خانه‌های تاریخی اهواز، شهری با قدمت چند هزار ساله به دلیل بی‌توجهی مسئولان رو به تخریب و نابودی است و اگر معدود خانه‌های دوره قاجار و پهلوی نبود اثری از تاریخ در این شهر کهن دیده نمی‌شد.

بناهاي تاريخي اهواز

به گزارش همشهری آنلاین، خانه‌های تاریخی محدود اهواز یکی پس از دیگری در معرض آسیب و تخریب قرار دارد؛ به‌عنوان مثال خانه پدری احمد محمود و چند خانه دیگر در سایه بی‌تدبیری مسئولان وقت به تلی از خاک تبدیل شده است.

اهواز، شهری با قدمت چند هزار ساله، در هر دوره تاریخی تغییرات زیادی را به خود دیده است؛ این کلانشهر با توجه شرایط جغرافیای خود و در محاصره نفت بودن، به سرعت به سمت صنعتی شدن پیش رفت و بخش هویتی و تاریخی آن به فراموشی سپرده شد.

خانه‌های تاریخی نقش مهمی در توسعه شهری به‌ویژه در زمینه گردشگری دارد و همواره مورد توجه قرار می‌گیرد تا با بازسازی و به‌روزآوری آنها، یک مرکز گردشگری ایجاد شود؛ کاری که در اهواز با وجود داشتن چندین خانه تاریخی کمتر به آن توجه شده است و در واقع یک فرصت بزرگ سرمایه‌گذاری شهری نادیده گرفته می‌شود. نمونه بارز آن تخریب خانه «احمد محمود» یکی از نویسندگان و شخصیت‌های مطرح در عرصه ادبیات جنوب کشور است که به‌رغم هشدارهای مکرر فعالان میراث فرهنگی شبانه با خاک یکسان شد.

شناسایی پلاک‌های سنگی که در هیچ جای ایران نیست

یک کارشناس میراث فرهنگی و گردشگری در این باره می‌گوید: از سال ۱۳۸۹ تاکنون ۱۵ پلاک سنگی در اهواز شناسایی شده است در حالی که به جز یک پلاک در شوشتر در هیچ کجای ایران این پلاک‌ها را نمی‌توان پیدا کرد.با این حال در چند سال گذشته در سایه بی‌مهری فراوان چندین خانه تاریخی در این شهر تخریب شده است و شهرداری نیز هیچ دلیلی برای این اقدام مطرح نکرده است.

گرد نابودی بر خانه‌های تاریخی شهر چند هزار ساله | سرنوشت خانه احمد محمود در انتظار بناهای تاریخی اهواز

مجتبی گهستونی می‌افزاید: شهرداری باید برای حفظ و نگهداری و همچنین جلوگیری از تخریب خانه‌های تاریخی، استعلام‌های لازم را از سازمان میراث فرهنگی دریافت کند، اما دریافت نکردن استعلام منجر به تخریب خانه پدری «احمد محمود» شد، بنابراین شهرداری به عنوان مدیر شهر باید از سازمان میراث فرهنگی مطالبه داشته باشد تا خانه‌های تاریخی موجود، حفظ و نگهداری شود.

این کارشناس میراث فرهنگی و گردشگری با بیان اینکه زیرساخت‌های فرهنگی و بافت تاریخی شهر اهواز باید شناسایی، حفظ و شماره‌گذاری شود، تاکید می‌کند: در اهواز باید یک بافت تاریخی با محوریت سازمان نوسازی و بهسازی تشکیل شود.

او ادامه می‌دهد: در کلان‌شهر اهواز ۲۵۰ بنای تاریخی شناسایی شده است، بر همین اساس تشکیل یک کارگروه برای حمایت از بافت تاریخی، احیا و مرمت بناهای تاریخی ضروری است تا بتوان از طریق مذاکره با بخش خصوصی و مالکان، این بناها را مرمت و احیا کرد.

آمادگی برای بازسازی خانه‌های تاریخی

رئیس سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری اهواز می‌گوید: بر اساس تعاریف قانونی این سازمان متولی بازآفرینی بافت‌های تاریخی و فرسوده شهری است، البته برای نخستین‌بار مطالعات سطح یک بازآفرینی شهری در این شهر به سرانجام رسیده و در مرحله انجام فرایند مناقصه است

صادق کهوازی با بیان اینکه اگر بافت یا خانه‌ای به عنوان تاریخی ثبت شود، بر اساس قانون، ساخت‌وساز در اطراف آن محدود می‌شود، می‌افزاید: متولی اصلی بافت تاریخی سازمان میراث فرهنگی است؛ خانه‌ها و بافت‌های تاریخی موجود در شهرها با کمک این سازمان خریداری یا مرمت شده است، اما در اهواز این کار به خوبی صورت نگرفته است، به طور مثال خانه دادرس تاکنون مرمت نشده و توسط سازمان میراث فرهنگی نیز خریداری نشده است.

مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری اهواز تصریح می‌کند: مطالعات اولیه و نهایی بافت تاریخی اهواز انجام، اما تاکنون مصوب و ثبت نشده است، با این حال سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری با محوریت خانه‌های معین‌التجار و عامری به دنبال بدنه‌سازی لازم در این بناها است و علاوه بر آن، برای ورود به نوسازی بناهای تاریخی هشت بنگله، ساختمان سه‌گوش و خانه جنگ که در مالکیت سازمان‌های دولتی قرار دارد، همچنین بناهای تاریخی خانه دادرس و هتل قو وارد مذاکره شده‌ایم تا آنها را بازسازی و در اختیار مالک قرار دهیم.

گرد نابودی بر خانه‌های تاریخی شهر چند هزار ساله | سرنوشت خانه احمد محمود در انتظار بناهای تاریخی اهواز

مالکیت شخصی برخی خانه‌های تاریخی

رئیس کمیسیون اقتصادی، سرمایه‌گذاری و گردشگری شورای اسلامی شهر اهواز می‌گوید: تعداد خانه‌های تاریخی در اهواز نسبت به سایر شهرها کمتر است، با این حال دارای ابعاد مختلفی است، به طور مثال بعضی از این خانه‌ها همچون ساختمان معین‌التجار دارای مالکیت شخصی است و اگر قرار بر انجام کاری حتی برای بازدید باشد، باید از مالک اجازه گرفته شود.

سیدمحمدعلی پورموسوی می‌افزاید: به‌رغم اینکه بعضی دیگر از خانه‌های تاریخی اهواز همچون ساختمان سه‌گوش و هشت بنگله در مجموعه‌های دولتی قرار دارد، اگر شهرداری و شورای اسلامی شهر از تخریب این خانه‌ها باخبر شود، به طور قانونی برای جلوگیری از این اقدام وارد عمل می‌شود.

رئیس کمیسیون اقتصادی، سرمایه‌گذاری و گردشگری شورای اسلامی شهر اهواز تاکید می‌کند: در دوره جدید مدیریت شهری از خانه‌های تاریخی این کلان‌شهر بازدیدهای زیادی انجام شد، بعضی از این خانه‌ها همچون خانه ماپار، هتل قو و کلیسای آشوریان توسط بخش خصوصی مرمت شده و در حال استفاده در حوزه رفاهی است، با این حال با توجه به شرایط موجود، برای شهرداری اهواز این امکان وجود ندارد که کمک چندانی به این خانه‌ها داشته باشد، اما متولیان کار، مالکان این خانه‌ها و دستگاه‌های مالک باید دست به دست هم دهند و از بناهای باارزش اهواز حفظ و حراست کنند.

منبع : ایمنا

کد خبر 705947

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار شهری

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha