شکل‌گیری دریاچه‌ای طبیعی وسط کویر لوت از حدود ۲ سال پیش بسیاری را به این فکر انداخته است که اگر فکری برای تامین آب آن نشود، این دریاچه زیبا خشک خواهد شد.

درياچه كوير لوت

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از خراسان، شاید تا قبل از سال ۹۸ کسی باورش نمی‌شد که بتوان دریاچه‌ای در کویر لوت داشت. حتی مارکوپولو هم در سفرنامه مشهور خود از این کویر به عنوان یک بیابان لم‌یزرع یاد می‌کند اما برخی گزارش ها نشان می‌دهد که این روزها این کویر صاحب جوان‌ترین دریاچه کشور شده که توانسته به وضعیت گردشگری این منطقه سامان دهد و حتی باعث تغییر زیست‌بوم منطقه شود و به همین دلیل مردم منطقه به آن معجزه کویر لقب دادند. امروز درباره این دریاچه جوان و راه‌های حفظ آن که موافقان و مخالفانی دارد، نوشته‌ایم.

تاریخچه دریاچه

بهار سال ۱۳۹۸ بود که باران های سیل‌آسا شروع به باریدن کرد و باعث طغیان رودخانه شور شد که از ارتفاعات استان خراسان جنوبی سرچشمه می‌گیرد. بر اثر این طغیان سیلابی در بهار سال ۱۳۹۸ در استان کرمان رخ داد که در کنار خسارت‌هایی که زد باعث ایجاد این دریاچه طبیعی و زیبا به وسعت ۶۰ هکتار با عمق ۵ تا ۶ متر در دل کویر شد.

آرزوی دریاچه در دل کویر

هرچند دریاچه کویر لوت هنوز دو ساله هم نشده اما سایت مشرق  روز گذشته در گزارشی از آرزوی ۶۰ سال پیش برخی برای داشتن دریاچه‌ای در دل کویر نوشته است. در این گزارش به نقل از  پروفسور «پرویز کردوانی» جغرافیدان و پدر کویرشناسی ایران آمده که در حوالی دهه ۴۰ فردی به نام «هومان فرزاد» پیشنهاد انتقال آب از دریاهای ایران به گودترین نقاط ایران یعنی جازموریان، بیابان لوت و  دشت کویر را داد. او می‌گفت آب از خلیج فارس پمپاژ کنیم و بیاوریم در بیابان لوت، جازموریان و دشت کویر خالی کنیم. در این صورت سه‌تا دریاچه درمی‌آید و همان‌طور که بارندگی شمال از دریای خزر است، اینجا هم اینقدر بارندگی می‌شود که باید با کشتی به قم برویم.

مخالفت‌ها از همان سال‌های دور

البته پروفسور کردوانی با این طرح مخالفت کرده و همان زمان گفته: «بارندگی شمال تنها از برکت دریای خزر نیست. اگر فقط به خاطر دریا بود، باید میزان بارندگی دور تا دور دریای خزر یکسان باشد در حالی که بندر انزلی ۲۰۰۰ میلی‌متر و در ترکمنستان کمتر از ۱۰۰ میلی‌متر بارندگی دارد.»

حالا چه باید کرد؟

این دریاچه که به گفته رئیس پایگاه جهانی لوت باعث رونق گردشگری در استان کرمان شده، حتی پرندگان مهاجر را نیز به خود جذب کرده و به گفته محلی‌ها باعث کاهش دما در اطراف دریاچه شده است. همچنین بسیاری از کارشناسان معتقدند این دریاچه یکی از زیباترین پدیده‌های عصر جدید در استان کرمان و حتی گردشگری ایران و جهان محسوب می‌شود که باید به گردشگران جهان معرفی و برای حفظ آن تلاش شود چون در صورت رهاسازی این دریاچه خیلی زود در دمای بالای کویر تبخیر و دوباره به همان بیابان لم‌یزرع تبدیل می‌شود.

کد خبر 576132

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha