مجموع نظرات: ۰
سه‌شنبه ۲۲ مهر ۱۳۹۹ - ۱۳:۱۸
۰ نفر

کمتر کسی آوازه بنای مهجور تخت خلیل را در رزن استان همدان شنیده و از پیشینه آن باخبر است؛ یک جاذبه تاریخی دیدنی و منحصربه‌فرد که محلی‌ها معتقدند بیش از ۷۰۰ سال قدمت دارد.

تخت خلیل

به گزارش همشهری‌آنلاین به نقل از ایسنا، «تخت خلیل» بنایی فراموش‌شده در روستای هدف گردشگری کاج شهرستان رزن است و باوجود اهمیت فراوان نه‌تنها تاکنون در فهرست آثار ملی ایران ثبت نشده بلکه در آستانه تخریب است. این بنا که مورد بی‌مهری مسئولان قرار گرفته برای گردشگران و حتی همدانی‌ها گمنام و ناشناخته است. گذر زمان تخت خلیل را در وضعیت نامناسب قرار داده و بسیاری از بخش‌های آن با خطر ریزش مواجه شده است.

روستای هدف گردشگری کاج از روستاهای خوش آوازه استان همدان در حوزه صنایع‌دستی است و ویژگی‌های خاصی دارد، وجود این بنای تاریخی می‌توانست در جذب گردشگر به روستا تأثیر فراوانی داشته باشد که متأسفانه تاکنون اقدامی در این زمینه انجام‌نشده است. پس از گذشت سالیان دراز علت نام‌گذاری این بنا مشخص نیست، نکته جالب‌توجه دیگر درباره این جاذبه تاریخی منبع آبی است که وسط این قلعه تعبیه کرده‌اند که متولیان امر باید در مورد آن اظهارنظر کنند.

محسن حجاری مکان، دهیار روستای کاج دراین‌باره گفت: روستای کاج تنها اسم روستای گردشگری را یدک می‌کشد و متأسفانه قلعه روستا که نماد کاج است، در حال تخریب است. «تخت‌خلیل» در بالای تپه روستا واقع‌شده و قدمت زیادی دارد، نامه‌نگاری‌هایی با میراث فرهنگی برای ثبت آن انجام دادیم اما متأسفانه نتیجه‌ای نداشت. در طول این سال‌ها میراث فرهنگی هیچ‌ هزینه‌ای بابت این قضیه به روستا نداده و خود نیز هزینه‌ای صرف نکرده‌ است.

سرپرست معاونت میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان همدان نیز بیان کرد: حدود ۱۰ روز قبل با مسئول میراث فرهنگی شهرستان رزن و مسئول باستان‌شناسی اداره میراث فرهنگی همدان از این بنا بازدید کرده‌ایم. متأسفانه تخریب زیادی در این بنا اتفاق افتاده است، برج و باروهای بنا باقی‌مانده اما اتصالات قلعه و معماری درون بنا تخریب‌شده است. در این بازدید مستنداتی از «تخت خلیل» تهیه کردیم و قرار است در جلسه شورای استان که در هفته‌های آینده برگزار خواهد شد، تصمیم نهایی گرفته شود. با توجه به شرایط فعلی باید ببینیم آیا «تخت خلیل» قابلیت ثبت ملی یا ثبت در فهرست آثار واجد ارزش را دارد یا خیر؟ و اعضاء در مورد بنا تصمیم خواهند گرفت اما طبق مشاهدات انجام‌شده متأسفانه درصد تخریب زیاد است.

سیده مریم مختاری موسوی گفت: فضایی که به‌عنوان منبع آب در بنا تعبیه‌شده فضای بتونی است و طبق گفته مسئول شهرستان مربوط به تأمین آب آشامیدنی روستاست که احتمالاً توسط بنیاد مسکن یا امور آب انجام‌شده است. ساماندهی «تخت خلیل» در دستور کار میراث فرهنگی همدان قرارگرفته است، اینکه چه نتیجه‌ای برای این بنا گرفته شود به اظهارنظر اعضای شورای استان بستگی دارد و متعاقباً به وزارتخانه ارسال می‌شود و نظر نهایی را دفتر ثبت وزارتخانه به استان اعلام می‌کند. با توجه به معماری بنا تا حدودی می‌توان قدمت آن را مشخص کرد اما برای دستیابی به تاریخ ساخت آن باید مطالعات و نمونه‌برداری‌هایی انجام گیرد و در آزمایشگاه بررسی و قدمت دقیق مشخص شود.

به نظر می‌رسد بنای تاریخی «تخت خلیل» بیش ازآنچه به نظر می‌رسد مغفول مانده است چراکه با توجه به پیشینه تاریخی آن تاکنون هیچ‌گونه اطلاعاتی مانند وجه‌تسمیه نام بنا، تاریخ دقیق ساخت یا حتی تاریخ تقریبی آن و سازندگان بنا در دست نیست و جالب‌تر اینکه آیا حفظ و نگهداری این بنا دغدغه هیچ مسئولی نبوده است و نمی‌شد پیش از تخریب و از دست رفتن بنا به فکر چاره بود؟

کد خبر 557019

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha