اشغالی فرستاده بود. در مارس نیز یکی از «شبه‌نظامیان» از حصارهای مرزی لبنان و اراضی اشغالی بالا رفته و چند بمب قوی، تسلیحات، تلفن همراه و یک دوچرخه برقی به همراه داشته است که با آن خود را به یکی از تقاطع‌های اصلی در شمال اراضی اشغالی رسانده بود. او، سپس، یک محموله انفجاری قوی را ظاهرا برای منفجر کردن یک اتوبوس کار گذاشته بود.

کابینه جنگ رژیم صهیونیستی

در ادامه این گزارش آمده حزب‌الله در ۲۱ مه یکی از اولین مانوورهای نظامی خود را در تاسیسات آموزشی خود در عرمتا، واقع در جنوب لبنان ترتیب داد. حزب‌الله در این مانور، روی یک شهرک شبیه‌سازی‌شده رژیم صهیونیستی راکت پرت کرد و پهپادهای جنگی به پرواز درآورد.

این گزارش می‌افزاید: مقامات رژیم صهیونیستی تصور می‌کردند که حزب‌الله هدایت برنامه‌ریزی برای حمله‌ای هماهنگ علیه اراضی اشغالی را بر عهده دارد، اما نه حمله‌ای که جنگی تمام‌عیار برپا کند.

در پی افزایش نگرانی‌های مقامات رسمی در اوت و سپتامبر، دیگر ژنرال هالوی، نگرانی‌هایش را به طور علنی ابراز می‌کرد. او در یک مراسم نظامی که در ۱۱ سپتامبر و تنها چند هفته پیش از حمله حماس انجام شد، گفته بود «ما باید بیش از پیش آماده درگیری نظامی در چند میدان باشیم.»

این در حالی است که متحدان و همراهان نتانیاهو در گفت‌وگوهایی با تلویزیون رژیم صهیونیستی، اظهارات هالوی را به دلیل ایجاد اضطراب و وحشت محکوم کردند.

شین بت نیز مانند ژنرال هالوی، در جلساتی، هشدارهای مشابهی به مقامات رژم صهیونیستی داده بود. در نهایت، بار این نگرانی‌ها و هشدارها را علنی کرد.

بار در یک سخنرانی گفته بود: «طبق تحقیقاتی که انجام می‌دهیم، امروز می‌توانیم بگوییم که بی‌ثباتی سیاسی و شکاف‌های رو به گسترش عامل ترغیب کشورهای محور شرارت(محور مقاومت)، سازمان‌های تروریستی و تهدیدهای فردی شده است.»

طبق گفته نتانیاهو کابینه نتانیاهو حتی هشدارهای همسایگان اسرائیل را نیز نادیده گرفت. اردن به عنوان عهده‌دار قیمومیت اماکن مقدس مسلمانان در اراضی اشغالی، از دیرباز، میانجی مهمی میان فلسطینی‌ها و دولت رژیم صهیونیستی درباره مسجدالاقصی بوده است که در بیت‌المقدس، سومین شهر مقدس مسلمانان واقع شده است. این مسجد بارها در طی سالیان، مورد حملات نظامیان صهیونیست قرار گرفته و حماس گفته است که یکی از دلایل حمله این ماه، انتقام این اقدامات بوده است.

به گفته ۲ مقام رسمی عرب که در جریان این روابط بوده‌اند، اردن متوجه شد که نتانیاهو پس از تشکیل کابینه در سال گذشته که راست‌گراترین کابینه در تاریخ این رژیم بوده، به هشدارهای آن‌ها مبنی بر این که رخ‌دادهای مسجدالاقصی موجب برانگیخته شدن احساسات در فلسطین می‌شود که ممکن است تبدیل به خشونت شود.

تمرکز اشتباه

در حالی که مقامات امنیتی و اطلاعاتی درباره حمله‌ای که در پیش بود درست می‌گفتند، تمرکز شدیدشان روی حزب‌الله و ایران تاثیر فجیعی به همراه داشت؛ توجه کمتری به تهدیدها از سوی غزه شد. از زمان خروج در ۲۰۰۵ و تبدیل‌شدن حماس از یک سازمان چریکی به قدرت حاکم بر غزه در ۲۰۰۷ حماس تنها درگیری‌های جزئی و دوره‌ای با ارتش رژیم صهیونیستی داشته است.

در طی مدت حکمرانی چهار نخست‌وزیر، رژیم صهیونیستی بارها تصمیم گرفت که اشغال دوباره غزه و در هم شکست حماس منجر به تلفات انسانی بیش از حد و آسیب‌های بیش از حد به اعتبار بین‌المللی رژیم صهیونیستی خواهد شد.

رژیم صهیونیستی می‌دانست که حماس با گذشت زمان قوی‌تر می‌شود اما مقامات رسمی این رژیم تصور می‌کردند که می‌توانند با شبکه گسترده جاسوسان انسانی، ابزارهای پیچیده جاسوسی که هشدار سریعی درباره حمله حماس خواهد داد، مانع حمله زمینی حماس شوند. آن‌ها همچنین بر سامانه دفاعی گنبد آهنین برای رهگیری موشک‌ها و راکت‌هایی که از غزه شلیک می‌شود، اتکا کرده بودند.

نفوذناپذیری دیوار حائل

مقامات رژیم صهیونیستی قویا بر این باور بودند که دیوار حائل، دیواری بتونی به طول حدود ۴۰ مایل که ساختن آن در ۲۰۲۱ تکمیل شد، غزه را تماما محصور خواهد کرد. چهار مقام ارشد ارتش گفتند که همچنین، سامانه‌ای جاسوسی نیز در مرزها بود که منحصرا مبتنی بر دوربین‌ها، حسگرها و سامانه‌های تیراندازی کنترل از راه  دور بود.

مقامات ارشد نظامی رژیم صهیونیستی بر این باور بودند که ترکیب جاسوسی از راه دور و سامانه‌های تسلیحات خودکار با وجود این دیوار سخت، نفوذ به اراضی اشغالی را تقریبا غیرممکن خواهد ساخت، بنابراین، ضرورت اسقرار تعداد زیادی از سربازان در این پایگاه‌های مرزی را کاهش می‌دهد.

اما حمله حماس، شکنندگی و آسیب‌پذیری این فناوری را آشکار کرد. پهپادهای انتحاری مورد استفاده این گروه به آنتن‌های سامانه‌های تیراندازی راه دوری آسیب زد که از حصار میان غزه و اراضی اشغالی حفاظت می‌کرد.

یک مقام رسمی اروپایی نیز در این باره مدعی شد که به نظر می‌رسد رزمنده‌های حماس برای دور زدن فناوری جاسوسی قدرتمند رژیم صهیونیستی، مقررات سختی را در میان درجه‌داران این گروه تعیین کرده بود تا هنگام گفت‌وگو با تلفن همراه،‌ درباره فعالیت‌های آن صحبتی نکنند. این به آن‌ها اجازه داد که بدون شناسایی این حمله را انجام دهند.

در ادامه این مطلب، با استناد به اظهارات این مقام اروپایی که اطلاعات ویدیوهای عملیات «طوفان الاقصی» را تحلیل کرده بود، گزارش شده حماس رزمندگان خود را به گروه‌های کوچک‌تری تقسیم کرد که احتمالا، هر یک برای هدف بخصوصی آموزش دیده بودند. از این طریق، اعضای این گروه چه درجه‌داران و چه رزمندگان اطلاعی از گستره حملاتی که برای آن آماده می‌شدند در اختیار نداشتند تا در صورت گیرافتادنشان آن را فاش کنند.

سربازانی که موقع حمله در پایگاه‌های نظامی مرزی بوند، دو هفته پس از حمله،‌ در گفت‌وگو با بازرسان ارتش گفتند نیروهای حماس آن‌قدر دقیق آموزش دیده بودند که به ردیفی از دوربین‌ها و سامانه‌های مخابراتی آسیب زدند که «تمامی صفحه نمایش‌های ما تقریبا در همان لحظه خاموش شد». نتیجه تمام این‌ها از بین رفتن دیدمان هنگام رصد حمله بود.

پس از پایان یافتن درگیری‌ها در این منطقه، سربازان رژیم صهیونیستی همان بیسیم‌هایی را به همراه شهدای حماس پیدا کرده بودند که مقامات رژیم صهیونیستی یک سال پیش تصمیم گرفته بودند نیازی به رصد شدند ندارد.

کد خبر 803017

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار غرب آسیا

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha