آغاز عملیات ساخت چند برج در شمال باغ گیاه‌شناسی که مجوز ساخت آن در دهه ۸۰ صادر شده، اعتراضات زیادی را به دنبال داشته تا جایی که یک حقوقدان خواسته است تا شورای عالی شهرسازی به این موضوع ورود کند.

باغ گياه شناسي

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از فارس، محمد درویش فعال محیط زیست چندی پیش با انتشار توئیتی از ادامه ساخت و سازها در منطقه ۲۲ آن‌هم در منتها الیه شمالی باغ گیاه‌شناسی ملی ایران خبر داد و با اشاره به اینکه این منطقه پهنه D (بلوک بندی D) شهرسازی محسوب می شود، گفت: بهترین کاربری برای آن فضای سبز است تا چشم‌انداز و حیات بوم‌شناختی باغ آسیب نبیند، اما اینک می‌خواهند ۲۲برج ۲۷طبقه در آن احداث کنند، چگونه شهرداری تهران چنین مجوزی را صادر کرده است.

طبق نقشه‌های منتشر شده از این پروژه پهنه D از چهار برج تشکیل شده است و در حال حاضر در مرحله خاک برداری و تجهیز کارگاه است.

طرح تفصیلی این پهنه مربوط به بلوک ارتش است و توافقات آن در دهه ۸۰ انجام شده و هیچ‌گاه این پهنه G نبوده و کمیسیون ماده ۵ هم با ساخت و ساز در آن موافقت کرده و دارای پروانه بلند مرتبه‌سازی است.

اختلاف نظر درباره مجوز ساخت جنجالی | زیباترین باغ گیاه شناسی جهان در معرض نابودی | حقوق‌دان‌ها چه می‌گویند؟

از یک سو کارشناسان شهرسازی بر این باورند که این ساخت و ساز تاثیر زیادی بر روی باغ گیاه‌شناسی نمی‌گذارد، اما عادل جلیلی، رئیس مرکز باغ گیاه‌شناسی تهران معتقد است که ساختمان‌های زیاد و جمعیت بالا در این محدوده و ایجاد آلودگی‌های صوتی و هوایی و کاهش سطح آب، گونه‌های خاصی را که در باغ گیاه‌شناسی قرار دارند، از بین می‌برد.

شهرداری تصمیم منطقی بگیرد

او با اشاره به اینکه باغ‌های گیاه‌شناسی در دنیا حریم ساخت دارد وهیچ وقت در کنار موسسه‌های پژوهشی ملی ساختمان‌های بلند نمی‌سازند. گفت: باغ گیاه‌شناسی ملی ایران یک نمونه بی‌نظیر در خاورمیانه و یکی از زیباترین و ارزشمندترین باغ‌های گیاه شناسی دنیاست.

جلیلی این تصمیمات را ناشی از ناآگاهی و بی اطلاعی دانست و اظهار امیدواری کرد که با این اطلاع‌رسانی‌ها، شهرداری تهران تصمیم منطقی بگیرد.

سازمان جنگل‌ها پیشنهاد داده است: بخشی از زمین‌های تحقیقات جنگل ها و مراتع در همان محدوده برای جایگزینی این بلند مرتبه سازی به شهرداری انتقال یابد.

رئیس شورای شهر چه می گوید؟

رئیس شورای شهر تهران هم درباره مجوز بلندمرتبه‌سازی در کنار باغ گیاه‌شناسی در منطقه ۲۲ گفته است: آن قسمت ظرفیت جمعیت‌پذیری را دارد و البته  طرح جامع و تفصیلی مشخصی هم دارد که در دوره گذشته بازنگری شد و اگر این طرح بازنگری شده است، یعنی کار علمی روی آن انجام شده و فراتر از آن نباید نظر داد.

اختلاف نظر درباره مجوز ساخت جنجالی | زیباترین باغ گیاه شناسی جهان در معرض نابودی | حقوق‌دان‌ها چه می‌گویند؟

مهدی چمران تاکید کرد: جذب جمعیت در آن منطقه نیز نباید بیش از حد باشد چرا که مسأله فاضلاب، آب و کمبود فضای آموزشی را داریم و خدمات شهری نیز در منطقه ۲۲ جدی است و البته تا دلتان بخواهد فروشگاه ساختند.

گسترش روز افزون منطقه ۲۲ و ساخت ساختمان‌های بلندمرتبه باعث پایین آمدن سطح آب چاه باغ گیاه شناسی هم  شده و میزان آب برداشتی را از ۲۰۰ لیتر در ثانیه به زیر ۹۰ لیتر در ثانیه رسانده است و کم‌آبی به‌شدت باغ گیاه‌شناسی را تهدید می‌کند. به حدی که رئیس مرکز باغ گیاه‌شناسی معتقد است: اگر این مجموعه برج در محدوده باغ گیاه‌شناسی ساخته شوند باید فاتحه ۹۰ لیتر آب باقی مانده سهم این باغ را هم بخوانیم.

از دیگر مسائل و موارد قابل تأمل در خصوص ساخت و ساز در حریم باغ ملی گیاه شناسی این است که بر حسب طرح تفصیلی مصوب شورای عالی شهرسازی و معماری ایران کاربری اراضی مجاور آموزشی و پژوهشی بوده است.

جمع آوری ۷ هزار امضاء برای مقابله با این طرح

محمد داسمه وکیل دادگستری در واکنش به خبر ساخت و ساز در حریم این باغ گفت: بر اساس بند ب ماده ششم ‌قانون راجع به حفظ آثار ملی ‌مصوب ۱۲ آبان ماه ۱۳۱۹، اقدام به عملیات در مجاورت آثار ملی که سبب تزلزل بنیان یا تغییر صورت آنها شود،   ممنوع و مرتکبین آن به موجب حکم محکمه به مجازات مصرحه در قانون محکوم می شوند.

اختلاف نظر درباره مجوز ساخت جنجالی | زیباترین باغ گیاه شناسی جهان در معرض نابودی | حقوق‌دان‌ها چه می‌گویند؟

او با اشاره به اینکه شهرداری‌ها صرفا مجری طرح‌های تفصیلی و جامع هستند و اداره راه و شهرسازی متولی طرح‌ها، صدور پروانه ساخت خلاف کاربری‌های مصوب ممنوع و خلاف قانون است، اظهار کرد: آراء زیادی در خصوص انفصال شهرداران در برخی نقاط کشور به دلیل صدور پروانه ساخت خلاف کاربری‌های مصوب صادر شده است و از دبیر شورای عالی شهرسازی و معماری ایران تقاضای ورود به مساله باغ گیاه شناسی را دارم.

افزون بر این ۷ هزار امضاء برای مقابله با ساخت و ساز در جوار باغ ملی گیاه شناسی جمع آوری و ثبت شده است و به نظر می‌رسد به زودی شاهد واکنش‌های جدی در برابر این ساخت و ساز باشیم.

کد خبر 650526

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار شهری

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha