تلفات پرندگان مهاجر زمستان‌گذران در تالاب بین‌المللی میانکاله با گذشت بیش از ۳۸ روز همچنان ادامه دارد و گویا در فقدان راه حل مناسب برای پایان دادن به این بحران، بازگشت به سرزمین مادری تنها امید برای پایان موقت این کابوس دو ساله حاکم بر استان مازندران است.

میانکاله

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایرنا، دومین سال از مرگ دسته جمعی پرندگان مهاجر در تالاب بین المللی میانکاله این رویداد دلخراش را به بحرانی زیست محیطی و همچنین صحنه‌ای دلخراش برای فصل زیبایی‌های این تالاب رقم زده است. بحرانی که به بیماری بوتولیسم معرفی می شود و تا کنون نیز برای برون رفت از آن راهکاری قاطع و اثرگذار مطرح نشده است.

اگرچه براساس توصیه سازمان دامپزشکی کل کشور تسریع در جمع آوری لاشه پرندگان و رهاسازی آب به داخل تالاب بین المللی میانکاله به عنوان دو راهکار دم دستی برای حداقل کاهش آمار تلفات این پرندگان پیش‌بینی شد، ولی روند صعودی آمار تلفات پرندگان به خصوص در دو روز اخیر که روزانه بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ بال رسید، نشان می‌دهد که بازگشت پرندگان مهاجر به وطن اصلی خود در سیبری می تواند تنها امید برای پایان موقت درد لاعلاج تلفات دست جمعی این پرندگان باشد که در دو سال اخیر افزون بر ۸۰ هزار بال از گونه های پرجمعیت مهاجران شامل فلامینگو، مرغابی، چنگر معمولی، کشیم و چندین گونه دیگر را طعمه مرگ کرد.

کاهش سرعت بازگشت پرندگان

رییس اداره حیات وحش اداره‌کل محیط‌زیست مازندران گفت: تلفات پرندگان مهاجر زمستان گذران در تالاب بین المللی میانگاله با گذشت بیش از یک ماه همچنان ادامه دارد و در روزهای اخیر به دلیل افزایش آمار جمعیت پرندگان مهاجر در میانکاله به دلیل فرود برخی از گونه‌های زمستان‌گذران در این تالاب به‌عنوان مسیر بین راهی بازگشت و تجدید قوا برای ادامه مهاجرت، روند صعودی به خود گرفت.

کوروس ربیعی بدون اشاره به آمار تلفات چند روز اخیر پرندگان مهاجر زمستان گذران به‌دلیل آنچه که ممنوعیت ارائه آمار از سوی مدیریت استانی اعلام شد افزود: با وجود تسریع در اجرای طرح جمع‌آوری لاشه پرندگان و رها سازی آب سد گلورد به داخل تالاب میانکاله، تاکنون تاثیر مورد انتظار بر کاهش روند تلفات پرندگان مهاجر در این تالاب نداشت و این روند نشان می‌دهد که مهاجرت معکوس می‌تواند به عنوان آخرین و تنها راهکار برای خاتمه این کابوس زیست محیطی باشد.

وی خاطرنشان کرد: اگرچه مهاجرت معکوس اکثر گونه‌های زمستان گذران به خصوص گونه‌های در معرض خطر در حال انجام است، ولی فعلاً به دلیل سرمای حاکم بر استان‌های شمالی از جمله مازندران، روند بازگشت نسبت به سنوات گذشته با سرعت کمتری انجام می‌شود که با این روند پیش‌بینی می‌شود حداقل تا ۱۰ روز آینده تلفات پرندگان را در این تالاب داشته باشیم.

رییس اداره حیات وحش مازندران گفت: با توجه به اعلام هواشناسی مبنی بر گرم شدن هوای استان در هفته های آینده، پیش بینی می شود که مهاجرت پرندگان زمستان گذران از تالاب میانکاله شدت بیشتری بگیرد تا شتاب مهاجرت روند تلفات را کاهشی خواهد کرد.

سایه تکرار مرگ پرندگان مهاجر در میانکاله

یک کارشناس ارشد دامپزشکی در مازندران نیز درباره آینده بحران تلفات پرندگان مهاجر گفت: تجربه تکرار تلفات پرندگان مهاجر زمستان گذر در تالاب بین المللی میانکاله برای دومین سال متوالی نشان می‌دهد که احتمال تکرار این واقعه برای زمستان سال آینده نیز وجود داشته باشد.

وی که به دلایل شخصی نخواست نامش ذکر شود افزود: برای جلوگیری از تکرار حادثه تلخ تلفات چند ده هزار پرندگان مهاجر زمستان گذران در تالاب بین المللی میانکاله در این استان نیاز به اجرای تمام و کمال مصوبات ستاد احیاء شامل لایروبی بخش باتلاقی تالاب، لایروبی کانال‌های آبرسانی و حتی رهاسازی آب و سایر مصوبات دیگر دارد که تاکنون هیچ یک از این مصوبات در میانکاله رنگ اجرایی به خود نگرفت و عدم اجرای مصوبات باعث شد تا برای دومین سال نیز شاهد تلفات مرگبار پرندگان در این ذخیرگاه زیست کره باشیم.

این کارشناس دامپزشکی مازندران مرگ‌بارترین بخش تالاب میانکاله را برای پرندگان مهاجر مربوط به بخش جنوب غربی و باتلاقی آن دانست و اظهارداشت : این بخش حدود ۱۲ تا ۱۳ هزار هکتار مساحت دارد و بنا بر نظریه کارشناسی در این قسمت باید با شخم زنی به نوعی جابه‌جایی گل و لای صورت گیرد تا با این کار حداقل اثرات بوتولیسم کاهش یابد که تاکنون این کار نیز انجام نشده است.

وی یادآور شد: عدم اجرای این طرح های کارشناسی نشان می‌دهد که احتمال تکرار تلفات پرندگان مهاجر در تالاب میانکاله و خلیج گرگان برای سال آینده نیز همچنان وجود دارد و باید پس از پایان مهاجرت زمستان گذران برای جلوگیری از تکرار این حادثه تا قبل از زمستان سال قبل ادامه یابد.

کد خبر 589307

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha